Hvad kan man gøre for at undgå misfarvning af træ?

2

Af -

Hej Træ.dk

Jeg vil gerne vide, hvordan det kan være, at der kommer små blå misfarvninger, i prik størelse, på douglas træ?

Det er der ikke, når jeg har skåret det op og tørret det, men det kommer efter træet er høvlet og efter det er kommet i forbindelse med kræftig opfugtning / regn. ( Kan ses efter ca. et par dage ) Det kommer bla. på terresse brædder og havemøbler?

Hvad kan jeg gøre for at undgå dette?

Mvh
Brian

 

 

Svar

 

Kære Brian

Det lyder som om det er skimmelsvamp som angriber og misfarver træet.

Skimmelsvampe er en stor gruppe af svampe der findes overalt i naturen. Skimmelsvampe kan vokse overalt, blot der er fugt og næring (organisk materiale) til stede.  Misfarvninger af skimmelsvamp er kun et æstetisk problem, som kan være slemt nok, men det forringer ikke styrken af træet. Dog kan angreb af skimmelsvamp være første trin i en biologisk nedbrydning af træet.

Afrensning af skimmelsvampe på udendørs eksponeret træværk:

Misfarvninger på facader af malet eller ubehandlet træ kan fjernes ved slibning med fx sandpapir eller afrenses med højtryksspuling. Slibning og højtrykspulingen kan fjerne overfladisk skimmelvækst, men ikke misfarvning forårsaget af blåsplintsvampe der kan angribe i hele træets lag af splintved.

Afrensningen har ikke nogen langtidseffekt. Hvis der er en voldsom misfarvning, kan den også renses og bleges med en kraftig klorinopløsning (1 del klorin til 4 dele vand). Rodalon kan også anvendes til afrensning af skimmel.

Klorin og Rodalon har dog heller ingen langtidseffekt. De rensede overflader skal behandles med skimmelhindrende midler for at forhindre, at skimmelvæksten blusser op igen.

Vi vi foreslå dig at bruge et skimmelhindrende middel for at forhindre, at skimmelvæksten blusser op igen. Der anbefales at bruge et grundingsmiddel som er godkendt af Miljøstyrelsen. Oversigt over godkendte bekæmpelsesmidler findes på Miljøstyrelsens hjemmeside

På teknologisk instituts hjemmeside kan du læse mede om:

Vi håber dette kan hjælpe dig videre.

 

Med venlig hilsen
Træ.dk

 

2 kommentarer

 1. ULLA GRAM siger:

  UNDER TÆPPER ER PARKETGULVET GULLIGT, NU VIL JEG FLYTTE OM,
  HVORDAN KAN JEG LYSNE,,,,,,,GULVET ???
  PÅ FORHÅND TAK FOR SVAR
  MVH
  ULLA GRAM

 2. Hans Frost siger:

  Vi har en mandshøj vikinge figur udstillet, den er udskåret af en egestamme, behandlet m rå linolie, men den er efterhånden blevet helt sort. Hvordan får vi den gjort lysere igen?

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×