Er dødt lærketræ farligt?

0

Af -

Vores nabo har ca. 1 m fra skæl et 15 – 20 m højt lærketræ, som har været dødt i minimum 5 år. Stammen er fyldt med huller af størrelse som 50 øre til 20 kr. Rødderne ser ud til at være rådnet væk – det bemærkede vi da vi fik udskiftet fliserbelægning for nyligt.

Vi er nu nervøse for at få træet ned i taget eller haven. Men vores nabo er af den opfattelse, at der ikke er nogen fare, da lærketræ blot ”forvitrer udefra” og der er ikke fare for, at træet vælter.

Har vores nabo ret eller skal vi fortsat være nervøse?

Venlig hilsen

Vibeke

Er udgået træ farligt?

Er der fare for at et dødt lærketræ vælter ned i tag eller have? Ja, mener ekspert fra Københavns Universitet (Foto: Træ.dk/Spørgerens foto)

Huller i bark fra spætte

Det døde lærketræ har huller i barken som formentlig skyldes spætternes søgen efter insekter. Hullerne har i sig selv ingen betydning for træets stabilitet (Foto: Træ.dk/Spørgerens foto)

Svar

Hej Vibeke

Tak for henvendelsen

Det er rigtigt at døde træer ikke bare sådan lige vælter. Men på et tidspunkt vil der gå råd i stamme og rødder, og træet vil bryde sammen. Faresignaler vil især være fremkomst af frugtlegemer på stammen eller ved foden af træet (prøv at lede efter fotos på nettet af brunporesvamp, rodfordærver og randbæltet hovporesvamp, som er de mest sandsynlige arter). Når de bliver synlige, er faren for sammenbrud helt sikkert til stede.

Om råddet så får træet til at vælte i fuld længde eller ’blot’ knække, og hvornår det i givet fald vil ske, er umuligt at forudsige. Jo længere tid der går, des større sandsynlighed. Derfor er det ikke et argument, at træet har stået i fem, ti eller femten år uden at vælte, eller lige har klaret et par kraftige storme. For når den næste store storm kommer om et antal år, er styrken måske forsvundet via de vednedbrydende svampes aktivitet i stamme eller rødder.

Min anbefaling, som vil tage hånd om risikoen billigst muligt og samtidig bevare mest muligt biodiversitet, er at få kappet træet i 2 meters højde. Skær den midterste del i ca. 1 meter lange stykker og brug dem til små siddepladser, fx omkring en bålplads. Kerneved af lærk er jo ret bestandigt. Toppen og grene kan lægges i en bunke et skjult sted i haven og blive levested for små insekter og måske skjulested for pindsvin. Den efterladte, stående stammedel udgør ingen fare og kan stå i mange år til glæde for insekter og svampe.

Husk at få en professionel til at udføre arbejdet af hensyn til sikkerheden. Det vil koste mindre end at udbedre skaderne, hvis toppen kommer forkert ned. Og hvis man skulle være så uheldig, at det døde træ forårsager skade på naboens ejendom eller endnu værre mennesker, så bliver det endnu dyrere. Og der er ingen vej uden om erstatning, når man har fået påpeget faren. Hvis det er ens egen ejendom, det går ud over, kan man måske få problemer med forsikringsdækning. Men det gælder om at tage hånd om problemet med mindst mulig indsats og uden panik. Risikoen er lille, men eksisterer.

Hullerne er formentlig et resultat af spætternes leden efter insekter i barken. De har ingen betydning for træets stabilitet.

Venligst

Iben M. Thomsen
Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning
Københavns Universitet

—–

Du kan læse mere om håndteringen af risikotræer på denne hjemmeside Risikotræ eller ved at få fat i bogen ’Risikotræer’.

 

3

Iben Margrete Thomsen

Træekspert med speciale i sygdomme på træer

Profil

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Læs mere:

Troede mine træer havde fået svamp. Er de fældet uden grund?

En læser frygter at have fældet en 100 år gammel linde-alle uden grund. Han spørger derfor om kulsvamp m.v. altid efter fældningen vil kunne bekræftes ved synligt nedbrud af kerneved. Iben M. Thomsen fra Københavns Universitet hjælper med et svar.

Risikotræer

Håndbog fortæller hvordan man opdager farlige træer. Den hjælper både med at forhindre ulykker og til at sikre, at træer beskyttes og bevares længst muligt.

Stil et spørgsmål om træ

Har du et træ- eller skovrelateret spørgsmål, som du ikke selv kan finde svar på, så send det til Træ.dk's brevkasse.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×