Kan man bruge eg til træterrassen?

10

En læser er i tvivl om valget af træart til sine nye træterrasser.

Af -

Jeppe spørger:

Vi står og skal til at anlægge træterrasser til et nyt hus. Dele af terrassen er overdækket. I alt ca. 100 m2 terrasse. Vi overvejer kraftigt at etablere det i eg.

Er eg den rigtige træart og hvordan og hvor ofte skal den vedligeholdes? Og hvordan er den sammenlignet med de hårde eksotiske træarter?

På forhånd tak.

Svar:

Hej Jeppe

Eg er en rigtig flot og holdbar træart til en træterrasse. Den behøver ikke at blive behandlet og vil i så fald få en flot sølvgrå patina. Ønskes egetræets lyse farve bevaret anbefales en behandling med en almindelig træolie eller terrasseolie – hvilket også vil forlænge holdbarheden.

Træet vil sandsynligvis patinere forskelligt med og uden tag. Denne farveforskel kan udjævnes med overfladebehandlingen som foretages efter smag og behov, f.eks. med 1-5 års mellemrum.

Spørgsmål og svar - Kan man bruge eg til træterrassen?

Foto: Keflico A/S.

Holdbarheden for eg er lang. Under tag kan den sagtens holde 100 år – i det fri 50 år, uden jordkontakt vel at mærke. Se også vores leksikonartikel om træmaterialers levetid.

Egs holdbarhed ligger typisk på samme niveau, eller lidt under, som de hårde tropiske træarter som f.eks. cumaru, ipé, jatoba og sucupira.

Held og lykke med terrassen.

10 kommentarer

  1. Claus siger:

    Lærk er også godt, det er imprægneret fra naturens hånd. Jeg lavede en åben terasse i lærk, der blev behandlet med linolie og lidt trætjære i en blanding. Det holdt fint de 10 år jeg havde den, og blev herefter slebet ned til frisk træ.

  2. Stig Håkansson siger:

    Kernetræet i eg er formidabelt, mens splintveddet er langt mindre modstandsdygtigt.

  3. Tove Lysgaard siger:

    Jeg har fået nedgravet stopler af såkaldt kernetræ i eg, der skulle holde i mange år. De er alle nedbrudt af svampe og kassable efter ganske få år. Det ser ud til, at nedbrydningen startede allerede, da de blev sat i jorden. De er alle udskåret omkring marven. Derfor er kernetræet på mine stolper ungdomsved, der ikke indeholder de samme modstandsdygtige stoffer som voksent ved. Kernetræ er altså ikke altid det holdbare kernetræ, så man skal se sig godt for. Hvis egetræet ikke har de beskyttende stoffer, skal man også passe på med søm- og skruehuller, hvor der også sker nedbrydning, hvis de bliver udsat for fugt
    PS. Har fået god hjælp af Simon:

  4. Tage Kansager siger:

    Byggede i 1989 en træterrasse af 40 mm tykke lærkeplanker der hviler på strøer af eg.
    Nu knap 30 år senere er nogle af lærkeplankerne begyndt at blive nedbrudt, medens det ser værre ud for de underliggende strøer. Har nu købt hårdt træ til en snarlig fornyelse af terrassen. En holdbarhed på 25-30 år er vel ikke så ringe endda for en vandret trækonstruktion der udsættes for det danske klima året rundt. Egetræet har ikke fået nogen behandling gennem årene, men det har lærkebrædderne.
    Tænk over om terrassen skal benyttes på alle tidspunkter året rundt, fx er den en del af en ganglinje ud til et skur eller lignende. Træ kan blive skøjteglat under visse vejrmæssige situationer.
    Landskabsarkitekt og træælsker

  5. Holger Broegaard siger:

    Egetæs største fjende er sollys/solskin.
    Vi har vinduer på nordsiden af historiske bygninger der stort set er intakte(måske en lidt overdrivelse – men brugbare) der både er 2 eller 300 år gamle. Vi har også døre på sydsiden af nyere bygninger der er brændt af solen og ødelagt i løbet af få årtier. Hvis egetræ skal holde skal det overfladebehandles med noget der stopper solens nedbrydning. Hvis ikke – bliver træet ikke særligt gammelt. Er det patinering eller forfald?
    En terrasse der står i delvis skygge, kan udmærket være af egetræ, men en terrasse på en solbeskinnet/forblæst hjørne bliver ikke gammel uden kraftig overfladebehandling. Solen brænder simpelthen træet i stykker. Det er ikke en tilfældighed at vores gamle træskíbe er søbet ind i trætjære eller andre “gode” produkter. Der skal dog tilføjes at egetræ revner i strålerne og det vil have meget stor betydning at træet er spejlskåret. Det vil forlænge levetiden væsentligt. Det vil også forøge prisen væsentligt, hvis træet er spejlskåret.
    Det hel afhænger også om forventet levetid. Er det en terrasse der skal skrottes efter 10 år fordi moden siger noget andet, eller er det en del af et miljø/konstruktion der forventes at holde i flere årtier/århundrede – patinere og ikke forfalder.

  6. Emil Nøjgaard Petersen siger:

    Husk at bruge syrefaste skruer, garvesyren i træet vil ruste almindelige skruer op når det er brugt udendørs, og desuden efterlade sorte pletter. På grund af træets hårdhed kan det være en fordel at forbore, særligt hvis man skruer i enden eller yderligt i brædderne. Kan ligne et flot skibsgulv når man er færdig!

  7. Nis Falck siger:

    Egetræets styrke er tryk og træk, som lodret stolpeværk i hus, ikke som vandret liggende bjælkelag eller som brædder. Ville ikke selv lave større fladere med eg, som feks. en terrasse, med tanke på egetræets egneskaber og om det er muligt at få dansk eg i rent kernetræ der er lageret længe nok, kan være en udfordring. En del af de dårlige oplevelser omkring eg, kommer netop pga. træet ikke har været lagret nok, samt forkert forarbejdning. Som Holger nævner ville spejlskæring være vejen fra:)
    Brug træet der hvor det passer ind og brug dansk, lokalt savet træ:)

  8. Michael Neldeberg siger:

    Indbyg ikke Eg som brædder, de har en tendens til at blive “sorte” og er ikke så varige som man kunne ønske.

    Indbyg Robinie i stedet. robinietræ nedbrydes i overfladen som Teak og bliver smukt sølvfarvet (som frisk træ er veddet lys gult/orange). Robinie er mere varigt end egetræ både på land og selvfølgelig i jord.

    Robinie er plantagetræ, europæisk, bæredygtigt, høj densitet, smuk åretegning og patering, lang levetid. længere bredder, mindre vedligehold end eg.
    Prismæssigt ca. 300 kr./m2 ex. underlag.

    Egestolper i jord (skal ligge mindst to år og tørre, kun kerne, afbrændes inden indbygning) – aldrig friskskåret i jord

  9. Grønagergaard siger:

    Jeg kender et sted, man kan købe en lækker egetræ, Lærke eller Douglas træ terrasse

  10. Jørgen Dahl siger:

    Eg (især dansk eg men i mindre omfang amerikansk eg) indeholder garvesyre der angriber jern og resulterer i misfarvning så du bør ikke bruge stål skruer/søm.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Skal marven vende op eller ned?

Hvordan skal terrassebrædderne vende?

Holdbarhed af træ

Hvordan er det nu med træs levetid?

Læs mere

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×