
Nyhedsoverblik: Det skriver andre medier om træ
Link til historier om træ på andre medier der også er værd at læse.
SENSORER OG DATA KAN BEKÆMPE TRÆBYGGERIETS STØRSTE FJENDE
Sensorteknologi, der måler træfugtighed og temperatur i byggeelementer, kan eliminere skader og bane vejen for mere bæredygtigt træbyggeri. Det har Cowi og Arkitema sammen med startup-virksomheden Woodsense demonstreret som en del af acceleratorprogrammet Urbantech.
Via Byens Ejendom, 16. maj 2022
PENSIONS- OG FORSIKRINGSSELSKABER ER VELKOMNE I SKOVEN
Det skal være muligt for pensions- og forsikringsselskaber at investere i danske skove som ikke blot ejes af andre – men som de selv kan eje og drive, mener man blandt andet hos Dansk Skovforening samt hos brancheforeningen Forsikring & Pension.
Via Effektivt Landbrug, 15. maj. 2022
TYPEHUS I TRÆ SKAL DEMONSTRERE KLIMABEVIDSTHED
En lang række virksomheder i byggebranchen er gået sammen om et nyt typehus i træ. Huset demonstrerer, hvorden den frivillige bæredygtighedsklasse allerede nu kan overholdes.
Via Byens Ejendom, 14. maj 2022
FOND GIVER TILSAGN TIL 230 HEKTAR SKOV- OG LAVBUNDSPROJEKTER: DE FØRSTE TRÆER ER PLANTET
Spaden er stukket i jorden til det første af Klimaskovfondens skovrejsnings- og lavbundsprojekter, der skal accelerere den danske klimaindsats. I fondens første ansøgningsrunde er der givet tilsagn om etablering af 24 nye skove og et stort lavbundsprojekt.
HER ER DANSK SKOVFORENINGS ØNSKER TIL SKOVPLANEN: SÆT KURSEN FOR FREMTIDENS SKOV NU!
En skovplan skal sikre skovenes bidrag til at løse tiden største udfordringer – klimakrise og biodiversitetskrise. Derfor skal vi hurtigst muligt i gang med at plante mere skov, så vi kan nå målet om, at 25 procent af Danmarks areal skal være dækket af skov. En national betalingsordning for dem, der vil rejse skov, kan være et af redskaberne, der kan sætte turbo på skovrejsningen, mener Dansk Skovforening.
Via Dansk Skovforening, 12. maj 2022
STATUS PÅ SKADEVOLDERE I NORDMANNGSGRAN
Der ses i år en relativt stor mængde skadevoldere – i hvert fald i de mildere egne af landet.
Via Skovdyrkerne, 11. maj 2022
HELT BRÆNDT AF: SUCCESFULD TEST BANER VEJEN FOR HØJT TRÆBYGGERI I KØBENHAVN
Den 24 meter og syv etagers høje træbygning i bydelen UN17 Village i Ørestad Syd opføres lige nu og har gennemgået nogle af Danmarks mest omfattende brandtest – med succes.
NREP DELER RESULTAT AF BRANDTEST: KAN GIVE MERE HØJT TRÆBYGGERI
En nyudviklet specialløsning uden brug af kemikalier i byggeriets træfacader kan minimere risikoprofilen markant og reducere prisen for højt bæredygtigt træbyggeri i fremtiden, viser ny brandtest.
Via Dagens Byggeri, 9. maj. 2022
DANSK VIRKSOMHED BAG TRÆ-SENSOR KLAR TIL SKANDINAVISK EKSPANSION
Danske Woodsense, der har udviklet en sensor til fugtmåling i træ, er nu klar til skandinavisk ekspansion, og første skridt på rejsen bliver Norge, hvor virksomheden har etableret salgsafdeling.
