Kan forskallingsbrædder med blåsplint udgøre et sundhedsproblem?

1

Af

Hej Træ.dk

Jeg er ved at få bygget et hus og har set at der er forkomst af Blåsplint på forskallingsbrædderne der holder rockwool’en på plads under taget. Mellem bolig og disse forskallingsbrædder er der en dampspærre.

Mit spørgsmål er nu, om blåsplint vil udgøre nogen form for sundhedsrisiko? Brædderne er tørre og ligger (forhåbentligt) trygt og tørt med rockwool på den ene side og dampspærre på den anden side.

Ydermere vil blåsplint “dø” hvis det ikke får fugt eller vil det altid ligge og “ulme”?

Mvh
Jakob

 

Svar

Kære Jakob

Nedenstående er et citat fra Teknologisk Instituts hjemmeside, der er udmærket svar på dit spørgsmål.

Hvornår bliver skimmelsvampe et problem?

Her må man skelne mellem, om der er skimmelsvampe inde i boligen, eller om de forekommer på udvendigt træ.

Ses der på udendørs eksponeret træ, er misfarvninger i form af skimmel kun et æstetisk problem, men kan samtidig være første trin i en biologisk nedbrydning af træet.

Der har altid været skimmelsvampe og blåsplint på udvendigt træ i dansk byggeri. Skimmelsvampe på udvendigt træ udgør ikke noget sundhedsproblem.

Ubehandlet træ bliver ofte opfugtet i byggeperioden, eller der anvendes træ, som ikke har været tørret. I sådanne tilfælde kan der komme skimmelsvampe på overfladerne i byggeperioden. Når træet tørrer, vil skimlen dø, og det er ikke sandsynligt, at der kommer flere angreb.

Der er ikke grund til at bekæmpe skimmel, hvis det ikke er på synlige flader, eksempelvis på udhæng og lignende under forudsætning af, at træet ikke har kontakt med indeklimaet.

Hvis forskallingsbrædderne er tørre og ikke har kontakt til indeklimaet, vil vi vi ikke være bekymret.

 

Med venlig hilsen
Træ.dk

En kommentar

  1. Magnus Bøilerehauge siger:

    Hej Træ.dk

    Kan forskallingsbrædder med blåsplint udgøre et problem? Forskallingen sidder på indvendig side af dampspærreren dvs. det er en del af indeklimaet. Blåsplinten er vist opstået under renoveringen og alle forskallingsbrædder er tørret ud nu. Jeg vil nu høre om jeg skal være bekymret for om det kan udvikle sig og om det vil give nogle problemer. Det skal siges at det kun er et par enkelte brædder der viser tegn på blåsplint.
    Mvh 🙂

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×