Er det normalt at ovntørret brænde er inficeret med svamp?

6

Læs om svamp i ovntørret brænde og find ud af om det er helt ufarligt at anvende, som leverandøren påstår.

Af -

Hej Træ.dk

Jeg vil høre om I kan hjælpe mig med råd.

Jeg har købt en palle ovntørre birkebrænde (sådan lød beskrivelsen) hos en sælger. Da det kom så det fint nok ud, men da vi fik gravet ind i pallen, viste det sig at det midterste lag var fyldt af grøn svamp, og virkede meget fugtigt, det drejer sig om ca. 1/3 af brændet. Sæger svarer at det er naturligt på birk, og at det er ganske ufarligt.

Jeg er imidlertid lidt nervøs for om det kan give problemer når jeg tager brændet ind i huset? (Det bliver opbevaret udendørs, og kommer typisk ind et par dage før det skal brændes). Jeg tænker både på evt. luftvejsirritiationer hos os, og om vores hus kan tage skade.

Hvis brændet var ovntørret, burde der vel ikke være så meget svamp på, eller hvad?

Håber I kan hjælpe med et svar.
Mvh Michael

Svar

Hej Michael

Puh ha, det ser ikke for godt ud. Umiddelbart ser det ud som om du er i din gode ret til at reklamere.

Morsom kommentar fra sælger – for ja, det er helt naturligt at brænde, af enhver slags, får svamp og begynder at rådne, når det er fugtigt. Men tørt træ og brænde – det rådner altså ikke.

Når man køber ovntørret brænde må man som køber forvente at brændet er klar til at komme i brændeovnen uden yderligere tørring. Det vil sige at det har 15-18 % fugt, som er det anbefalede fugtindhold når man fyrer med brænde. Men brændet her må have mindst 20 % fugt, som er nødvendigt fra at svampe kan leve på træet. Med mængden af svampe som ses på fotoet, kan fugtindholdet dog være en del højere.

“Helt ufarligt” er noget af en påstand, for det er en kendt sag at svampesporer kan give sundhedsproblemer som f.eks. hovedpine, træthed, hoste, ømme led, dårlig mave, og, hvis man er disponeret for det, kan det udløse astma og allergi. Det er ikke sjældent at beboere i huse med skimmelsvamp bliver nødt til at flytte. Så det er bestemt noget man skal tage alvorligt.

Du skal dog ikke være bekymret for at svampen angriber dit eget hus. Svampesporer findes overalt, i små mængder, men kræver som sagt fugtighed på mindst 20-22 % før svampen kommer i vækst. Så det er kun hvis dit inventar og hus i øvrigt er fugtigt, at der går svamp i det – og så ville det ske uanset om du havde brugt svampeinficeret brænde eller ej.

Hvis du vil bruge brændet, så skal det naturligvis først være tørt, men derudover anbefaler vi at man ikke tager mere svampeinficeret brænde ind i huset end man vil putte i ovnen med det samme. Så ligger det ikke og dunster i stuen.

Håber du kan bruge svaret.
Mvh Træ.dk

 

6 kommentarer

  1. Steen Grunnet siger:

    Jeg ville bestemt bede leverandøren om at hente det leverede træ igen.
    Det kan ikke sælges som “ovntørret brænde”

  2. Ufarligt? siger:

    Jeg har prøvet en “kold lungebetændelse” forårsaget af svampesporer, og jeg kan fortælle, at selv om jeg overlevede, så synes jeg på ingen måde det kan kaldes “ufarligt”. En påholdende tør hoste i 3 – 5 uger kan gøre det af med små børn og ældre, svækkede mennesker. – Og glem alt om antibiotika, det er uvirksomt mod andet end bakterier og særdeles uvirksomt mod svamp.

  3. Lars Riber siger:

    Det undrer mig seriøst at du skriver: “morsom kommentar”.
    Der er tale om langvarigt svampeangreb på en handelsvare fra et varehus. Udover sundhedsmæsig risici er brændværdien forringet og håndtering i husholdning sviner jo også udover normal kvalitet af brænde…

  4. Simon Auken Beck siger:

    Hej Lars. Det er en sarkastisk kommentar – for det er naturligvis ikke morsomt at have besværet med en palle rådnet træ. Det morsomme består i at alt træ, helt naturligt, som bilka skriver, rådner når det er vådt.
    Det svarer til at bageren sælger muggent brød og afviser kundens klage med henvisning til at det jo er helt naturligt for brød at mugne.

  5. Lone Johansen siger:

    Jeg har oplevet noget tilsvarende fra en levering af ovntørret bog fra brænde.dk. Jeg fik 3 tårne. De to førsteblev kørt ind ca 13 dage fra leveringen. Der var ikke problemer med det.
    Det næste tårn har stået ude og ca 1 mdr efter levering var det delvist svampeangrebet. Specielt den midterste række er hårdt angrebet mens det kun var tale om delvise angreb på inder – og yder rækken. Har talt med hammen han nægter at tage det tilbage. Han sigerdet ikke kan tåle at stå ude og at det er min egen skyld. Undrer mig oversete svar da jeg tidligere har haft brænde stående ude og taget af det løbende uden der skete noget.
    Hvad siger I ?
    Mvh,
    Lone

    1. Træ.dk siger:

      Hej Lone. Det er korrekt som forhandleren siger at brændet ikke har godt at blive opbevaret uden overdækning. Da den midterste del af stakken er dårligt ventileret, så vil selv små mængder fugt have svært ved at fordampe, hvorved træet relativt hurtigt bliver udsat for råd og skimmeldannelse. Det undrer mig dog at der skulle opstå råd i brændet efter så kort tid – men da brændet ikke er opbevaret helt efter foreskrifterne er det dog svært at bevise om svampeangrebet er opstået før eller efter dit køb.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Stil et spørgsmål om træ

Har du et træ- eller skovrelateret spørgsmål, som du ikke selv kan finde svar på, så send det til Træ.dk's brevkasse.

Skal jeg stable mit brænde under tørring?

Er det nødvendigt at stable brænde så det ikke mister brændværdi?

Svampe der nedbryder træ

Svampe nedbryder træ, og det er afgørende for stoffernes kredsløb i naturen, men når man vil bruge træ, kan svampene blive et problem, som man skal tage højde for.

Vil brændestabel inficeret med svamp rådne op og smitte rask træ?

Læserspørgsmål om svampeinficeret brænde. Se Træ.dks svar her.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×