TRÆINDUSTRIEN: KRIGEN I UKRAINE KALDER PÅ MERE SKOVREJSNING OG NYE MÅL FOR URØRT SKOV
En tredjedel af verdens certificerede skovareal befinder sig i Rusland og Ukraine, og Danmarks adgang er nu blevet besværliggjort. Det giver anledning til at tænke skovrejsning ind i de aktuelle klimaforhandlinger og genbesøge ambitionerne om urørt skov, skriver Lærke Flader.
NU KAN ALLE LANDETS KOMMUNER SIKRE RENERE LUFT MED FORBUD MOD ÆLDRE BRÆNDEOVNE
Folketinget har netop vedtaget en lov, der giver landets 98 kommuner mulighed for at forbyde gamle brændeovne og pejseindsatser produceret før juni 2008 i områder med fjernvarme eller naturgas.
Via Miljøministeriet, 5. maj 2022
HENNING LARSEN LØFTER SLØRET FOR 22.000 KVM TRÆBYGGERI
Efter at have vundet en interviewkonkurrence i slutningen af 2018 kan Henning Larsen nu afsløre designet af et 22.000 kvm stort oplevelsescenter, samtidig med at arbejdet på byggepladsen er i fuld gang i Göteborg.
Via Byens Ejendom, 4. maj 2022
TRÆ I BYGGERIET: CO2-AFGIFT SKAL DA IKKE SÆRBEHANDLE DE STØRSTE FORURENERE
En CO2-afgift bør være ensartet, så produkters forurening afspejles i prisen. Regeringens nye udspil er endnu et eksempel på særhensyn i betonens favør, skriver Martin Tholstrup.
AKTØRER: BRUG AF TRÆ I ENERGIPRODUKTIONEN ER VIGTIG FOR DEN GRØNNE OMSTILLING
Myten om at flis kommer fra gamle løvtræer, der fældes og brændes af, og at skovbunden bliver støvsuget for dødt ved, holder ikke, skriver aktører i skovbruget.
STOR NÅLETRÆSNUDEBILLE ER BEGYNDT AT SVÆRME
Nu er nattefrosten for alvor væk og den store brune snudebille begynder at sværme ud i nåletræskulturerne og æder barken på de nye planter.
SPÆNDENDE PROJEKTER PÅ PROGRAMMET
Træbyggeri i Danmark har udviklet sig meget gennem de sidste par år. Samtidig med udviklingen i Danmark skal vi fortsætte med at blive inspireret af udlandet og de eksisterende projekter, så vi kan lære af de erfaringer, som andre har gjort sig.
Via Building Supply, 2. maj 2022
SKAB KUNST MED EN MOTORSAV
Det er ikke alle fag ved DM i Skills, hvor deltagerne konkurrerer med hinanden. Skov- og naturtekniker er med som et såkaldt demonstrationsfag.
NYT PROJEKT SKAL GØRE BRANCHEN TRYG VED AT BYGGE HØJHUSE I TRÆ
Frygten for brand kan bremse fremtidens bæredygtige etagebyggerier i træ. Derfor skal nyt projekt nu skabe dokumentation, som viser udvalgte trækonstruktioners brandmodstandsevne i kombination med biobaseret isolering.
FOND GIVER TILSAGN TIL 230 HEKTAR SKOV- OG LAVBUNDSPROJEKTER: DE FØRSTE TRÆER ER PLANTET
Spaden blev i dag stukket i jorden til det første af Klimaskovfondens skovrejsnings- og lavbundsprojekter, der skal accelerere den danske klimaindsats. I fondens første ansøgningsrunde er der givet tilsagn om etablering af 24 nye skove og et stort lavbundsprojekt.
Via Maskinbladet, 27. april 2022
NYE KRAV I BYGNINGSREGLEMENTET FRA 2023: HVAD BETYDER DE FOR TRÆ I BYGGERI?
Livscyklusvurderinger (LCA) og CO2-grænseværdier for nybyggeri over 1.000 kvm bliver en del af bygningsreglementet fra 2023. Hør mere på konferencen “Træ til etagebyggeri og rækkehuse – nyeste udvikling i træbyggeri” den 3. maj.
Via Byens Ejendom, 26. april 2022
ØSTERBROS 22-METER HØJE TRÆHUS REJSER SIG ENDELIG
Efter flere års udskydelse kan 6-etagers træhus nu skyde op på et af Østerbrogades lidt trætte hjørner.
Via Magasinet KBH, 23. april 2022
KLIMAET KALDER PÅ FRIHED FOR RUSSISK GAS OG EN MASSIV SKOVREJSNING
Af hensyn til klimaet og i lyset af den aktuelle forsyningskrise er en plan for udviklingen af vores skove blevet markant mere vigtig. Derfor bør vi forøge det danske skovareal fra 14 pct. i dag til 25 pct. i 2040, mener Dansk Industri og Radikale Venstre.
TOMME TRÆHYLDER SENDER HUMØRET I GULVHØJDE I TRÆINDUSTRIEN
Leveringsstop på ukrainsk træ og importforbud mod russisk træ giver problemer i træ- og møbelindustrien.
REGERINGEN ANERKENDER: SKOVPOLITIK GIVER FORSYNINGSPROBLEMER
Ministre anerkender, at de såkaldte naturnationalparker og urørt skov vil føre til vanskeligheder med den danske træforsyning og resultere i mere CO2-udslip.
Via Grøn Teknik, 12. april 2022
NY BOG SKAL INSPIRERE TIL MERE TRÆBYGGERI
Med en ny bog håber foreningen Træ i Byggeriet at kunne inspirere den danske byggesektor til at benytte endnu mere træ.
Via Wood Supply, 4. april 2022
DANMARKS HØJESTE TRÆHUS ER KLAR TIL OPSTART
Nordhavn er et område i rivende udvikling, og snart vil en ny bygning pryde den gamle industrihavns skyline. Pihlkonsortiet, der består af Pihl & Søn, LM Byg og M.J. Eriksson, er nemlig gået i gang med at bygge Nordhavns nye erhvervsdomicil, Marmormolen.
Via Building Supply, 31. marts 2022
NCC SKAL BYGGE TRÆ-DOMICIL TIL ROBOTFIRMAER I ODENSE
De to robotvirksomheder Mobile Industrial Robots og Universal Robots skal have nyt fælles hovedsæde i Odense – et Cobot & AMR Hub. Byggeriet er skabt af 3XN/GXN, Moe og Henrik Jørgensen Landskab og skal opføres i træ.
Via Wood Supply, 31. marts 2022
MINISTER VIL GIVE PENSIONSKASSER LOV TIL AT EJE SKOVE
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) er indstillet på, at danske pensions- og forsikringsselskaber skal kunne eje og drive skove gennem datterselskaber. Nu afventer kun grønt lys fra EU-Kommissionen.
DANSK AFFALDSSTRÆ SÆLGES TIL UDLANDET SOM VARMT BRØD – OG BLIVER TIL SPÅNPLADER
I 2021 håndterede den internationale genbrugsvirksomhed Geminor mere end 104.000 tons affaldstræ til materialegenanvendelse.
Via Wood Supply, 31. marts 2022
EN AF TRÆETS VÆRSTE FJENDER BORER DET HELE TIL STØV
Det er vigtigt at lokalisere, bekæmpe og forebygge borebiller.
Via Mester Tidende, 29. marts 2022
MILJØSTYRELSEN ADVARER MOD TRÆ FRA RUSLAND OG BELARUS
Virksomheder skal være særligt opmærksomme på træ og træprodukter fra Rusland og Belarus (tidligere Hviderusland).
Via Miljøstyrelsen, 29. marts 2022
BUILD IN WOOD 2022 SKAL INDFRI TRÆBYGGERIETS POTENTIALE
Byggebranchen inviteres i foråret til den årlige Build in Wood-konference, der denne gang sætter fokus på udfordringer i træbyggeriet, træ som ressource og valg af byggesystem.
