
Nyhedsoverblik: Det skriver andre medier om træ
Link til historier om træ på andre medier der også er værd at læse.
HVIS VI VIL PRODUCERE TRÆ I DANMARK, SKAL VI GØRE DET ORDENTLIGT
Danske virksomheder har en konkurrencefordel i forhold til udlandet: Vi gør tingene bæredygtigt og ordentligt. Det kommer til at gøre en forskel i den sidste ende, når vi alle skal konkurrere på bæredygtighed, siger fynsk savværk, som har fået hjælp til mere bæredygtighed i EU-projekt.
Via Erhvervsstyrelsen, 5. januar 2020
BUILD SKAL FINDE NY REGNEMODEL FOR TRÆBYGGERIETS POTENTIALE
Brug af træ kan skære kraftigt i CO2-udledningen fra en bygnings totale levetid. Det skal nyt forskningsprojekt på Instituttet Build på AAU sætte konkrete tal på.
Via Dagens Byggeri, 16. december 2020
TRÆ FRA BÆREDYGTIGT SKOVBRUG I 1,45 MILLIARDERS BOLIGPROJEKT
Samvirkende Boligselskaber (SAB) og Züblin har underskrevet en totalentreprisekontrakt på knap 800 mio. kr. for udførelsen af Det nye Sølund, et nyt plejecenter samt ungdomsboliger ved Sortedams Søen i København. Det skriver KAB i en pressemeddelelse.
Via Wood Supply, 15. december 2020
MERE URØRT SKOV PÅ VEJ: KAN BETYDE MINDRE TRÆ TIL BYGGERI
Et politisk flertal har indgået en aftale om at omlægge en stor del af skoven i Danmark til urørt skov. Men det vækker bekymring hos et nordjysk savværk, der frygter, at de i fremtiden bliver nødsaget til at importere træ fra udlandet.
Via TV2 Nord, 14. december 2020
FORÆDLET DANSK JULETRÆSPRODUKTION
Juletræsproduktion i Danmark er gennem mange år blevet forfinet og forædlet, og handler om meget andet end at plante et træ og lade det vokse sig stort.
Via Maskinbladet, 12. december 2020
STORT CO2 OPTAG I DYRKET SKOV
Forskere kortlægger potentiel CO2-effekt af, at landområder springer naturligt i skov – eller at skov selvforynger sig. Effekten er lavere end dyrket skov, viser nyt studie.
Via Maskinbladet, 11. december 2020
DANSKE JULETRÆER FORBEREDER SIG TIL EN FREMTID UDEN GLYPHOSAT
På Aarhus Universitets Forskningscenter Flakkebjerg ved Slagelse arbejdes der på at udvikle dyrkningsmetoder til en fremtid uden brug af glyphosat i juletræsproduktionen.
Via GrønTeknik, 10. december 2020
TRÆ ER DEN BEDSTE MEDICIN
Eller – cellulose fra træ er i hvert fald med til at gøre medicin brugbar. Det får du tre eksempler på her.
HENNING LARSEN LANCERER FIRE GRUNDE TIL AT BYGGE MED TRÆ
Behovet for et bæredygtigt alternativ til stål og beton har aldrig været større, mener man hos det internationalt anerkendte arkitektfirma, hvorfor der aldrig har været et bedre tidspunkt at bygge i træ.
Via Dagens Byggeri, 8. december 2020
INDBYDER TIL KONFERENCE OM HØJHUSE I TRÆ
27. april afholder Byens Ejendom konference om højhusbyggerier og andre større projekter i træ. Der vil bl.a. blive kigget på udfordringer, løsninger og økonomi.
BRANCHEDIREKTØR: VI KAN LADE ENDNU MERE SKOV STÅ URØRT
Brancheforeningen Træ- og Møbelindustrien, TMI, bakker op om regeringens ambitioner om at udlægge mere skov som urørt.
Via WoodSupply, 4. december 2020
RAMBØLL FONDEN TILDELER PRIS TIL NYT CO2-NEDSÆTTENDE BYGGEMATERIALE
Rambøll Fonden tildeler Flemming Bligaard Prisen 2020 til den britiske arkitekt og forsker Colin Rose for udviklingen af et nyt genbrugsmateriale til byggebranchen, som kan nedsætte CO2-udledning.
Via Altinget, 2. december 2020
UNG FORSKER VINDER PRIS PÅ 500.000 DKK FRA RAMBØLL FONDEN
Han kæmper for at få byggebranchen til at erstatte beton og stål med genbrugstræ: 38-årige britiske arkitekt og forsker Colin Rose vinder Flemming Bligaard Prisen 2020 på 500.000 kr. Prisen får han for sin indsats med at motivere byggebranchen over hele verden til at genbruge materialer og erstatte beton og stål med genbrugstræ. Hvis det lykkes i Danmark, kan det nedbringe den danske udledning med 340.000 ton CO2 årligt.
REPLIK: VARIEREDE SKOVE GIVER EN STABIL NÅLETRÆSPRODUKTION
DEBAT: Trælastbranchen skal ikke være nervøs for den fremtidige forsyning af nåletræ. Men måske skal de om 30-50 år indstille sig på at anvende et bredere spektrum af nåletræsarter, skriver to partnere i projektet Forfit.
TRÆ NOK I SKOVEN TIL AT STILLE BYGGERIETS SULT
I 20 år er flere og flere danske skove blevet PEFC-certificerede. Efterspørgslen kan stadig dækkes også i fremtiden, forlyder det.
Via Dagens Byggeri, 1 december 2020
EKSEMPELBYGGERIER SKAL BANE VEJEN FOR BRANDSIKRE TRÆHUSE
Brandsikkerheden er ofte en show-stopper i forhold til valg af bæredygtige materialer og konstruktioner i byggesektoren, men det vil et nyt samarbejde imellem Furesø Kommune, DBI og Jakobsen Huse og Juul & Hansen Arkitekter ændre på.
Via Dagens Byggeri, 29. november 2020
NYT STUDIE: BYG I TRÆ FOR MILJØETS SKYLD
Der kan spares masser af CO2 ved at bygge mere i træ. En ændring til brug af mere træ i byggeriet kan reducere byggeriets miljøpåvirkning markant, viser en ny finsk undersøgelse.
Via TV2 Bornholm, 27. november 2020
FORSKERE KLAR MED NYT CO2-VERDENSKORT
Forskere kortlægger potentiel CO2-effekt af, at landområder springer naturligt i skov – eller at skov selvforynger sig. Effekten er lavere end dyrket skov, viser nyt studie, publiceret i tidsskriftet Nature. Dansk skovforsker er medforfatter.
Via Skovdyrkerne, 26. november 2020
UNDGÅ REVNER OG ANDRE SKADER I CLT-ELEMENTER
Det er dog vigtigt at behandle det stadig mere populære CLT-materiale som et fugtfølsomt materiale, da det kan deformere og i værste fald nedbrydes af fugtpåvirkninger.
KOMPLEKST OG MULTIFUNKTIONELT BYGGERI I TRÆ
Arkitema og Cowi står i spidsen for udviklingen af et nyt dansk hovedkvarter for Bosch, der skal sætte standarden for, hvordan industrigiganten fremadrettet skal bygge bæredygtigt.
BYGGER 13.000 KVM TRÆ-SKOLE I VIBORG
Det bliver et af Danmarks største træbyggerier med sine 13.000 kvm og en byggepris på 211 millioner. Arkitema er totalrådgiver og bygherre er Viborg Kommune.
Via Byens Ejendom, 23. november 2020
MASSIVT TRÆ ERSTATTER BETON INDERST OG YDERST I VÆRLØSE
Beton er skiftet ud med træ, når boligudvikleren Bonava går videre med næste etape i udviklingen af ”Filmhusene” på den tidligere Flyvestation Værløse.
Via Wood Supply, 23. november 2020
EL: DET ER EN KLIMAMÆSSIG NO-BRAINER AT BYGGE MERE I TRÆ
DEBAT: Byggeriet har ikke tabt kampen om den grønne omstilling, men vi skal fortsat tage vigtige skridt, hvis byggeriet for alvor skal være grønt. Det kræver blandt andet mulighed for at bygge i træ, der klimamæssigt er en no-brainer, skriver Søren Egge Rasmussen.
Via Altinget, 19. november 2020
BOLIGMINISTER: BÆREDYGTIG OMSTILLING I BYGGERIET KRÆVER EN KULTURFORANDRING
DEBAT: Hvis vi for alvor skal lykkes med at omstille byggeriet, er der behov for en kulturændring. Det betyder, at vi skal gøre op med forestillingen om tegl og mursten som kvalitetsudtryk og i stedet bygge mere i træ, skriver Kaare Dybvad.
Via Altinget, 18. november 2020
RAPPORT: SET I BAKSPEJLET HAR AFBRÆNDING AF TRÆ PÅ VARMEVÆRKER GIVET KLIMABESPARELSER
En ny rapport fra Københavns Universitet viser, at afbrændingen af træ er markant mere klimavenlig end kul og lidt mere klimavenlig end naturgas i det lange løb. Forskerne har for første gang sat tal på, hvad 10 danske kraftvarmeværkers omstilling fra kul eller naturgas til biomasse har betydet for deres udledning af drivhusgasser.
Via Københavns Universitet, 17. november 2020
FORSKEL I FUGTINDHOLDET I CLT-ELEMENTER GIVER UDTØRRING
Brugen af træmaterialet CLT som bærende konstruktion i vægge, dæk og tag er steget markant de seneste år. For at undgå revner og andre skader i CLT-elementer er det dog vigtigt at behandle CLT-materialet som et fugtfølsomt materiale.
Via Dagens Byggeri, 16. november 2020
HER ER 10 OVERRASKENDE FAKTA OM KORK
Kork er populært og salget stiger og stiger – men hvor meget ved du egentlig om det særlige materiale? Hvad er kork egentlig, er der mangel på det, hvordan hænger det sammen med EM i 2016 og Mission Impossible, og får korkpropper vinen til at smage bedre?
Via Fjordavisen, 14. november 2020
TYPEHUSFIRMAER TØVER MED AT BYGGE HUSE I TRÆ
Store typehusfirmaer som HusCompagniet og Lind & Risør har endnu ikke rene træhuse som standard. Efterspørgslen mangler, siger salgschef. Et andet firma mærker dog stigende interesse for at bygge bæredygtigt og i træ.
FORDELE OG ULEMPER VED TRÆHUSE
Er der bedre indeklima i et træhus, og er det rigtigt, at træhuse er svære at sælge? Vi giver svar på nogle af myterne om træhuse.
NYOPDAGET ENZYM GIVER BIOMASSE MERE VÆRDI
Med opdagelsen af et nyt enzym kan det en dag blive muligt at udnytte planternes limstof lignin. Stoffet kan anvendes til bl.a. elektronik, forskellige typer bionedbrydelige materialer og i belægninger, der gør materialer vandskyende.
BAKTERIER SIKRER BEDRE UDNYTTELSE AF BIOMASSE
En speciel blanding af hårdføre bakterier indgår i en ny proces, der åbner for at omdanne selv de mest genstridige former for biomasse til metan.
MATERIALEPYRAMIDEN I BYGGERIET
Vi kender alle Madpyramiden. Med afsæt i dens grafiske sprog, er Byggeriets Materialepyramide udviklet, først som plakat og nu i en digital udgave på www.materialepyramiden.dk.
Via Building Green Together, 9. november 2020
BYGGERIETS EFTERSPØRGSEL KRÆVER MERE CERTIFICERET TRÆ
Byggeriet efterspørger træprodukter fra dokumenteret bæredygtig skovdrift. Derfor er der brug for flere certificerede skove med rødgran, hvis industrien skal producere i Danmark med lokale råvarer. Sådan lyder opråbet fra Troldtekt A/S, der får opbakning fra FSC Danmark, som varetager en af de to førende træcertificeringer.
KLASSISKE TRÆBYGGERIER FÅR EN GRØN OVERHALING
BaneGaarden er Københavns nye grønne baghave og første skridt i udviklingen af et gammelt DSB-værkstedsområde bag Dybbølsbro Station.
Via Grønteknik, 7. november 2020
COVID KVÆLER TIMBERSPORTS
Timbersports aflyser dette års European Trophy og det individuelle VM grundet det stigende antal af Covid-19 tilfælde på verdensplan.
Via Grønteknik, 7. november 2020
NYT STUDIE GIVER GRUNDLAG FOR AT GENOVERVEJE KLIMASCENARIER
Et netop gennemført studie konkluderer, at de modeller, der hidtil er anvendt til at beregne skoves kulstofomsætning under klimaændringernes temperaturstigninger, undervurderer træernes evne til at tilpasse sig.
TRÆ-BY TIL 100 STUDERENDE SKYDER OP PÅ AMAGER
Til studiestart 2021 kan knap 100 studerende flytte ind i en ny studieboligby ved Københavns Universitets Søndre Campus på Amager.
Via Wood Supply, 2. november 2020
DE SKAL BYGGE 500 ALMENE BOLIGER I ØRESTADS NYE TRÆBYDEL
Boligselskaberne Fsb, Bo-Vita, KAB og DFB/Domea.dk er udpeget til at stå i spidsen for de godt 500 almene boliger i Amagers kommende bydel, Vejlands Kvarters.
Via Wood Supply, 2. november 2020
POTENTIALER OG BARRIERER AF TRÆ I BYGGERIET
Rapport samler eksisterende viden om fordele og ulemper ved træbyggeri og gør status for omfanget af træbyggeri i Danmark.
KLIMASKOV PÅ SAMSØ SKAL STØVSUGE TONSVIS AF CO₂
En ny klimaskov på Samsø skal finansieres via CO₂-kompensation fra fly- og bilrejser. Men det må ikke fjerne fokus fra, at vi skal udfase fossile brændsler, understreger dansk skovforsker.
Via Jyllands-Posten, 1. november 2020
KONSTRUKTIVE NYHEDER: TRÆ KAN VÆRE EN GRØN BYGGEKLODS – OG HVORDAN BLIVER KINA KLIMANEUTRALE?
Der er væsentlige CO2-besparelser af hente ved at bruge træ som byggemateriale. Bliv klogere på det og meget mere i ugens nyhedsoverblik!
Via Videnskab.dk, 31. oktober 2020
FIRKLØVER BYGGER ALMENT TRÆBYGGERI I NY BYDEL
Boligselskaberne fsb, Bo-Vita, KAB og DFB/Domea.dk er udpeget til at stå i spidsen for Vejlands Kvarters godt 500 almene boliger i København.
Via Dagens Byggeri, 31. oktober 2020
TRÆ KAN KOMME TIL AT SPILLE EN VIGTIG ROLLE FOR CO2-REDUKTION I DANSKE BYGGERIER
Øget fokus på klimaaftryk i dansk byggeri får regeringen til at kigge til vores nordiske nabolande, hvor man i højere grad benytter træ til byggerier. Samtidig viser rapport træets klimavenlige fordele.
RULLENDE TRÆVÆRKSTEDER SKAL TRÆKKE UNGE TIL HÅNDVÆRKSFAGET
Projektet ’Woodlab on Wheels’ skal give flere unge folkeskoleelever i Nordsjælland smag for de træfaglige erhvervsuddannelser og interesse for at arbejde i byggebranchen.
KAARE DYBVAD: DET SKAL VÆRE LETTERE AT BYGGE I TRÆ
Boligministeren vil have udvidet eksempelsamlingen så vi får flere træ-byggerier i Danmark.
Via Dagens Byggeri, 29. okt. 2020
SAMSØ GØR DET IGEN: NYT KLIMAPROJEKT SKAL STØVSUGE FLERE TON CO2
En ny klimaskov på Samsø skal finansieres via CO2-kompensation fra fly- og bilrejser. Men det må ikke fjerne fokus fra, at vi skal udfase fossile brændsler, understreger dansk skovforsker.
Via Videnskab.dk, 29 oktober 2020
DET ER MULIGT AT OPFØRE HØJT TRÆBYGGERI I DANMARK
Når nogle oplever barrierer med brandkravene, kan det ifølge boligministeren sandsynligvis skyldes manglende viden og erfaring med træbyggeri i byggebranchen.
SAVVÆRKER MANGLER TRÆ: MAN TAGER MEST HENSYN TIL BILLERNE
Hos Grønagergård Savværk i Midtjylland og Davinde Savværk på Fyn har man med regeringens aftale om urørt skov fået sværere ved at skaffe råvarer.
Via Wood Supply, 29. oktober 2020
STORT POTENTIALE FOR CO2-BESPARELSE VED TRÆBYGGERI
Danmark kan reducere op mod 800.000 ton CO2 i 2030 i forhold til 2019, hvis vi bygger 6.310 boliger i form af fritliggende énfamiliehuse, kæde og rækkehuse som træbyggeri i stedet for konventionelt tungt byggeri.
Via Building Supply, 28. oktober 2020
BUILDING GREEN: BOLIGMINISTEREN HAR KLIMAVENLIGT BYGGERI ØVERST PÅ SIN DAGSORDEN
Den frivillige bæredygtighedsklasse er ifølge boligminister Kaare Dybvad (S) den ramme, der gør det muligt at føre klimapolitik i forhold til byggeriet i Danmark.
Via Dagens Byggeri, 28. oktober 2020
DET ER HØJT – OG DET ER I TRÆ
Med en seks etager høj ejendom med studieboliger vil bygherre vise, at det også i Danmark kan lade sig gøre at bygge i højden med træ.
BETONBOSS KASTER SIG OVER CLT OG TRÆBYGGERI
Torben Enggaard bevæger sig fra gråt mod grønt ved at købe sig ind i CLT Danmark.
Via Maskinteknik, 27. oktober 2020
TROLDTEKT: VI FÅR BRUG FOR MERE CERTIFICERET RØDGRAN
Byggeriet efterspørger træprodukter fra dokumenteret bæredygtig skovdrift. Derfor er der brug for mere rødgran og flere certificerede skove i Danmark, lyder det fra Troldtekt, der får opbakning fra FSC Danmark.
TRÆ BIDRAGER TIL NATIONAL CO2-MÅLSÆTNING
Træbyggeri kan spille en afgørende rolle i målet om at reducere CO2-udledningen med 70 pct. i 2030.Det slår en ny, uvildig rapport udarbejdet af Rambøll nu fast.
KAB VEDTAGER NY STRATEGI: GÅR ALL IN PÅ TRÆBYGGERI OG GENBRUG
Mere træbyggeri, genbrug af byggematerialer og plads til den vildtvoksende natur. En af landets største boligaktører med 65.000 lejemål har netop vedtaget en ny strategi for bæredygtighed i fremtidens byggeri.
Via EjendomsWatch, 23. oktober 2020
NY BESTYRELSE HOS TRÆ- OG MØBELINDUSTRIEN
Brancheforeningen for 300 danske træ- og møbelvirksomheder, Træ- og Møbelindustrien, som er en del af DI, har på en ekstraordinær generalforsamling onsdag den 21. oktober valgt tre nye medlemmer ind i foreningens bestyrelse, der også har fået ny næstformand.
Via Wood Supply, 23. oktober 2020
MILJØVENLIGT BYGGERI
Bæredygtigt byggeri kommer i flere udgaver – rådgivende ingeniører Erasmus & Partnere føler sig godt klædt på til at rådgive om de rigtige løsninger.
Building Supply, 21. oktober 2020
SAVVÆRKSDIREKTØR: VI LEVER FRA HÅNDEN TIL MUNDEN
Hos midtsjællandske Hvalsø Savværk kan man allerede mærke konsekvenserne af den aftale om urørt skov, regeringen og dens støttepartier lancerede først på sommeren.
Via Wood Supply, 21. oktober 2020
STIGENDE INTERESSE FOR MASSIVE TRÆGULVE
Gulvleverandøren Moland har de seneste måneder slået alle rekorder for afsendte gulvprøver på trægulve, og alene ift. sidste år er der sendt 60 % flere af sted.
TRÆERNES SMARTE TAKTIK: SÅDAN VED DE, AT DE SKAL SMIDE BLADENE I EFTERÅRET
Planter har et kemisk system, der ved, hvornår årstiderne skifter.
DEBAT: NYE MATERIALER OG DIGITALISERING SKAL GØRE BÆREDYGTIGT BYGGERI GRØNNERE
Danmark skal reducere sin CO2-udledning med 70 pct. inden 2030. Her er, hvad politikerne bør kigge på.
7 SÆRLIGE DANSKE SKOVE, DU BØR BESØGE
Klinteskov, historiske skove og en dansk skov, der er på listen over UNESCO’s Verdensarv. Danmarks natur byder på det hele. Naturstyrelsen har hjulpet Samvirke med at sammensætte en liste over danske skove, du bør besøge.
Via Samvirke, 12. oktober 2020
DER ER ANDRE VEJE TIL CO2-REDUKTIONER END ELBILER
Regeringen skal kigge i skovens retning snarere end bilparkens, når de skal finde de mulige CO2-besparelser inden 2030.
Via Dagens Byggeri, 8. oktober 2020
33 NYE BOLIGER SKYDER SNART OP I VIBY
Boligselskabet Sjælland bygger almene boliger i Viby. Boligerne bliver fremstillet i træ og kan rumme både enlige og børnefamilier.
DEBAT: SKOVREJSNING ER EN KOMMUNAL SCHWEIZERKNIV, DER BÅDE BRINGER OS TÆTTERE PÅ KLIMAMÅLET OG ØGER HUSPRISERNE
Der er lang række gode grunde til, at kommunerne skal rejse mere skov. Eksempelvis at skovrejsning er en af de billigste måder at lave CO2-binding på, skriver professor Søren Bøye Olsen i dette debatindlæg.
