Træværk angrebet af spætte

4

Af

Hej Træ.dk

Vedlagt nogle billeder, der viser angreb på nyt træværk af ??? Kan det være hvepse? Tilsyneladende er der ikke hul igennem træet. Jeg har ikke observeret insekter på stedet. Har heller ikke kunnet finde billeder der matcher. Håber på hurtigt svar.

Venligst Jacob

Angreb af spætte i træværk

Huller i sternbræt skyldes sandsynligvis angreb af spætte (Foto: Træ.dk/Spørgerens foto)

Angreb af spætte i træværk

Nærbillede af spætteangreb i sternbræt. Spætten hakker ikke for at finde føde, men for at lave en hule til overnatning (Foto: Træ.dk/Spørgerens foto)

 

Svar

Hej Jacob

Tak for henvendelsen

Jeg har selv oplevet et lignende angreb på mit svenske sommerhus. Det var en spætte der havde forlystet sig og den havde desværre god tid og blev ikke forstyrret, så den havde hakket flere huller på størrelse med en aflang tallerken. Jeg synes at billederne ligner sådan et spætte-angreb. Det ligner i hvert fald ikke at det er noget et insekt kan have lavet.

Nedenstående hjemmeside beskriver at spætter sjældent optræder som skadedyr, men at når det sker, så kan de anrette betydelig skade på udvendig træbeklædning. De hakker tilsyneladende ikke for at finde føde, men for at lave en hule til overnatning. Strimler af aluminiumsfolie eller en udspændt snor på træværket foreslås som værnemidler mod flere angreb.

Læs eventuelt mere om spætter og træværk på Pestium’s hjemmeside.

Held og lykke med træværket.
Med venlig hilsen
Træ.dk

4 kommentarer

 1. TS siger:

  Vi er desværre også ramt af spætternes forkærlighed for tørt kraftigt tømmer. Forleden så jeg at en af de kraftige bærende bjælker i vores 12 meter høje klokkestabel, der står ved siden af vores historiske stavkirke, var angrebet af flagspætter!
  Det er ret kritisk, da det betyder et ret stort rekonstruktionsarbejde.

  Kan man redde tømmeret ved at fylde hullet, eller er man nødt til at udskifte delen?

  Vi lider under at der næsten kun er Egeskov rundt om Middelalderlandsbyen i Brøndby. Det gider spætterne ikke at hugge redehuller i. I stedet går det ud over vores fine middelalderkirkes klokkestabel 🙁

  1. Træ.dk siger:

   Det lyder godt nok irriterende med de spætter. Det er svært at sige om det er nødvendigt at udskifte delen eller ej. Hvis spætten har hakket så meget bort for at konstruktionens bæreevne er i fare, så er der ingen vej uden om at skifte delen ud. Hvis ikke det er en bærende del af konstruktionen der er tale om, så er det jo en kosmetisk overvejelse. Hvis det står som råt træværk, så er udskiftning eller udfyldning med en “lus” af samme træart nok pæneste løsning. Hvis reparationen bliver malet over, så kan hullet evt. spartles med kit eller plastiktræ eller der kan evt. laves en mix af lim og savsmuld til at udfylde hullet.

 2. Preben Astrup siger:

  Gennem nogle år har vi haft gentagne spætteangreb på vort sommerhus. Så mange, at vi har måttet skifte gavlbeklædning på to gavle og efterfølgende udskifte enkelte brædder. Og også på annekset. Nu har jeg dekoreret alle gavle ned liner påsat blikstrimler. Indtil nu ser det ud til at virke afskrækkende på spætten.
  Men der ser godt nok fancy ud.

 3. Bente siger:

  Vi har et træ i vores have hvor spætten har spist barken, hvordan forhindret vi at den forsætter. er bekymret for træet skal gå ud.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Se flere spørgsmål og svar:

Stil et spørgsmål om træ

Har du et træ- eller skovrelateret spørgsmål, som du ikke selv kan finde svar på, så send det til Træ.dk's brevkasse.

Holdbarhed af egetræsstolpe

Egetræsstolpe er blevet hvid på toppen og er begyndt at revne. Bør der gøres noget for at øge holdbarheden?

Misfarvning på grund af garvesyre i egetræ

Kan garvesyre fra egetræ give misfarvninger på metal? Ja, egetræ er surt og korroderer jern med sort misfarvning til følge.

Hvorfor smider asketræet sine blade om efteråret mens de stadig er grønne?

Hvorfor taber asketræet sine blade mens de stadig er grønne?

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at trae.dk må opbevare mit navn og email, overføre det til mailplatformen Mailchimp, samt sende mig information og nyheder via e-mail.