Træ fra morgen til aften

3

Jeg blogger på træ.dk om det materiale, jeg elsker, og som jeg beskæftiger mig med dagen lang: Træ. I den første video kan du møde mig og høre nogle af mine tanker om bloggen - og selvfølgelig også om træ.

Dennis Roan Hyllested Nielsen
22

Dennis Roan Hyllested Nielsen

Dennis Nielsen fra TræVærk blogger om træ og træbyggeri. Bloggen er udtryk for Dennis Nielsens egne holdninger, som Træ.dk ikke nødvendigvis deler og derfor heller ikke kan holdes ansvarlig for.

Profil

3 kommentarer

  1. Mikael Koch siger:

    Hej Dennis
    Tak for godt initiativ. Jeg vil blot tilføje at vi ikke kun behøver at bygge små huse i træ, det virker skam også i store byggerier, se Lisbjerg Bakke med blokke i 4 etager og vi har også 6-7 etager på vej i Danmark. Også behøver et træhus ikke at være beklædt med træ for at være et træhus. Den største miljøgevinst opnås ved at bruge træ i de bærende konstruktioner.
    Hilsen Mikael Koch
    Træinformation

  2. TræVærk siger:

    Hej Mikael,
    Tak for din tilføjelse, jeg er nu ret glad for at du lige nævner Lisbjerg Bakke som eksempel – Lisbjerg Bakke er jo lige blevet kåret som årets byggeri 2018, og det jo lige præcis her misforståelsen for træbyggeri opstår – Byggeriet er opført med en træfacader, men kigger man nærmere på konstruktionen, er den fyldt op med et mineraluld’produkt og derefter er der monteret en dampspære (plastik) på byggeriets indvendige klimaskærm. Når vi snakker om “bæredygtigt” byggeri, SKAL og må vi simpelthen sætte barren højere – vi skal passe på den nye mode der kommer for træhuse, det kræver materialeforståelse at bygge træhuse som kan stå i mange år – når jeg siger mange år mener jeg måske 500 år. Vi skal bygge med konstruktivtræbeskyttelse (altså store udhæng), som beskytter den udvendige beklædning mod Vand og UV. Ganske vist er byggeriet i Lisbjerg Bakke også bygget med et stort udhæng, men ikke ift. byggeriets højde (ca. 8-9 meter) Vi skal bygge klogt i træ hvis ikke beton og mineralulds-industrien skal komme og grine af os om 20 år og sige at træ var en døgnflue. Træ er et fantastisk materiale, som under de rigtige forudsætninger, kan bygges om til huse for en periode på 500 år, for derefter at kunne komposteres og komme tilbage i naturens eget kredsløb igen. Den helt store udfordring er jo at hele byggebranchen er blevet bæredygtig “overnight”..!! Jeg kan simpelthen ikke forstå hvordan et betonelement eller mineraluld kan kaldes bæredygtigt, som jeg forstår det handler det om at de forskellige producenter kan købe såkaldt “grønstrøm” eller co2kvoter, og på denne måde fratrække co2 fra deres produktion. Det skal siges at disse produkter skal langt op over 1000 grader under produktion. Det undrer mig at man kan forurene med den ene hånd og købe “Co2-aflad” med den anden hånd.!
    Til slut vil jeg sige at Lisbjerg Bakke er et sund skridt på vejen, tænk på alternativet, lidt træ er trods alt bedre end beton eller mursten. Men vi skal tænke os om inden vi bygger i træ, der er kommet rigtig mange blandingsprodukter af træ, træplader, spånplader, med lim i osv. hvis vi tager alle disse blandingsprodukter for meget til os, kan det også giver udfordringer om 20 år.
    Tak fordi du blander dig.

    Go’jul
    //Dennis TræVærk

  3. Thorvald Johannes Pedersen siger:

    Jeg er både enig med Mikael og Dennis. Lisbjerg Bakke er et flot byggeri og et skridt i den rigtige retning. Jeg så projektet, mens det var under opførelse og rent konstruktivt, som det er bygget, var jeg ikke særligt vild med det. Der er blandet alt for mange forskellige materialer og vægkonstruktions opbygninger sammen. Personligt foretrækker jeg helvægselementer i CLT – det mener jeg er den bedste måde at bygge på idag. Tidligere var jeg ret vild med træhuse, men trævæg (skelet) konstruktionen er relativt kompliceret og med mange lag. Og også pga. brugen af dampspærre begyndte jeg at synes det ikke var så god en konstruktion. Men idag kan man jo godt bygge en ydervægskonstruktion i træskelet uden dampspærre, hvis man bruger træfiberisolering og man kan bruge træbaserede plader til vindspærre og til indvendigt og evt. et lag gips for at opnå den nødvendige brandklasse i nogle tilfælde. Så begynder det at ligne noget.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Alle blogindlæg fra Dennis Roan Hyllested Nielsen

Bæredygtige kvadratmeter

De mest bæredygtige m2 er dem, der aldrig bliver bygget. Så lad være med at bygge større, end der er brug for - uanset hvilket materiale du bygger i, siger Dennis fra TræVærk i ugens blog.

Træ med omtanke

Ugens video fra Dennis fra TræVærk handler om at bruge træ med omtanke. Træ er heldigvis ved at blive moderne igen — men bygger vi ikke klogt kan det give bagslag.

Husk udhænget!

I 2013 byggede Dennis Nielsen fra TræVærk et stort hus, som belastede både klimaet og hans økonomi. Heldigvis er han blevet klogere siden dengang! I videoen her forklarer han, hvorfor det så vigtigt er at bygge med et stort udhæng - uanset om huset er i sten eller træ.

Fri for friturestegt træbeklædning

Bæredygtig beklædning skal ikke behandles - hverken med varme, maling, kobber, olie eller kemi, mener Dennis fra TræVærk. Hvad mener du?

Behandl dit træ ordentligt

Dennis Nielsen fra TræVærk sværger til trætjære. Hvad mener du - er du enig med Dennis?

Dampspærre eller dampbremse?

Dennis Nielsen fra TræVærk ved godt, hvad han foretrækker, når det kommer til spørgsmålet om dampspærre eller dampbremse. Hint: Det er IKKE dampspærren!

Se flere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum