
Den hårdføre Azobe bliver oftere brugt til fx broer og havnebygninger end til køkkenredskaber. Her Deauville Planches-promenaden i Frankrig fra 1924. Foto: Ji-Elle/Wikimedia
Pia skriver
Hej Træ.dk
Jeg har fået en træspatel til madlavning i Azobé.
Er det ok at bruge dette træ til madlavning?
Mvh Pia Nielsen
Svar
Kære Pia
Tak for din mail.
Vores bedste bud er, at azobé ikke umiddelbart er oplagt til et køkkenredskab. Det skyldes, at nogle tropiske træarter, herunder azobé, kan frigive irriterende og allergifremkaldende støv under bearbejdning. Det er uproblematisk for en spatel, der allerede er fremstillet, men derudover kan nogle af de naturlige olier i træet være problematiske ved fødevarekontakt.
Nogle af de potentielt skadelige stoffer i azobé er lophironsyre, en naturligt forekommende syre, som kan være irriterende for huden og slimhinderne og hos nogle mennesker forårsage allergiske reaktioner ved længere tids eksponering. Derudover indeholder azobé forskellige fenolforbindelser og taniner, som kan give en bitter smag og være giftige i større mængder. Disse stoffer kan overføres til mad, især hvis træet er ubehandlet, og hvis redskabet bruges til varme, fugtige og sure fødevarer.
Alternative og mere fødevaresikre træarter er fx ahorn, bøg, valnød, birk, eg, oliven og kirsebærtræ. Arter som eg indeholder ganske vist også taniner, men i lavere koncentrationer. Eg har været brugt i århundreder til fødevarekontakt (fx vintønder og skærebrætter) og anses som sikkert at bruge.
Brug gerne træ i køkkenet
Når dette er sagt, så tror jeg ikke, at der er akut sundhedsfare ved at bruge et enkelt køkkenredskab af azobé, så smid den ikke direkte i brændeovnen, men begræns evt. brugen og undgå brug i varme, fugtige og sure fødevarer.
Azobé er i øvrigt en super stærk og holdbar træart til konstruktioner som broer, bolværker og skibsdæk mv. pga. dens slidstyrke og modstandsdygtighed overfor råd og slid. Den er kendt for at være svær og hård at forarbejde, men hvis det lykkes, kan dens styrke og hårdhed potentielt gøre det muligt at lave tyndere og mere elegante redskaber, sammenlignet med de mere bløde træarter nævnt ovenfor. Det kan måske være årsagen til, at træet er valgt til den træspatel, du har fået fat i.
Forskningsresultater viser i øvrigt, træredskaber er et godt valg i køkkenet, fordi træ bidrager til god køkkenhygiejne. Træ har en naturlig evne til at modstå bakterier, da det indeholder antimikrobielle egenskaber og en unik evne til at udtørre bakterier.
Det kan du læse mere om her: Comeback for træ i landets køkkener
Mvh Træ.dk//Simon Auken Beck