Hvor gamle er vores 25 meter høje elletræer?

0

Af -

Hej Træ.dk

Vi har en lille lund af elletræer bag hegnet i vores have.  Vi er sådan set glade for dem, de giver herlig skygge i varme somre, og vi synes, at det er et flot træ.

Uheldigvis er der flere gange knækket meget tunge grene af i stormvejr, og i sidste måned faldt der to meget store træer ned med en ganske gevaldig skade til følge. Vi vil tro, at træerne er mindst 25 meter høje, så det var lidt af en oplevelse af de værre.

Kunne I være venlige at oplyse, hvor gamle disse træer mon er?
Diameteren på de knækkede stammer er nok omkring en meter. Vil I anbefale, at vi styner disse træer?

Hvis nogen bliver ramt af sådan af sådan et træ, som vi skønner vejer flere tons, ja så ender det bare galt. Mon I ville være så venlige at råde os, for vi er på herrens mark og aner intet om træer. Det ene træ knækkede og for vores uøvede øjne så veddet sådan set nogenlunde ud, hvorimod det andet helt klart var råddent indeni.

Med venlig hilsen
Hanne

 

Svar

 

Kære Hanne

Det kan være meget svært at bestemme alderen på et træ, blot ud fra stammens tykkelse. Træets tykkelse afhænger i høj grad af de vækstbetingelser træet lever under, herunder vand, nærring, og konkurrence fra andre træer i nærheden. Et andet forhold der gør det svært at bestemme alderen på et elletræ er, at den overjordiske del af et elletræ kan rådne og forfalde, imens rødderne fortsat kan sætte nye skud. Et tilsyneladende lille elletræ kan derfor være meget gammelt, idet rødderne kan være måske flere hundrede år gamle.

Hvis I vil vide hvor gammel den overjordiske del af træet er, kan i evt. prøve at tælle stammens årringe.

Elletræets evne til at sætte nye skud udnyttes i øvrigt i den skovdriftsform der kaldes stævningsskov. Her stævnes elletræer, dvs en eller flere stammer på samme træ skæres af ved roden, hvorefter enkelte efterladte og mindre stammer/kviste vokser videre, eller roden sætter nye skud. På den måde kan man hente træ fra en stævningsskov med ca. 15-30 år mellemrum.

Elletræer er som sagt gode til at sætte nye skud når stammen skæres ned. Det gælder både ved stævning (skære træet af ved roden) og ved styning (kronen beskæres så kun stammen står tilbage). Derfor kan I godt skære de farlige stammer ned og være nogenlunde sikre på at stubben sætter nye skud. Hvis træerne er flerstammede kan I evt. efterlade nogle af de mindre stammer eller kviste – så går genvæksten hurtigere. Hvad der passer bedst i jeres konkrete situation må I selv afgøre – det er svært at rådgive om på afstand.

Held og lykke med træerne.

Med venlig hilsen
Træ.dk

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×