Hvordan er det nu med træs brændværdi og fugtindhold?

1

Af

Hej Træ.dk

Jeg har med stor interesse læst jeres hjemmeside men sidder tilbage med et enkelt spørgsmål. Når man i artiklen brænde taler om 1 kg. tørt træ, hvis brændværdi cirka svarer til ½ l olie, er der så tale om brænde, der er tørret under optimale forhold og således indeholder ca 20% vand?   Eller er der tale om træmasse helt uden nogen vandprocent?

Jeg regner netop nu meget intenst på, hvor meget jeg vil kunne spare ved at købe træ i skoven i stedet for at købe briketter til mit fyr.

Med venlig hilsen
Bent

 

 

Svar

 

Kære Bent

Der er tale om helt tørt træ med en fugtprocent på 0 % hvis brændværdien af træ skal være 19 MJ/kg. Under normale tørringsforhold har træ i praksis et fugtindhold på 20 % – og her er brændværdien ca. 15 MJ/kg. Se figuren nedenfor:

Brændværdi i forhold til vandindhold

Figur over brændværdi i forhold til træets vandindhold (Kilde: Naturstyrelsen)

 

Læs fyringsråd på Naturstyrelsens hjemmeside og fyrengsråd på Dansk Skovforenings hjemmeside.

Held og lykke med brændet og beregningerne. Håber dette kan hjælpe dig videre.

Med venlig hilsen
Træ.dk

En kommentar

  1. Inge siger:

    Hej, jeg har lige fældet mit træ (rynkeblad) Der er nogle pænt store stammer. Jeg vil høre om træet kan bruges i brændeovnen??
    Vh. Inge

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Læs også:

Brænde af gran

Der er mange myter om granbrænde og mange af dem er usande. Niels Heding er forstkandidat og seniorforsker på Skov og Landskab med speciale i energitræ og han fyrer med gran. I denne artikel gør han op med mange af myterne om granbrænde.

Står man med 1 stykke bøgebrænde og 1 stykke granbrænde der er nøjagtig lige store og indeholder samme mængde vand– så får man mest for pengene i bøgen – fordi vægtfylden er større – der er altså flere kalorier i forhold til størrelse.

Men står man med 1 kg bøg og 1 kg gran så får man mest for pengene i granbrændet fordi brændværdien er højere i gran end i bøg. Pr. vægtenhed er der altså mere varme i gran.

Og står man med en rummeter bøg og en rummeter gran så er der mest træ i gran. Det skyldes, at granbrænde er rundt og mere regelmæssigt end bøgebrænde og derfor lettere at stable tæt.

Gran er også billigere og det er lettere at stable og det betyder at granet er op til 25 % mere værd end bøg.

Naturlig tørring af brænde

Der er ikke nogen årstid, der er bedre end andre, når der skal hugges brænde - men brænde tørrer altid bedst under tag.
Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at træ.dk må opbevare mit navn og e-mail, overføre det til mailplatformen Mailchimp samt sende mig information og nyheder via e-mail.