Hvordan undgår man, at træet revner?

12

Hvordan kan man undgå eller minimere at træ revner mens det tørrer?

Af -

Thomas spørger:

Hvis jeg skærer nogle planker eller skiver af en stamme, kan jeg så gøre noget for at minimere, at de revner når de tørrer?

Gør det nogen forskel, om jeg skærer planker ud, lige så snart træet er skovet? Eller skal stammerne tørre først, inden jeg laver plankerne?

Har set nogen, som efter de har skåret deres planker, maler endestykkerne med et eller andet, for at træet tørrer langsommere i håbet om, at det ikke revner. Er det noget, der er nogen sandhed i?

Læs også: Hvordan undgår vi at vores trægulve går amok?

Svar:

Hej Thomas.

Trætørring uden revner er en svær disciplin, selv i kontrollerede tørrestuer, og især ved friluftstørring er det udfordrende at opnå fejlfrie resultater.

Når du har savet træet op skal det umiddelbart efter stables på pinde, beskyttes mod regn og sol, placeres fri af jordkontakt og sikres RIGELIG ventilation, dvs. ingen stillestående luft. Kombinationen af disse faktorer kan faktisk være overraskende svære at opnå samtidig.

Ud over revnedannelse, så er der også risiko for misfarvning af træet, hvis det ikke tørres hurtigt og korrekt, fx pga skimmel på træoverfladen. Derfor skal det frie vand i cellerne hurtigst muligt tørres bort, så træet når under 25-28% fugtindhold. Under de rette forhold tager friluftstørring, afhængig af dimension og træart, fra ½ til 1½ år og træet har da nået et fugtindhold på 15-25%.

Udover revnedannelse og misfarvning af træet, så kan man også få problemer med larver i træet. Det kan du læse mere om her: Hvordan får jeg bugt med larver i egetræ?

Læs evt. mere om trætørringens svære kunst i bogen TRÆ45 TRÆTØRRING, Praktisk Vejledning (Bogen er desværre udgået fra forlaget, men kan findes på biblioteket eller måske købes brugt. Medlemmer af Træinformation har desuden gratis digital adgang til via Traeinfo.dk)

Læs også: Kan jeg lave et plankebord af min atlas ceder?

Skær plankerne mens de er fugtige

Det bedste er at skære plankerne ud, så mens det stadig har det meste af sin fugt i sig. Dvs. så hurtigt det er muligt efter træet er fældet.

Det giver også færre revner, jo mindre dimensioner træet skæres ud i. Jo mindre stykker træ, jo færre spændinger og dermed færre og mindre revner.

Læs også: Hvilken facadebeklædning er bedst?

Forsegling kan mindske revnedannelse

Forsegling forhindrer fordampning igennem endetræet og forhindrer dermed revnedannelse. Størstedelen af træets fugt fordamper nemlig igennem endetræet og det er også her træet tørrer hurtigst. Endetræet bliver dermed tørt før træet længere inde i planken, og så kan der opstå forskelligt fugtindhold på tværs af planken og det fører til spændinger og revner.

Forsegling anvendes dog oftest i kontrollerede tørrestuer – anvendes forsegling ved friluftstørring risikerer tørretiden at blive meget lang og der kan opstå andre skader da træfugten vedbliver at være høj i lang tid.

Endetræet kan også forsegles på hele stammer efter fældning i skoven, hvis opskæring på savværk ikke er muligt inden for relativt kort tid. På den måde kan man “købe” sig lidt ekstra tid til at få logistikken til at passe.

Håber at dette kan hjælpe dig videre.

Mvh Træ.dk

Læs flere svar på spørgsmål om træ i Træ.dks brevkasse

12 kommentarer

  1. Mikael Koch siger:

    Fint svar. Ved store dimensioner kan det være klogt at ende forsegle, til det bruges snedkerlim og ofte vil man først slå bølgesøm i for at holde sammen på endetræet og derved forbygge revner. Bølgesøm ligner en bølget metalplade som er skarp på den bølgekant der gør det muligt at banke dem ind. Isættes før påføring af snedkerlim. Udtørring i et ventileret rum med tagoverdækning. Høvl det til endelig mål efter tørring.
    Mikael Koch
    Direktør Træinformation

  2. Torben Madsen siger:

    Der er også mulighed for at de udskårne træplanker under ovntørring kan høre kaste sig/vride sig ud af form hvis der er for mange temperatur svingninger undervejs, hvis der er tidspunkt hvor ovndøren åbnes for tit og der kommer kold luft ind i ovnkammeret.
    Når træplanker er skåret op fra frisk så kan man smøre endefladerne med lim eller paraffin, så endefladerne ikke sprækker.

  3. Tue Willum siger:

    Hvad med træskiver, skåret af de nyfældede stammer? Kan man også forsegle dem, og derved udgå at de revner?
    Og hvad skal man så bruge som forsegling?

    Vh Tue

    1. Brian siger:

      Nu er jeg ikke den store træ Expert men hade også et kæmpe problem med revner osv. når jeg tørrede frisk træ. Jeg fandt ved et tilfælde ud af hvis jeg brændte træet hele vejen rundt, og lod det ligge og tørrer, slap jeg for revner mm. Dog er mine emner ikke store planker men mere emner på en meters penge eller træskiver. Når træet så har ligget i et godt stykke tid skære/ sliber jeg emnet til. TROR uden den store viden, at ved at brænde kanten, at fugten i træet har lidt plads til at vandrer uden at skabe spænninger?. Det virker for mig, meeeeen for en god ordens skyld, tager jeg ikke ansvar for dit resultat 😉

  4. Michal siger:

    Hej

    Jeg har et hus med træbeklædning.

