Vil brændestabel inficeret med svamp rådne op og smitte rask træ?

0

Af -

Hej Brevkasse.

Jeg har med stor fornøjelse fundet nyttig info på jeres hjemmeside, men jeg kunne godt bruge hjælp med følgende:

Jeg har selv skovet og flækket 19 rum-meter brænde. Derefter har det ligget ude direkte på jorden i 1 år uden overdækning af noget art. Nu er det så blevet stablet i vores garage.

Jeg har holdt ca. 20 cm luft mod endevæggen og der er ca. 4 meter brænde i dybden. Jeg har dog ikke lavet nogen afstand mellem rækkerne.

Det har nu ligget i garagen i 2 uger og der er begyndt at komme svamp i det.

Der kan komme luft under, over samt bag stablen, men jeg har dog nogle bekymringer nu hvor jeg ser svampen:

  • Vil hele brændestablen rådne op?
  • Kan svampen gå i væggene og op i de bærende bjælker på bygningen?
  • Er det sundhedsskadeligt at fyre med brænde med svamp?

Der lugter ret grimt i rummet og der er desværre ikke de store muligheder for at lufte yderligere ud i garagen. Man kunne evt. skære et hul i bagvæggen og derefter åbne vinduet i rummet bagved. Så vil der kunne komme luftgennemstrømning fra portene (som ikke lukker tæt til i bunden) og til vinduet.

Jeg har også mulighed for at lave en konstruktion i garagen ved siden af og så derefter slæbe alt brændet en gang til! 🙁 Her er der mulighed for at åbne et vindue i begge ender for at skabe udluftning. På den måde jeg følge jeres anbefalinger mht. stabling af brænde der foreskriver 30 cm luft langs i siderne af stabelen.

Min største bekymring er selvfølgelig om svampen kan få fat i bygningen.

Hvad ville I foreslå mig at gøre?

Mvh. Simon

 

Svar

Kære Simon

Tak for henvendelsen.

Træ nedbrydes af svampe når træet er tilstrækkelig fugtigt. Svampesporer findes overalt, men kræver fugtighed på mindst 20-22 % i organisk materiale (f.eks. træ) før svampen kommer i vækst.

Vil hele brændestablen rådne op?
Nej, sandsynligvis ikke. Brændet vil med tiden tørre og vækstbetingelserne for svampen reduceres. Da du har stablet dit brænde meget kompakt, kan tørreprocessen dog blive væsentligt forlænget.

Kan svampen gå i væggene?
Væggene er lavet mursten som svampen ikke kan vokse på. En fare ved at stable brænde direkte op af muren er imidlertid at træet så at sige kan trække fugt fra væggen. Det er dog som regel kun et problem i en fugtig kælder.

Kan svampen gå i de bærende bjælker på bygningen?
Svampe kræver som sagt fugtighed på mindst 20-22 % for at komme i vækst. Hvis der er stadig er meget fugt i dit brænde og udluftningen i rummet er mangelfuld, så kan luftfugtigheden stige i hele rummet, hvorved de bærende bjælker kan komme i risiko. Hvis brændet generelt set er nogenlunde tørt, så tror vi dog ikke der den store fare for at det sker.

Er det sundhedsskadeligt at fyre med svampeinficeret brænde?
Svampesporer, især fra skimmelsvampe, kan give anledning til en række sundhedsproblemer. Det kan f.eks. være i form af hovedpine, træthed, hoste, ømme led, dårlig mave, og, hvis man er disponeret for det, kan det udløse astma og allergi. Det er svært på forhånd at sige om der konkret er sundhedsfare i dit tilfælde, men vores anbefaling er ikke at tage mere svampeinficeret brænde ind, end der skal brændes af med det samme eller senere samme dag. Så er du på den sikre side.

Hvis du vil være helt sikker, så vil det naturligvis være bedst at flytte og stable brændet, så ventilationen er optimal. Da det er et omfattende arbejde, så kan du evt. se tiden an, ventilere så godt som det er muligt og holde godt øje med at svampen i brændet ikke breder sig. Vi tror at den største fare er at brændet tørre langsomt og at der går svamp i det mest våde brænde der tidligere lå direkte på jorden. Svampen vil sandsynligvis ikke brede sig væsentligt og i så fald kun til de nærliggende brændestykker. Du skal være meget uheldig hvis svampen skal brede sig til bygningen, men der er selvfølgelig en risiko.

Se evt. mere i vores svar på et lignende spørgsmål:  Svamp i brænde

Vi håber at svaret kan hjælpe dig videre. Held og lykke med brændet.
Med venlig hilsen

Træ.dk

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×