TEMA: Materialer af træ

Træ er et af de mest alsidige materialer der findes. Træ kan bruges råt eller groft forarbejdet eller i plader hvor materialet er samlet af mere eller mindre findelte træfibre.

I Træ.dk’s tema om træbaserede materialer kan du for eksempel læse om anvendelse og brugsegenskaber for spånplader, krydsfiner, OSB, MDF-plader og meget mere.

MDF

I rækken af beskrivelser for træbaserede materialer gives her en orientering om anvendelse og brugsegenskaber for pladematerialet MDF. Læs også om standarder for MDF-plader.

Spånplader

I rækken af beskrivelser af træbaserede materialer giver vi her en orientering om anvendelse og brugsegenskaber for spånplader. [...]

OSB

I rækken af beskrivelser for træbaserede materialer gives her en orientering om anvendelse og brugsegenskaber for [...]

Krydsfiner

I rækken af beskrivelser for træbaserede materialer giver her en orientering om anvendelse og brugsegenskaber for [...]

Bøjet træ

Selv om mennesker har arbejdet med træ siden tidernes morgen, kan vi stadig opfinde nye måder at bruge træet på. Man har længe brugt formspænding og dampbøjning til at forme træ, men i Danmark er udviklet en smart ny måde til at bøje træ i frie former: Stukning. Den giver nye muligheder for design med træ, ikke mindst for møbeldesignere.

Limtræ

Limtræ giver mulighed for at skabe spektakulære og stærke konstruktioner af træ. Limtræ fremstilles ved sammenlimning af trælameller til tværsnit med større dimensioner.

Træpiller

Træpiller er lavet af sammenpressede træspåner og savsmuld. Alle træarter kan laves til piller, men det er typisk gran, fyr og bøg der bruges.

Formaldehyd i lim, lak og plader

Formaldehyd bruges i en række træplader og en række midler man bruger til at behandle træ-overflader. Fordelene ved at bruge [...]

Fremstilling af papir

Papir er fremstillet af træ. Træ er en fornyelig ressource, som i vores del af verden i høj grad genskabes i takt med at den [...]

Isostatisk hårdtpresset træ

I mange år har man forgæves forsøgt at gøre træ mere hårdt. Problemet blev løst med en opfindelse i 1993 hvor noget træ [...]

Søm, skruer, afdækning mv.

Ved at anvende afdækninger og korrekte forbindelsesmidler og -metoder kan man øge levetiden for trækonstruktionen. I det efterfølgende er givet principielle overvejelser og eksempler på, hvordan man gør.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×