PIHL BYGGER MED TRÆ I KØBENHAVN
Indenrigs- og boligminister, Kaare Dybvad Bek, har sammen med AP Pensions datterselskab, AP Ejendomme, og totalentreprenøren Pihl Konsortiet taget første spadestik til kontorejendommen, Marmormolen, der – som navnet antyder – opføres på netop Marmormolen i Københavns Nordhavn.
Via Mestertidende, 28. marts 2022
LCA OG LCC: PÅ FORKANT MED NYE KRAV TIL BÆREDYGTIGHED
I C.F. Møller Architects er LCA-værktøjer integreret i tegnestuens 3D- og BIM-workflows. Undervisning og struktureret vidensdeling på området er i gang, så organisationen er klædt på til de nye bæredygtighedskrav i byggebranchen fra 2023.
Via Building Supply, 25. marts 2022
TRÆ SKAL BÆRE 36 METER HØJT KÆMPEBYGGERI – NU BLIVER FØRSTE SPADESTIK TAGET
En 28.000 kvadratmeter stor bygning fordelt på otte etager bliver helt eller delvist bygget i træ. Det reducerer CO2-udledningen markant.
KOMMENTAR: GIV TRÆET LIGE KONKURRENCEMULIGHEDER
På flere områder er træ som byggemateriale stillet dårligere i forhold til eksempelvis stål og beton – det koster på den bæredygtige omstilling, så foreningen Træ i Byggeriet har tre ønsker til den grønne skattereform.
Via Dagens Byggeri, 17. marts 2022
NYT RÅHUS-KONCEPT FRA PALSGAARD SPÆR SKAL SÆTTE GANG I TRÆBYGGERIET
Spær- og elementproducenten har udviklet et koncept, der har til formål at lette byggeprocessen markant og dermed få endnu flere til at kaste sig over træbyggeri.
Via Dagens Byggeri, 17. marts 2022
SKOVSKOLEN FÅR NY CHEF FOR VIDENCENTER
Rasmus Kjær bliver ny chef hos Skovskolen, der er en del af Institut for Geovidenskab og Naturformidling på KU. Han forlader en stilling som videreuddannelsesleder hos Københavns Professionshøjskole.
ENTREPRENØR SENDTE BETONFOLK PÅ SKOLEBÆNKEN FOR AT BYGGE 30 METER HØJT TRÆHUS
Opførelsen af bydelen UN17 Village i Ørestad Syd har været en katalysator for entreprenøren CG Jensen, der nu i egenproduktion kan påbegynde opførelsen af et 30 meter højt træhus.
Via Wood Supply, 16. marts 2022
KRIGEN SÆTTER MØBELBRANCHENS FORSYNINGSKÆDER UNDER FORNYET PRES
Flere møbelforhandlere har efter Ruslands invasion af Ukraine kunnet berette om meget lange leveringstider, og nu meddeler producenterne, at krigen har sat råvareforsyningen under yderligere pres.
Via Wood Supply, 15. marts 2022
FSC LUKKER NED FOR RUSSISK TRÆ
Så længe den væbnede konflikt i Ukraine står på, har certificeringsorganet FSC valgt at suspendere alle certificeringer af træ fra Rusland og Belarus. Det betyder, at træ- og skovprodukter fra de to lande i kke kan bruges i FSC-certificerede produkter eller sælges som FSC-certificeret noget sted i verden, så længe konflikten fortsætter.
Via Wood Supply, 10. marts 2022
DANSK PRODUCENT AF TRÆFIBERISOLERING SKUBBER TIL VARM GRØN OMSTILLING
Hvis klimaambitionerne rent faktisk ønskes indfriet, så er jeg ret sikker på, at vi med de produkter, vi har udviklet i dag, kan opnå en pæn markedsandel på det europæiske marked i de kommende år, lyder den selvsikre spådom fra Henrik Andreasen, der står bag sjællandske Woodfiber.
