Vil et træ med mange mistelten bryde sammen?

0

Mistelten dræber sjældent sin vært. I ekstreme tilfælde kan der dog opstå problemer, så træet mister grene eller helt går ud.

Af -

En læser spørger om mistelten skader de træer hvorpå de vokser og giver risiko for at træerne falder sammen. Læseren spørger konkret til et træ hvorpå der vokser 60-65 mistelten.

Asketræ med mistelten

Stort og flot asketræ hvorpå der vokser mange mistelten – omkring 60-65 buske.

Svar

Mistelten er en spændende sjældenhed som ikke ses så ofte i Danmark.

Mistelten er en halvsnylter, dvs. den selv laver fotosyntese, og snylter derfor kun på værtens væskeforsyning. Af en engelsk hjemmeside fremgår det, at mistelten sjældent dræber sin vært. Så længe der er tilstrækkeligt vand og næringsstoffer til stede og antallet af mistelten er moderat (en mistelten for hver stor kronegren eller et maksimum på 5 – 10 mistelten pr. træ), vil belastningen af værtstræet sandsynligvis vil være ubetydelig. I ekstreme tilfælde, ved tørke stress eller mangel på næringsstoffer, eller hvis værtstræet er lille, kan der dog opstå problemer for træet, som kan miste grene eller helt gå ud.

Med 60-65 mistelten på træet er det derfor ikke usandsynligt at træet bliver belastet og er i øget risiko for at miste grene eller helt gå ud. Men ikke dermed sagt, at det vil ske, og så længe at træet er sundt at se på og sætter nye blade hvert år, så er der ikke risiko for, at træet uden videre vil vælte eller falde sammen. Derimod kan hårdt belastede grene risikere at knække af. Dette kan man modvirke ved at skære misteltenen tilbage eller fjerne grenen. Det kan nemlig give en alvorlig skade på træet, hvis en stor gren rives af inde ved stammen. Det giver indfaldsvej for vednedbrydende svampe, som med tiden kan blive træets endeligt.

Men så længe træet er sundt, og klumperne ikke er for store, så er misteltenen jo sjov og flot at se på og er desuden vigtig fødekilde for fugle mv. Så behold træet så længe det er muligt.

 

3

Iben Margrete Thomsen

Træekspert med speciale i sygdomme på træer

Profil

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Risikotræer

Håndbog fortæller hvordan man opdager farlige træer.

Havde mine træer virkelig svamp?

En læser frygter at have fældet en gammel linde-alle uden grund.

Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×