Via Klimamonitor, 6. oktober 2020
POLITISK AFTALE BETYDER MERE BÆREDYGTIGT TRÆ
En ny politisk aftale sikrer, at skovene får en central rolle i omstillingen fra fossile brændstoffer.
HELGE ER EN ÆGTE TRÆ-NØRD: HØR OM NOGLE AF DE SÆRLIGE TRÆER I AARHUS
Det er nok de færreste, der går gennem Riis Skov eller Marselisborgskovene i Aarhus, der har fundet på særlige navne til træerne. Men det har Helge Daus.
Via TV2 Østjylland, 3. oktober 2020
PAPIR ER LANGT BEDRE, END VI TROR
Vi bruger mere og mere papir, og sådan har det været siden papir blev opfundet for 2.000 år siden. Derfor er det ikke mærkeligt, at de fleste tænker over, hvordan vores papirforbrug påvirker skoven, miljøet og klimaet.
TRÆBOLIGER PÅ FORMEL – SCANDI BYG BYGGER 299 STUDIEBOLIGER
PensionDanmark og Boligfonden DTU har netop underskrevet en aftale, der betyder, at over 300 studerende kan flytte ind i nyopførte studieboliger i Ballerup i august 2021.
Via Wood Supply, 30. september 2020
TRÆBYGGERI KOMMUNE STILLE KRAV OM BRUG AF CLT VED SKOLEBYGGERI
Københavns Kommune vil gerne høste erfaringer med CLT og er nu på vej med sit første udbud, hvor der er krav om brug af CLT i bærende konstruktioner, oplyser byggechef Kasper Graa Wulff.
Via Mester Tidende, 29. september 2020
EFTER TO ÅRS VENTEN GAV KØBENHAVNS KOMMUNE MANDAG BYGGETILLADELSE TIL DANMARKS HIDTIL HØJESTE TRÆBYGGERI
28. september gav Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune byggetilladelse til opførelsen af et træbyggeri i seks etager, der har været undervejs i to år, og som allerede skulle have stået færdig. Vigtig tid er gået tabt i processen, mener direktør i Cree Denmark, der står bag projektet.
Via Byrummonitor, 29. september 2020
DANSKERNES KLIMA-SKOVFOND VIL NEDBRINGE CO2 OG GIVE MERE NATUR
Regeringen lancerer i dag Danmarks første Klima-skovfond med en startkapital på 100 mio. kroner fra staten. Fonden gør det muligt for borgere og virksomheder at give et klimabidrag, der sikrer målbar CO2-reduktion. Fonden skal konkret plante nye skove og udtage klimabelastende lavbundsjorder i Danmark.
Via Miljø- og Fødevareministeriet, 26. september 2020
TRÆBYGGERI GIVER MERE END KLIMAGEVINSTER
Også under byggeprocessen har træ flere fordele, som både giver værdi på bundlinjen og et bedre arbejdsmiljø.
Via BygTek, 23. september 2020
HENRIK LINDSTRAND I SKOVTÅRNET: MED NATUREN SOM MEDSPILLER
Keyboardspiller i rockbandet Kashmir, Henrik Lindstrand, optræder snart ved en unik koncert – langt inde i skoven, under en af Danmarks mest omtalte turistattraktioner, Skovtårnet ved Gisselfeld på Midtsjælland.
Via Point of View International, 23. september 2020
PROJEKT MED STUDIEBOLIGER I TRÆ I KØBENHAVN UDFORDRET AF MANGLENDE STATSLIG VEJLEDNING
Behandlingen af et projekt med 20 studieboliger i et 6 etager højt træbyggeri i København har trukket ud på grund af en manglende statslig vejledning.
Via Byens Ejendom, 23. september 2020
NY STOR SKOV PÅ VEJ TIL FYNBOERNE
En ny skov, der er over tre gange større end Sprogø, skal ligge nordøst for Svendborg og er nu kommet ét spadestik nærmere. Skoven bliver et grønt og rekreativt åndehul for naturglade fynboere og beskytter samtidig det lokale drikkevand.
Via Miljø- og Fødevareministeriet, 21. september 2020
JYSK VIL SNART KUN HAVE TRÆ FRA FSC-SKOV
Alle nye træprodukter i Jysk skal være produceret af FSC-certificeret træ fra 1. januar 2022. Ved udgangen af 2024 vil alt træ brugt til møbelkædens produkter være FSC-certificeret.
Via Effektivt Landbrug, 18. september 2020
BARKBILLER KOSTER SKOVEJERE KASSEN
Skovbruget i Centraleuropa er hårdt ramt af billeangreb og oplever store tab. Skovdyrkerne opfordrer danske skovejere til at holde godt øje med angreb i bevoksningerne.
Via Effektivt Landbrug, 18. september 2020
KLIMAPOSITIVT HOTELBYGGERI PÅ BORNHOLM
Hotelfløjen skal både bygges, beklædes og isoleres med træ.
Via Dagens Byggeri, 17. sep. 2020
TRÆ KAN GIVE OP MOD 45 PROCENT CO2-BESPARELSE
Hvis konventionelle stål- og betonkonstruktioner konverteres til træ og træbaserede konstruktioner og bygningsdele ved nybyggeri er potentialet for CO2-besparelsen på op mod 45 procent.
LIG FÅR SKOVEN TIL AT SKIFTE FARVE: KAN BLIVE EN DEL AF OPKLARING AF MORD I FREMTIDEN
Blandt andet har rygere et stof i kroppen, som kan gøre træernes blade lysere.
NCC, A. ENGGAARD OG ZÜBLIN DYSTER OM 800 MILLIONERS TRÆKONTOR
Bygningsstyrelsen har netop offentliggjort de tre prækvalificerede totalentreprenører til opførelsen af et nyt statsligt kontorknudepunkt i Odense på 31.000 kvm og med plads til 1.600 medarbjedere.
Via Building Supply, 10. september 2020
SIGNE KONGEBRO: ÉT TRÆBYGGERI FLYTTER IKKE EN HEL BRANCHE. BÆREDYGTIGHED SKAL IND I LOKALPLANEN
Københavns Kommune har endelig gjort det lettere for embedsværket at behandle træbyggerier op til 45 meter. Men det er slet ikke nok, skriver Signe Kongebro, partner i Henning Larsen: Kommuner bør stille krav om bæredygtighed i lokalplaner.
Via Byrummonitor, 10. september 2020
PRÆKVALIFICEREDE TIL TRÆBYGGERI TIL 800 MILLIONER I ODENSE ER FUNDET
Med prækvalifikationen af 3 totalentreprenører til opførelsen af et nyt statsligt kontorknudepunkt i Odense, hvor de bærende konstruktioner skal udføres i træ, har markedet nu taget en stor og vigtig udfordring op.
Via Byens Ejendom, 10. september 2020
KOM MED I SJÆLDEN URØRT SKOV: GOD FOR BIODIVERSITETEN, MEN HVAD MED KLIMAET?
Videnskab.dk besøger en af Danmarks få uforstyrrede skove. Den har stået urørt i 100 år og er hjem for sjældne arter. Men hvor meget CO2 binder den?
Via Videnskab.dk, 9. september 2020
TRÆHOTEL SKYDER OP PÅ TRE MÅNEDER PÅ MØN
I den lille by Klintholm på Møn er Lundbæk & Hansen Bygningsforbedring i færd med at opfører et hotel i krydslamineret tømmer, CLT. Og arbejdet skal udføres hurtigt. Tre måneders tid ventes byggeriet at tage, så hotellet kan stå færdigt til indflytning i slutningen af året.
Via Wood Supply, 9. september 2020
STORT PROJEKT SKAL GØRE NÅLETRÆSPRODUKTIONEN MERE ROBUST
Et nyt stort EU-projekt med deltagelse af både staten og private aktører, samt Københavns Universitet skal afprøve og opsamle erfaringer med omlægning af nåletræsplantager til mere robust skov og fremtidssikre en produktion af bæredygtigt træ.
Via Dansk Skovforening, 9. september 2002
ARKITEKTKONKURRENCE OM MODULBASERET TRÆBYGGERI
Metsä Group, universitetet i Aalto og det finske miljøministerium står bag arkitektkonkurrence om modulbaseret træbyggeri.
Via Byens Ejendom, 8. september 2020
JYSK GÅR ALL-IN PÅ BÆREDYGTIGT TRÆ
Jysk har været med i FSC siden 2006, og i den tid har koncernen løbende øget andelen af produkter, produceret med brug af FSC-certificeret træ.
Via WoodSupply, 4. september 2020
FORÆDLING SKAL FÅ BUGT MED LUS
Hvis nyudklækkede, sultne lus får deres vilje, kommer juletræerne til at se mindre kønne ud. Nyt projekt skal give lusene kamp til stregen.
Via Grøn Teknik, 4. september 2020
NY SKOVBADESTRAND PÅ VEJ VED ÅRHUS
I sidste uge underskrev Århus’ rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek en kontrakt med Toyota Danmark og Growing Trees Network Global om at rejse en ny folkeskov i Tilst.
Via WoodSupply, 3. september 2020
DE UNGE STRØMMER TIL SKOVSKOLEN
Natur, miljø og klima fylder en hel del hos danskerne. Og måske i særlig grad hos den yngre generation, som netop har valgt uddannelse.
Via WoodSupply, 3. september 2020
VELUX VIL FANGE 100 ÅRS CO2 I VERDENS SKOVE
Når Velux Gruppen i 2041 fylder 100 år, skal det ske som en klimaneutral virksomhed.
Via WoodSupply, 1. september 2020
FORSKERE: TRÆFÆLDNING OG BÆREDYGTIG SKOVDRIFT GAVNER KLIMAET
Videnskab.dk har besøgt en skov, der skal levere tømmer og biomasse, samtidig med at den optager store mængder CO2.
Via Videnskab.dk, 31. august 2020
METSÄ WOOD – FLERETAGES BEBOELSESBYGNINGER I TRÆ SKYDER HURTIGT I VEJRET I LINNANFÄLTTI
Fleretagers lejlighedskomplekser i Linnanfältti, tæt på bymidten i Turku (Finland), bygges med Kerto® LVL-baserede elementer. En beboelsesbygning, der er opført med træelementer, kan rejses på mindre end halvdelen af byggetiden for en lignende type betonbygning. Med Metsä Woods Kerto LVL-baserede elementer (lamineret finertømmer) er det hurtigt, let og miljøvenligt at opføre bygninger.
Via Alt om Teknik, 29. august 2020
DANSK INDUSTRIGIGANT VIL PLANTE SKOV SVARENDE TIL LOLLAND, FALSTER OG MØN
I samarbejde med Verdensnaturfonden vil Velux kompensere for CO2-udslippet i hele virksomhedens 100-årige levetid. »Interessant initiativ,« mener seniorforsker.
Via Berlingske, 2. september 2020
HVER ANDEN NYBYGGEDE BOLIG I DANMARKS STØRSTE BOLIGORGANISATION SKAL VÆRE I BÆRENDE TRÆ
AAB har sat en rammeaftale om 600 modulboliger i bærende træ de næste fire år i udbud. Det svarer til halvdelen af den almene organisations nybyggeri. Scandi Byg kan bygge træ i op til seks etager, men afventer myndighedsgodkendelse.
Via Politiken Byrum, 28. august 2020
FREMTIDENS SKOVFOLK DYSTER PÅ LANGESØ
DM&E og DSF står i spidsen for Skills for skovbrugselever til Langesømessen den 3. september, hvor Danmarks unge skovbrugselever viser deres talenter.
Via Grøn Teknik, 27. august 2020
TRÆ I BYGGERIET VIL HAVE FOKUS FRA DRIFT TIL MATERIALEVALG I KLIMAKAMPEN
Rambøll har i en ny rapport kigget på CO2-besparelserne ved at øge brugen af træ i nybyggeri, og hos interesseorganisationen Træ i Byggeriet håber man, at rapportens konklusioner kan skubbe byggebranchen mod mere træbyggeri.
Via Dagens Byggeri, 26. august 2020
TRÆBYGGERI KAN BIDRAGE TIL CO2-MÅLSÆTNING
Træbyggeri kan spille en afgørende rolle i målet om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030, slår en ny, uvildig rapport fast.
SKILLS FOR SKOVBRUGSELEVER PÅ LANGESØMESSEN
Danske Maskinstationer og Entreprenører (DM&E) samt Dansk Skoventreprenør Forening (DSF) står i spidsen for Skills for skovbrugselever samt DM i udkørsel af træ til Langesømessen den 3. september 2020.
Via Maskinbladet, 26. august 2020
VÄXJÖ VIL VÆRE EUROPAMESTER I TRÆ
Halvdelen af alt nybyggeri i Växjö Kommune skal fra i år være træbaseret.
Via Dagens Byggeri, 26. august 2020
TRÆBYGGERI KAN GIVE ÅRLIG CO2-BESPARELSE PÅ 14,5 %
Træbyggeri kan spille en afgørende rolle i målet om at reducere CO2-udledningen med 70 % i 2030. Det slår en ny, uvildig rapport udarbejdet af Rambøll nu fast.
TRÆ-GURU: TØMMER VIL TAGE OVER
Tømmerets århundrede er kommet og vil overtage betonens byggedominans.
Via Dagens Byggeri, 25. august 2020
TRÆKONSTRUKTIONER KAN TREDOBLE I HØJDE
Begrænsningen på fire etager for træbygninger er væltet i København, som gør klar til at skyde til vejrs.
Via Dagens Byggeri, 25. august 2020
280 SOMMERHUSE AF FACADETRÆ FRA BÆREDYGTIG SKOVDRIFT
Det første spadestik til Lalandia Søndervig er taget, og det har sat træbyggeri på dagsordenen: Træpanelerne, der skal bruges, har en samlet længde på ca. 155 km.
COOP REJSER 10 SKOVE I KLIMAKOMPENSATION
Supermarkedskæden med 1100 butikker arbejder for at blive klimapositiv.
Via Grøn Teknik, 21. aug. 2020
DTU UNDERSØGER TRÆ-ISOLERING I SAMARBEJDE MED PRIVAT PARTNER
I selskab med DTU tester virksomheden Egen Vinding og Datter nu murede vægkonstruktioner, isoleret indvendigt med papiruld eller anden cellulosebaseret isolering, og uden brug af dampspærre.
Via Dagens Byggeri, 17. august 2020
96 EGESTAMMER DANNER BLAFRENDE FACADE PÅ LÆRINGSCENTER
Det er ikke helt almindelige træbjælker, der skal udgøre fronten på det 4.000 kvm nye læringscenter Life Campus i Lyngby.
Via BuildingSupply, 14. august 2020
MASSER AF MASSIV TRÆ TIL RESTAURERING AF GAMMELT KONGESLOT
Den ældste del af Nyborg Slot blev grundlagt i 1170’erne, og slottet gennemgår nu en omfattende restaurering, hvor blandt andet træ i moderne, teknologisk forklædning anvendes til konstruktion af såvel gulve som vægge
Via WoodSupply, 13. august 2020
GLEMTE KÆMPER VED AT RÅDNE OP
De seks glemte kæmper, som genbrugskunstneren Thomas Dambo i 2016 skabte til Vestegnens Kulturuge, er ved at rådne op.
Via WoodSupply, 12. august 2020
BYDEL I TRÆ VINDER ARKITEKTURPRIS INDEN DEN ER BYGGET
Vejlands Kvarter, som skal være Københavns første bydel i træ, er kåret som vinder af den anerkendte internationale Architizer A + Awards 2020 i kategorien ‘Unbuilt Masterplan’
SKOVLANDBRUG KAN GAVNE BÅDE KLIMA OG BIODIVERSITET
Træer og buske på landmandens marker tiltrækker flere dyr og hjælper både miljøet og klimaet, viser forskning. Nyt forsøg skal afdække potentialet i Danmark.
Via Videnskab.dk, 5. august 2020
DERFOR GIVER DET MENING AT VÆLGE TRÆ
Vi skal ikke være så bange for at vælge trækonstruktioner. Træ har mange fordele – dels er træ lettere at aflæse, hvis en brand skulle opstå, forklarer EKJ’s brandrådgiver Bertel Kjeldsen.
Via Building Supply, 29. juli 2020
AAB UDBYDER FIREÅRIG PARTNERSKABSAFTALE OM TRÆBYGGERI
Danmarks største almene boligforening, AAB, har udbudt en fireårig partnerskabsaftale med en totalentreprenør og rådgiverteam om planlægning, projektering og levering af modulbyggeri i træ.
Via Politiken Byrum, 9. juli 2020
NU KAN FORDELENE VED TRÆBYGGERI NEMMERE DOKUMENTERES
Fem nye miljøvaredeklarationer for konstruktionstræ gør det nu nemmere at dokumentere træs store klimafordele i forhold til andre byggematerialer. Det kan bane vejen for mere træbyggeri.
Via Building Supply, 8. juli 2020
SKOLEBYGGERI I TRÆ
Ny skole i Haderslev opføres i træ. Hør mere på konferencen TRÆ – højhusbyggeri og større projekter – udfordringer, løsninger og økonomi den 24. september 2020.
Via Byens Ejendom, 3. juli 2020
TRÆER SKAL SKYDE OP PÅ DANSKE MARKER
Miljø- og Fødevareministeriet har fundet knap 16 millioner kroner til mere skov i dansk landbrug.
HÅRD FØDSEL: SKOVENS NYE DYR ER SKABT MED MOTORSAV
Niels Ejnar Petersen har skabt et nyt univers langs stierne ved Vilhelmsborg.
Via Århus Stiftstidende, 30 jun. 2020
C.F. MØLLER SÆTTER STANDARDEN FOR NETTO MED TRÆ-BUTIK
Opført i genanvendelige materialer, konstrueret i træ og beklædt med træ og skærmtegl skaber C.F. Møller og Netto, hvad der skal blive Danmarks første DGNB Guld-certificeret fritliggende dagligvarebutik.
Via Mester Tidende, 30. juni 2020
MEDVIND TIL TRÆMÆND: FØRST MED SVANEN PÅ VIGTIGT OMRÅDE
Med svanemærkningen af CLT-elementer fra østriske KLH, har den danske byggebranche nu for første gang mulighed for at vælge et konstruktionsmateriale med Nordens officielle miljømærke.
Via Mester Tidende, 29. juni 2020
HØRING OM BRANDKRAV I BYGNINGSREGLEMENT VED TRÆBYGGERI
Boligminister Kaare Dybvad Bek indbyder til en ’åben høring om udvidelsen af eksempelsamlingen til bygningsreglementet.
CLT-TRÆ ER SOM FØRSTE KONSTRUKTIONSMATERIALE BLEVET SVANEMÆRKET
CLT-elementer der er et massivtræsprodukt, der kan anvendes i stedet for traditionelle tunge elementer af fx beton er nu som det første konstruktionsmateriale i Danmark blevet Svanemærket.
TRÆBYGGERI SOM NØGLE TIL BYGGERIETS KLIMAUDFORDRING
Det er synd, at Byggeriets Klimapanel ikke fik samlet guldet op ved at satse mere eksplicit på mere træbyggeri. Resultatet er blevet et konservativt og bagudskuende indspark. Det mener direktør Per Thomas Dahl fra CLT Denmark, der kalder det ærgerligt, at byggeriet dermed misser muligheden for effektivt at reducere branchens betydelige CO2-aftryk og påtage sig det nødvendige ansvar for klimaet.
Via Bygge- & Anlægsavisen, 22. juni 2020
BYGGERIETS MATERIALEVALG HAR STOR BETYDNING FOR KLIMAET
Udviklingen af bæredygtige materialer i byggeriet er i fuld gang, men der er stadig stor debat om, hvorvidt vi skal bygge i træ, beton, halm, mursten, ler, stål, bambus eller noget helt andet. Svaret findes ikke i selve materialet, men i hvordan vi udvikler og gentænker byggeriet.
Via Concito-bloggen, 22. juni 2020
DØDSFALD: KNUD SVINDING VAR EN INKARNERET TRÆMAND
Den tidligere formand og oldermand for Danske Træindustrier, Knud Svinding, er afgået ved døden den 22. juni i en alder af 85.
Via Wood Supply, 24. juni 2020
BOLIGEN SOM CO2-LAGER
Byggeri og bygningers drift står for cirka 40 procent af såvel vores energiforbrug som vores CO2-udledning og en tilsvarende del af vores affaldsproduktion. Derfor er det så væsentligt for den grønne omstilling, at vi bygger med større omtanke.
LØVTAG – HOTELLET I SKOVENS TOP
Et, Ro og Ly er navnene på tre hytter bygget i en skov i Als Odde i Himmerland. Og ikke helt almindelige hytter. De er bygget i træernes top. Løvtag er navnet på den alternative overnatningsform.
Via Fyns Amts Avis, 22. juni 2020
DET BLIVER STORT, NÅR DET GRØNNE MUSEUM ÅBNER NY UDSTILLING OM SKOVEN
Oplev Danmarks største digitalt animerede skovhimmel når Det Grønne Museum den 27. juni åbner for særudstillingen STORT – Mennesket og Skoven.
Via Dansk Skovforening, 22. juni 2020
GIV DIT INPUT TIL PROJEKT OM TRÆBYGGERI
I EU projektet Build-in-Wood er Teknologisk Institut i gang med at indsamle input fra bygge- og anlægsbranchen om barrierer og muligheder med træbyggeri – giv dit input til projektet!
Via Building Supply, 19. juni 2020
TRÆGROSSIST LANCERER INDSPARK TIL ARBEJDET MED BÆREDYGTIGHED
Nordjyske Keflico har udgivet en rapport, som beskriver strategisk grøn vækst og store ambitioner for fremtiden på en række indsatsområder.
Via Dagens Byggeri, 16. juni 2020
GRØN OMSTILLING: BYGGERIET VIL GERNE GÅ HURTIGERE TIL VÆRKS
Byggebranchen er klar til at træde på speederen for at nå i mål med den grønne omstilling.
Via Licitationen, 17. juni 2020
7 GODE GRUNDE TIL AT BYGGE I TRÆ
Træ giver et betydeligt bedre indeklima i sammenligning med beton og andre byggematerialer. Hør mere på konferencen “TRÆ – højhusbyggeri og større projekter – udfordringer, løsninger og økonomi” den 24. september 2020.
Via Byens Ejendom, 16. juni 2020
KØBENHAVNS FØRSTE BYDEL I TRÆ ER SKRIDTET VIDERE
Visionerne om at blive Københavns første bydel i træ med grønne, landskabelige overgange mellem by og Amager Fælleds åbne naturlandskab fastholdes i forslag til lokalplan og miljøvurdering, der netop er offentligjort.
SVENSK VIRKSOMHED FÅR EU-STØTTE TIL VINDMØLLETÅRN I TRÆ
Den svenske ingeniørvirksomhed Modvion er blevet bevilliget knap 50 mio. kr. i støtte fra EU til bl.a. at bygge det første kommercielle og ikke mindst CO2-neutrale vindmølletårn i træ. En prototype kom på plads i april, og folkene bag ser store muligheder.
BÆREDYGTIGT, HURTIGERE OG SMARTERE BYGGERI
På Fyn er fire tømrere kun to dage om at rejse syv boliger på 700 m2. I lette træelementer, der er mere bæredygtige og en byggeproces, hvor håndværkerne undgår en masse slæb, træk og tunge løft.
REPLIK TIL RÅDET FOR GRØN OMSTILLING
Vi er enige med Rådet for Grøn Omstilling i, at træ fra skovdrift bør anvendes til byggematerialer og produkter med lang levetid i meget større omfang, end det sker i dag.
Via Jyske Vestkysten, 11 jun. 2020
FREMTIDENS BÆREDYGTIGE BOLIG BYGGES MED TANG OG TOMAT
Byggeriet er en stor klimasynder, men i fremtidens bolig er bæredygtighed tænkt ind fra starten.
Via Folketidende.dk, 11. juni 2020
NY PLATFORM TIL BYGGEGLADE DER VIL TRÆFFE KLIMA-VENLIGE VALG
Med en helt ny platform, CO2-beregner og en række gratis workshops, skal danskerne nu nemt kunne træffe bæredygtige valg i deres byggeprojekter.
AFTALE OM URØRT SKOV VIL HVERKEN GAVNE JOB ELLER KLIMAET
Træ- og møbelbranchen i Danmark ser med stor bekymring på regeringens og støttepartiernes aftale om et omgående stop for al træfældning i minimum 16.200 ha danske statsskove, som fremover skal ligge hen som urørt skov.
Via Træ- og Møbelindustrien, 9. juni 2020
INSTITUTLEDER: PRODUKTIONSSKOV OG URØRT SKOV ER IKKE HINANDENS MODSÆTNINGER
DEBAT: Samfundet har behov for både træprodukter, klimaløsninger og biodiversitet. Men disse behov er ikke gensidigt afhængige og skal ikke nødvendigvis leveres på de samme skovarealer, skriver Claus Beier.
REGERINGEN OG AFTALEPARTERNE BAG FINANSLOVEN SÆTTER TURBO PÅ URØRT SKOV
Regeringen og aftalepartierne bag finansloven sætter fart på udlægningen af urørt skov og stopper kommerciel træfældning i de 32 skove, som allerede er udpeget til urørt skov. Samtidig udlægges ny urørt skov i statens skove på et areal svarende til Fanø.
Via Naturstyrelsen, 9. juni 2020
NY AFTALE STOPPER KOMMERCIEL TRÆFÆLDNING I 32 DANSKE SKOVE
Partier er enige om, at øge antallet af urørte skove med et areal svarende til størrelsen på Fanø.
Via Politiken Miljø & Klima, 9. juni 2020
AARHUS-BYDEL BLIVER DEL AF STORT TRÆPROJEKT
To grundejerforeninger i Tranbjerg har fået plantet 66 tjørne-og kirsebærtræer
Via Mester Tidende, 4. juni 2020
FORENINGEN TRÆ I BYGGERIET: FORSLAG TIL KLIMAINDSATSER ER UAMBITIØSE
Synet på byggeriet er for snævert, der mangler fokus på materialers klimapåvirkning, og indførelsen af grænseværdier for bæredygtighedsklasserne er uambitiøse, lyder det fra foreningen.
Via Dagens Byggeri, 4. juni 2020
VESTEGNENS TROLDEHIT RYKKER TIL KØBENHAVN. NU BYGGES DER TI NYE KÆMPETROLDE
10-12 nye gigantiske trolde i genbrugstræ popper over sommeren op i København, når kunstneren Thomas Dambo bygger nyt.
FLERE SKOVE PÅ VEJ I DANMARK – ALLEREDE DETTE FORÅR
Efter indsamlingsshow: I dette forår får Danmark 25 nye Folkeskove.
TRÆ I BYGGERIET: LOKALPLANER HÆMMER BYGGERIETS BÆREDYGTIGE UDVIKLING
DEBAT: Mere træ i byggeriet kan reducere landets samlede CO2-udspil. Desværre fastholder lokalplaner ofte byggeriet i sit konventionelle spor ved at pålægge krav om anvendelse af bestemte byggematerialer, især mursten og mørtel, skriver Martin L. Petersen.
MASSIVE TRÆELEMENTER KAN VÆRE KLIMAVENLIGT ALTERNATIV VED PARCELHUSBYGGERI
CLT-massivtræ kan sagtens være et alternativ til de velkendte tungere byggematerialer – også i Danmark.
Via Dagens Byggeri, 26. maj 2020
DTU-FORSKER SER STORE FORDELE I TRÆVINDMØLLER, MEN UNDRER SIG OVER STÅL-SAMLINGER
Den svenske virksomhed Modvion har bygget et 30 meter højt vindmølletårn af træ. De næste tårne skal være 110 og 150 meter høje. DTU-forsker ser flere fordele ved metoden – men undrer sig over brugen af stål.
SVENSKERE BYGGER VINDMØLLETÅRN AF TRÆ
Et 30 meter højt vindmølletårn af træ er blevet opført ved Gøteborg. Tårne på ‘mindst 150 meter’ er på vej, hvis den første test viser gode resultater. Virksomheden bag lover to-cifrede besparelser på tårne, der typisk udgør 15-30 procent af omkostningen på en vindmølle.
DI: TRÆ KAN SIKRE KLIMAVENLIG RENOVERING AF ALMENNYTTIGE BOLIGER
DEBAT: Renovering af den almennyttige boligsektor skal ske med klimavenlige materialer som træ. På den måde kan vi få en større CO2-reduktion for pengene og samtidig sikre effektive renoveringsprojekter, skriver Annette Christensen.
REGERINGEN VIL INDFØRE LOVKRAV OM BÆREDYGTIG BIOMASSE I ENERGISEKTOREN
Regeringen vil stille lovkrav til bæredygtig biomasse som halm, træflis og træpiller som et led i den første klimahandlingsplan.
Via Miljø & Klima, 19. maj 2020
NY SKOV I AARHUS ER PLANTET SOM ET KÆMPE TRÆ
3.000 træer er blevet plantet ved Ølsted i det nordlige Aarhus.
Via Jyllands-Posten, 18. maj 2020
LEJERBO VÆLGER MT HØJGAARD-SELSKAB TIL TRÆBYGGERI I NORDSJÆLLAND
115 almene boliger i Allerød bliver Svanemærkede og med store dele bygget af træ.
Via Cleantech Watch, 18. maj 2020
HEDEDANMARK: ENERGIPOLITIK NEDSÆTTER SKOVENES CO2-SUGEEVNE
Beregninger fra HedeDanmark viser, at den nuværende klimapolitik betyder, at CO2-udledning svarende til 250.000 personbiler om året ikke længere kan blive opfanget af skovenes træer, hvis det ikke længere er økonomisk givtigt for skovejere at plante hurtigvoksende hjælpetræer i nye skove.
GLOBAL OPVARMNING GIVER TRÆER FLERE FROSTSKADER I EUROPA
Mens DMI oplyser om nattefrost i denne uge, altså godt inde i maj 2020, viser et nyt studie, at vi må regne med mere af den slags fremover. Altså sen forårsfrost. Og det bliver hårdt for vores træer.
Via Hjørring Avis, 13. maj 2020
RENOVERINGSMILLIARDER KAN REDDE DANSKE TØMRERJOBS
De danske tømrermestre organiseret i Træsektionen under Dansk Byggeri ser det som en redningskrans, at der nu er åbnet for at bruge 30 milliarder kroner fra Landsbyggefonden til at renovere almene boliger over hele Danmark.
Via Mester Tidende, 12. maj 2020
HURTIGT BYGGERI MED TRÆELEMENTER
Den bærende trækonstruktion til Metsä-pavillonen i Tokyou blev samlet på kun 11 dage. Den skal blandt meget fungere som mødested for Finlands olympiske hold under sommer-OL i 2021 og de paralympiske lege.
PROGNOSE: BRUG AF DANSK FLIS FALDER MARKANT
Udvalgt til weekend: Forbruget af dansk flis vil falde med 90 pct., hvis ikke energipolitikken ændres.
Via Landbrugsavisen, 10. maj 2020
STIK MOD FORVENTNING: VOKSNE TRÆER STOPPER MED AT OPTAGE CO2
Det kan betyde, at nogle klimamodeller skal regnes om.
115 TRÆBOLIGER SKYDER OP I ALLERØD
Boligområdet “Ved Skoven” består af 115 boliger i varierende størrelser samlet i rækkehuse.
SVENSKERE OPFØRER MØLLETÅRN AF TRÆ
Efter indvielsen af et 30 meter højt tårn i lamineret træ stiler Modvion mod at opføre trætårne på 150 meter inden for de næste par år.
TRÆ TIL ENERGI: SKOVDRIFTENS RESTPRODUKTER ER VIGTIGE FOR GRØN OMSTILLING
DEBAT: Den nuværende energipolitik hindrer brug af bæredygtig dansk skovflis, og det får negative konsekvenser for grøn omstilling. Det er paradoksalt, da der helt sikkert bliver brug for biologisk produceret kulstof i fremtiden, skriver partnerskabet Træ til Energi.
PLASTIK HÆNGER PÅ TRÆERNE
Et større forskningsprojekt skal afdække, hvordan man fremadrettet kan producere plast af organiske materialer.
DEBAT: TRÆ KAN GIVE MERE KLIMAVENLIGT BYGGERI
En klassisk dansk fordom og frygt ved træbyggeri er brandfaren. Og ja, træ kan brænde, men det brænder forudsigeligt, så det kan kontrolleres. Det er lige så sikkert at bo i et træhus som i andre huse.
Via Fyns Amts Avis, 2. maj 2020
NU KAN KLIMAEFFEKTEN VED TRÆBYGGERI NEMMERE DOKUMENTERES
Fem nye miljøvaredeklarationer for konstruktionstræ gør det nemmere at dokumentere klimafordele ved træ.
Via Dagens Byggeri, 1. maj. 2020
PENSIONSKASSE OG BYGGEFIRMA VIL FREMME BYGGERI I TRÆ
I fremtiden skal modulbyggerier ikke kun være af beton, men i stigende grad af mere bæredygtigt træ. Sådan lyder det fra PensionDanmark og ScandiByg, der går sammen i nyt partnerskab.
Via Cleantech Watch, 30. april 2020
BYGGECENTRE: DER ER BRUG FOR KRAV OM BYGGEMATERIALERS KLIMABELASTNING
DEBAT: Christiansborg må indføre et dokumentationskrav på klimabelastningen af byggematerialer, hvis byggeriet skal kunne følge Klimarådets anbefalinger. Hvis ikke der indføres krav, kommer vi ikke i mål med ambitionerne, skriver Palle Adamsen.
TRÆELEMENTER MINDSKER TRANSPORTUDGIFTER OG ER LETTERE AT HÅNDTERE PÅ BYGGEPLADSEN
Lettere byggematerialer såsom træelementer er mindre omkostningskrævende og mere energieffektive at transportere og håndtere på byggepladsen, lyder det fra forsker på Aalto-universitetet.
NU KAN TRÆBYGGERIETS MILJØFORDELE DOKUMENTERES
Fem nye miljøvaredeklarationer(EPD’er) for konstruktionstræ gør det nu nemmere at dokumentere træets klimafordele i forhold til andre byggematerialer. Det kan bane vejen for mere træbyggeri.
DANSK ARKITEKT VINDER KONKURRENCE OM IKONISK SVENSK BYGGERI
Arkitekt Dorthe Mandrup har vundet konkurrencen om Göteborgs nye bæredygtige ikon, Kromet. Vinderforslaget er kendetegnet ved brug af træ, genbrug af byggematerialer og en skulpturel fremtoning med grønne facader, der bringer tankerne hen på en trækrone.
Via Dagens Byggeri, 27. april 2020
EU FORDOBLER TILSKUD TIL SKOVREJSNING
Sidste år lå der 35 millioner kroner i EU-puljen – senere kom der ekstra 10 millioner, og i år ligger der 70 millioner kroner til skovrejsning.
Via Maskinbladet, 24. april 2020
DER ER VISION I DI’S GRØNNE FORSLAG
Det er glædeligt, at DI er opmærksomme på behovet for at anvende mere træ i byggeriet.
Via Dagens Byggeri, 22. april 2020
OPRET EN STATSLIG PULJE TIL KLIMAVENLIGE FORSØGSBYGGERIER
En statslig pulje til klimavenlige forsøgsbyggerier – for eksempel med fokus på kombinationer af træ og beton – kan øge lysten til at eksperimentere hos bygherrer, skriver Annette Christensen, branchedirektør i Træ- og Møbelindustrien i Dansk Industri.
Via Politiken Byrum, 22. april 2020
BYG I TRÆ MED TRÆD-PRINT
I takt med at træ bliver mere populært som byggemateriale, bliver projektering og produktion af trækonstruktioner i stigende grad professionaliseret og automatiseret.
Via Building Supply, 21. april 2020
GOD EFTERSPØRGSEL PÅ RÅTRÆ
Til trods for, at coronaen hærger over hele verden, er der stadig pænt gang i skovdriften i Danmark. – Det indenlandske marked for råtræ er ok, lyder det fra midtjysk skovfoged.
Via Effektivt Landbrug, 18. april 2020
BRUG TRÆ OG HOLD LIV I EN KLIMAVENLIG INDUSTRI
I træ- og møbelindustrien har vi fremstillet den stol, du sidder på. Det gulv, stolen står på. Det køkken, hvor du laver mad, og spærene, dit tag ligger på. De fleste af vores produkter er baseret på træ. Og når vi fremstiller stole, gulvbrædder, køkkener og spær, binder vi CO2. Træ er nemlig ikke bare CO2-neutralt – det binder ligefrem CO2.
Via Fyns Amts Avis, 17. april 2020
THERMOBEHANDLET TRÆ SLÅR FOR ALVOR ROD I DANSK BYGGERI
Træ vinder i højere grad indpas som bæredygtigt byggemateriale herhjemme, lyder meldingen fra Frøslev Træ.
Via Dagens Byggeri, 15. apr. 2020
MASSETILPASNING MULIGGØR MERE EFFEKTIVT OG BÆREDYGTIGT TRÆBYGGERI
Renee Puusepp, seniorforsker ved fakultetet for arkitektur på det estiske kunstakademi, er overbevist om, at massetilpasning vil betyde en mere effektiv, men fleksibel konstruktion af træbygninger.
Via Byens Ejendom, 14. april 2020
SÖDRAS C260 XTERIØR HONORER KRAVENE TIL STANDARDEN EN 16755
Sådan checker du, at dit brandimprægnerede træ også overholder myndighedernes krav i fremtiden
Via Wood Supply, 30. marts 2020
7 GODE GRUNDE TIL AT BYGGE I TRÆ
Træ giver et betydeligt bedre indeklima i sammenligning med beton og andre byggematerialer. Hør mere på konferencen “TRÆ – højhusbyggeri og større projekter – udfordringer, løsninger og økonomi” den 24. september 2020.
Via Byens Ejendom, 27. marts 2020
SAGSBEHANDLING MÅ IKKE SPÆNDE BEN FOR BYGGERI I TRÆ
Det er tankevækkende, at et træbyggeri på seks etager i København, som skulle være bygget i 2019, stadig ikke er færdigbehandlet, skriver Per Thomas Dahl, direktør i CLT Denmark, som leverer træelementer til byggeri.
Via Politiken Byrum, 26. marts 2020
RÅDGIVERE SKAL KLÆDES BEDRE PÅ TIL TRÆBYGGERI
Trenden går i retning af mere træbyggeri, og for danske CLT Denmark er det vigtigt, at den danske rådgiverbranche bliver klædt på i forhold til viden om træets konstruktive muligheder og statik.
NORDISKE LANDE VIL GØRE SÆRLIG TRÆSKIBSKULTUR TIL VERDENSARV
For at redde traditionerne omkring den klinkbyggede træbåd har de nordiske lande sendt ansøgning til Unesco.
Via WoodSupply, 26. marts 2020
CLT DENMARK VIL KLÆDE DANSKE RÅDGIVERE PÅ TIL BYGGERI I TRÆ
Trenden går i retning af mere træbyggeri, og for danske CLT Denmark er det vigtigt, at den danske rådgiverbranche bliver klædt på i forhold til viden om træets konstruktive muligheder og statik.
Via Byens Ejendom, 25. marts 2020
HURRA! – SNART ER 300.000 HEKTAR SKOV I DANMARK PEFC CERTIFICERET
Snart runder vi et flot hjørne i PEFC Danmark. 300.000 hektar skov er snart PEFC certificeret og det gør PEFC til den suverænt største skovcertificeringsordning i Danmark.
NY RAPPORT BEKRÆFTER TRÆBYGGERIS KLIMAMÆSSIGE GEVINSTER
Ny rapport om klimapåvirkningen fra forskellige typer af byggeri viser at træ i bærende konstruktioner kan være den udslagsgivende klimagevinst. Rapporten indeholder den hidtil største eksempelsamling over klimapåvirkninger fra forskellige typer af bygninger i Danmark.
Via Dansk Skovforening, 16. marts 2020
NY RAPPORT OM BYGGERI: TRÆ BELASTER KLIMAET MINDRE END BETON
Ny rapport med analyser af 60 nye bygningers klimabelastning viser, at det meste stammer fra byggematerialerne. Og her klarer træ sig bedre end beton.
NYT BORGERFORSLAG SKAL BANE VEJ FOR MERE TRÆBYGGERI
Med et nyt borgerforslag håber Den Grønne Studenterbevægelse at øge klimakravene til den danske byggesektor. Det kan blandt andet bane vej for mere træ i byggeriet.
Via Wood Supply, 12. marts 2020
FRANKRIG GØR EN MASSIV INDSATS FOR TRÆBYGGERI
Den franske regering har fremsat lovforslag om, at alt offentligt byggeri fra 2022 skal bestå af mindst 50 procent træ eller andre biobaserede materialer. Og til OL i Paris skal de fleste bygninger bygges af 100% træ.
KLIMARÅDET: RENOVERINGER OG TRÆ ER VEJEN FREM
Der er gode CO2-reduktioner at hente ved at renovere den ældre del af boligmasse herhjemme, fremgår det af Klimarådets netop offetliggjorte rapport “Kendte veje og nye spor til 70 procents reduktion.
Via Dagens Byggeri, 9. marts. 2020
“BEVAR-MIG-EL” SIKRER MERE SKOVREJSNING
Et samarbejde mellem Hedeselskabet og NRGi betyder, at energikoncernens elkunder kan vælge et elprodukt, der giver Danmark mere skov.
DANMARKS HØJESTE BOLIGBYGGERI I TRÆ ER GÅET I JORDEN
Arbejdet er startet på Knudrisrækkerne, Boligkontoret Århus’ 89 nye almene familieboliger ved Knudrisgade i Aarhus.
Via Licitationen, 24. februar 2020
STORE PENSIONSSELSKABER SATSER PÅ TRÆ- OG MODULBYGGERI
PensionDanmark, PFA og Danica Ejendomme vil i fremtiden gå målrettet efter certificerede byggematerialer og bæredygtige metoder, herunder modulbyggeri.
Via Licitationen, 22. februar 2020
CORONAVIRUS HOLDER SAVVÆRKER I KINA LUKKEDE
Udbruddet af Coronavirus har nu også indflydelse på eksporten af træ til udlandet.
Via Skovdyrkene, 19. februar 2020
BYG HURTIGT OG BÆREDYGTIGT MED KRYDSLAMINERET TRÆ
Træinformation sætter fokus på de muligheder, der opstår, når man bygger med krydslamineret træ.
KOM OG SE DANMARKS FØRSTE SENIORVENLIGE BOLIGFÆLLESSKAB BYGGET I TRÆ
Nyt, seniorvenligt boligfællesskab inviterer indenfor i fællesskabets allerførste bolig i Slagelse. Flere seniorboliger i samme stil er på vej.
ALBERTSLUND VIL PLANTE EN HALV MILLION TRÆER I OG OMKRING KOMMUNEN
Der skal være endnu flere træer i Albertslund, kommunen der huser en stor del af Vestskoven vest for København.
Via Politiken Byrum, 18. februar 2020
TRÆETS REJSE – FRA FINSKE SKOVE TIL TOKYOS CENTRUM
De grantræer, som vokser i Jukka Heikkonens skov, skal snart bruges til opførelsen af den finske Metsä-pavillon i Japan. Ved sommer-OL i Tokyo i 2020 vil den stilfulde træpavillon fungere som mødested for det finske OL-hold.
Via Building Supply, 14. februar 2020
VERDENS FØRSTE PEFC-CERTIFICEREDE HUS STÅR FÆRDIGT
Huset hedder Villa Grenaa, er bygget af Jacobsen Huse og består af store mængder træ. Huset forventes at blive Danmarks første DGNB-certificerede villa.
KAN VISKOSE GØRES MILJØVENLIG? MASAI FSC-CERTIFICERER TRÆBASEREDE TEKSTILER
Viskose er en stor del af Masais designidentitet, men har længe været et udskældt materiale. Så skal man stoppe med at bruge det eller arbejde på at gøre det mere bæredygtigt? Vi har talt med brandets Sustainability Manager, der har valgt at gøre det sidste.
Via Fashion Forum, 13. februar 2020
VIL ÅBNE MARKEDET FOR CLT I DANMARK
Elementer af massivtræ, CLT, er på vej til et gennembrud i Danmark. CLT Denmark vil udover det professionelle marked fremover supportere boligejerens muligheder for at få adgang til CLT-løsninger.
LYSMASTER I TRÆ OPGRADERER BÅDE ÆSTETIK OG FUNKTIONALITET
Norsk træ langs de danske veje kan meget vel blive det nye sort, hvis Norpole bliver et hit i Danmark.
TRÆHUSE KAN SAGTENS VÆRE TRÆHUSE, UDEN MAN KAN SE DET
Lisbjerg Bakke ved Aarhus, Hotel Moxy i København og Rebslagergaarden i Næstved er tre gode eksempler på en stadig længere liste af træbyggerier i Danmark.
Via Building Supply, 7. februar 2020
OVERRASKENDE HISTORISK FUND: TRÆSTAMMER FRA OLDTIDEN FUNDET I BROVST
Sidste år dukkede flere træstammer fra oldtiden op i forbindelse med et skovrejsningsprojekt i Brovst. Træstammerne er 8.500 år gamle, og flere af dem kan ses på arealet omkring søen.
SKOLEBYGGERI I TRÆ
Ny folkeskole i Haderslev opføres i træ. Arkitema har vundet konkurrenceoplægget for Sønder Otting Skole i Haderslev Kommune. Skolen skal rumme 500 børn fra 0. til 6. årgangs og skabe rammerne for kreativ og nytænkende læring.
Via Byens Ejendom, 6. februar 2020
OVERRASKET FORSKER: TRÆER PLANTET I DANMARK GIVER BILLIG GEVINST FOR KLIMA OG MILJØ – MEN DET GÅR LANGSOMT
Skovforsker, som regnede prisen for at forbedre klimaet med nye skove ud for Politiken, blev selv overrasket over resultatet.
Via Politiken, 6. februar 2020
TRÆINFORMATION: ETA’ER IKKE BEDRE END DoP
På baggrund af en artikel, vi tidligere har bragt, mener seniorrådgiver hos Træinformation, at kunder misinformeres ift. udstedelse af ETA’er.
PROGRAMMET TIL BUILD IN WOOD ER LANCERET!
Programmet tager udgangspunkt udfordringerne ved træbyggeri og samler den nødvendige viden og erfaringer, der mangler for at vi kan tage træbyggeri til det næste niveau. Skal du være med?
Via Building Supply, 6. februar 2020
BRÆDDER OG BJÆLKER BLIVER TIL HELT NY SKOLE PÅ TRE MÅNEDER
Byggetilladelsen er det eneste der mangler, inden ABC Pavilloner starter byggeriet af modulerne, der skal blive til en helt ny friskole i Ørum på Norddjursland. Og skolen skal vel at mærke stå færdig til at modtage 115 elever ved skolestart i august i år.
Via Wood Supply, 5. februar 2020
PODCASTER OM BYGGEMATERIALERS AFTRYK PÅ KLIMAET
Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), NCC og Danske Byggecentre har produceret tre podcast, som skal gøre os klogere på byggematerialers negative aftryk på klimaet – og på løsningen.
KURSUS OM CLT (KRYDSLAMINERET TRÆ)
Kom og hør førende eksperter inden for træbyggeri fortælle om muligheder og erfaringer med CLT-byggeri i Danmark. Kurset foregår den 4. marts i København eller den 5. marts i Horsens.
Via Building Supply, 4. februar 2020
DEBAT: KLIMAET SKRIGER PÅ MERE TRÆ I BYGGERIET
Den globale opvarmning kører på fuldt blus, og med de højere temperaturer følger også i stigende grad store politiske ambitioner.
Via Fyns Amts Avis, 2 februar 2020
TRÆBYGGERI ER EN CENTRAL DEL AF DEN GRØNNE OMSTILLING
Charlotte Noer, projektleder hos Sangberg, positivt på Boligminister Kaare Dybvads udmelding om at gøre den kommende frivillige bæredygtighedsklasse til et krav i BR i 2022.
Via Building Supply, 29. januar 2020
STORMVEJR OG BARKBILLER BANKER BUNDLINJEN I VEJRET HOS FEMÅRIG TRÆHANDLER
På blot fem år er den europæiske træleverandør European Wood Corporation lykkedes med at skabe en vækstsucces baseret på køb og salg af træ fra centraleuropæiske skove.
Via Wood Supply, 29. januar 2020
SKOVENE KAN LEVERE CIRKA 5000 HUSE PR. ÅR
Hugsten fra de danske skove kan årligt levere træ nok til rigtig mange danske huse eller boligenheder, vurderer direktør i Dansk Skovforening Jan Søndergaard, der håber, træ kan forgrene sig mere i byggebranchen.
Via Dagens Byggeri, 28. januar 2020
MARSHALL-HJÆLPEN STAK EN KÆP I HJULET FOR TRÆBYGGERI
Er der nogle, der kan fortælle mig, hvorfor vi i Danmark så eftertrykkeligt har sørget for, at vi ikke bygger med træ, spurgte Hans Christian Schmidt (V) i sidste uges høring i Folketingets Boligudvalg. Og ja, det var der.
Via Dagens Byggeri, 28. januar 2020
FOKUS HAR LÆNGE VÆRET PÅ BYGNINGERNES DRIFT – IKKE MATERIALERNE
Mange anstrengelser har båret frugt og igennem årtier sænket bygningers driftsforbrug med mindre CO2-udledning til følge. Nu bør fokus rettes mod byggematerialer.
Via Dagens Byggeri, 28. januar 2020
DER ER FREMGANG I MEDLEMSTALLET HOS DE DANSKE SKOVENTREPRENØR FORENING
Dansk Skoventreprenør Forening (DSF) oplever en stigning i medlemsskaren, der nu er på 102 skov- og landskabsentreprenører. Det kom blandt andet frem på DSF generalforsamling, hvor Formand Nickolai Schlechter kunne fortælle den glædelig nyhed.
Via Maskinbladet, 25. januar 2020
MOE STIFTER VIDENSCENTER FOR TRÆBYGGERI
Ingeniørvirksomheden har samlet et tværfagligt team af specialister i et nyt videnscenter, hvor alle aspekter af træbyggeri skal belyses.
Via Dagens Byggeri, 24. januar 2020
CHRISTIANSBORG SÆTTER STÆRK FOKUS PÅ BYGGERIER I TRÆ
Folketingets Boligudvalg holdt onsdag en høring om bæredygtigt byggeri i træ, og det blev et stort tillægsstykke med cirka 140 deltagere.
INGENIØRKÆMPE SAMLER TRÆMÆND OG LUGER UD I BØRNESYGDOMMENE
Hos det rådgivende ingeniørfirma Moe har man i mere end tyve år bygget i træ. Blandt andet har Moe stået bag det prisbelønnede Lisbjerg Bakke, og nu har ingeniørvirksomheden samlet sine træmænd i et nyt videnscenter. Ambitionen er, at der skal endnu mere træ ind i dansk byggeri.
Via Licitationen, 22. januar 2020
TRÆ TRÆKKER FULDE HUSE PÅ DTU
Efter fem års pause er kursus om trækonstruktioner tilbage på det ordinære skema på DTU. Interessen fra de studerende er overvældende, og allerede nu melder universitetet om dobbelt så mange tilmeldinger som forventet.
Via Wood Supply, 22. januar 2020
BAG OM ARBORETET: DET VIGTIGSTE ER AT GÅ RUNDT, SNUSE OG FANGE ATMOSFÆREN
Duftende hjerteblade, et californisk mamuttræ og 1400 forskellige træarter skaber et helt særligt miljø i Arboretet, da Ugebladet besøgte det særlige sted tilbage i oktober.
AFFALDSTRÆ, GENANVENDT BETON OG UDTJENTE VINDMØLLEVINGER SKAL BLIVE TIL DANMARKS HØJESTE TRÆBYGGERI
TR3 er navnet på et nyt hybridhus i 20 etager, som skal bygges i Sydhavnen af affaldstræ, udtjente vindmøllevinger og genbrugsbeton.
Via Jyllands-Posten, 21. januar 2020
OPTIMISMEN SPIRER I SKOVBRUGET
Træ er in og fremtiden er grøn. Men på den korte bane er priserne er pressede.
Via Grønteknik, 16. januar 2020
BYGGETREND KAN BLIVE EN LYSNING FOR PRESSET SKOVBRUG
“Mere træ i byggeriet”, bliver der ofte fremført. Det falder i god jord hos Stiftelsen Sorø Akademi, der med 3400 hektar skov ser et stort marked åbne sig.
Via Grønteknik, 16. januar 2020
PRES PÅ SKOVSKOLEN FOR FLERE PRAKTIKPLADSER
Skovskolen udvider afdelingen på Djursland med ny uddannelse. Skovskolen efterlyser derfor flere relevante praktikpladser til deres elever.
Via Maskinbladet, 15. januar 2020
HØRING OM BÆREDYGTIGT BYGGERI I TRÆ PÅ CHRISTIANSBORG
Folketingets Boligudvalg inviterer til høring om bæredygtigt byggeri i træ den 22. januar 2020 kl. 9.00 til 11.40. Høringen er åben for alle.
Via Dansk Skovforening, 14. januar 2020
ALLE SKAL BIDRAGE TIL DEN GRØNNE OMSTILLING – OGSÅ BYGGERIET
Dagens Byggeri har bedt en række af branchens fremtrædende aktører om at se tilbage på 2019 – og længere ind i 2020. I dag boligminister Kaare Dybvad Bek.
Via Dagens Byggeri, 13. januar 2020
FRA SKOV TIL FÆRDIGT BYGGERI: SKOVSKOLEN INVITERER TIL KONFERENCE OG TEMADAG
Der skal mere træ ind i det danske byggeri. Sådan lyder ambitionen efterhånden fra en række af byggeriets aktører, men der er stadig lang vej til målet.
Via Licitationen, 10. januar 2020
I KINA HAR MAN PLANTET 66 MILLIARDER TRÆER
Man venter at nå det astronomisk høje tal 100 milliarder inden 2050. Træerne står i “Den grønne mur”.
Via Grønteknik, 9. januar 2020
KLIMAET SKRIGER PÅ MERE TRÆ I BYGGERIET
Den globale opvarmning kører på fuldt blus, og med de højere temperaturer følger også i stigende grad store politiske ambitioner. Det viser dog ofte at være svært at omsætte visioner til handling – særligt når nye klimatiltag alligevel ikke må stå i vejen for virksomheders indtjenings- og konkurrenceevne, som det står skrevet i den nye klimalov.
DIALOGMØDER MED BYGGEBRANCHEN OM FREMME AF TRÆ I BYGGERIET
Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen inviterer til åbne dialogmøder om barrierer for og potentialer i øget brug af træ i byggeriet. Der afholdes møder tre forskellige steder i Danmark, det første holdes den 3. februar i Aalborg. Tilmelding er gratis.
Via Byens Ejendom, 9. januar 2020
BJARKE INGELS DESIGNER KLIMANEUTRAL FREMTIDSBY
I samarbejde med Toyota lægger den danske arkitekt planer for fremtidsbyen tæt ved vulkanen Fuji i Japan.
Bygningerne vil blive fuldt ud bæredygtige, da de mestendels bygges i træ, mens husenes tage dækkes af solceller.
BOLIGMINISTER VIL FREMME TRÆBYGGERI VED AT GØRE OP MED FORÆLDET BYGNINGSREGLEMENT
Forældede bygningsreglementer og en opfattelse af tegl som et overlegent materiale står i vejen for mere træbyggeri, mener boligministeren.
Via Byens Ejendom, 6. januar 2020
VERDENS FØRSTE DGNB- OG PEFC-CERTIFICEREDE VILLA LIGGER I DANMARK
Villa Grenaa er endnu et skud på stammen af det stigende fokus på bæredygtighed i byggeriet. Projektet er verdens første villa, der er PEFC certificeret, og Danmarks første DGNB certificerede villa.
CLT-HOTELPROJEKT ER ET WAKEUP-CALL TIL DEN DANSKE BYGGEBRANCHE
Replik fra Michael Koch, direktør hos Træinformation.
Via Dagens Byggeri, 1. januar 2020
REGERINGEN ETABLERER NY SKOVFOND TIL AT KOMPENSERE FOR CO2
Regeringen har sammen med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet besluttet at etablere en skovfond, som private kan sende penge ind til, hvis de ønsker at kompensere for f.eks. flyrejser.
Via Ingeniøren, 30. december 2019
DANSKE JULETRÆER KAN GIVE VARME TIL 3,9 MILLIONER BRUSEBADE
De 1,5 millioner danske juletræer, der efter julen ryger ud af de danske stuer, indeholder nok energi til næsten 4 millioner brusebade.
Via WoodSupply, 28. december 2019
MINISTER VIL RYKKE MYTE OP MED RODE OG FREMME TRÆBYGGERI
Mere træ i byggeriet står højt på boligminister Kaare Dybvads ønskeliste, der i sidste uge besøgte Taasinge Elementer for at få et større indblik i nogle af mulighederne.
Via Dagens Byggeri, 19. dec. 2019
BYGGECENTRE: REGULERING SKAL SKABE BASIS FOR AT UDDANNE TRÆ-EKSPERTER
DEBAT: Det glæder, at boligminister Kaare Dybvad (S) konkluderer, at der skal bygges mere i træ. Der er brug for at skabe efterspørgsel og incitament til at bygge med træ, blandt andet ved at uddanne træ-eksperter, skriver Palle Thomsen.
Via Altinget, 19. december 2019
MINISTER PÅ BESØG HOS ELEMENTPRODUCENT: TRÆ SKAL SPILLE STØRRE ROLLE
Boligminister Kaare Dybvad (S) har netop været på besøg hos Taasinge Elementer på Tåsinge for blandt andet at få et større indblik i, hvordan træ i byggeriet kan være med til at reducere landets samlede CO2-udslip. Det oplyser elementproducenten i en pressemeddelelse.
Via Wood Supply, 19. december 2019
NY HÅNDBOG OM CLT I BYGGERIET
CLT, som består af krydslamineret træ, anvendes til etagebyggeri er ved at vinde indpas i Danmark. Og nu har Profile A/S udgivet en håndbog, der skal give håndværkere en god start på projekter med CLT.
HVORFOR STÅR DEN BÆREDYGTIGE KAMP KUN MELLEM TRÆ OG BETON?
Midt i “religionskrigen” overser mange, at vi allerede har veldokumenterede alternativer, der viser en sikker, bæredygtig og effektiv tredje vej frem, skriver dagens debattør.
Via Wood Supply, 18. december 2019
TOP 10: ÅRETS BEDSTE VED FSC DESIGN AWARDS
Den 21. november blev vinderen af årets FSC Design Awards fundet efter to dage, hvor 54 design- og arkitektstuderende fra hele landet udstillede deres bud på fremtidens bæredygtige trædesign i form af bænke, garderobemøbler, stole, reoler samt vikingespil og kaffekopper.
Via Wood Supply, 17. december 2019
MERE BÆREDYGTIGT OG ØKOLOGISK: SØLVGRAN ER FREMTIDENS JULETRÆ I DANMARK
Mildere klima i Danmark gør det muligt at dyrke sølvgran som juletræ. Og træet er eftertragtet, mener forsker.
DANSKE ARKITEKTER TEGNER TRONDHJEMS NYE STATION I TRÆ
Vinderen af arkitektkonkurrencen om at designe den nye Trondhjem Station blev kåret torsdag. Det er Arkitema Architects, som har tegnet den kommende stationsbygning, der vil få en central placering i byen.
Via Wood Supply, 13. december 2019
TRÆ I BYGGERIET – BYGGERIETS KLIMAUDFORDRINGER SKAL ADRESSERES – DET ER TID TIL, AT TRÆBYGGERIET VOKSER I DANMARK
Andelen af træmaterialer i byggeriet er paradoksalt nok faldet markant de seneste 10 år. I Norge og Sverige går det den modsatte vej blandt andet på grund af offentlige tilskud, der skal øge anvendelse af træ i byggeriet.
Via Alt Om Teknik, 12. december 2019
INVESTERING PÅ NÆSTEN 100 MILLIONER KRONER: FYNS STØRSTE SKOVPROJEKT PÅ VEJ I SVENDBORG
Et areal, der i runde mål svarer til tre fjerdedele af Thurø, skal i løbet af de næste 30 år plantes til med skov. Prisen er op imod 100 millioner kroner, og Svendborg Kommune, Vand & Affald og Naturstyrelsen skal betale regningen. Ifølge Danmarks Naturfredningsforening er der tale om Fyns største skovprojekt.
Via Fyens Stiftstidende, 12. december 2019
FORSKER: TRÆ ER NØGLEN TIL GRØNNERE BYGGERI
Regeringen vil sænke Danmarks CO2-udslip med 70 pct. inden 2030, og her kommer byggeriet til at spille en nøglerolle, da det er en branche, der udleder rigtig meget CO2.
Via Wood Supply, 12. december 2019
DANSKE BYGGECENTRE: SELVFØLGELIG SKAL VI BYGGE MERE I TRÆ
Hos Danske Byggecentre har man svært ved at få armene ned efter Boligminister Kaare Dybvads interview i Altinget, d. 11. december, under overskriften ”Det er klart, vi skal bygge mere i træ”.
Via Wood Supply, 12. december 2019
MINISTER KLAR TIL AT TVINGE BÆREDYGTIGT BYGGERI IGENNEM
Branchen vil få nogle år til at vænne sig til at bygge bæredygtigt, men så vil det blive gjort obligatorisk, oplyser boligminister Kaare Dybvad (S).
Via Fyens Stiftstidende, 10 december 2019
HER ER VINDEREN: 219.000 KVM I TRÆ OG GENBRUGSMATERIALER
”Fælledby”, tre ’landsbyer’ med omkring 2.000 træboliger omkranset af natur og med hver deres lokale gadekær, skal udgøre det kommende Vejlands Kvarter på Amager i København.
Via Building Supply, 6. december 2019
HVAD DÆLEN GØR VI NU..?
En flok passionerede tømrere og snedkere er i gang med at føre en 230 år gammel hovedgård op til ny storhed – og det giver udfordringer, for de vil ikke sjuske med detaljerne
12.000 TON KASSERET FYR SKAL BLIVE TIL KØKKENER OG VÆGGE I VINDERUP
Hos Vinderup Træindustri, VTI, skal det være slut med årligt at afbrænde 12.000 ton resttræ. I stedet skal en ny produktserie trække miljøregnskabet i den rigtige retning
Via Wood Supply, 29. november 2019
PLAST ELLER GRAN: DET BÆREDYGTIGE JULETRÆ FINDES IKKE
Salget af kunstige juletræer stiger, men du skal bruge træet i mange år, før det er en klimavenlig løsning.
Via Berlingske, 28. november 2019
ADSERBALLE & KNUDSEN SLÅR ET SLAG FOR TRÆ I ETAGEBYGGERI
Mere træ i etagebyggeriet. Det skal Adserballe & Knudsen arbejde for via Build-in-Wood, et projekt med 21 internationale partnere fra hele værdikæden.
Via Mester Tidende, 26. november 2019
DIN GUIDE TIL DET KLIMAVENLIGE JULETRÆ: RØDGRAN, NORDMANNSGRAN, PLASTIK ELLER EN POTTE?
DR Nyheder guider den klimabevidste forbruger til at vælge det rigtige juletræ.
TRÆBYGGERI I STOR SKALA NÆRMER SIG
PensionDanmark og By & Havn vil med ambitiøst boligprojekt skaffe mere viden om træbyggeri og lukke ned for den frygt for brand, der fortsat er knyttet til CLT-byggeri.
Via Licitationen, 25. november 2019
DANSKERE MED I INTERNATIONALT TRÆ-KONSORTIUM
Adserballe & Knudsen indgår blandt de 21 partnere i det EU-støttede innovationsprojekt Build-in-Wood, som har til formål at fremme etagebyggeriet i træ.
ÅRETS JULEHIT: LEJE-JULETRÆER I POTTER RIVES VÆK LÆNGE FØR JUL
Træerne vokser ikke ind i himlen, hvis du lejer eller køber et juletræ i potte for at skåne miljø og klima. De er ikke økologisk dyrket. Og det er ledig jord – ikke træer – vi mangler for at anlægge flere skove.
Via Politiken, 24. november 2019
MILJØMINISTEREN: LOVENDE PARTIKELFILTER TIL BRÆNDEOVNE
I boliger forsynet med varmepumpe vil brændeovnen være et godt supplement i de kolde perioder.
MULTIFUNKTIONELT MØBEL SNUPPER ÅRETS FSC DESIGN AWARD
Designstuderende fra Via Design & Business løb med sejren ved torsdagens FSC Design Award
Via Wood Supply, 22. november 2019
VIDEN ER VEJEN TIL DEN GRØNNE OMSTILLING
Det er en positiv udvikling, at stadig flere bygherrer og arkitekter begynder at stille sig nysgerrige over for innovative, grønne løsninger i byggeriet, herunder anvendelse af træ som kompliment eller alternativ til andre og mere traditionelle byggematerialer, såsom beton og stål.
Via BYGGERI+arkitektur, 22. november 2019
INTERNATIONALT KONSORTIUM VIL BRINGE MERE TRÆ IND I BYGGERIET
Det EU-støttede innovationsprojekt Build-in-Wood har til formål at fremme etagebyggeriet i træ. Projektets 21 internationale partnere repræsenterer den samlede værdikæde fra skov til færdigt byggeri, og den danske entreprenør Adserballe & Knudsen indgår som partner med byggeteknisk ekspertise.
Via Mynewsdesk, 21. november 2019
DTU-RÅDGIVER: CO2-BUDGETTER FOR BYGGERI ER EN VEJ TIL BÆREDYGTIGE MATERIALER
DEBAT: Øget fokus på CO2-indhold i bygninger frem for fokus på forbrug vil drive grøn udvikling frem og belønne de mest klima-ambitiøse materialeleverandører og entreprenører. En model med CO2-budgetter kan være løsningen, skriver Søren Lütken.
Via Altinget, 21. november 2019
FORSKERE: GÅ EN TUR I SKOVEN FOR AT FOREBYGGE VINTERDEPRESSION
Forskere i Storbritannien råder folk til at gå en tur i naturen for at modvirke vinterdepression. Norsk forsker bakker op om anbefalingen.
Via Videnskab.dk, 20 november 2019
KVÆGBONDE BYGGER STALD PÅ 1.150 KVM. AF TRÆ FRA EGEN SKOV
Kvægbruger Asbjørn Dahlen, Gjemnes i Norge, har netop taget sin nye kostald i brug, der er opført af træ fra gårdens egen tømmerproduktion.
Via Landbrugsavisen, 19. november 2019
TRÆ-BETON HYBRID GØR DET MULIGT AT BYGGE I OP TIL 100 METERS HØJDE
Det er nu muligt at bygge både højhuse og store bygningskomplekser i træ. Hør mere på konferencen “TRÆ – etagebyggeri – udfordringer, løsninger og god økonomi” den 16. april 2020.
Via Byens Ejendom, 13. november 2019
ENIG BYGGEBRANCHE VISER VEJEN TIL CO2-REDUKTIONER
I Byggebranchen er vi klar til at tage vores del af ansvaret for at få virkeliggjort regeringens ambitiøse klimamål med 70 procents reduktion af CO2.
Via Dagens Byggeri, 12. november 2019
DANSK DIREKTØR IND I TOPPEN AF EUROPÆISK TRÆORGANISATION
Direktør Morten Bergsten fra trælastgrossisten Bergsten Timber A/S er netop trådt ind i bestyrelsen i den europæiske paraplyorganisation European Timber Trade Federation, ETTF.
Via Wood Supply, 8. november 2019
STATUS EFTER TØRKEN: JULETRÆERNE STÅR GODT
Ifølge skovfoged Emil Fabricius Poulsen klarer juletræerne sig godt efter sidste års tørke.
Via Dagens Byggeri, 8. november 2019
HJÆLP MED AT PLANTE EN SKOV
Tag en spade i hånden: Træer fra indsamlingsshow skal i jorden
Via Dagens Byggeri, 8. november 2019
TRÆ ERSTATTER CEMENT OG STÅL
To essentielle materialer i byggeriet – cement og stål – er faldet i unåde i den grønne omstilling. Produktionen af cement, der bruges til fremstilling af beton, står for 7-10 pct. (afhængigt af kilden) af det globale menneskeskabte CO2-udslip. Derfor arbejder flere cementproducenter på at omstille sig til en mere bæredygtig produktionsproces, men hos Rambøll er Lars Ostenfeld Riemann, direktør for byggeri, ikke i tvivl om, hvor han ville lægge sine investeringer.
HULE TRÆSTAMMER FORSYNEDE NYBORG MED RENT VAND
Om morgenen den 30. oktober fik folkene fra Munck Havne & Anlæg sig en overraskelse i forbindelse med et igangværende anlægsarbejde på Torvet i Nyborg. Da gravkoen stødte på noget træ i jorden, blev arkæologer fra Østfyns Museum hurtigt tilkaldt, og det skulle vise sig, at det var et stykke af fortidens vandforsyning, der var dukket op i form af en udhulet træstamme, der første ud til en tøndebrønd.
Via Wood Supply, 4. november 2019
KØBENHAVNSKE ARKITEKTER SKAL SÆTTE TRÆ-HAT PÅ BYRUM I AARS
Med en let konstruktion vil tegnestuen Jaja Architects udviske overgangen mellem det overdækkede rum og de tilstødende byrum i vesthimmerlandske Aars.
Via Wood Supply, 1. november 2019
TO TRÆMÆND MED TRE KASKETTER VIL FYRE OP FOR EFFEKTIVITETEN I BYGGERIET
Let lobbyvirksomhed samt rådgivning, projektering og leverance – hos nystiftede CLT Denmark vil man spille på alle tangenter for at bane vej for øget brug af massivtræelementer i byggeriet.
Via Licitationen, 31. oktober 2019
VI SKAL BYGGE FLERE ETAGEHUSE I TRÆ
Souschef Peder Fynholm er begejstret over at have vundet det klima-venlige EU-projekt.
UDFORDRINGER OG MULIGHEDER FOR TRÆBYGGERI I DANMARK
Den 25. oktober deltog Træinformations direktør Mikael Koch i Skovkonferencen på Christiansborg. Dagen bestod af forskellige indlæg og afsluttende en paneldebat blandt relevante ordførere fra de forskellige partier. Mikael Koch bød på et indlæg, som tog træbyggeriets udfordringer og muligheder op. Her kan du læse, hvad Mikael Koch kom ind på i sit indlæg.
Via Træinformation, 31. oktober 2019
BÆREDYGTIGE SENIORBOLIGFÆLLESSKABER
I det seneste nyhedsbrev fra Sangberg kan du blive klogere på Agorahaverne, læse et optaktsinterview til Building Green og om et nyt parkeringshus i Aalborg med en klimavenlig facade.
Via Building Supply, 30. oktober 2019
NYT CLT-FIRMA VIL TRÆ-REVOLUTIONERE DANSK BYGGERI
Ny leverandør og rådgiver vil professionalisere brugen af massivtræ elementer yderligere i byggebranchen.
Via Dagens Byggeri, 28. oktober 2019
NY FOTOKONKURRENCE SKAL HYLDE GODT SNEDKERHÅNDVÆRK
Med Instagram foto-konkurrencen #snedkermade retter Snedkersektionen i Dansk Byggeri blikket mod lækkert snedkerarbejde og fagets mange muligheder.
Via Wood Supply, 28. oktober 2019
DET ER FOR SVÆRT AT BYGGE KLIMAVENLIGT
Byggeriet udleder 40 procent af verdens CO2. Men det kan sagtens blive meget mindre, hvis byggematerialer får et klimamærke, så vi kan vælge de bedste løsninger, siger direktør, Ib Enevoldsen fra ingeniørgiganten Rambøll.
BYG I TRÆ – NÅR DET GIVER MENING
Jonas Sangberg er en del af panelet til InnoBYG debat, ”Træbyggeri – tid til status”, der er en del af Building Green. Her kan du læse om Sangbergs tanker om træ som byggemateriale.
Via Building Supply, 24. oktober 2019
VERDOS BIOMASSE OPNÅR PEFC-CERTIFICERING
Fældning af træer må kun finde sted i skove, hvor der tages dokumenteret hensyn til biodiversitet, klima, arbejdere og lokalbefolkning. Det fældede træ skal kunne spores hele vejen fra skov til savværk og videre til butik eller forbrændingsanlæg.
Via Wood Supply, 22. oktober 2019
SF VIL OPKØBE LANDBRUGSJORD OG PLANTE SKOV
Klima indtager en betydelig rolle i de igangværende finanslovsforhandlinger. SF har foreslået at købe 100.000 hektar landbrugsjord, som skal omlægges til skov.
Via Maskinbladet, 21. oktober 2019
BANEBRYDENDE: FYNSK ROBOTFIRMA ÅBNER SAMARBEJDE MED DANSK STJERNEARKITEKT
Den lille fynske robotvirksomhed Odico indgår samarbejde med stjernearkitekten Bjarke Ingels. Målet er at få flere robotter og mere træ ind i byggeriet.
TRÆINFORMATION FEJRER 65-ÅRS JUBILÆUM
JUBILÆUMSINTERVIEW: Interview med DLH Danmarks CEO Dennis Albretsen.
Via Træinfomation, 21. oktober 2019
FORTRYLLENDE OG MEDITATIVT HOTEL BLANDT TRÆKRONERNE
Udgangspunktet er small-scale living og bæredygtighed.
Via Bo Bedre, 17. oktober 2019
BYGGERIET MANGLER DE RETTE RAMMEVILKÅR FOR AT BYGGE BÆREDYGTIGT
Byggebranchen står for 40 pct. af verdens CO₂-udledning, men der mangler fortsat politisk klimaregulering på området, skriver dagens debattør.
Via Licitationen.dk, 16. oktober 2019
SPØRG FAGFOLKET: HVILKEN PLANTE OPTAGER CO2 MEST EFFEKTIVT?
En læser vil gerne vide, om f.eks. nåleskove optager CO2 mere effektivt end pilekrat. Det svarer lektor på Københavns Universitet på.
BO(LIG)FÆLLESSKABER VINDER FREM
I oktober-udgaven af Scan Magazine fortæller Jonas Sangberg om Sangbergs arbejde med bæredygtige bofællesskaber.
Via Building Supply, 14. oktober 2019
GENNEMSIGTIGE SITKAGRANER
Mild vinter og varmt forår har opformeret sitkalus i en sådan grad at sitkakagranerne mange steder er helt gennemsigtige med kun årets nåleårgang. Specielt sitkagran i læhegn på let jord er hårdt medtagne.
Via Skovdyrkerne, 14. oktober 2019
STATUS EFTER TØRKEN: JULETRÆERNE STÅR GODT
Ifølge skovfoged Emil Fabricius Poulsen klarer juletræerne sig godt efter sidste års tørke.
Via Maskinbladet, 13. oktober 2019
FREMTIDENS ØLFLASKE ER LAVET AF PAPIR – OG PLAST
Ølgiganten Carlsberg og firmaet Paboco præsenterede fredag en prototype på en ølflaske lavet af papir. Men der venter stadig utallige skridt på vejen, før et endeligt produkt er færdigt.
BYGGEINDUSTRIEN ER EN GIGANTISK BYRDE FOR KLIMAET: HVORDAN GØR VI DEN GRØNNERE?
39 procent af al CO2-udledning i verden kommer fra byggeindustrien. Vi ser på, hvor langt forskerne er nået med grønnere løsninger.
Via Videnskab.dk, 11 oktober 2019
UDDANNELSEN TIL SKOVFOGED ÅBNER PÅ DJURSLAND
Er der unge på Djursland, som går rundt med en drøm om at blive skovfoged, bliver det fra og med sommeren 2020 lidt lettere. Hidtil har man kun kunnet tage uddannelsen som skov- og landskabsingeniør i Nøddebo på Sjælland, men fra sommeren 2020 åbner der altså en uddannelse på skovskolen Eldrupgård i Auning på Djursland.
Via Jyllands-Posten, 8. oktober 2019
STATUS EFTER TØRKEN: JULETRÆERNE STÅR GODT
Ifølge skovfoged Emil Fabricius Poulsen klarer juletræerne sig godt efter sidste års tørke.
Via Grønteknik, 8. oktober 2019
KLIMALOV TIL DEBAT UNDER GRØN BYGGEMESSE
Hvordan kan byggeriet bidrage til klimaloven? Hvor skal vi sætte ind for at sænke forbruget af CO2? Det spørger Danske Arkitektvirksomheder fem nøgleaktører om på årets Building Green.
Via Dagens Byggeri, 8. oktober 2019
FRA VINPROP TIL NORDHAVN: 2.700 KVADRATMETER KORK BEKLÆDER FACADEN PÅ KØBENHAVNS NYE PARKERINGSHUS
Mange forbinder nok materialet med proppen i vinflasken, men kork kan også bruges i arkitektur. Snart vil 2.700 kvadratmeter kork beklæde facaden på et nyt københavnsk parkeringshus i fem etager.
Via Berlingske, 7. oktober 2019
67 TRÆ-BOLIGER SKYDER FREM PÅ TOPPEN
Nu tages endnu et skridt for udviklingen af Roskilde-bydelen Trekroner. Det sker med starten på opførelsen af det almene boligprojekt Toppen, der som navnet indikerer, ligger på en bakketop i Trekroner.
Via Mester Tidende, 4. oktober 2019
DETEKTOR: TV 2 GØR DANMARK TIL KLIMASVINDLER – SELVOM VI FØLGER REGLERNE
Men det kan diskuteres, hvor gode reglerne er, siger eksperter.
KORKGULVE GØR KLIMAET BEDRE
Gulve af kork er kendt for at være behagelige at gå på, den gode isoleringsevne og lyddæmpende effekt – men så er kork måske også klodens mest klimavenlige materiale, fordi CO2 oplagres i kork, der kan høstes fra træet igen og igen.
Via BygTek, 27. september 2019
LANDBRUG & FØDEVARER: STATEN HAR SAT FOR FÅ PENGE AF TIL SKOVREJSNING
Der er kun fem millioner kroner tilbage i en støttepulje til privat skovrejsning i 2020. Staten må op på beatet og tilføre flere midler, siger viceformand i L&F.
Via Effektivt Landbrug, 26. september 2019
NY TYPE TERRASSEBRÆDDER ER BEDRE END TROPISK HÅRDTTRÆ
Kjellerup sender en helt ny type terrassebrædder på markedet, der har været igennem en ny giftfri imprægneringsproces, der giver fyrtræ det tropiske hårdttræs egenskaber, blot mere stabilt og billigere.
Via BygTek, 26. september 2019
HOLD TRÆET TØRT, NÅR DU BYGGER
Når man vil bygge med træ, for eksempel CLT, er det vigtigt at søge viden om, hvordan man skal gøre, og ikke ‘bare bygge som man plejer’, advarer Teknologisk Instituts specialister.
Via BygTek, 26. september 2019
HVIS JEG HAVDE GRETA THUNBERGS TALERSTOL I FN, SÅ …
Der er brug for mere faktuel og forskningsbaseret viden i klimadebatten, mener skovrider Esben Møller Madsen. Vi skal bruge skovene aktivt i klimakampen, opfordrer han. Mere urørt skov er en klima-fejl, mener han.
Via Effektivt Landbrug, 25. september 2019
FORSKERE: RED KLIMAET – FÆLD FLERE TRÆER
Ifølge forsker- og skovgruppe vil den danske CO2-udledning kunne reduceres med 30 procent ved at øge det danske skovareal til en fjerdedel af Danmarks areal. Pris: 15 milliarder kroner.
Via Effekttivt Landbrug, 25. september 2019
BRÆNDT TRÆ GØR BADEHUSE VEDLIGEHOLDELSESFRIE
I de nye badehuse i Aarhus Ø har arkitekten Bjarke Ingels Group valgt en beklædning, der er udviklet efter gammel japansk teknik. Termobehandlet træ, hvor der ved brænding skabes en naturlig imprægnering.
Via BygTek, 25. september 2019
TENDENS IFØLGE TRÆPRODUCENT: VI VIL HAVE KORK TILBAGE I VORES HJEM
Der er en stigende efterspørgsel på kork – eksempelvis til brug i nybyggede huse, det skriver Timberman i en pressemeddelelse.
Via Wood Supply, 23. september 2019
SÅDAN KAN TRÆ BLIVE DEN BYGGESUCCES, BETON VAR I 1960’ERNE
At gøre træ til det dominerende byggemateriale er afgørende for at løse klimakrisen, ligesom beton var det for at løse boligkrisen efter Anden Verdenskrig. Men det kræver, at vi tænker udover de normale politiske rammer, skriver historikerne Mikkel Høghøj og Mikkel Thelle fra Aarhus Universitet i dette debatindlæg.
Via Information, 20. september 2019
DANSK ENERGI SVARER PÅ KRITIK: BIOMASSE GØR VARMEN GRØNNERE
REPLIK: Så længe der ikke er bedre alternativer, er bæredygtig biomasse et vigtigt skridt væk fra brugen af kul. Samtidig giver biomassen grøn varme, skriver Dansk Energi i et svar til Jørgen Henningsen.
Via Altinget, 20. september 2019
TRÆBYGGERI FØRER IKKE TIL BYBRANDE
Brandfælde, ildstorm, altødelæggende bybrande. Ordene er mange og frygten stor efter offentliggørelsen af byggeplanerne for den nye bæredygtige bydel på Amager Fælled, hvor 2.000 boliger skal opføres med træ som det gennemgående materiale. DBI har dog stor tillid til, at brandkravene i bygningsreglementet nok skal sikre, at den nye bydel i træ ikke bliver en brandfælde.
Via Ing.dk, 20. september 2019
BYGGESKADEFOND ADVARER: MASSIVTRÆ REVNER I FLERE BYGGERIER
Store svindrevner, mangelfuld tætning af samlinger og skimmelvækst plager ifølge Byggeskadefonden en del byggerier, hvor man har brugt massivtræelementer.
Via Ing.dk, 20. september 2019
TRÆBYGGERI BESKYTTES FOR DÅRLIGT MOD FUGT
Ved 1-års-eftersynet ser Byggeskadefonden mange CLT-byggerier, der er opført uden at beskytte elementerne mod fugt i byggeperioden, og det kan give fugtskader.
Via Dagens Byggeri, 19. september 2019
TRÆ ELLER BETON – HVAD ER MEST BÆREDYGTIGT?
Har vi gang i materialernes klimakamp? Vær med i debatterne på Building Green den 30.-31. oktober i Forum.
Via Building Supply, 19. september 2019
PROBLEMER MED FUGT VED 1-ÅRS EFTERSYNENE AF CLT-BYGGERIER
Byggeskadefonden ser ved 1-års eftersynene CLT-byggerier, der er opført uden at beskytte elementerne mod fugt i byggeperioden, og det kan give fugtskader.
Via BygTek, 19. september 2019
DANSK SKOVFORENING: MYNDIGHEDER SKAL TAGE ANSVAR FOR BEVARING AF SKOVTYPER
Det skabte debat, da Dansk Skovforening udtrykte et ønske om at revurdere den måde, som vi måler tilstanden på Natura 2000-skovnaturtyper. Faktum er, at de nuværende metoder er mangelfulde og værdiløse i EU, mener Dansk Skovforening.
Via Altinget, 18. september 2019
TRÆFORHANDLER: BYGGERIET MÅ UDFORDRE SIG SELV TIL AT VÆRE VISIONÆRE OG GRØNNE
Anvendelse af træ i byggeriet kan være med til at reducere CO2-udledning og forbedre beboernes livskvalitet. Byggeriet må udfordre sig selv med bæredygtige løsninger, mener Keflico.
Via Altinget, 18. september 2019
GODSEJER HAR EN PLAN: BYDEL MED 1.150 BOLIGER I TRÆ
Et større boligområde bestående af træbyggeri er på tegnebrættet i Nyborg. Auernakke hedder området, som godsejer Gregers Christian Juel fra Juelsberg Gods har fået udviklet en helhedsplan for.
Via Mester Tidende, 18. september 2019
NYT PROJEKT: – TRÆ SKAL VÆRE ET NATURLIGT VALG I ETAGEBYGGERI
Det er et af målene for et nyt internationalt samarbejde, der skal få byggebranchen til at genopdage træ som byggemateriale. Og Teknologisk Institut har i samarbejde med en række internationale partnere netop vundet det store EU-projekt, Build-in-Wood, med et samlet budget på 75 mio. kr. over fire år, der skal bidrage til at øge anvendelsen af træ i etagebyggeri.
Via Mester Tidende, 18. september 2019
TRÆ SKAL TILBAGE TIL ETAGEBYGGERIET
Byggebranchen er en af de store CO2-udledere. Nyt EU-støttet, danskledet projekt skal undersøge mulighederne for mere brug af træ i etagebyggeriet, som kan være med til at reducere udledningen.
Via Ritzau, 17. september 2019
DET BEHØVER IKKE VÆRE ’TRÆ VERSUS BETON’
Materialekampen mellem træ og beton raser i disse dage. Men måske skulle vi ikke være så sort/hvide i vores materialesyn, lyder det fra to direktører i branchen.
Via BygTek, 16. september 2019
GODSEJER HAR EN PLAN: BYDEL MED 1.150 BOLIGER I TRÆ
Et større boligområde bestående af træbyggeri er på tegnebrættet i Nyborg. Auernakke hedder området, som godsejer Gregers Christian Juel fra Juelsberg Gods har fået udviklet en helhedsplan for.
Via Building Supply, 16. september 2019
TRÆBYGGERI FØRER IKKE TIL BYBRANDE
Brandfælde, ildstorm, altødelæggende bybrande. Ordene er mange og frygten stor, efter at materialet til en arkitektkonkurrence blev offentliggjort i forbindelse med opførelsen af den nye bæredygtige bydel på Amager Fælled. DBI har dog stor tillid til, at brandkravene i bygningsreglementet nok skal sikre, at den nye bydel i træ ikke bliver en brandfælde.
Via DBI Brand og sikring, 13. september 2019
TRÆER ER EN DEL AF KLIMALØSNINGEN – HER ER ÉN GRUND TIL AT FÆLDE FLERE
Det er gennem væksten, at træer optager mest CO2, derfor gælder det om at have så meget skov i vækst som muligt.
100 NYE STATSSKOVE SUGER CO2 TIL SIG
Ny beregning fra Københavns Universitet viser, at de nye skove derudover allerede har optaget og lagret mindst 668.000 tons CO2.
Via Grøn Teknik, 12. september 2019
TV 2’S KLIMAKAMPAGNE FÅR KRITIK FRA FORSKERE
TV 2 og Danmarks Naturfredningsforening vil samle mindst 20 mio. kr. ind til at plante ny skov. To forskere mener, at indsamlingen kan give en forkert opfattelse af, hvordan klimakrisen skal takles.
Via MediaWatch, 12. september 2019
EKSPERIMENT: HVORDAN PÅVIRKER NATUREN BLODTRYKKET?
Fuglefløjt for oven, vindens susen i træerne og den friske luft helt ned i lungerne. En tur i skoven byder på mange rolige indtryk. Men hvordan påvirker naturen egentlig blodtrykket?
TRÆER, DER HAR SLÅET VERDENSREKORD: HER ER DET FARLIGSTE, DET HØJESTE OG DET MEST ENSOMME TRÆ
Verdens farligste træ kan ætse din hud, hvis blot du berører barken. Se listen over nogle af verdens mest imponerende og mærkværdige træer.
KRONIK: TRÆBYGNINGER KAN FØRE TIL ALTØDELÆGGENDE BYBRANDE
I generationer er centrale dele af vore byer hovedsageligt bygget af stenmaterialer som mursten og beton. Enkelte træhuse er bygget i op til to etager i yderkvartererne. På det seneste er en del danske byhuse og hele bykvarterer imidlertid opført af træ, og flere rene træhuskvarterer foreslås bygget, såsom Vejlandskvarteret i København. Det antages at være mere miljøvenligt, fordi træ forekommer at være CO2-neutralt. Men derved genindfører man en risiko med katastrofale konsekvenser: bybrande.
DANMARK SNYDER IKKE MED BIOMASSE TIL ENERGI I KLIMAREGNSKABET
Træernes CO2-aftryk indregnes i klimaregnskabet i det øjeblik, de fældes. Dermed er dansk biomasse anvendt til energiformål allerede
indregnet i klimaregnskabet.
Via Dansk Skovforening, 9. september 2019
NÅR DANMARK BRÆNDER TRÆER AF, BLIVER DER IKKE ALTID PLANTET NYE
Ørsted lover, at træer, der brændes af, bliver genplantet. Men med ”genplantet” mener de ikke, at de planter nye træer. Det klarer naturen.
DTU-FORSKERE: DANMARKS STØRSTE TRÆBYGGERI KAN BLIVE EN BRANDFÆLDE
Risikoen for en stor bybrand bliver uacceptabelt høj, når 2.000 boliger skal bygges med træ i de bærende konstruktioner i et nyt kvarter, advarer fire eksperter fra DTU Byg.
FORSKER SVARER IGEN PÅ KRITIK AF DANMARKS KLIMAREGNSKAB: »DET ER HÅRDT AT SIGE, AT VI SVINDLER, FOR VI FØLGER REGLERNE«
Internationale forskere mener, at Danmark svindler med klimaregnskabet. Men Vivian Kvist Johannsen, der er med til at lave det danske klimaregnskab, er ikke enig.
Via Berlingske, 8. september 2019
MINISTER INVITERER DANSKERE PÅ GÅTUR I DE NYE STATSSKOVE
I ugen op til indsamlingsshowet ”Danmark planter træer” kan man i hele landet komme på guidede ture og høre mere om Danmarks nye statslige skove. Miljøministeren deltager selv i en gåtur i Ladby Skov ved Næstved torsdag den 12. september kl. 17.30.
Via Miljø- og Fødevareministeriet, 6. september 2019
SKOVE ER EN KÆMPE CO2-STØVSUGER
Skove har magiske evner: Træer kan opsamle store mængder CO2 og på den måde være med til at løse klimakrisen. Effekten bliver endnu større, hvis vi bruger mere træ i byggeriet og bruger træ til bæreposer, T-shirts og vanilje.
Via Samvirke, 3. september 2019
BUILDING GREEN SÆTTER FOKUS PÅ TRÆBYGGERI
Building Green sætter fokus på tidens trends inden for bæredygtigt byggeri og arkitektur – og der er vist ingen tvivl om at træ er en af de helt store trends lige nu.
Via Building Supply, 3. september 2019
TRODS VÆKSTMÅL: DANSKE SKOVE ER STAGNERET
FN’s klimapanel pegede i 2018 på øget skovrejsning som en del af løsningen på verdens klimaproblemer. Det danske skovareal har siden 1990 været støt stigende, men denne udvikling er stagneret de seneste 3 år trods mål om det modsatte.
NY MINISTER VIL BANE VEJ FOR MERE TRÆ-BYGGERI
Dagens Byggeri har mødt boligminister Kaare Dybvad (S) til en snak om indsatsområderne i den nye valgperiode.
Via Dagens Byggeri, 29. august 2019
KÆMPE KLIMA-TRUSSEL: – DE ER SOM ILD
Træ-dræbende insekter har stor betydning for klimaforandringer, lyder det i ny undersøgelse.
REGERINGENS STØTTEPARTIER VIL UDFASE BIOMASSE
Begrænsning af biomasse bør spille en rolle i efterårets klimaforhandlinger, mener SF. Radikale og EL vil gerne forsøge med en afgift igen.
MARCUS ER DANMARKS BEDSTE SKOVARBEJDER
Marcus Emil Christiansen vandt første skills for skovbrugselever som fandt sted i Langesø.
SÅDAN BLIVER LAND- OG SKOVBRUGET EN DEL AF KLIMALØSNINGEN
Landbrugsministrene vil alliere sig med de nordiske landmænd i kampen mod klimaforandringerne. Både land- og skovbruget har et uudnyttet potentiale for at binde CO2 i jorden, hvilket både reducerer CO2-udslippet til atmosfæren og gør markerne mere frugtbare. Island satser på flere træer, og ministrene gav en hånd med.
Via Nordisk Samarbejde, 26. august 2019
C F MØLLER-CHEF ROB MARSH: VEJLANDSKVARTERET KAN BANE VEJEN FOR HØJERE TRÆBYGGERI
By & Havn og PensionDanmark lægger med den nye københavnske bydel Vejlandskvarteret op til, at de 2.000 boliger af træ kan bestå af huse i op til 6 etager. Det kan blive en lovgivningsmæssig løftestang for træbygninger over 4 etager, som normalt er loftet i Danmark, håber flere i branchen.
Via Politiken Byrum, 27. august 2019
BOLIGER PÅ AMAGER FÆLLED BLIVER DANMARKS STØRSTE TRÆBYGGERI
På den omstridte Amager Fælled kommer en ny bydel til at skyde op. Vejlandskvarteret, som bydelen skal hedde, bliver Danmarks største træbyggeri.
Via TV2 Lorry, 25. august 2019
SPØRG FAGFOLKET: KUNNE MAN IKKE LAGRE CO2 I TRÆER OG LADE DEM SYNKE TIL BUNDS I HAVET?
En læser funderer over, om den ikke kunne rette lidt op på miljøregnskabet, hvis vi lader nogle træer vokse op, der kan binde CO2 og så dumper dem i havet, så det ikke bliver frigjort igen på landjorden. Det svarer KU på.
Via Inginiøren, 25. august 2019
BYDEL MED 2.000 TRÆBOLIGER KAN BLIVE EN REALITET PÅ AMAGER
Planlægningen af den nye bydel Vejlandskvarteret med andet på boliger bygget i træ og genbrugsmaterialer til omtrent fire tusinde beboere igangsættes med arkitektkonkurrence.
Via Dagens Byggeri, 24. august 2019
KLIMAET HAR BEHOV FOR MERE SKOV. LIGE NU, IFØLGE UDSPIL FRA SF
Skoven skal ikke bare stå som et inaktivt CO2-lager. Træprodukterne skal bruges til samfundets grønne omstilling. Dansk Skovforening glæder sig over den flersidige tankegang i SF’s udspil om mere skov.
Via Dansk Skovforening, 22. august 2019
SF VIL OMLÆGGE ET AREAL PÅ STØRRELSE MED MØN, LOLLAND OG BORNHOLM TIL SKOV
SF stiller i de kommende finanslovsforhandlinger krav om, at der etableres en skovfond, som skal finansiere omlægningen af 200.000 hektar jord til skov inden for de næste fire år. Miljøminister Lea Wermelin vil se nærmere på udspillet, og støttepartierne er positive. De Radikale advarer dog mod, at der optages lån for at nå målet, som SF lægger op til.
Via Information, 21. august 2019
FLYDENDE AKTIVITETSHUS ER ÅBNET I KØBENHAVN
Der er snart ikke det, man ikke kan på vandet i København. Mandag åbnede dørene til byens nye aktivitetshus af træ, der bogstaveligt talt ligger i Nordhavn.
Via Berlingske, 21. august 2019
SF VIL OMLÆGGE ET AREAL PÅ STØRRELSE MED MØN, LOLLAND OG BORNHOLM TIL SKOV
SF stiller i de kommende finanslovsforhandlinger krav om, at der etableres en skovfond, som skal finansiere omlægningen af 200.000 hektar jord til skov inden for de næste fire år.
Via Information, 21. august 2019
TOPFORSKERE: VI SKAL PLANTE 300.000 HEKTAR NY SKOV I DANMARK
Ny klimafond skal bidrage til nationale CO2-mål og sikre Danmark mere skov og natur.
Via Berlingske, 20. august 2019
SKOVEN BREDER SIG I EUROPA
Siden 1990 er der fremvokset et skovareal på kontinentet på størrelse med Portugal.
Via Grøn Teknik/Dagens Byggeri, 19. august 2019
IS CROSS-LAMINATED-TIMBER (CLT) THE CONCRETE OF THE FUTURE?
Concrete, an essential building material, has for decades offered us the possibility of shaping our cities quickly and effectively, allowing them to rapidly expand into urban peripheries and reach heights previously unimagined by mankind. Today, new timber technologies are beginning to deliver similar opportunities – and even superior ones – through materials like CLT.
Via ArchDaily, 19. august 2019
SPØRG FAGFOLKET: ER SKOVREJSNING IKKE BLOT AT UDSKYDE CO2-PROBLEMERNE?
Et par læsere funderer over, at skovrejsning bliver udråbt som løsningen på CO2-overskuddet, fordi de kan lagre det. Men det bliver vel frigivet igen på et tidspunkt?
Via Ingeniøren/Teknologiens Mediehus, 19. august 2019
TRÆINDUSTRIEN: TRÆPRODUKTION ER EN VIGTIG DEL AF NATURSTYRELSENS SKOVDRIFT
Regeringen har sat et ambitiøst mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030. Skal dette mål nås, kommer skovproduktion til at spille en afgørende rolle, da træ er verdens mest klimavenlige råstof, skriver Flemming Larsen (branchedirektør hos Træ- og Møbelindustrien) og Knud Svinding (formand for Danske Træindustrier).
DEBAT: DANMARK BØR HÆVE TRÆAMBITIONERNE TIL NORSK OG SVENSK NIVEAU
Skal vi indfri Danmarks nye, ambitiøse klimamål, er vi nødt til at sætte skub i træbyggeriet herhjemme med en træbyggestrategi, skriver Martin L. Petersen, næstformand for foreningen Træ i Byggeriet, i et opråb til klimaminister Dan Jørgensen (S).
Via Politiken Byrum, 9. august 2019
HESTEKASTANJE TRUET: ‘DET KAN BLIVE SVÆRT AT FINDE ET KASTANJEDYR TIL BØRNENE’
Hestekastanjetræer er truet fra flere sider af både sygdom og angreb fra insekter, som får folk til at vælge den fra.
KØBENHAVNSKE STUDERENDE SKAL BO I TRÆHYTTER I DET GRØNNE
Projektudviklerne hos CPH Village blev kendt for deres modulbyggeri i form af containere til studerende på Refshaleøen i København. Nu har man gang i et nyt initiativ på Vesterbro.
Via Dagens Byggeri, 1. august 2019
SKAL TACKLE KLIMAFORANDRINGER: ETIOPIEN PLANTER 350 MILLIONER TRÆER PÅ ÉN DAG
For at reducere konsekvenser af klimaforandringer satte Etiopien mandag millioner af kimplanter i jorden.
REN AVATAR: TRÆSTUBBE BLIVER HOLDT I LIVE AF ANDRE TRÆER
Træets rodnet er så bredt forankret, at der kan tales om ’the wood wide web’.
STARK GENBRUGER TRÆ FRA ROSKILDE FESTIVAL
De seneste to år fra en fremskudt forretning på festivalpladsen, der med stor succes har gjort opbygningen af Danmarks fjerde største by mere effektiv. De materialer der hvert år sælges på pladsen bruges til opbygning af boder, terrasseanlæg og afskærmning på festivalen. I år tog Stark, som en del af det prisvindende projekt Gentræ, en stor del af det solgte træ med hjem igen
Via Wood Supply, 24. juli 2019
NORGE HAR VERDENS HØJESTE OG SIKRESTE TRÆBYGNING
Prestigebyggeriet Mjøstårnet i Norge viser, at træ godt kan bruges, når der skal bygges i højden. Brandsikkerheden er ifølge DBI høj med en række passive foranstaltninger og et forstærket sprinkleranlæg, der også dækker dele af facaden.
Via SecurityUser Danmark, 27. juli 2019
BIOMASSE GAVNER KLIMAET
Jon Hustad spreder fake news, når han påstår, at flis og træpiller skader klimaet.
Via Weekendavisen, 19. juli 2019
HASARD MED CO2
Når ikke vi bruger træ til brændsel, tager naturen affære og fornyer skoven med massive CO2-udledninger til følge.
Via Weekendavisen, 19. juli 2019
7 GODE GRUNDE TIL AT BYGGE I TRÆ
Hvilke fordele er der ved at bygge i træ?
Via Byens Ejendom, 19. juli 2019
DANSK SKOVFORENING ADVARER OM STOP AF SKOVDRIFT PÅ STATENS AREALER
Det vil være skadeligt for bekæmpelsen af klimaændringer, samfundets bæredygtige udvikling og den samlede træsektor, hvis man indskrænker driften af statens skove, påpeger interesseorganisation.
DE NYE EUROPAPARLAMENTARIKERE SKAL TRÆFFE VIGTIGE BESLUTNINGER FOR SKOVENES FREMTID
Udvalgsposterne i Europa-Parlamentet er fordelt efter flere ugers forhandlinger. De danske politikere er godt repræsenteret inden for miljø og klima, hvor de skovpolitiske sager behandles.
Via Dansk Skovforening, 15. juli 2019
FINSK STARTUP KAN FORUDSE KVALITETEN AF ET SKOVAREAL MED SATELLITDATA
At bygge produkter på åbne satellitdata er en kæmpe fordel, når man skal skalere, fortæller chef for finske CollectiveCrunch.
TYPOGRAFSITUATIONEN FØRSTE WEEKEND I JULI
Den 6. juli blev typografangrebne træer fældet og afbarket. Resultatet spændte vidt. Angrebene blev konstateret den 13. juni.
Via Skovdyrkerne, 8. juli 2019
KLIMAFORSKERE HAR REGNET DEN UD: HER SKAL TRÆERNE PLANTES, OG SÅ TIPPER KLIMAKAMPEN TIL VORES FORDEL
Nyplantede træer, der dækker et areal på størrelse med USA, vil kunne støvsuge atmosfæren for to tredjedele af det menneskeskabte kulstof, som er blevet udledt siden den industrielle revolution, viser et nyt opsigtsvækkende studie. Det bekræfter, at genrejsning af tabte skove er et vigtigt våben i klimakampen, siger to danske professorer og en nyslået miljøminister.
LØSNINGEN PÅ KLIMAKRISEN ER MERE SIMPEL END MAN SKULLE TRO, AFSLØRER NY RAPPORT
Plantning af over én billion træer kan fjerne to tredjedele af udledningen af kuldioxid, fastslår ny rapport.
COBE VINDER CO2-NEUTRALT MUSEUM I SVERIGE
Arkitektfirmaet har vundet en international arkitektkonkurrence om et nyt science museum i træ, som skal opføres i den svenske universitetsby Lund.
Via Dagens Byggeri, 4. juli 2019
FORSKERE HAR REGNET PÅ POPULÆR KLIMALØSNING: KLODEN KAN HUSE 1,8 MILLIARDER HEKTAR MERE SKOV
Jorden har plads til skovområder på størrelse med USA, mener forskerne bag. Dansk forsker sætter dog spørgsmålstegn ved klimagevinsten.
Via Videnskab.dk, 4. juli 2019
HØJHUSE I TRÆ – NY TREND?
Træbyggeri bliver mere og mere populært, og det er nu muligt at bygge både højhuse og store bygningskomplekser i træ. Hør mere på konferencen “Etagebyggeri i træ” den 23. oktober 2019.
Via Byens Ejendom, 2. juli 2019
BOLIGKONTORET ÅRHUS BYGGER TRÆHUS PÅ 5 ETAGER
Teamet Q-Construction vinder opgave med at bygge træbyggeri i Aarhus.
Via Politiken Byrum, 28. JUN. 2019
UDTJENTE LOFTPLADER BLIVER TIL FACADER PÅ TRÆBYGGERI I AARHUS
Fællesskab, ualmindelige boliger og upcycling er nøgleordene for et nyt træhusbyggeri med 89 almene boliger i Knudrisgade i Aarhus.
Via Dagens Byggeri, 27. jun. 2019
MENS VI VENTER PÅ FINANSIERINGEN….
Partierne bag ny regering har ambition om at Danmarks skal gå forrest i kampen mod klimaforandringer og skabe øget biodiversitet. De vil blandt andet plante mere skov og lave en strategi for bæredygtigt byggeri.
Via Dansk Skovforening, 26. juni 201
TRÆ-BETON HYBRID GØR DET MULIGT AT BYGGE I OP TIL 100 METERS HØJDE
Træbyggeri bliver mere og mere populært, og det er nu muligt at bygge både højhuse og store bygningskomplekser i træ.
NY REGERING VIL UNDERSTØTTE SKOVREJSNING
Skovrejsning og øgede naturarealer i Danmark er nævnt i det aftalepapir, som danner grundlag for den kommende S-regering.
Via Skovdyrkerne, 26. juni 2019
BO I TRÆ TIL 2700 KR. OM MÅNEDEN
Boligselskabet Sjælland er med byggeriet af 500 boliger i træ i gang med den største satsning på træbyggeri herhjemme, hvor nogle af de billigste får husleje helt ned til 2700 kr. om måneden.
TRÆBYGGERI ER BILLIGERE END SIT RYGTE
Uvidenhed om blandt andet byggepriser bremser træbyggeriet herhjemme afslørede stort Build in Wood-event med 350 deltagere for nyligt.
KÆMPE POTENTIALE FOR TRÆ I BYGGERIET
Jonas Sangberg ser tilbage på barndomsminder, forklarer hvorfor han holder af træ og kommer med en række bud på, hvorfor træ er oplagt som byggemateriale, når han svarer på 6 skarpe spørgsmål fra Træ.dk.
Via Building Supply, 24. juni 2019
DANSKE DESIGNKRYKKER RYKKER TIL JAPAN
Vilhelm-Hertz har siden 2016 produceret håndlavede krykker blandt andet i ask- og egetræ med kernelæder. De er blandt de eneste i verden, der laver specieldesignede krykker og det har spredt dem vidt ud over den danske grænse.
Via Wood Supply, 20. juni 2019
ÅRETS KORKHØST I FULD GANG
Kork vinder mere og mere indpas som byggematerialer i form af blandt andet gulve. Netop nu er man i gang med årets høst i Portugal, hvor kork-egetræet er landets nationaltræ.
TEMPERATURSTIGNINGER KAN FÅ TRÆER TIL AT VOKSE STÆRKT OG DØ UNGE
Globale klimaforandringer kan ifølge britisk studie betyde, at verdens træer får nedsat evne til at optage CO2. Dansk forsker er derimod overbevist om, at hurtigtvoksende træer kan være til gevinst for det globale klima.
KÆMPE KLIMADRØM I ALBERTSLUND: VIL PLANTE EN HALV MILLION TRÆER
Lokalt miljøcenter i Albertslund har store klimaplaner og stiller nu et forslag om at plante 520.000 træer rundt om i kommunen.
LONE WIGGERS: LARS AUTRUP TALER IKKE PÅ VEGNE AF SINE MEDLEMMER, NÅR HAN KRITISERER TRÆBYGGERI
Byggeriets mange parter er i fuld gang med at udvikle træbyggeri til en bæredygtig forretning, skriver arkitekt og partner i C.F. Møller, som svar til Arkitektforeningens direktør Lars Autrups åbningstale ved Build in Wood.
Via Politiken Byrum, 14. juni 2019
Kan CLT redde kloden?
Det spørgsmål søgte et panel bestående af byggefolk i alle afskygninger at besvare på Folkemødet.
Via Dagens Byggeri, 13. jun. 2019
STATUS FOR ÆDELGRANBARKBILLENS YNGEL MEDIO JUNI 2019
Ædelgranbarkbillens larver er i fuld gang med at æde sig store inde under barken på nobilis og andre ædelgranarter.
