Hvordan får man bugt med larver?

16

En læser har fundet larver i sine egetræsplanker, og vil meget gerne være fri af dem. Men hvordan kan han samtidig beholde barkkanten?

Hej med jer,

Jeg har købt nogle egetræsplanker, som jeg tænkte, jeg ville bruge til nogle møbelprojekter indenfor. Plankerne er købt på savværk, er IKKE ovntørret, men har ligget i ca. 3 år og fugtigheden er 10-15%.

Mit problem er, at der er levende larver i træet – og jeg ved ikke, hvordan jeg kommer af med dem. De er under barken, men ofte har de også boret sig ind i selve træet. I huller, der er op til 5 mm. i bredde og sommetider ret lange og snoede. Derinde ligger larverne og gemmer sig… og det vil jeg jo helst ikke have indenfor. Larverne er hvide og op til en cm lange.

Jeg ville helst undgå at behandle træet med alt for meget, for det er super flot helt råt – altså uolieret osv. Men har I gode råd til hvordan jeg så kan slippe af med de levende larver?

Jeg har prøvet noget så banalt som at støvsuge dem ud – men de kommer ikke med ud. Jeg har også prøvet at “stikke” dem ihjel med noget spidst, men deres “tunneller” er for snoede til, at jeg kan komme ind og ramme dem. Jeg ved også, at man ellers kan hhv. fryse eller varme dem ihjel – men plankerne er for store til både ovn og fryser:-)

Jeg håber, I har et snedigt trick – der ikke ændrer på træets flotte rustikke og naturlige look.

På forhånd tak
Jens-Christian

Svar:

Hej Jens-Christian

Den bedste måde at undgå larver i egeplanker, er at købe det ovntørret. Her har egeplanken fugtindhold på 10 %  og så kan ingen larver hverken overleve eller etablere sig.

Nå først der er larver i træet, så jeg tror desværre ikke, der er nogen nemme tricks til at fjerne larverne, hverken de levende eller døde, uden at høvle/save barkkanten af. Du kan slå de levende larver ihjel med varme, kulde eller kemi (flydende eller gas), hvoraf det nemmeste nok er den flydende kemi, hvis da ikke du har adgang til større anlæg, f.eks. ovntørringsanlæg. Du kan dog også vente på, at larverne dør af sig selv – hvis de da ikke forinden er i stand nå næste udviklingsstadie og forlade træet som flyvende insekt.

Insektlarvers udvikling i træ kræver de rette temperatur- og fugtforhold for at kunne udvikle sig. Insektlarver etablerer sig typisk i træ med fugtighed på omkring 30% eller over, hvor også deres udvikling går hurtigst. Larverne i dine planker må have etableret sig tidligt i tørreprocessen, hvor fugtindholdet var forholdsvis højt. Og fordi træet er lufttørret, som tager lang tid for især eg, så har larverne haft god tid til at gnave sig igennem træet.

Larvernes udvikling bliver langsom ved 20-15% fugtighed, og går helt i stå, når den nærmer sig 10-11%. Men larverne kan godt overleve et stykke tid og vente på bedre tider. Larverne i dit træ befinder sig nok i denne venteposition – og hvis ikke fugtindholdet stiger, så vil larverne omsider dø, men det kan potentielt vare længe.

I centralopvarmede rum ligger træs ligevægtsfugtighed på 6-10%, og her vil larvernes udvikling være standset, og de vil ikke kunne sprede sig til andet træværk i rummet. De vil derfor ikke grave nye gange og producere nyt boresmuld, men visheden om, at de stadig er i træet, og måske stadig levende, er måske ikke så behagelig.

Men larvegange og barkkant er garant for rustikt look, og hvis det er det, man gerne vil have, så kan man måske også leve med, at der sidder døde eller døende larver tilbage i nogle af larvegangene.

Hvis du vil læse mere om emnet, så kan vi anbefale denne bog fra Træinformation: ”Træ 61 Skadedyr i træ” – du kan finde den i Træ.dks bogoversigt.

Håber, at dette kan hjælpe dig videre.

Mvh. Træ.dk

Hvis nogen af jer læsere har et godt råd eller en løsning på Jens-Christians problem, eller hvis I måske selv har haft problemer med larver, må I meget gerne dele jeres oplevelser og forslag i kommentarfeltet her på siden.

 

16 kommentarer

  1. Erik Amdi Hansen siger:

    Vi har haft borebiller og larver i konstruktionstræet i vores meget gamle hus. Løsningen var at bruge en havesprøjte og sprøjte petroleum ikke lampeolie på træet. men hvis det er indendørs går der lang tid før lugten og dampene forsvinder. Jeg udførte et eksperiment med rå linolie men det kan ikke anbefales! Fordi træet opfører sig som en svamp og opsuger linolien som så vil selvantænde, det gjorte det for mig! men heldigvis i vores udendørs ildsted-

  2. Jes Sig Andersen siger:

    Div træ borebiller, eller deres larver nok nærmere, har altid været et problem i hytter og andre bygninger der stod uopvarmede store dele af året. Et gammelt husråd går på pensling med petrolium – det bryder de sig ikke om.
    Eller også kan du bare lade dem gnave løs. Når der er tale om eg, tænker jeg de kun går løs på splintveddet, og det har ingen praktisk betydning.

  3. Erik Amdi Hansen siger:

    Hvis du ikke har for meget træ kan du også lave en varmekasse og opvarme til 70grader i et døgns tid så er problemet løst.

  4. B.Vibo Jensen siger:

    Ang. larver i planker.
    Jeg har ikke været ude for larver i eg, men i poppelplanker. Mit råd: Tag en fluespray dåse, sæt et sugerør på
    den , f. eks. med Gaffatape. Spray så gennem røret ind i larvehullerne. Luk hullet med gaffa. Så dør larver/biller i træet helt sikkert.

  5. EVP siger:

    Prøv med noget Rodalon. Det slår på bakterier og skal da også virke på noget større enheder.
    Efterlader ingen farvespor.

  6. Finn Borg Larsen siger:

    Jeg har haft store resultater med at bruge petroleum, jeg har en gammel brudekiste der havde stået i lade i Sverige i mange år, der var en del ormehuller forskellige steder, dem behandlede jeg med petroleum, jeg brugte en injektions sprøjte, det hjalp fantastisk godt, og har ikke konstateret mere smuld efter denne omgang,
    så på med vanten og kom i gang.

  7. Thorkil Brodersen siger:

    Prøv at sende jeres billeder til Hussvamplaboratoriet og hør om de vil udtale sig.
    Det ligner ikke almindelige borebiller. Men måske heller ikke de farlige Husbukke, de har et mere ovalt og flosset flyvehul, som er lidt større.
    Måske kan Boracol 10 Rh klare problemet, men spørg Hussvamplaboratoriet

  8. Thorkil Brodersen siger:

    PS I kan også gå ind på skadedyrsguiden på skadedyrlaboratoriet hvor der kan søges i forhold til flyvehullernes størrelse. Men det er nok mest Hussvamplaboratoriet der har erfaring for om ege-borebillen (hvis det er den) kan bekæmpes med Boracol 10 Rh’en

  9. Niels Erik Bjerregaard siger:

    Det er da forfærdeligt at læse alle de supplerende kommentarer med alle mulige forslag samt egen-erfaringer.
    Den første kommentar er ganske korrekt, omend det uden brug af større “indretninger” altid er svært at gasse de forskellige små dyr ud. Varme, og der er masser af litteratur om hvor varmt hhv. i hvor lang tid og helt ind i midten af træet der skal bruges for at få æggehvidestoffer i de små “bæster” til at størkne og dermed dø. “Bæsterne” forbliver inde i træet ind til lige netop det sted forarbejdes.
    Sprøjtning med kemikalie hjælper ikke meget, kun mindre end 1 mm på overfladen og det er jo ikke der larverne lever deres udviklingsliv frem til de en dag dukker gennem overfladen for at flyve ud til et nyt og anderledes liv. I en bjælke og/eller tagkonstruktion er det ikke nemt at komme til alle træets overflader og i samlinger.
    Fremadrettet gælder det om at give trækonstruktionen de rigtige fugtbetingelser så undgås skaderne.

  10. Martin Nyrop-Larsen siger:

    Det er nemt at undgå laver i egeplanken blot man køber en ordentlig ovntør egeplanke på ca. 10% fugt. Savværket varmer typisk træet op til 60 grade i tørringsprocessen og det svarer til at træet er varmebehandlet. Hos Hvalsø Savværk har vi masser af flotte overtørre egeplanker liggende uden larver!

  11. Anne siger:

    Vi lavede to plankebord af egetræ, som ikke var ovntørret. Pludselig var der splintvedbiller i vores nybyggede hus. Vi sprøjtede Plankebordene med protox, men det dræber dem først når de gnaver sig ud af bordet, men der var stadig levende biller i huset, selvom vi sprøjtede bordet 5x. Nu er det blevet et havebord, da eg der ikke er ovntørret egner sig rigtig godt til dette. Vi har lavet et nyt bord i mahogni, som er ovntørret og er nu fri for billerne. Mit råd er ikke at tage chancen med sådan nogle dyr! De lever videre inde i dit bord, selvom det er sprøjtet med gift. Alt min behandling blev aftalt med en skadedyresbekæmper.

  12. Erik Amdi Hansen siger:

    Jeg havde et par meget søde gamle venner, I deres hus var der fuldt af borebiller i loftsbjælkerne det var et meget gammelt hus de havde og det var opvarmet med flere kakkelovne. De skiftede deres gambe brændekomfur ud med et moderne oliefyr og fik centralvarme i hele huset og et moderne gas komfur. I løbet af et årstid var der ikke flere borebiller og deres fjernsyn gik ikke længere i stykker ( det gik altid i stykker pga. de skiftende temperaturer og fugt ) Jeg tror athvis du stiller træet under forhold som svarer til et godt og tørt indeklima er dit problem løst på et årstid. men ikke hvis der et tale om fx et sommerhus som står uopvarmet en del af året. Problemet er altid det samme som jeg har nemlig ikke at ville bruge giftstoffer. Hvis der ikke er tale om mere træ end det viste ville jeg bygge en tørrekasse og tørre træet effektivt evt. med en elektrisk affugter.

  13. Lise R. Knudsen siger:

    Hej
    Jeg arbejder på Konserveringscenter Vejle, hvor arbejder for museer i området og vi har ofte opgaver med kunst og kulturarv fremstillet af træ. Vi ser jævnligt borebiller og forskellige andre skadedyr i træ. Vi har 2 muligheder for desinfektion, hvor vi ikke anvender gift:
    1: Varmedesinfektion af ubemalet træ, hvor vi hæver temperaturen i en lukket, tæt container til en centrumstemperatur på 56 grader i det tykkeste stykke træ. Her holdes den en time, hvorefter der langsomt køles ned. For at der ikke skal komme udtørringsskader på træet tilføres der fugt, så kammeret er på ca. 50% relativ luftfugtighed imedens der opvarmes. Modsat affugtes der, når der nedkøles.
    2: Behandling i anoxia-kammer, hvor alle genstandene sættes i kammeret i en måned. Det er MEGET tæt og iltet i rummet fortrænges ved hjælp af nitrogen. Efter 1 måned er der ikke levende borebiller, klannere, tæppebiller, møl, etc. og også deres larver og æg er elimineret.
    Vi hørte også om det gamle huskeråd med petroleum imod borebiller i undervisningen på Konservatorskolen, men fik at vide, at det ingen effekt har. Det man ser er at petroleumen er lidt fedtet og derfor opdager man ikke at larverne stadig gnaver af træet, for der drysser ikke mere boremel ud – det er bundet af petroleum…

  14. Marc Krabbe Khademzadeh siger:

    Jeg har haft samme problem med mine planker, jeg købte dem ligeledes på et savværk. De var også i barken og de samme huller som du beskriver. Jeg fik et godt råd af en gammel tømrermester. Han sagde at jeg skulle sprøjte den grundigt med petroleum så den er helt våd og derefter lade det sidde et døgns tid indtil alt er fordampet, gentag dette 3 x og tag nu en klud og vask plankerne, lad dem tørre en uges tid og du får aldrig problemer med dem igen. Jeg gjorde delvist som han sagde, jeg behandlede det dog kun en gang og lod dem stå et døgn, så vaskede jeg dem med trærens og derefter en våd klud. De har nu stået 1 år i stuen og i køkkenet som møbler og der har aldrig været noget siden 🙂 håber det kan hjælpe dig lidt på vej:)

  15. Lasse Sejr Nielsen siger:

    FUN FACT:
    Borermel i små bunker er ofte husmyrerbillen på jagt efter borerbillen den skubber borerstøv op men lever af borerbillelarver ….

  16. Kai Verner Lauridsen siger:

    Hvis du lufttørrer dine egetræsplanker, så afbark dem efter et års tid. Så når larverne ikke at etablere sig. Det har jeg gjort, og det virker ganske udmærket.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Egesavsmuld giver sorte plamager

Den sorte plamage kommer fra egetræets garvesyre.

Træværk angrebet af spætte

Mærkelige huller i sternbrædder af frisk træ skyldes ikke insekter.

Læs mere

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum