Kan jeg lave et plankebord af min Atlas Ceder?

2

En Atlas ceder kan sagtens bruges til et plankebord. Hvis du har en motorsav med tilstrækkelig størrelse, kan du selv skære træet til planker.

Af -

Hej Træ.dk,

Jeg har et stort Atlas Ceder stående i min have som jeg skal have fældet og jeg ville i den forbindelse høre, om man kan bruge den slags træ til et planke bord? I så fald, hvor længe skal det tørre og skal det tørre inden man skærer det i planker?

Med venlig hilsen
Mads

 

Svar

Hej Mads

Tak for henvendelsen

Jeg kan ikke se der skulle være noget i vejen for at bruge din atlas ceder til et plankebord. Atlas ceder er udbredt som plantagetræ i bl.a. Frankrig, hvor det bruges til produktion af tømmer. Da det er et havetræ, har træet sandsynligvis store sidegrene og dermed store knaster, men det skulle ikke være en forhindring. Du kan blot ikke forvente knastfri topkvalitet – men det er jo heller ikke nødvendigt for at få et smukt plankebord.

Hvis du har en motorsav med tilstrækkelig stor motor og langt sværd, kan du selv skære træet til planker. Der findes forskellige hjælpemidler, der kan monteres på saven, så man skærer lige planker. Det kan anbefales. Find inspiration ved at søge på fx ”alaskan sawmill”. Se f.eks videoen øverst i artiklen. Ellers kan du prøve at finde et mobilt savværk der kan hjælpe med opskæringen.

Plankeskærer

Med et særligt stativ kan motorsaven forvandles til et lille savværk der kan skære lige og ensartede planker. Foto fra Youtubevideo ovenfor.

Det anbefales at skære træet til planker før tørring. Grunden er at bl.a. at tørretiden forkortes betragteligt og fordi jo større dimension tømmeret har, jo større er tendensen til revnedannelse. Helt undgå revner er dog svært. Selv i savværkernes kontrollerede tørrestuer er det en svær disciplin at undgå revner. Så revner i større eller mindre grand må du nok acceptere – men det kan heldigvis også give en charme til det hjemmelavede plankebord. Sørg for at klodse planker op, så der kan cirkulere luft imellem plankerne.

Lufttørring af træ

Læg små pinde imellem plankerne så plankerne får luft til at tørre. Øverst lægges et bræt eller lignende, der beskytter mod sol og regn. Foto fra denne youtube-video der viser hvordan man laver en hjemmelavet plankeskærer.

Vi har desværre ikke nogen gode tørrevejledninger på Træ.dk. Men The Wood Database har en grudig en af slagsen som du måske kan finde inspiration i. Se mere her: http://www.wood-database.com/wood-articles/drying-wood-at-home/

Held og lykke med projektet.

Mvh
Træ.dk

 

2 kommentarer

 1. Hanne Reventlov Husted siger:

  Vi har fået lavet et plankebord i i Atlas cedertræ. Hvad vil I anbefale at efterbehandle det lyse træ med? Olie eller sæbe og hvordan gør man?

  1. Træ.dk siger:

   Kære Hanne.
   Du kan overordnet vælge mellem 3 forskellige typer overfladebehandling, som hver især har fordele og ulemper.
   1: Sæbe/lud: Giver flot naturlig overflade, der er forholdsvis modstandsdygtig for snavs. Sæbe er dog ikke så holdbar som olie og lak, hvorfor der kræves hyppig genbehandling. Genbehandling er dog enkel.
   2: Olie: Oliebehandling udføres med hærdende olie, der tørrer relativt hurtigt og giver en hård og slidstærk overflade. Olie er mere modstandsdygtig overfor snavs og slid end sæbe, men ikke så slidstærk som lak, men til gengæld relativt nem at friske op med en genbehandling. Olie, som fås med og uden hvidpigmentering, giver typisk en mat overflade.
   3: Lak: Lak fås i typer der enten er mat, halvblank eller blank. Lak er slidstærkt og har typisk flere års holdbarhed, men vær opmærksom på, at der kræves genbehandling inden lakken slides igennem. Lak er generelt meget modstandsdygtig overfor fugt og snavs. Genbehandling kræver typisk større forberedelse og indsats med slibning mv, end sæbe og oliebehandling.
   Det endelig valg af overfladebehandling må bero på bordets anvendelsen og hvilken overflade du foretrækker.
   Der er et stort marked samt produkter for bordbehandlingsmidler. Vi vil derfor foreslå dig at besøge et byggemarked eller en farvehandler, som kan give dig vejledning i både valg og hvordan du påfører behandlingen på bordoverfladen.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Krumme bordplader

Hvad er årsagen til at bordplader bliver krumme når de tørres?

Kan man bruge æbletræets ved?

Æbletræ angives på en amerikansk hjemmeside at være anvendelig til blandt andet møbler, håndværktøj, vandrestave, tegneredskaber, pianoer og legetøj m.m.
Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×