Via Skovdyrkerne, 13. juni 2019
PAVILLON AF GENBRUGSTRÆ
En ny satsning på Folkemødet 2019 i form af en pavillon i overskudstræ inviterer til dialog og handling for et mere bæredygtigt byggeri.
SKIB MED FLIS FRA LOLLAND HAR LAGT TIL KAJ I KØBENHAVN
Henover weekenden er bæredygtig flis blevet sejlet fra Bandholm Havn på Lolland til hovedstaden, hvor den skal bidrage til at varme København op.
AUTRUP SKULLE HAVE HOLDT SIT UVIDENDE SYN PÅ TRÆBYGGERI FOR SIG SELV
Det var ærgerligt, at Lars Autrup, direktør for Arkitektforeningen, ikke blev på Build in Wood-konferencen, som han holdt åbningstale for – for Autrup har tydeligvis et meget lavt kendskab til træarkitektur, skriver Jakob Rygg Klaumann, sekretariatschef i Træ.dk, og Mikael Koch, direktør i Træinformation.
Via Politiken Byrum, 10. juni 2019
TRÆ BIDRAGER TIL AT LØSE KLIMAUDFORDRINGEN
Jo mere træ, der bliver brugt til møbler og byggeri, desto bedre er det for miljøet og klimaet, fortæller Ditlev Berner.
Via Effektivt Landbrug, 9. juni 2019
IB ENEVOLDSEN TIL DEN NYE REGERING: DANSKERNE ER VILLIGE TIL AT BETALE FOR BÆREDYGTIGHED
Bæredygtigt byggeri bør langt højere op på dagsordenen hos vores nye regering og indgå som et centralt punkt regeringsgrundlaget, skriver Ib Enevoldsen, administrerende direktør, Rambøll i Danmark.
Via Politiken Byrum, 7. juni 2019
HVILKE FORDELE ER DER VED AT BYGGE I TRÆ?
Træbyggeri bliver mere og mere populært, og det er nu muligt at bygge både højhuse og store bygningskomplekser i træ. Hør mere på konferencen “Etagebyggeri i træ – kundekrav, CO2-krav og lovkrav – løsninger” den 3. oktober 2019.
Via Byens Ejendom, 7. juni 2019
TRÆHUSE ER HOTTE – MEN ER DE OGSÅ BRANDSIKRE?
Træbyggeri overvinder i disse år gamle forestillinger om sårbarhed ved brand.
TMI MENER: FJERN BYGNINGSREGLEMENTETS BEGRÆNSNINGER FOR ETAGEBYGGERI I TRÆ
Mere viden om træbyggeri og et bygningsreglement uden de nuværende begrænsninger for træbyggeri er vejen frem mod mere træ i byggeriet. Det mener TMI, der deltog i en paneldebat på konferencen Build In Wood
ÅRETS DYGTIGSTE MASKINSNEDKERE ER KÅRET
Tre dygtige, nyudlærte maskinsnedkere blev lørdag 25.5 kåret i konkurrencen om årets bedste svendeprøver. Kåringen fandt sted på møbeludstillingen Hotel Charlottenborg i forbindelse med designeventen 3 Days of Design i København.
STOR SUCCES FOR HOTEL CHARLOTTENBORG-UDSTILLING
Rigtig mange besøgende kom forbi Hotel Charlottenborg – en pop up-udstilling til eventen 3 Days of Design i København for 16 virksomheder, der alle er medlem af TMI.
HVORFOR FÆLDER VI SKOVEN?
Skoven i Skandinavien binder omtrent 55 % af det menneskeskabte CO2-udslip. Så hvorfor er det positivt at fælde træerne for at fremstille bygninger i træ og andre træprodukter?
Via Bulding Supply, 28. maj 2019
TØMRERFIRMAS LÆRLINGESATS GIVER POTE
Flere år med vækst har gjort det svært for Tømrerfirmaet Sten Jensen i Karlslunde at skaffe den fornødne arbejdskraft.
STORT TRÆHUS MED BIBLIOTEK OG ALMENE BOLIGER PÅ JAGTVEJ
Ved et af Østerbros travleste kryds kan en usædvanlig bygning forene biblioteksbehov, boligefterspørgsel og bæredygtighed.
EN STILLE REVOLUTION I TRÆBYGGERIET
Interessen for at bygge med træ er vokset markant. 350 danske og internationale branchefolk har lige deltaget på årets Build in Wood.
BUILD IN WOOD: FLERE DELTAGERE OG UDSTILLERE
Godt 350 danske og internationale branchefolk var mødt op for at blive klogere på brugen af træ.
Via Dagens Byggeri, 24. maj. 2019
ARKITEMA BAG NY BÆREDYGTIG TRÆSKOLE
Den nye skole i Viborg bliver et bæredygtigt byggeri med træ, som det primære materiale. Den skal også bruges bydelshus for lokalområdet med skole og hal som kulturinstitutioner.
Via Dagens Byggeri, 24. maj. 2019
TRÆBYGGERI ER IKKE FOR HIPPIER, MEN FOR DE HIPPE
Vi kommer til at se meget mere træbyggeri i de kommende år. Det lød til at være hovedbudskabet på Build in Wood.
Via Dagens Byggeri, 24. maj. 2019
TRÆ RYKKER FREM I BYGGERIET
Træ er rykket ud af skammekrogen og får en stadig større rolle i byggeriet. Det var tydeligt at se på årets Build in Wood, hvor godt 350 danske og internationale branchefolk var mødt op for at blive klogere på træ.
ENHEDSLISTEN: TRÆ SKAL UDGØRE 30 PROCENT AF NYBYGGERIET I 2030
For at sikre en omstilling til mere bæredygtigt byggeri foreslår Enhedslisten nu at fremme træbyggeri. Det skal ske ved dels at opstille en målsætning om, at 30 procent af alt nybyggeri i 2030 skal være i træ.
Via Politiken Byrum, 22. maj 2019
AMERIKANSK FIRMA TREDOBLER CLT-PRODUKTIONEN
Det kan godt være, at det ikke er alle i byggebranchen, som er kommet med på træ-vognen. Men tendensen er i den grad kommet for at blive, mener en af dagens talere på Build in Wood.
Via Dagens Byggeri, 22. maj. 2019
TRÆHOTEL TOG TETEN PÅ BUILD IN WOOD
I København er man godt i gang med at bygge i træ. Moxy er navnet på hotellet i fem etager, og den ansvarlige ingeniør var første enetaler på Build in Wood, som netop er gået i gang i København.
Via Dagens Byggeri, 22. maj. 2019
PARTIER UENIGE OM FREMTIDEN FOR ENERGIBESPARELSER I BYGGERIET
Mens Konservative ønsker 5-årige bindende mål til energieffektivisering, så afviser Venstre at bruge midler på nye initiativer imod energispild fra bygninger. Radikale Venstre har et ønske om at få vedtaget en træbyggestrategi for Danmark.
SMÅ TRÆHUSE TIL ÉN MILLION SKAL REDDE LIDT AF VERDEN
Virksomheden Træværk vil gøre bæredygtighed let og overskueligt for alle.
Via Mester Tidende, 21. maj 2019
BUILD IN WOOD GIVER SÆRLIG PLADS TIL TRÆTALENTERNE
Når Build in Wood slår dørene op på onsdag i København udstiller forskere, iværksættere og studerende deres projekter og nyeste eksperimenter med træ i udstillingsområdet Wood Village.
SKOVSKOLEN UDVIDER: NY UDDANNELSE SKAL TILTRÆKKE NATURFOLKET
Fra sommeren 2020 udvider Skovskolen med 35 studiepladser. Det betyder samtidig en større tilbygning samt ansættelse af flere undervisere.
Via Randers Amtsavis, 20. maj 2019
FREMTIDENS BOLIGER ER AF TRÆ
Boligen er en af de helt store poster i klimaregnskabet. Derfor skal vi lære at bygge i træ og videreudvikle klima- og miljøvenlig byggeteknik.
98 NYE TRÆBOLIGER OPFØRT MED SÆRLIGT CLT-BYGGESYSTEM
De næste CLT-byggerier i en rammeaftale om op mod 400 almene boliger efter specialudviklet byggesystem er allerede på vej.
JULETRÆER MED KOGLESÆTNING OBSERVERET
Eventuelle kogler er deklasserende for juletræer, når de skal sælges. Netop nu er der observeret koglesætning i træer helt ned til 7-10 årsalderen. Årsagen skal formentlig findes i den tørke, som vi oplevede i 2018, hvor træerne er blevet stressede, vurderer man hos Skovdyrkerforeningen Syd.
Via Effektivt Landbrug, 16. maj 2019
KLIMAKRISEN KALDER PÅ MILJØVENLIGE MATERIALER I BYGGERIET
Det er på tide at give træ en mere markant plads i byggeriet – træ sparer nemlig energi, lagrer CO2 og mindsker presset på ikke-fornybare råstofkilder.
Via Byggeri+Arkitektur, 15. maj 2019.
FORSKERE VIL HAVE DET KRUMME TRÆ IND I BYGGERIET
Når Build in Wood slår dørene op i næste uge, kan de besøgende se de nyeste eksperimenter med træ i udstillingsområdet Wood Village.
Via Dagens Byggeri, 15. maj. 2019
BYGGERIET SKAL HOLDE BALANCEN
Interessen for bæredygtigt byggeri er stærkt stigende, og som det fremgår af Sangbergs seneste nyhedsbrev begynder flere og flere aktører i den danske byggebranche at interessere sig for træ samt andre lette og bæredygtige byggematerialer.
Via Building Supply, 15. maj 2019
ROSENTRÆ FOR MILLIARDER GENFUNDET I GABON
Flere hundrede containere med sjældent træ forsvandt på mystisk vis, men er nu genfundet af myndighederne.
KLIMA-ANALYSER AF TRÆBYGGERI ER EN GOD START
Klimavenligt byggeri i træ får nu ekstra hjælp i analysefasen med bevilling fra regeringens grønne klimapulje. Det kan belyse potentialet, forventer Træ- og Møbelindustriens branchedirektør, Flemming Larsen.
MERE TRÆ I BYGGERIET – MILLIONAFTALE GIVER ET LØFT
Alle branchens parter skal kunne omsætte den nyeste viden, forskning og innovation til praksis.
DEBAT: SF KRÆVER TRÆBYGGERI OG SELVBYG PÅ AMAGER FÆLLED
Vandrehjemsgrunden på Amager Fælled skal være et mønstereksempel på nænsomt bæredygtigt byggeri i pagt med
naturen og med plads til afprøvning af nye boformer, skriver Klaus Mygind, gruppeformand for SF i København, i dette debatindlæg.
Via Politiken Byrum, 9. maj 2019
BIRKETRÆ ER ET MATERIALE MED POTENTIALE
Man er lykkes med at udvikle gennemsigtigt træ til vinduer, som også er åndbart.
HØJHUSE I TRÆ – NY TREND?
Træbyggeri bliver mere og mere populært, og det er nu muligt at bygge både højhuse og store bygningskomplekser i træ. Hør mere på konferencen “Etagebyggeri i træ” den 23. oktober 2019.
Via Byens Ejendom, 6. maj 2019
IKONISK BADEHOTEL GENÅBNER EFTER VOLDSOM BRAND
To et halvt år efter, at Svinkløv Badehotel blev jævnet med jorden efter en voldsom brand, kan badehotellet snart åbne dørene for gæster igen.
TRÆBYGGERI FÅR TRE MILLIONER FRA GRØN KLIMAPULJE
Regeringen afsætter sammen med S, DF, R og SF penge til omstilling af de mest CO2-udledende sektorer.
Via Dagens Byggeri, 3. maj. 2019
FLERTAL VIL FREMME TRÆBYGGERI: FOLKETINGET AFSÆTTER 3 MILLIONER TIL KLIMAVENLIGT BYGGERI
Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og SF er blevet enige om at afsætte et mindre beløb på tre millioner kroner til en indsats, »der skal fremme klimavenligt byggeri«.
Via Politiken Byrum, 3. maj. 2019
SKOVEKSPERT OG PROFESSOR: SÅDAN SKAL SKOVENE BREMSE KLIMAFORANDRINGERNE
Nye skove, bæredygtig skovdrift og urørte skove kan sammen have positive effekter på klimaforandringerne. Samtidig kan skovrejsning på tidligere landbrugsjord indirekte beskytte naturens mangfoldighed, skriver Jørgen Nimb Lassen og Jørgen Bo Larsen.
OPLEV 2 DAGE MED TRÆBYGGERI OG ARKITEKTUR!
Build In Wood konferencen åbner dørene for anden gang i København og det ambitiøse program byder på spændende cases fra Danmark og lande som Østrig, Finland, Storbritannien, Italien, Sverige, Norge og Canada. Der vil derfor være rig mulighed for international inspiration og vidensdeling. Konferencen finder sted i Docken, København d. 22. & 23. maj.
Via Building Supply, 1. maj 2019
FREMTIDENS HØJHUSE ER LAVET AF TRÆ: TØMRER I NÆSTVED BYGGER BÆREDYGTIGT
Byggeriet er en kæmpe klimasynder. Men i Næstved er en lokal tømrermester i gang med at bygge mere bæredygtige højhuse.
DANSKERNE I KØ FOR AT UDSKIFTE DERES GAMLE BRÆNDEOVN
3.000 danskere har allerede benyttet sig af at få 2.000 kroner for at skrotte deres gamle brændeovn fra før 1995.
SNEDKERI GENERERER FLERE LOKALE GEVINSTER END FORVENTET
Da Grenaa Maskin Snedkeri (GMS) i august 2017 flyttede fra det centrale Grenaa til Fannerup 15 kilometer mod vest, var ambitionen at skabe inspiration, liv og vækst i det lille lokalsamfund.
Via Wood Supply, 29. april 2019
DANSK TRÆBYGGERI HALTER EFTER UDLANDET
Træ som byggemateriale i større stil reducerer klimabelastningen med cirka 50 procent og gør høje og bæredygtige konstruktioner mulige. Det har flere nabolandet fundet ud af for længst, skriver statiker Kåre Tinning og rådgiver Mads Bech Olesen.
Via Licitationen, 26. april 2019
MERE SKOV ER GODT FOR KLIMAET OG FOR ØKONOMIEN
Det er positivt, at Danmarks skove og anvendelsen af træ til byggeri er kommet højere op på den politiske dagsorden med konkrete udspil fra flere politiske partier. Især hæfter vi os ved, at der ser ud til at være enighed om at udvide skovarealet herhjemme, og at flere har sat politiske mål for anvendelsen af træ til at bygge med.
Via Århus Stiftstidende, 26. april 2019
CITY CALLS FOR ‘SIX BIG MOVES’ TO FIGHT CLIMA CHANGE IN VANCOUVER
Vancouver sætter ambitiøse klimamål, med træbyggeri som et centralt værktøj. I 2030 skal klimabelastning fra byggematerialer være reduceret med 40 procent.
Via Vancourier, 22. april 2019
FORSKERE: ENSIDIGT FOKUS PÅ URØRT SKOV LØSER IKKE KLIMA- OG BIODIVERSITETSKRISEN
Engelbreth Larsens fremstilling af urørt skov giver ikke mening på vores breddegrader. Under danske forhold giver dyrket skov nemlig et større bidrag til kampen mod klimaforandringer end urørt skov, skriver tre forskere fra Københavns Universitet.
NY RAPPORT: TRÆ ER FREMTIDENS BYGGEMATERIALE
En ny rapport, bestilt af Nordisk Ministerråd, konkluderer, at det ikke alene er muligt at reducere CO2-aftrykket i vores træbyggeri, det resulterer også i væsentligt sundere indeklima.
Via Building Supply, 11. april 2019
TRÆ SOM BYGGEMATERIALE HITTEDE PÅ BUILDING GREEN
Træ som byggemateriale var det helt store trækplaster på Building Green i Aarhus, der oplevede et højere antal besøgende end begge de foregående år.
KØBENHAVN VIL FORBYDE BRÆNDEOVNE
I forbindelse med et lovforslag fra regeringen er der mange høringssvar, der lægger pres på får at indføre forbud mod anvendelse a f brændeovne, blandt andet med forslag om beskatning.
REGERINGEN SÆTTER FLIRT MED MERE BYGGERI I SKOVE PÅ PAUSE
Regeringen rører ikke ved skovloven før valget, og dermed er årelange planer om at åbne skovene for mere byggeri på pause. V åbner for helt at skrotte nogle af lempelserne.
DENNE UGE SÆTTER REKORDMANGE FOKUS PÅ BÆREDYGTIGT TRÆ
I uge 15 løfter FSC Danmark og en lang række organisationer og virksomheder fanen højt for bæredygtigt træ.
Via Wood Supply, 8. april 2019
DANMARKS HØJESTE TRÆHUS PÅ ØSTERBROGADE
20 studieboliger på seks trækonstruerede etager indtager forsømt hjørne.
Via Magasinet KBH, 6. april 2019
DANSK VINDER I KONKURRENCE OM BÆREDYGTIGT BOLIGBYGGERI
URBAN POWER vinder åben international konkurrence om eksperimenterende boligbyggeri i træ i Hamar i Norge.
MIDLERTIDIGE STUDIEBOLIGER I TRÆ PÅ VEJ
Midlertidige studieboliger i træ er på vej til DSB’s gamle værkstedsområde i København.
Via Politiken Byrum, 3. april 2019
TILLADT AT BYGGE TRÆHUSE OVER 4 ETAGER I DANMARK
Bygningsreglementet indeholder IKKE et forbud mod høje huse i trækonstruktioner, hvis bare sikkerhedskravene i forhold til brand opfyldes.
SENIORER VIL HAVE BOFÆLLESSKAB I TRÆ
Sangberg har designet Seniorbofællesskabet Sundbo på Amager, der er en del af et nyt værdiprogram.
TRÆ TRÆKKER FRA FELTET AF ANDRE BYGGEMATERIALER
Tower of Wood på Pier 2 i Aarhus kan bane vejen for et egentlig videnscenter om træbyggeri i Danmark, håber stadsarkitekten i Aarhus Stephen Willacy.
BYGNINGSFYSIKDAG 2019
På bygningsfysikdagen deler praktikere, beslutningstagere og forskere den nyeste viden om bygningers varme-, fugt- og indeklimaforhold.
Via Statens Byggeforskningsinstitut
TRÆ TRÆKKER FRA FELTET AF ANDRE BYGGEMATERIALER
Tower of Wood på Pier 2 i Aarhus kan bane vejen for et egentlig videnscenter om træbyggeri i Danmark, håber stadsarkitekten i Aarhus Stephen Willacy.
Via Mester Tidende, 1. april 2019
MINISTER VIL PLANTE FLERE TRÆER I DANMARK
Der skal mere natur i Danmark, og derfor vil miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen have kortlagt, hvor der mangler bynære skove i Danmark.
Via Maskinbladet, 29. marts 2019
NT FORENING: KOMMERCIELLE ØJNE ER VEJEN TIL MERE TRÆBYGGERI
Foreningen Træ i Byggeriet er en ny vigtig spiller i bæredygtighedsdebatten, mener initativtageren
Via Wood Supply, 1. april 2019
SE BILLEDERNE: FØLG UDKIGSTÅRN FRA SKOVBUNDEN TIL TRÆKRONERNE
Arbejdet med udkigstårnet over trækronerne i Gisselfeld Klosters skove på Sydsjælland har stået på siden sommeren 2014.
Via Wood Supply, 25. marts 2019
DANSKE ARKITEKTER SKAL DESIGNE NORDAMARIKAS HØJESTE KONTORHUS I TRÆ
3XN er valgt til at designe T3 Bayside i Toronto. Bygningen bliver med sine 10 etager fordelt på 42 meter den højeste moderne kontorbygning udført i træ i hele Nordamerika.
MODIFICERET TRÆ: TRÆ, DER HVERKEN RÅDNER ELLER BLIVER VÅDT
Vådt træ rådner, men modificeret træ er behandlet med miljøvenlig teknologi, så det ikke kan rådne. Hemmeligheden ligger i at holde træet tørt, selv når det regner på det.
Via Videnskab.dk, 20 marts 2019
TRÆERNE SVÆKKEDE EFTER TØRKE: SKOVEJER ADVARER MOD INVASION AF BARKBILLER
Skive Kommunes skove slap pænt gennem sidse års knastørre sommer, og meget tyder på, at de stærke nok til den kommende sommer.
Via Skivefolkeblad.dk, 20. marts 2019
TRÆHUSE MED SÆRLIGT BYGGEKONCEPT VÆKKER OPSIGT I ROSKILDE
44 energi- og miljøvenlige boliger i Skademosen i Roskilde-bydelen Trekroner får lige nu en del opmærksomhed.
Via Mester Tidende, 20. marts 2019
DANSK TEGNESTUE FORMER 36.000 KVM NORSK TRÆBYGGERI
Arkitema Architects er med, når et cirka 75.000 kvm stort område ved Oslos tidligere lufthavnsareal Fornebu bliver til en bæredygtig bydel.
Via WoodSupply, 20. marts 2019
PLANER OM NYT TRÆTÅRN: SKAL SÆTTE FOKUS PÅ BÆREDYGTIGHED
I Aarhus er der planer om at bygge et 10-etagers tårn af bæredygtigt træ på Aarhus Havn.
Via TV2 Østjylland, 20. marts 2019
NU ER VERDENS HØJESTE TRÆBYGNING INDVIET
15. marts blev dagen, da Mjøstårnet i Brumunddal i Norge officielt blev verdens højeste træbygning.
