Tags: , ,

“CLT er et fantastisk alternativ til betonelementer”

0

Seks skarpe om træ til...

Af -

…bygningsingeniør Thorvald Johannes Pedersen. 

“Jeg har lige siden midt 90’erne interesseret mig for træ som byggemateriale. Det er dog ikke det jeg har arbejdet mest med, da min første ansættelse mest gik ud på at regne elementstatik for beton- og letbetonelementer. Gennem tiden har jeg dog bibeholdt min interesse for træhuse og har også ind imellem haft mulighed for at arbejde med trækonstruktioner. Nu har jeg så startet eget firma Corewood, blandt andet i et forsøg på at komme til at arbejde mere med træ.”

 

1. Hvad forbinder du med træ?

Thorvald Johannes Pedersen

Jeg ser træ som noget, der kan bruges til næsten hvad som helst. Fra den hjemmelavede bordskåner eller lysestage, over grydeske, krus, mere eller mindre raffinerede møbler, cykler og meget andet – og helt op til højstyrke konstruktionstræ, limtræ og LVL produkter. Det er fantastisk, at træ kan bruges til tændstikker og blomsterpinde, såvel som til bærende materiale i mange etagers bygninger. Derudover er der naturligvis den helt naturlige del af træ – nemlig træerne i skoven. Hvor er det fantastisk at gå en tur i skovens dybe stille ro.

2. Hvorfor kan du godt lide træ?

Jeg kan godt lide træ fordi det er så versatilt – det kan bruges til stort set alt. Man kan gå ud i naturen, hente et stykke træ og lave noget brugbart af det. Alle andre materialer skal i større eller mindre grad først produceres og forarbejdes først. Og så er det et helt naturligt materiale, som naturen selv har skabt, og som kan fornyes, når bare man planter nye træer, når man skover træ. Jeg kan godt lide, at træet gror så relativt hurtigt, at en stor nok skov i princippet på et par minutter kan producere træ nok til et helt hus. Og på dette punkt er bambus faktisk endnu mere fantastisk, da det gror endnu hurtigere – og bambus kan bruges til mange af de samme ting som træ.

3. Hvorfor er det vigtigt at bruge træ?

Fordi træ er det stort set eneste materiale, der er så naturligt, CO2-neutralt og miljøvenligt, som et materiale næsten kan blive. Det giver derfor meget god mening at bruge træ til mange ting – brugsgenstande, møbler, cykler, konstruktionsmaterialer, isolering osv.

4. Hvad er din bedste oplevelse med træ?

Thorvald Johannes Pedersen

En lang gåtur dybt ind i en skov er altid meget værd. Derforuden kan jeg nævne, engang jeg modtog en recurvebue, jeg havde bestilt i USA. Håndlavet på basis af træsorter, som jeg havde valgt. Buen var meget flot lavet og buemageren havde virkeligt fået noget ud af træet – fået åretegningen i to vidt forskellige træsorter til at matche og så videre. I den midterste del af buen havde jeg valgt Bolivian Rosewood til den forreste del og Cocobolo til den bagerste del. Til buebenene havde jeg valgt takstræ i midten og udsmykket på forsiden af buebenene med Bocote og på bagsiden Japanese Tamo Ash.

5. Hvad er i dine øjne det mest succesfulde træprodukt?

Jeg synes, nogle af de bedste træprodukter er Baubuche og CLT. Baubuche fordi det er verdens stærkeste limtræ – kan fås op til GL75. Desuden er de forskellige Baubuche-produkter ganske flotte – selv en limtræsbjælke kan med Baubuche blive en del af udsmykningen. CLT er ikke nogen ny opfindelse – jeg har interesseret mig for det siden midt 1990’erne. Det er en super god måde at bygge med elementer på og et helt fantastisk alternativ til betonelementer.

Thorvald Johannes Pedersen

6. Hvad er den største udfordring ved at øge brugen af træ?

Det er nok at sørge for, at nettotilvæksten af træ i skovene fortsat er positiv. At sørge for at træ bliver skovet ansvarligt og med tanke på miljøet. Derudover kan det være en udfordring at overbevise den brede byggebranche om i større grad at bygge med træ. Med den rette drift af skovene kan træ og træprodukter spille en stor rolle i kampen for et bedre klima, for at reducere CO2, i kampen for miljøvenligt byggeri og for et godt indeklima.

 

Fotos: Thorvald Johannes Pedersen

 

Træ.dk stiller i en artikelserie seks skarpe spørgsmål til mennesker, der har en passion for træ. Kunne du tænke dig at medvirke, eller har du et godt bud på en interessant træmand m/k, så skriv til redaktionen på info@trae.dk.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×