Terminologien inden for træbranchen er ikke altid helt skarp og derfor kan man nemt komme i tvivl om hvad forskellige fagudtryk i virkeligheden betyder.
Sådan var det fx for en læser, der for nyligt spurgte Træ.dk-redaktionen, hvad forskellen er på en “kævle” og “tømmer”.
“Hvad er en kævle? Hvad er tømmer? Og er der evt. forskellige, modstridende definitioner?” ønskede han at vide.
Læs også: Hvilken facadebeklædning er bedst?
Svar:
Hos Træ.dk medgiver vi at der måske er overlappende, eller ikke fast afgrænsede betydninger, af de to ord. Men til vores kendskab er der ikke deciderede modstridende betydninger.
Ordene hentyder overordnet til forskellig status i træets forarbejdningsproces fra levende træ i skoven til færdigt træprodukt.
Læs også: Hvorfor går vores trægulve amok?
Ordet ”kævler” bruges om afgrenede træstammer, runde og med bark, som i tilpasset længde sælges til fx et savværk. Når træstammerne forarbejdes ved afbarkning, når det skæres firkantet, til planker eller lignende, så kaldes træet for ”tømmer”.
Typisk er ”kævle” altså råt træ, mens ”tømmer” er mere forarbejdet træ.
Læs også: Hvordan undgår man at træet revner?
Grænsen mellem brugen er dog flydende. Ordet ”tømmer” kan nemlig også bruges om det rå uforarbejdede træ og især når det drejer sig om nåletræ.
Man bruger dog aldrig “kævle” om forarbejdet træ.
Læs også: Kan jeg lave et plankebord af min atlas ceder?
Se evt. mere i “Ordbog over det danske sprog” som har følgende definitioner af de to udtryk:
Hvis du har en anden opfattelse af de to ord, så giv gerne dit bidrag i kommentarfeltet nedenfor.
Læs flere svar på spørgsmål om træ i Træ.dks brevkasse
7 kommentarer
I min drengetid brugte man kævler, når marker skulle indhegnes. Kævlerne blev hentet med hestevogn i Rold Skov. I dag kalder man det hegnsstolper. Sådan ændrer sproget sig over tid.
Interessant egnspræg Per. Jeg tænker at en kævle er et stykke træstamme, der kan blive til hegnsstopler, når den flækkes op i kvarter. Så i udgangspunktet har den nok lige ligget lidt over Fagot og Knippel.
Sorry, Preben, var det.
Er enig i udlægningen, der jo også forekommer let forståelig og logisk. Efter min erfaring, hvis tømmer bruges i forbindelse med hele stammer, så hedde de gerne ‘tømmerstokke’, hvorved der ikke rigtig er noget begrebssammenfald til den gængse opfattelse som forarbejdet tømmer.
I mine 35 år i skoven er, kævle, brugt KUN om hele løvtræsstammer op til kronen,bliver stammen skåret ud, kaldes det sveller eller gulvtræ. Gulvtræ kan også betegne de bedre brændestykker i toppen.
Tømmer, KUN om nåletræsstammer i hele længder. Skærer du nåletræet ud benævnes stykkerne efter anvendelse: Korttømmer 🙂 embalagetræ cellulosetræ o a.
Alt nål under 3 m og alt delt løvtræ betegnes som brænde under udkørsel.
Kævler er stammer af løvtræ og tømmer er stammer af nåletræ.
Kævler er savværksegnet løvtræ det vil sige af en hvis dimension og længde. Kævler kan ligge i faldende længde. Det vil sige vilkårlig længde ud til hvor kvaliteten bliver for dårlig. Eller i korte specifikke længder som f.eks. Juncker kævler som kappes på 2,8m
Tømmer er savværksegnet nåletræ. Langtømmer som er hele stammen kappet hvor toppen bliver for tynd.Ca. 10 cm. Eller for grovkvistet. Korttømmer er kappet på en given længde f.eks. 4.2 m.
Mindre dimensioner træ kappes i korte lænder og opkaldes efter deres anvendelse.
F.eks 3m cellullosetræ. 2m brænde osv.