Via WoodSupply, 19. marts 2019
TRÆINDUSTRIEN: VENSTREFLØJENS SKOVPOLITIK ER INGEN GARANTI FOR MERE BIODIVERSITET
Debat: Får SF, S og Alternativet magt, som de har agt, indebærer det et stop for betydelige dele af træproduktionen, som vil have store samfundsøkonomiske konsekvenser og være til skade for klimaet, skriver Knud Svinding og Flemming Larsen.
RADIKALE I KLIMAUDSPIL: HALVDELEN AF ALT LAVT NYBYGGERI I 2030 SKAL VÆRE I TRÆ
Træbyggeri skal udbredes i Danmark, og flytrafik skal pålægges en CO2-afgift.
Via Politiken Byrum, 18. marts 2019
TRÆFATTIGT TRÆHUS FÅR NY BYGHERRE
Indvendigt får Fællesbyg Køge Kysts boligprojekt skillevægge i enten træ eller gips. Ude bliver de ikke-bærende ydermure også fortsat i træ.
Via Wood Supply, 16. marts 2019
TRÆ I BYGGERI: ENS OVERSIGTER GIVER FIRMAER KLARHED OG BESPARELSER
Gratis miljøvaredeklarationer bliver inden længe en hjælp for byggeindustrien.
Via Wood Supply, 15. marts 2019
TRÆ ER FREMTIDENS BÆRENDE BYGGEMATERIALE
Træ er et sundt, elegant og fleksibelt naturmateriale, som gør en positiv forskel for CO2-regnskabet. I et nyt online tema sætter Troldtekt A/S fokus på fordelene og nogle af de barriere, der kan være for at bygge mere i træ.
Via Building Supply, 13. marts 2019
KORKGULVE SKAL GIVE GODT ARBEJDSMILJØ PÅ SYGEHUS
Nyt lægehus skal snart indvies på Frederikshavn Sygehus. Her er der lagt vægt på et godt arbejdsmiljø med korkgulve, der er lyddæmpende, hygiejnevenlige og affjedrende.
KØGE DROPPER DANMARKS HØJESTE TRÆBYGGERI: TRÆ ERSTATTES MED BETON
Et syvetagers træbyggeri får alligevel ikke en bærende konstruktion i træ. Drømmene om det, der kunne blive Danmarks hidtil højeste træhus, er brast i Køge.
Via Wood Supply, 12. marts 2019
FSC INTERNATIONAL MODTAGER 1 MILLION EURO TIL AT STYRKE BÆREDYGTIG SKOVDRIFT
FSC International modtog i denne uge 1 million euro fra den hollandske Postcode fond. Pengene skal bruges til at booste FSC’s arbejde med at udvikle nye, digitale løsninger til at sikre bæredygtig skovdrift globalt.
NY FORENING: EJERE AF TRÆHUSE SKAL SLIPPE BILLIGERE I SKAT
Træfolk går i kødet på beton-industrien med forslag om, at købere af klimavenlige huse skal slippe billigere i skat og afgift.
Via Fyens Stiftstidende, 8. marts 2019
FIRE ETAGER ER IKKE NOK: RADIKALE VENSTRE VIL LØFTE TRÆHUSE MOD HIMLEN
Radikale Venstre vil lovgive for klimavenligt byggeri i træ på mere end fire etager. Ole Birk Olesens frivillige ordning er ikke nok, mener boligordfører Rasmus Helveg Petersen.
Via Ringkøbing Skjern Dagbladet, 8. marts 2019
EFTER TØRKEN
Kronik. Klimaforandringerne kan ramme de danske træer hårdt og skræmmende hurtigt. Vil vi sikre de danske skove, må vi være åbne over for nye arter, mener forskere.
Via Weekendavisen, 8. marts 2019 (Kræver login)
VÄRLDENS HÖGSTA TRÄHUS ÖPPNAT
Mjøstårnet i norska Brumunddal har nått sina 85,4 meters höjd, och är världens högsta trähus. Det är också ett “äkta” trähus helt konstruerat i trä.
Via NTT Woodnet, 7. marts 2019
TRÆBRANCHEN FYLDER GODT I ØKONOMIEN
Ny rapport: Træbranchen sikrer tocifrede milliarder til samfundet.
Via Mester Tidende, 5. marts 2019
NY RAPPORT: TRÆ SKABER JOB, VELSTAND OG BEDRE KLIMA
Pressemeddelelse: Danske virksomheder, der bruger træ som råvare, skaber job til 115.300 danskere, bidrager årligt med 77 mia. kr. til den danske velstand og spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling, viser en ny kortlægning af træsektorens betydning for det danske samfund.
FLIS-KRISE UNDER OPSEJLING
Forbruget af træflis stiger på ryggen af flere års gode tider for de små varmeværker. Der bliver rift om fremtidens flis til energiformål. Det mener skovrider Michael Gehlert.
Via Maskinbladet, 4. marts 2019
TRÆLEVERANDØRER INDLEDER FÆLLES KAMP FOR MERE BÆREDYGTIGT BYGGERI
En ny forening skal sikre mere træ i byggeriet – Taasinge Elementer går i front.
Via Wood Supply, 4. marts 2019
NY RAPPORT: TRÆBRANCHEN SIKRER TOCIFREDE MILLIARDER TIL SAMFUNDET
Træ i industrien er en vigtig spiller i jagten på bedre økonomi, øget beskæftigelse og bedre forhold for klimaet. Det fastslår en ny rapport, der blev offentliggjort mandag formiddag.
NY ANALYSE: TRÆ ER GODT FOR BÅDE ØKONOMIEN OG KLIMAET
Danske virksomheder, der bruger træ som råvare, skaber 115.300 jobs, bidrager årligt med 77 milliarder kroner til den danske velstand og spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling, viser ny analyse.
ET TRÆHUS BINDER OP TIL 110 TON CO2 – OG TRÆSEKTOREN BESKÆFTIGER 51.400 MENNESKER I DANMARK
Dansk Skovforening, Dansk Energi har sammen med Brancheforeningen Danske Byggecentre, Træ- og Møbelindustrien og Dansk Træforening fået udarbejdet en rapport, som viser betydningen af træ for dansk økonomi, samfundet og klimaet.
Århus Stiftstidende, 3. marts 2019
ET HØJHUS BATTER MERE END EN Y-STOL
Mere træ i byggeriet hjælper klimaet, giver vækst og job i provinsen, mener Dansk Industri.
Århus Stiftstidende, 3. marts 2019
REGLERNE STÅR I VEJEN, MEN: HØJHUSE AF TRÆ ER GENVEJ TIL MINDRE CO2
Arkitekter og træbranchen ønsker klimamærkning af huse for at fremme byggeriet af træhuse, sikre innovation og igangsætte et nyt eksporteventyr. Men i Danmark har vi ikke “sort bælte i at tilpasse os,” konstaterer direktør for Taasinge Elementer.
Århus Stiftstidende, 3. marts 2019
MINISTER: ORDNING FOR BÆREDYGTIGE HUSE ER PÅ VEJ
Ny bæredygtighedsklasse skal fremme brugen af træ i nybyggeri. Men de bliver frivillige, ikke et krav.
Århus Stiftstidende, 3. marts 2019
DERFOR SKAL DU BO I ET TRÆHUS
Herunder får du fire gode argumenter for at vælge at bo i et hus af træ.
Århus Stiftstidende, 3. marts 2019
DANSK SKOVFORENING: 80-100 ÅRS PRODUKTION GÅR TABT EFTER TØRKE
Hvert tredje unge træ døde på grund af sidste års tørke, viser en undersøgelse. Men også de gamle træer har taget skade.
Via Jyllands Posten, 28. februar 2018
GRAN PÅ MENUEN: KRÆFTHÆMMENDE BAKTERIER KAN LEVE AF NÅLETRÆER
Forskere ved DTU Bioengineering har været med til at sandsynliggøre, at præbiotika med fibre fra nåletræer kan beskytte mod inflammation og tyktarmskræft.
Via Ingeniøren, 28. februar 2018
TRÆ VISER VEJEN TIL BÆREDYGTIGT BYGGERI
Træbyggeri er blot et af byggebranchens værktøjer til at reducere klimabelastningen – men et meget effektivt et af slagsen. Nu får byggeri med bæredygtigt træ fornyet opmærksomhed fra politikere herhjemme.
Via Bygge- & Anlægsavisen, 27. februar 2018
FÖRARLÖSA BILAR I SKOGEN KAN FJÄRRSTYRAS FRÅN LÅNGA AVSTÅND
Svenska Einride, som planerar en stor flotta av eldrivna och självkörande lastbilar, vill av miljöskäl inte att dieselbilar ska få göras självkörande.
Via Land Skogsbruk, 25. februar 2019
SKOVEJERE KAN LAVE KLIMATILPASSET SKOV MED FORANDRINGSPARATE TRÆER
Meget tyder på et varmere og mere ustabilt klima. Temperaturstigninger på 2 grader eller mere, flere storme, flere våde og flere tørre perioder. Det har alt sammen betydning for de træarter, man skal udvælge. Men det er der råd for, lyder det fra landskabskonsulent.
Via Effektivt Landbrug, 23. februar 2019
FORSLAG I KØBENHAVN: PLANT TRÆER I BYEN FREMFOR AT BETALE CO2-AFLAD I ANDRE LANDE
Det er bedre at plante træer i København, end at støtte klimaprojekter i andre lande. Sådan lyder det fra et enigt økonomiudvalg i Københavns Kommunes Borgerrepræsentation.
Via Ingeniøren, 21. februar 2019
STORSTILET KLIMALØSNING: FORSKER VIL PLANTE 1.200 MILLIARDER CO2-SUGENDE TRÆER
Både en schweizisk forsker og Australiens premierminister har netop fremlagt ideer om at plante massevis af træer for at suge CO2 ud af atmosfæren.
FREMTIDENS GRØNNE HJEM: TÅRNHØJE TRÆHUSE KAN LAGRE STORE MÆNGDER CO2
Byggeriet er en kæmpe klimasynder. Men kan vi udskifte beton med træ, kan vi sænke CO2-udledningen.
HOTEL FORTSÆTTER I KORK-SPORET
Fire mødelokaler har fået korkgulve på Hotel Fårup. Derfor er det kun badeværelser og trapper, der ikke har den type gulv.
Via Dagens Byggeri, 19. februar 2019
HØR OM DANMARKS HØJESTE TRÆTÅRN PÅ BUILDING GREEN AARHUS
Building Green-partner InnoBYG byder velkommen til et spændende indlæg ”Tower of Wood – Et læringsprojekt for hele byggebranchen”. Deltag Gratis d. 4. april på Central Stage i Centralværkstedet.
Via Building Supply, 19. februar 2019
PEETZ CEDER BLIVER SMUKKERE OG SMUKKERE MED ÅRENE —MED MINIMALE UDGIFTER TIL VEDLIGEHOLDELSE
En facadebeklædning udført i Peetz Ceder (Red Western Cedar) ældes med charme og ynde.
Via Building Supply, 19. februar 2019
NORSK KAPITALFOND HIVER INNOVATIV TRÆ-STARTUP UD AF DANMARK
Nordjyske Saga Wood har længe haft planer om at flytte sin produktion af terrasser, facader og hegn i bæredygtigt træ længere nordpå – til Norge og de norske skove, hvor virksomheden får sine råstoffer fra. Det ser nu ud til at lykkes.
Vis Wood Supply, 18. februar 2019
REKREATIVT OMRÅDE RENOVERET MED ROBINIETRÆ
Til den bæredygtige renovering af Skøjtesøerne i Bramming er der brugt store mængder robinietræ, som sikret er et bæredygtigt alternativ til trykimprægneret træ.
KRONIK: FREMTIDENS BOLIGER ER AF TRÆ
I en tid hvor miljø og klima står højt på dagsordenen, og der både nationalt og globalt investeres massivt i at mindske udledningen af drivhusgasser, bør vi lære af de almennyttige boliger i Lisbjerg Bakker, der er bygget i træ.
Via Århus Stiftstidende, 17. februar 2019
GOOGLE VIL BYGGE NY SMART BYDEL – SÅDAN KOMMER DEN TIL AT SE UD
Google leger ejendomsudvikler og vil bygge 2.500 boliger i en ny “smart city” i Toronto. Bygningerne i den måske kommende bydel skal ifølge de nuværende planer opføres i træ.
Via finans.dk, 15. februar 2019
LÖVTRÄ INOM BYGG FÅR 2,8 MILJONER I BIDRAG
I Europa finns ett stort och ökande lövträdsbestånd som är en underutnyttjad resurs inom byggsektorn. Nu anslås pengar till ett samverkansprojekt som ska utveckla innovativ teknik för lövträkonstruktioner.
Vis Nyggindustrin.se, 12. februar 2019
NU STARTER BYGGERIET AF LUKSUSHYTTE I TRÆTOPPEN
Siden 2012 har gruppen bag projekt “Løvtag” forsøgt at realisere en drengedrøm. Nu er det lykkes.
Via Fritidsmarkedet, 12. februar 2019
BYGHERRE OPFØRER DANMARKS FØRSTE BOLIGBLOKKE AF TRÆ
En af de helt store klimasyndere i dag er byggeriet. Derfor skal almene boliger bygges bæredygtigt. Det mener Allan Werge, direktør i boligorganisationen AL2Bolig, der er bygherre bag seks nye klimavenlige boligblokke af træ lidt uden for Aarhus. Og så er det ikke engang dyrere at bygge grønt.
NY CERTIFICERING SKAL STYRKE GULVSLIBERFAGET
Gulvgrossisten Scandinova har netop lanceret en certificeringsordning, der skal styrke både håndværk og designmuligheder for professionelle, der udfører behandling af trægulve.
NY HJEMMESIDE SAMLER VIDEN OM SKOVBRUG
En ny webside samler litteratur om skovbrug. Indholdet er gratis.
Via Landbrugs Avisen, 11. februar 2019
32 METER HØJT GENBRUGELIGT TRÆTÅRN PLANLÆGGES PÅ AARHUS HAVN
Et 10 etager og 32 meter højt tårn skal vise potentialet med massivtræ, før det bliver pillet ned igen, og elementerne bliver genbrugt i nye byggerier – hvis ellers en investor vil være med.
Via Ingeniøren, 8. februar 2019
10 ETAGERS TRÆTÅRN SLÅR RØDDER PÅ AARHUS Ø
Med en placering ved siden af ’Domen’ og Navitas på Aarhus Øs Pier 2 vil det 32 meter høje trætårn, Tower of Wood, være meget synligt.
Via Wood Supply, 7. februar 2019
TRÆTÅRN PÅ 32 METER SKYDER OP I AARHUS
Et trætårn vil snart slå rødder i Aarhus. Det skal inspirere og være et læringsprojekt for hele byggebranchen.
Via Dagens Byggeri, 6. februar 2019
NU BLIVER BYGGEPLADSENS ENGANGSTRÆ TIL GENBRUGSTRÆ
Hvert år bliver tusindvis af ton forskallingstræ og stilladsrækværk fra byggepladser smidt til forbrænding, selvom det egentlig godt kunne bruges igen. En af de tre vindere af konkurrencen Circular Construction Challenge vil gøre en forretning ud af genbruget.
Via Ingeniøren, 5. februar 2019
KOLDT SKOVARBEJDE, LUNE TRÆSYSLER OG VARM KAKAO
Det Grønne Museum ved Gl. Estrup rykker skoven helt tæt på museet og indbyder i vinterferien til flere forskellige aktiviteter med træ både ude og inde.
Via Århus Stiftstidende, 4. februar 2019
FREMTIDENS BYER SKAL BYGGES MED TRÆ
Produktionen af byggematerialer står for omkring 10-15 procent af Danmarks samlede CO2-udledning, så der er store klimaeffekter at hente ved at omstille byggebranchen til mere træbyggeri, blogger branchedirektør Flemming Larsen, Træ- og Møbelindustrien.
FÆLD OG KLØV DIT BRÆNDE SIKKERT
Glemmer du sikkerheden kan det hurtigt gå galt. Følg derfor disse helt simple råd når du henter brænde i skoven.
Via Dansk Skovforening, 1. februar 2019
GRØN INSPIRATION TIL HORSENSIANERNES BYGGEDRØMME
Gratis udstilling om bæredygtigt træbyggeri kan nu opleves i Horsens midtby. Der er mange muligheder for at bygge bæredygtigt med træ, og det viser udstillingen ‘City of Wood’, som lige nu står i forhallen på Horsens Rådhus. Kommunen håber, at udstillingen kan give borgere, studerende og virksomheder inspiration til at tænke mere bæredygtigt inden for byggeri.
Via Østbirk Avis, 31. januar 2019
ÆLDGAMMELT MATERIALE HITTER IGEN: BOLIGFORENING BYGGER DANMARKS HØJESTE TRÆHUSE
Fokus på at bygge miljøvenligt har fået flere lande til at bygge højt i træ.
FLIS-KRISE UNDER OPSEJLING
Forbruget af træflis stiger på ryggen af flere års gode tider for de små varmeværker.
Via Grøn Teknik, 30. januar 2018
68 KLIMAVENLIGE HELÅRSBOLIGER PÅ HELGOLAND
Sangberg står bag 68 nye boliger på Helgoland. De klimavenlige boliger understøtter Helgolands ambitioner om at blive en nul-emission ø. Projektet er designet som et klimavenligt træbyggeri i fornybare materialer.
Via Building Supply, 29. januar 2019
SÅDAN BLIVER DU SKOVEJER
Har man jorden, kan alle blive skovejere. Skovfoged Peter Kjøngerskov fortæller her hvordan.
Via Grøn Teknik, 28. januar 2019
ALLE GODE GANGE TRE FOR BUILDING GREEN AARHUS
Byggeeventen Building Green har kridtet banen op til endnu et par dage i det bæredygtige byggeris tegn i Aarhus. Den 3. og 4. april slår messen endnu engang dørene op til Centralværkstedet centralt i Smilets By.
Via Wood Supply, 28. januar 2019
SÅ MÅ DER KLATRES
Nu har Københavns Zoo fået plantet træer, som er store nok til de kinesiske kæmpepandaer.
Via Wood Supply, 28. januar 2019
ARKITEKTEN BAG OPSIGTSVÆKKENDE TRÆ-MOLE BLIVER HOVEDTALER PÅ BUILDING GREEN
Den 3. og 4. april slår Building Green endnu engang dørene op til Centralværkstedet i Aarhus til et par dage med fokus på bæredygtigt byggeri.
Via Wood Supply, 23. januar 2019
DER SKAL TURBO PÅ DEN BÆREDYGTIGE OMSTILLING AF BYGGEBRANCHEN
DEBAT: Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesens nytårsberetning i Dagens Byggeri satte fokus på vigtige emner, men vores nytårsønske til ham er: Sæt mere fart på den bæredygtige omstilling.
Via Dagens Byggeri, 21. januar 2019
NU SKER DET: 45 METER HØJT TRÆTÅRN STÅR SNART KLAR
Efter flere måneders forsinkelse åbner det spektakulære trætårn i Camp Adventure Park ved Gisselfeld Klosters skove snart op for offentligheden.
Via Wood Supply, 18. januar 2019
HVEM UDDANNER INGENIØRER TIL AT BYGGE MED TRÆ?
Byggesektoren lander højt på listen af klimasyndere, hvorfor der kræves umiddelbar handling for at nedbringe sektorens klimabelastning. Den udvikling er undervejs, hvilket ses i en stigende anvendelse af træ i byggeriet, især i landene omkring os, hvor træbyggeri virkelig boomer lige nu.
SÖDRAS SVANEMÆRKEDE TRÆFACADER ER FREMTIDEN FOR MILJØ OG BYGGERI
Det banebrydende Eco-village-byggeri ”Skråningen II” med 46 træbeklædte huse, som tegnestuen Vandkunsten har skabt, bliver opført i Svanemærket Thermofyr fra Södra.
Via Ingeniøren, 17. januar 2019
FORSKERE KNÆKKER KODEN TIL AT LAVE BRÆNDSTOF AF TRÆAFFALD
Forskere fra Aalborg Universitet har sammen med Steeper Energy knækket koden til at lave træaffald om til biobrændstof til fly, skibe og lastbiler. Forskerne tror på, at et nyt dansk industrieventyr venter forude.
Via Innovationsfonden, 16. januar 2019
GØR LANG LEVETID EN BYGNING BÆREDYGTIG?
En række kolleger fra forskningsverdenen og træbranchen står bag debatindlægget, der diskuterer hvorvidt lang levetid af et byggeri er ensbetydende med, at bygningen er bæredygtig.
Via Licitationen, 7. januar 2019
SOM REN BETONBY NÅR KØBENHAVN ALDRIG BYENS KLIMAMÅL
København har sat en flot målsætning om at blive CO2-neutral i 2025, men byen skal samtidig bygge flere boliger. Derfor er det nødvendigt at overveje alternativer til beton, skriver forskere og træindustriens aktører.
Fakta
Læs mere:
Nyheder om træ på internettet:
-
Wood-Supply.dk
Onlinemedie, der dækker den danske træ- og møbelindustri.
-
danishfurniture.dk
Onlinemedie om dansk møbelproduktion
-
Naturstyrelsen
Nyheder fra Naturstyrelsen og de danske statsskove.
-
Dansk Skovforening
Nyheder fra de danske privatskove.
-
Træinformation
Aktuelle emner med fokus på anvendelsen af træ i byggeriet.
-
Skoven i Skolen
Nyheder fra Skoven I Skolen, et undervisningsprojekt, som giver lærere og elever mulighed for at flytte undervisningen ud i skoven og andre steder i det fri.