Vores hus “sveder” harpiks. Er der noget vi kan gøre?

1

Hej Træ.dk

Vi byggede et bjælkehus for 10 år siden og for 3 år siden skiftede vi farve fra gult til sort.

Året efter begyndte huset at “svede harpiks” – ikke blot få steder, men på meget store dele af huset – især på syd- og vestfacaderne.

Vi kontaktede derfor en maler og bad om råd. Han rådede os til at lade træet “svede færdigt”, og herefter skrabe indtørret harpiks af og slibe træværket på de angrebne områder, inden det fik maling igen.

Vi har som maleren anbefalede ventet og troede, at huset var ophørt med at afgive harpiks. Men nu er det flere steder begyndt igen.

Vores overvejelser går nu på, hvad der vil være bedst at gøre.

Er der noget vi kan gøre, for at stoppe udsivningen af harpiks?

Og er malerens råd det rigtige?

Er malerens anbefaling mht. maling er den rigtige. (Den vi har brugt danner en hinde ovenpå træet )?

Med venlig hilsen
Ken

 

Svar

Kære Ken

Fyrretræ kan indeholde store mængder harpiks som kan “svede” ud gennem knasterne. Udsvedningen forstærkes når træet bliver varmt, idet harpiksen bliver mere flydende ved højere temperaturer. Det er sandsynligvis årsagen til at I især oplever udsvedningen på syd- og vestfacaderne, hvor solen varmer træet op. Udsvedningen kan også være forstærket af, at I har malet huset sort, idet den sorte farve akkumulere mere varme.

Da der er tale om et bjælkehus, med mere eller mindre tykke bjælker, kan træet indeholde meget harpiks, som vil blive ved med at svede i mange år. Udsvedningen vil aftage med tiden, men hvor lang tid, kan være svært at gisne om. Der er derfor ikke så meget andet at gøre, end at vente og give harpiksindholdet tid til at komme ud – I må væbne jer med tålmodighed.

Der er dog nogle få ting man kan gøre, som evt. kan formindske problemet:

  • Farveskift: Et farveskift til en lysere farve vil give lavere overfladetemperatur i direkte sol og dermed mindre udsvedning. Udsvedningen, som alligevel vil opstå, kan til gengæld være mere synlig på en lys overflade.
  • Skygge: Opsætning af markise eller beplantning som giver skygge, kan evt. give lavere overfladetemperatur og mindre udsvedning.
  • Forsegling: Udsvedningen kan slå igennem flere lag maling og det har os bekendt ingen betydning hvilken overfladebehandling der anvendes. Vi har dog hørt, at der være en tendens til, at udsvedningen bliver mere udtalt, når der anvendes mere tyktflydende og dækkende produkter. Udsvedning kan dog formindskes ved at behandle og forsegle knasterne med shellak (knastelak) 2-3 gange før første lag maling. Forseglingen vil dog kun modvirke misfarvninger/gennemslag, men ikke egentlig udsvedning. Hvis harpiksen vil ud, så kommer det ud!

Vi finder ingen grund til at betvivle malerens råd og anbefaling. Vi vil derfor anbefale jer til at have tålmodighed, pletmale hvis I ikke kan holde ud at se på harpiksen og evt. følge ovenstående råd.

Vi håber at vores svar kan hjælpe jer videre.

Med venlig hilsen
Træ.dk

En kommentar

  1. Anne Tackmann siger:

    Hej jeg har byggdt en havelåge af fyrtræ. Nu har jeg oplevet at der er et eller nogle steder hvor træet sveder af harpiks. Min plan er at give lågen en grunder og derefter male med maling på vandbasis. Mon det går an?

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Læs også:

Troede mine træer havde fået svamp. Er de fældet uden grund?

En læser frygter at have fældet en 100 år gammel linde-alle uden grund. Han spørger derfor om kulsvamp m.v. altid efter fældningen vil kunne bekræftes ved synligt nedbrud af kerneved. Iben M. Thomsen fra Københavns Universitet hjælper med et svar.

Skal brædder akklimatiseres før brug?

Er det nødvendigt af akklimatisere brædder til udendørs brug ?
Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum