Holdbarhed af egetræsstolpe

0

Af

Hej Træ.dk

Vi har lige lavet et hegn med egetræs stolper. Den ene stolpe er blevet hvid i toppen – det hvide går lidt af som om det var kridt. Som den eneste stolpe, er den også begyndt at revne i toppen.

Vi undrer os over hvad det kan være og om vi bør gøre noget for holdbarheden.

Mvh Anne-Mette

Svar

Hej Anne-Mette

Tak for henvendelsen

Det er svært ud fra fotoet at se hvad det er, men ud fra din beskrivelse lyder det som en form for skimmelsvamp. Hvis det er skimmelsvamp, så gør det ikke skade på træet, da skimmelsvamp kun vokser på overfladen. Skimmelsvampe kan i de fleste tilfælde let bekæmpes med et middel, der indeholder skimmelhindrende stoffer.

Det kan også være et tegn på begyndende råd. Det er nemlig kun kerneved af eg, der fra naturens side indeholder beskyttende stoffer og som gør egetræet velegnet til bl.a. hegnspæle og anden brug i kontakt med jord. Splintved fra egetræ har derimod meget dårlig varighed.

Kerneved fra eg har holdbarhed på >25 år i jordkontakt og >50 år ubeskyttet uden jordkontakt. Splintved fra eg holder derimod kun ganske få år.

Når egetræ skæres op på savværket, vil man forsøge at fjerne splintveddet og kun anvende kerneveddet. Nogle gange vil det dog indebære et stort spild at fjerne det hele, så derfor accepteres en vis mængde splintved – som regel kun få procenter – som så vil rådne bort når stolpen sættes i jorden. Det er oftest så lidt at det er helt uden betydning for stolpens funktion og stabilitet.

Et bud på forekomsten af råd på dit hegn kan derfor være en lille mængde splintved der hurtigt er begyndt at rådne.

En nærmere forklaring af kerneved og splintved kan du finde i denne artikel på trae.dk: Træets opbygning

Sprækkerne kommer som følge af udtørring fordi svindet i volumen fra frisk til tør tilstand er størst i træets omkreds. En tommelfingerregel siger at det tangentiale svind er dobbelt så stort som det radiale. Derfor opstår der ofte revner i træ når det tørrer. Når træet først er sprækket er der ikke noget at gøre. Sprækker kan kun undgås igennem en ofte langvarig og nøje kontrolleret tørreproces.

Du kan læse mere i denne artikel træ og fugtighed her: Fugtighed og træ

Jeg håber du kan bruge svaret

Med venlig hilsen

Træ.dk

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Læs flere spørgsmål og svar:

Stil et spørgsmål om træ

Har du et træ- eller skovrelateret spørgsmål, som du ikke selv kan finde svar på, så send det til Træ.dk's brevkasse.

Hvad er røget ask?

Hvad er røget ask og hvordan får træet sin mørke farve?

Skal jeg stable mit brænde under tørring?

Er det nødvendigt at stable brænde så det ikke mister brændværdi?

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at trae.dk må opbevare mit navn og email, overføre det til mailplatformen Mailchimp, samt sende mig information og nyheder via e-mail.