Hvad sker der med de naturlige indholdsstoffer når man varmebehandler træ?

1

Af -

Tags:

Hej Træ.dk

I artiklen om varmebehandlet træ kan jeg ikke læse noget om behandlingens indvirkning på træets naturlige beskyttelsesstoffer som harpiks. Kunne i oplyse mig om dette?

Endvidere kan jeg ikke finde noget om poreprocenten før og efter varmebehandlingen?

Med venlig hilsen
Jørgen

Svar

Hej Jørgen

Harpiks består af flygtige stoffer som terpener, fedtstoffer, voks og phenoler. Disse stoffer har et lavt kogepunkt. Når træ bliver varmet op til 180-220 grader vil harpiksen derfor fordampe fra træet.

Grunden til at træet på trods af tabet af den beskyttende harpiks alligevel er mere holdbart efter varmebehandlingen er, at træets hemicellulose (sukkerstof) nedbrydes. Svampe og andre mikroorganismer har derfor ikke noget næringsgrundlag. Desuden nedsættes træets evne til at opsuge vand hvilket på samme måde forringer svampe og mikroorganismers levevilkår.

Vi kan desværre sige noget om hvilken indflydelse varmebehandlingen har på poreprocenten. Dette skyldes dog mest at vi ikke umiddelbart er klar over hvad ”poreprocent” betyder og hvad spørgsmålet præcist indebærer.

Vi vil foreslå dig at læse ”Thermowood Handbook 2003” for nærmere uddybelse af dine spørgsmål. Hvis der findes svar på dit spørgsmål om poreprocent vil du kunne finde det der.

Vi håber du kan bruge vores svar.

Med venlig hilsen
Træ.dk

En kommentar

 1. Elin Stride siger:

  Hej!
  Jeg har for nogle år siden købt et skærebræt på et atelier. Skærebrættet var fremstillet i røget eg, blev der sagt. Jeg har diskuteret dette med min svigersøn, der mener det er sundhedsskadeligt. Endvidere er der opstået revner efter brug. Skal jeg kassere skærebrættet, overfor hvem jeg har berømmet træets bakterienedbrydende evner og har påpeget at et plastikskærebrædt, som han har købt, er mere sundhedsskadeligt!
  Jeg ser frem til dit svar!
  Venlig hilsen
  Elin Stride

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×