Tags: ,

Hvor meget CO2 gemmer havens træer på?

2

Er det muligt at regne ud, hvor meget CO2 man har "sat i banken" ved at lade havens træer stå?

Af -

Miriam skriver:

Hej Træ!
Kan man opstille en slags målestok for, hvor meget et stort træ “gemmer” af co2 for os i forhold til co2tunge aktiviteter? Fx – hvis man har et 100-årigt egetræ på sin grund og ikke styner eller fælder det, men lader det opsuge co2 hele sin egen levetid. Hvor meget co2 har man så “sat i banken”. Hvad svarer det til ? En flyvetur? To, ti?

Svar

Kære Miriam

Tak for din mail.

”Der er stor forskel på, hvor meget det enkelte træ kan binde af CO2. Mængden afhænger af træets størrelse og dets rumtæthed. Eksempelvis vil en stor rødgran med en diameter i brysthøjde på 50 cm og en højde på 26 m binde kulstof svarende til ca. 2,2 tons CO2-ækvivalenter. En tilsvarende bøg vil binde 4,3 tons CO2-ækvivalenter. De største bøgetræer kan dog blive langt større end de største rødgranner og derfor binde langt mere CO2”, skriver forsker Thomas Nord Larsen i artiklen her.

Bøg har en rumtæthed på 580, mens egs ligger på 570, som du kan se af oversigten her, så forskellen mellem de to er ikke så stor, og dit egetræ vil formentlig indeholde i omegnen af 4-5 tons CO2, hvis det er omkring 25-30 meter højt.

Som tommelfingerregel kan man regne med, at der bundet 1 ton CO2 i hvert m3 træ. Du kan flyve i cirka 9 ½ time for 1 ton CO2, ifølge DR.

Så svaret på dit spørgsmål er ikke helt enkelt, men afhænger af, hvor stort dit egetræ er – og hvor lang flyveturen er. For at få et mere præcist svar, må du derfor i gang med lommeregneren.

Unge, opvoksende træer suger mere CO2 fra atmosfæren end ”voksne” træer, så set ud fra et strikst klimamæssigt gavner det atmosfæren mest, hvis vi hele tiden planter nye træer og fælder dem, der er vokset op. De beholder nemlig CO2’en i sig, indtil de bliver brændt eller rådner – og derfor fungerer træprodukter (gulve, byggerier, møbler, musikinstrumenter, grydeskeer…) som CO2-lagre, mens vi frigiver plads til nye, CO2-sugende træer.

Men der er selvfølgelig også andre gode og vigtige ting ved træer at tage højde for –  fx at nyde sit gamle, smukke egetræ i haven.

Du kan læse mere om træers CO2-indhold her

Jeg håber, svaret var til hjælp.

Mvh Træ.dk

2 kommentarer

  1. rogert siger:

    Jeg undrer mig lidt over jeres regneeksempler.
    I skriver fx “Som tommelfingerregel kan man regne med, at der bundet 1 ton CO2 i hvert m3 træ.”
    På en anden side oplyser i at et normalt træ vejer ca. 650-750 kg per m3.
    m.a.o. skulle der være mere CO2 end træet vejer!
    Hvordan kan det lade sig gøre?

  2. Flemming siger:

    Træet tager CO2 fra luften og laver det om til sukker i form af cellulose.
    I CO2 udgør carbon 27% af vægten og i sukker udgør carbon 40% af vægten. Så hvis du starter med 1000 kg CO2 ender du med 682 kg sukker.

    (Også skal man derefter til at tage højde for detaljerne i form af det er cellulose og ikke sukker, hvor godt det enkelte træ “pakker” cellulosen osv.)

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×