Er en splint i fingeren lavet af trykimprægneret træ farlig?

0

Hej Træ Er Miljø

Jeg købte i går nogle trykimprægnerede beklædningsbrædder, som stadig er våde, og  hvor imprægneringsmaterialet er meget tydeligt med pletter og små plamager på overfladen af træet.

Vel ankommet hjem med træet fik jeg en splint i fingeren. Den blev fjernet indenfor en halv time, men halvdelen af min finger blev blå og hævet. Nu, efter et halvt døgn har hævelsen lagt sig noget, men fingeren er stadig blå.

Er det en kendt reaktion på de stoffer, som imprægneringen består af ? (Træet er mærket med NTR AB)

Med venlig hilsen
Birgit

 

Svar:

Kære Birgit

Tak for henvendelsen. Vi håber at din finger er blevet normal igen.

Trykimprægneret træ giver ikke øget risiko for betændelse. Der er nok mere tale om en almindelig infektion fra jordbakterier på træoverfladen (snavs). Splinter fra alt slags træ kan give betændelse, da træ der anvendes i udemiljøet ikke er sterilt. På den måde er der så at sige  ikke noget træ der er værre end andet.

Ifølge informationsfolderen ’Den Lille Grønne’ på e-pages.dk om trykimprægneret træ (se side 28), er ”det ikke farligt at anvende og røre ved trykimprægneret træ, som er imprægneret med midler, der er godkendt af Miljøstyrelsen. Træet kan håndteres som almindeligt træ”.

Som der også står i folderen, så forholder det sig anderledes med importeret træ, hvor der kan være anvendt krom, fordi det giver risiko for hudirritation og kromoverfølsomhed ved længerevarende kontakt.

NTR mærket er dog garanti for at der ikke er anvendt krom og at produktet er til mindst mulig fare for forbrugeren og miljøet.

Du kan læse mere om trykimprægneret træ på www.tryktrae.dk eller på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Med venlig hilsen

Træ.dk

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×