Hvordan vender man brædderne når et skur skal beklædes?

4

Brædder vil uundgåeligt vride sig en smule når de udsættes for vejr og vind. Udnyt brættets krumning til at holde beklædningen tæt.

Af -

Hej Træ.dk

Hvordan vender man brædderne hvis et skur skal beklædes
Altså årringene. Skal de bue ind af eller ud af?
Og gælder det samme hvis man beklæder et tag med brædder.

Mvh Henning

Svar

Hej Henning

Tak for henvendelsen.

Brædderne skal altid, så vidt muligt, placeres med retsiden, dvs. marvsiden udad, dvs. væk fra underlaget.  Det gælder både ved beklædning på tag, facade og hegn, mv.

Det har umiddelbart 2 årsager:

1: For bedre holdbarhed: Marven, eller kernen, har generelt bedre holdbarhed, end splintveddet (barksiden), så derfor er det bedst at placere marven ud mod vind og vejr.

2: For at holde beklædningen tæt: Brædderne vil uundgåeligt krumme sig en smule, idet de årringene vil forsøge at rette sig ud. Når marven sidder udad, vil krumningen gøre, at indersiden af brættets kanter presses indad, så brættet vedbliver at sidde tæt på underlaget. Hvis marvsiden derimod sættes indad, vil krumningen “åbne” brættet fra underlaget og gøre beklædningen utæt.

 

Underlag

 

Holdbarheden af brættet kan desuden forbedres ved at vende topenden nedad, så vand kan løbe ud af knaster og revner i stedet for at blive ledt ind i brædderne.

Se mere i artiklen beklædning med træ.

Når vi skriver at marven, så vidt muligt, skal vende udad, så er det fordi der også er undtagelser fra reglen.

På grund af praktiske forhold på savværket og i processen med at lave et rundt træ til firkantede brædder, så bliver der i visse situationer lavet brædder, hvor marvsiden kommer til at vende ”forkert” i forhold til forklaringen ovenfor. Det gælder f.eks. profilbrædder og andre “kløvede” varer. Her vil man i praksis altid vende den fintsavede side, kløvesiden, udad, selvom denne, for halvdelen af bræddernes vedkommende, vil vende med barksiden udad og marvsiden indad, altså “forkert”. Og det er så i disse tilfælde ikke forkert.

Mvh

Træ.dk
Simon Auken Beck

 

 

4 kommentarer

  1. BSA siger:

    Hej Træ.dk
    Det er kun det halve svar i giver, på gran træ som har en lukket cellestruktur skal rodenden vendes opad, så løber vandet bedre af.

  2. Søren siger:

    Ahhhh…halvt svar er nu at stramme den. De skriver skriver jo faktisk at topenden skal vende nedad – som er det samme som at rodenden skal vende opad 🙂 Så er der detaljen med cellestrukturen, som du kan have ret i, men det blev der jo faktisk heller ikke spurgt om. Fint svar hvis du spørger mig.

  3. Finn Borg siger:

    Hej med jer

    Det er en helt faglig ukorekt svar med hensyn til udvendig bekledningsbreder og stabiltet. Marvsiden / kernesiden skal altid vend ud ad. Har du blandende splint og marvside mod hverandre vil d kaste sig forslekkug og ville kunne ses i facaden som. HVAD ER DET LIGE.

    Mvh. f. Botrg

  4. per møller siger:

    Hi, jeg står for at skulle opstille en carport 6x6meter. Du ved dem med buede tag i stålprofiler (galvaniserede).
    Den ene “ende” vil jeg gerne have lukket af med trykimprægnerede brædder. Jeg forestiller mig noget med 2o mm tykke x 2 meter i længden. Carport fabrikanten forsyner den ene ende med skinner således at jeg kan lægge brædderne ned i skinnen ovenpå hinanden. Senere enkelt at vedligeholde. Det er altså en ren støv-lydisolerings plan. Ikke noget med at det skal holde tæt. Carporten bliver opsat mellem graner (i skygge). Vil brædderne slå sig? Er det en uhensigtsmæssig konstruktion? Har I alternativt forslag? Mange tak på forhånd. MVH Per Møller

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Fejl i samlinger har betydning for fugtophobning i træfacader

By og Byg og Træbranchens Oplysningsråd gennemfører en længere forsøgsrække under projektet Fugtsikre træfacader.

Ligger den yngste årring i et træ yderst eller inderst?

Mellem barken og veddet (træ) findes et ganske smalt lag af levende celler, vækstlaget (eller kambiet), der danner nye barkceller udadtil og nye ...

Træhuse som boliger i Danmark

Træhuse har fået ny aktualitet i år 2000, for efter års glemsel og problemer med at få træ brandgodkendt er træ igen blevet et materiale, vi kan bygge boliger med i Danmark.

Nogle træhuse burde med rette kaldes blandingsbyggeriet, som modsætning huset med træ gennem hele byggeriet.

Der bygges i dag flere og flere helårstræhuse bl.a. i massivtræ.

Læs om træhusbyggeri fra 1700 tallet til i dag.

(artiklen er redigeret af Træ Er Miljø)

Vægge af træ

Træ kan anvendes til indvendig vægbeklædning i både tørre og våde rum. I denne artikel gives gode råd om trævægge i tørre rum.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×