    Fer og not på beklædningen har sluppet flere steder, så man kan se vindpappen indebag ved. Ydermere kommer der rigtig meget harpiks ud af træet, hvilket i sig selv er temmelig belastende.

    Jeg formoder (ved ikke om jeg har ret) at det er pga. træet ikke har været rigtigt tørt da det blev sat op i sin tid i 2008 – 2009 af det slipper i fer og not. Eller kan der være andre årsager til at træet slipper i fer og not?

    Hvad er reglerne for tørre tid og fugtighed i træet inden det sættes op som beklædningsbrædder?

    I forhold til at træet slipper i fer og not, har det så nogen betydning at huset er malet sort? Jeg er klarover at sort “tiltrækker” mere varme og at det måske kan have fremskyndet processen med at få brædderne til at slippe i fer og not. Jeg er dog af den overbevisning at selv sorte træhuse ikke burde slippe i fer og not.

    Er I bekendt med om dette vil kunne dækkes af en ejerskifte forsikring, hvis træet ikke har været tørt nok inden det blev sat op.

    på forhånd tak.

    1. Træ.dk siger:

      Hej Michael
      Ærgerligt at høre om din uheldige oplevelse med træbeklædningen. Din sortmalede facade kan godt påvirke træets dimensionsændringer i forhold til fugt og temperatur, samt bidrage til udtræk af harpiks. Hvis træet ikke har været tilstrækkeligt tørt ved montering, så risikerer man at træet skrumper så meget ved nedtørring, at samlingerne mellem fer og not slipper. Den sorte facade kan give en bidragende effekt til dette, da høj temperatur på sort overflade vil give større dimensionsændring.
      Vi er ikke bekendte med om en ejerskifteforsikring kan anvendes i konkrete tilfælde. Kontakt evt. dit forsikringsselskab for at høre nærmere.
      For juridisk, teknisk og anden faglig rådgivning vedrørende anvendelsen af træ, henvises til Teknologisk Institut og Træinformation.

  5. Conny Nørlund siger:

    Hej Jeg har skåret træstammer i skiver som skal bruges til bordpynt hvordan jeg undgår at skiverne revner ? der noget træ der egner sigbedre end andet

  6. Dorthe Nielsen siger:

    Jeg har et stykke oliventræ (meget tyk gren) med hjem fra Italien. Oliventræet blev beskået i oktober 2017. Hvor længe bør træet tørre inden jeg skærer skiver (Skærebrædder) af det?
    Hvilken behandling bør jeg give træet når det er skåret op?

  7. Mikkel siger:

    Har fået mulighed for at få fingrene i en stamme træ fra Elfenbenskysten enten ibenholdt eller mahogni problemet er hvor kan jeg få en sådan lækkerbisken skåret ud til mit ønskede brug ( savværk – mobil savværk og hvad er smartest opbevaringsmæssigt for ikke at beskadige planker 5-8cm tykke 60 cm bredde+ og ja container lange)

  8. Per Steengaard Jensen siger:

    Hej
    Jeg har et 40 år gammelt cedetræ på ca 12 meter i højden. Det er desværre ved at blive for stort og bredt, så jeg overvejer at fælde det, selvom det er trist at fælde et så smukt træ.
    Nogen forslag til andet end bare brænde?
    Jeg har hørt at det modstandsdygtigt over for svamp, men kan det betale sig at få det lavet om til sternbrædder til huset da det måske vil blive en dyr affære mht. opskæring og tørring?
    Mvh Per S. Jensen

  9. mvh Palle Andersen siger:

    Jeg har nogle stykker kirsebær stammer på Ø10 x 50 cm, som jeg skal have tørret inden jeg sætter dem i drejebænken.
    Jeg så fornylig vejrudsigten hvor der blev sagt at rimfrosten på træ der havde ligget ude i frostvejr skyldes at fugten i træet presses ud når træet fryses. Kan dette udnyttes til at tørre træet, evt. ved at gentage fryse/tø processen, og hvordan vil det påvirke revnedannelsen.

  10. Hans Erik Lund siger:

    a. Tunge træarter svinder meget mere end lette.
    b. Mange træarter har ca. dobbelt så stort tangentialt svind som radialt. Det er derfor en træskive let kommer til at “gabe” efter tørring.
    For bøgs vedkommende er svindet tangentialt og radialt hhv. 12 % og 6 %, mens længdesvindet er ca. 1 %. Tallene gælder svindet fra fibermætningspunktet (ca. 28 % fugtindhold) til helt tørt.
    Træ, der opbevares ude (overdækket) indstiller sig på en ligevægtsfugt på ca. 14 %. En marvskåret planke vil derfor være blevet ca. 3 % smallere og ca. 6 % tyndere.
    Man kan måske have held til at vælge en træart, hvor forskellen mellem det tangentiale og radiale svind ikke er så stort.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Gulvene går amok

Hvorfor sker det og kan man gøre noget?

Stil et spørgsmål

Har du et træ- eller skovrelateret spørgsmål, så send det til Træ.dk’s brevkasse.

Læs mere

Spørgsmål og Svar om træ

Herunder kan du læse svar på spørgsmål om træ stillet til Træ.dk's træeksperter.
Læs mere

Kan jeg lave et plankebord af min Atlas Ceder?

En Atlas ceder kan sagtens bruges til et plankebord.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×