Via Wood Supply, 10. marts 2022
TRÆBAROMETER VISER SMUKT, NÅR DU BYGGER MED TRÆ
Højere anvendelse af træ i byggeriet kan være med til at nedsætte byggebranchens CO2-udledning betragteligt. Derfor har boligselskabet KAB og Byggepartnerskabet &os i samarbejde med en række boligselskaber og eksperter udgivet en gratis guide til mere træ i den almene sektor: Træbarometeret.
Via Wood Supply, 9. marts 2022
NØGLEKORTEKSPERTER TAGER TRÆKORT I BRUG
Virksomheden Salto Systems, der specialiserer sig i adgangskontrol, har også set fidusen i brugen af træ.
Via Wood Supply, 9. marts 2022
SKOVREJSNING LANGS MOTORVEJEN
Arkil Vejservice forbereder jord til vildthegn og skovrejsning langs 20 kilometer af den fynske motorvej. Derudover arbejder de på projekt »Plant et træ« ved Blommenslyst.
Via Effektivt Landbrug, 5. marts 2022
GENBRUGSCENTER FREMVISER VARMEBEHANDLET OG BRANDIMPRÆGNERET FYRRETRÆ PÅ BEDSTE VIS
Genbrug går op i en højere enhed på Fredericia Genbrugscenter. Bergsten Timber har leveret trælameller i kvalitetstræ.
Via Byggematerialer.dk, 4. marts 2022
AFTALE OM 42 TRÆBOLIGER I KØGE ER PÅ PLADS
Endnu en vigtig del af udviklingen af den nye bydel i Køge Kommune, Køge Nord Skovby, er nu faldet på plads. Der er nemlig sat signatur på aftalen om opførelsen af de almene boliger, der skal opføres i den nye bæredygtige bydel.
Via Byens Ejendom, 2. marts 2022
UDDANNELSE I BÆREDYGTIGT BYGGERI
Som de første i Danmark tilbyder tømreruddannelsen på Next i Rødovre eleverne at uddanne sig i bæredygtigt byggeri.
FN: FLERE OG FLERE EKSTREME SKOVBRANDE
En ny FN-rapport kortlægger, hvor stor en stigning i ekstreme skovbrande fremtidens klima vil byde på.
Via Ekstra Bladet, 28. februar 2022
AGENDAEN I FOKUS PÅ BUILD IN WOOD
Danmarks største trækonference Build in Wood inviterer byggebranchen til konference den 18. og 19. maj med et stort program, der netop er offentliggjort.
Via Grønteknik, 28. februar 2022
TESTBYGGERI SKAL VISE OM TEGL ER MERE CO2-NEUTRALT END TRÆ
Hvad er mest bæredygtigt – tegl eller træ? I et nyt udviklingsprojekt sammenligner Realdania By & Byg de to materialers klimabelastning.
REALDANIA SØGER ARKITEKTER OG INGENIØRER TIL ETAGEBYGGERI I FREDERICIA
Hvilke materialer skal anvendes i fremtidens CO2-venlige boligbyggerier? Dét vil Realdania By & Byg undersøge via projektet MiniCO2 etagehuse i Kanalbyen i Fredericia. Planlægningen af det første byggeri i træ i fem etager blev igangsat i starten af 2020, og nu tilføjes endnu et boligbyggeri – denne gang i tegl.
Via Licitationen, 24. februar 202
DANSKE ARKITEKTER BAG 17.000 KVM TRÆSKOLE I TYSKLAND
Den 17.000 kvm store skole designes som en fleksibel træhybridbygning, hvilket byggetiden for bærende rammer med 30-40 procent i forhold til konventionelle løsninger.
Via Byens Ejendom, 23. februar 2022
PRISKOMITE JAGTER USLEBNE SNEDKERDIAMANTER
I år graver vi efter guld og borer efter diamanter. Sådan siger snedkermester og oldermand i Københavns Snedkerlaug Mads Raaschou om Snedkerprisen, der i år skal uddeles for femte gang.
Mester Tidende, 22. februar 2022
BUILD IN WOOD – TO DAGES FEST FOR TRÆBYGGERIET
Trækonferencen løber af stablen 18. og 19. maj med fokus på udfordringer med træbyggeri, træ som ressource og valg af byggesystem.
Via Dagens Byggeri, 22. februar 2022
SKOVENE SLAP NÅDIGT GENNEM STORMEN
Stormen »Malik« kategoriseres af DMI som en national klasse 2 storm på stormlisten. Den er dermed den første storm siden stormen »Urd«, der hærgede Danmark i december 2016.
Via Effektivt Landbrug, 13. februar 2022
FALD I SKOVENES OVERSKUD
Skovejerne må for driftsåret 2020 notere sig et samlet fald i overskuddet sammenlignet med året før.
Via Effektivt Landbrug, 12. februar 2022
MODULBYGGERI I TRÆ OVERRASKER: MEGET LAV CO2-PÅVIRKNING
To rapporter fra Build sammenligner eksisterende træbyggerier i Danmark, og her udmærker modulbyggeri i træ sig med lav klimapåvirkning målt på CO2-udledning – hvilket ikke er en selvfølge.
Via Dagens Byggeri, 9. februar 2022
VÆR MED PÅ DANMARKS STØRSTE TRÆKONFERENCE
Danmarks største trækonference er tilbage i 2022. For femte gang inviterer Building Green til den succesfulde Build in Wood den 18. & 19. maj 2022. Det bliver som altid et brag af en konference over 2 dage med træbyggeri i fokus.
Via Byggeri + Arkitektur, 8. februar 2022
LANG OG MYSTISK REJSE: HVAD LAVER EN SKOV-SKULPTUR PLUDSELIG I AARHUS HAVN?
Jørn Rønnaus 10 meter lange træskulptur “Tanden” har i mange år været at finde på stranden ved Fløjstrup Skov. Men under stormen Malik er den på mystisk vis blevet ført ind i Aarhus Havn. Nu ligger den på kajen ved Bestsellers kontorbygning og venter på at blive fragtet til nye, grønne omgivelser.
Via Århus Stiftstidende, 8. februar 2022
AARHUS HØJESTE TRÆBYGGERI FÅR VINDSPÆRRER OG FIBERCEMENTPLADER FRA CEMBRIT
Boligkontoret Aarhus opfører lige nu 89 nye almene boliger i en femetagers høj træejendom midt i Aarhus. Byggeriet, der ligger på adressen for det gamle folkeregister, skal DGNB Guld-certificeres og har fokus på upcycling af eksisterende bygningsdele.
VI SKRIGER EFTER BRÆNDE FOR AT PRØVE AT SPARE PÅ STRØMMEN: MEN HØJE PRISER OG UDSOLGT TRÆ GIVER PROBLEMER
Imens der bliver købt brændeovne på livet løs, efterspørges der i stigende grad brænde til at putte i ovnene for at komme udenom højere elpriser. Men udvalget er lille, og flere steder melder udsolgt, fordi hele Europa efterspørger træ.
Via Avisen Danmark, 4. februar 2022
REKORDREGNSKAB HOS SKOVDYRKERNE
Regnskabsåret for Skovdyrkerne viser et samlet plus på 6,5 millioner kroner.
Via Grønteknik, 4. februar 2022
DANSKE BYGGECENTRE HAR FÅET NY FORMAND
Torsdag afholdt Danske Byggecentre sin årlige generalforsamling. Det blev til en enkelt personudskiftning i bestyrelsen samt en rokering på formandsposten.
HER ER TRÆ- OG MØBELINDUSTRIENS STØRSTE SKATTEYDERE
Mandag offentliggjorde Skattestyrelsen de åbne skattelister for 2020, og traditionen tro finder man flere af træ- og møbelindustriens storspillere blandt top-100.
Via Wood Supply, 1. februar 2022
STORMEN MALIK EFTERLADER KUN FÅ SPOR I SKOVEN
Natten mellem lørdag og søndag passerede stormen Malik landet. Heldigvis ser den ud til kun at have skabt spredt fald i skovene, men det er alligevel en god idé at gennemgå bevoksningerne for farlige træer.
Via Dansk Skovforening, 1. februar 20222
LASERSKÅRET TRÆ LOKKEDE LØVE TIL FADET
Torsdag aften kunne danske tv-seere se en glad Winnie Løkkegaard Kristensen forlade DR’s løvehule med en investor på holdet.
Via Wood Supply, 28. januar 2022
FORENING VIL HAVE TRÆ PÅ SKOLESKEMAET
Træbyggeri skal fylde mere i undervisningen på både erhvervsskoler og universiteter.
Via Wood Supply, 27. januar 2022
AP PENSION I ENTREPRISEAFTALE OM 28.000 KVM TRÆBYGGERI I NORDHAVN
AP Ejendomme Pihlkonsortiet har netop indgået en totalentrepriseaftale om opførelsen af selskabets kommende kontorejendom og flerbrugerhus på Marmormolen i Nordhavn.
Via Byens Ejendom, 27. januar 2022
DANMARKS STØRSTE SAVVÆRK: TRÆPRISERNE SER IKKE UD TIL AT FALDE
Sidste år steg råvarepriserne på træ med over 100 procent.
Via Grønteknik, 26. januar 2022
TRÆ-FOLK: FOR MEGET BETON-TÆNKNING I BYGGERIET
Cement og beton har traditionelt fyldt meget i byggeriet og fylder derfor helt naturligt meget på byggeuddannelserne – og omvendt, men nu er tiden moden til at ændre på de gamle byggevaner.
Nordiske Medier, 26. januar 2022
MODULBYGGER SKAL BYGGE 350 BOLIGER I FÆLLEDBY
Nordjysk modulproducent har netop indgået et samarbejde med projektselskabet bag Fælledby, hvor 80 procent af bygningerne primært skal bestå af træ.
Via Byens Ejendom, 26. januar 2022
SKOVENES OVERSKUD FALDER
Nye tal for de private skoves økonomi 2020 viser et lille fald i overskuddet sammenlignet med 2019.
Via Grønteknik, 24. januar 2022
BURGERKÆDE BYGGER I TRÆ
I Norge har Burger King åbnet den første træ-byggede lokation.
Via Grønteknik, 24. januar 2022
55 MILLIONER KRONER GÅR TIL NYE LOKALER PÅ SKOVSKOLEN ELDRUPGÅRD
Nystiftede Eldrupgård Fonden investerer 55 millioner kroner i undervisningsbygninger på Skovskolen Eldrupgård ved Auning.
Via GrønTeknik, 22. januar 2022
VI HAR SPOTTET EN TENDENS: TRÆ HITTER I DANSKE HJEM
Se her, hvordan materialet anvendes i tre forskellige boliger.
EFTER POLITISK AFTALE: “VI SKAL HAVE TRÆ PÅ UNIVERSITETS-SKEMAET”
Regeringen og flere partiers aftale om grøn efteruddannelse og opkvalificering, får nu interesseorganisation til at foreslå et større fokus på træbyggeri i undervisningen – og ikke kun på erhvervsuddannelserne. Moe bakker op.
Via Dagens Byggeri, 19. januar 2022
BUILDING GREEN AARHUS RYKKES TIL JUNI
Den grønne byggemesse vender i år tilbage til Aarhus – men det bliver ikke før til juni.
FORSTÅ LIFE-PROJEKTET FOREST FIT FOR FUTURE PÅ 5 MINUTTER
Projektet LIFE Forest Fit for Future skal omdanne nåletræsplantager til varieret og klimarobust skov i ca. 80 danske og tyske skove samtidig med at der indsamles erfaringer. Se den nye introduktionsvideo om projektet.
Via Dansk Skovforening, 18. januar 2022
TRODS PRISSTIGNINGER: SVAG STIGNING I IMPORTEN AF HÅRDTTRÆ
Selvom hårdttræ er steget i pris, er det ikke så voldsomt som det er tilfældet for eksempelvis bygningstræ.
Via WoodSupply, 12. januar 2022
GULVMAND: INGEN FORNUFT I AT LADE TRÆER RÅDNE OP I NATUREN
Når man fra myndighedernes side har et ønske om at frede en del af naturen og lægge skovarealer og andet bag hegn og lade naturen gå sin gang, så er det lidt misforstået, mener Claus Balsby fra Dane-Wood i Kolding.
Via WoodSupply, 11. januar 2022
URØRT SKOV ELLER SKOVDRIFT – HVAD ER BEDST FOR KLIMAET?
Politikerne har bestemt, at en større del af landets skove skal være urørt skov. Det er godt for biodiversiteten, men er det også godt for klimaet? Her er fagkundskaberne ikke enige. Skovforskerne siger nej, biologerne siger ja.
Via Akademikerbladet, 10. december 2021
DANSK SKOVFORENING HAR ANSAT NY DIREKTØR
Den 2. februar 2022 kan Dansk Skovforening byde velkommen til Anders Frandsen som ny direktør.
Via Dansk Skovforening, 4. januar 2022
TRÆPILLEFORBRUGET I DANMARK PÅ RETUR
Sammenlignet med 2018 var der sidste år et fald i det samlede forbrug af træpiller på 14 %. Faldet skyldes blandt andet træflisfyrede anlæg og et mildere vejr i 2018.
BARKBILLEBOOM MULIGVIS SKYLD I FALD I SKOVHUGST
Tal fra Danmarks Statistik viser et fald i den danske skovhugst i 2020. Årsagen skal muligvis findes i Tyskland, hvor en bille hærger skovene.
Via Grønteknik, 14. december 2021
CLT-BOOM ER IKKE LIGE OM HJØRNET – MEN MARKEDET VISER STIGENDE INTERESSE
CLT – krydslamineret massivtræ – vinder frem og det skyldes især bæredygtige og klimavenlige kvaliteter. Men det tager tid før CLT for alvor vinder indpas i dansk byggeri, vurderer eksperter.
Via Wood Supply, 14. december 2021
ELMIA WOOD ER TILBAGE TIL JUNI
Med et års udskydelse vender verdens største skovmesse tilbage i begyndelsen af juni.
Via Grøn Teknik, 9. december 2021
SKOVPLAN MED I DEN NYE FINANSLOV
I den nye finanslov har parterne lavet en delaftale om, at der skal udarbejdes en ny skovplan inden udgangen af 2022.
Via Grøn Teknik, 8. december 2021
HUSSTANDE I WALES FÅR GRATIS TRÆ I KAMPEN MOD KLIMAFORANDRINGER
Wales’ regering håber, at ny ordning kan øge borgernes klimabevidsthed og give en million nye træer i landet.
Via Fyens Amts Avis, 6. december 2021
SKOVENTREPRENØR FORUDSER SMITTESPREDNING OG DERMED SKOVDØD FRA NNP
Når Naturnationalparkerne tyndes hårdt, oversøiske træarter fjernes og efterlader blottede rander og det hele overlades til sig selv og naturens luner, forudser skoventreprenør Sevel Skovservice, at de bliver de rene smittekilder af blandt andet billeangreb.
Via Grønteknik, 6. december 2021
TRÆHØJHUS SKAL GØRE OS KLOGERE PÅ KLIMAVENLIGT BYGGERI
Teknik og Miljø i Aarhus indgår nu partnerskabsaftale om forsøgsprojekt i Sydhavnskvarteret.
Via Grønteknik, 5. december 2021
FYNSK TRÆBYGGERI TIL 800 MILLIONER ER GODKENDT
Folketingets Finansudvalg godkendte den 2. december 2021 finansieringen af byggeriet af et nyt statsligt kontorknudepunkt på Lerchesgade i Odense.
Via Byens Ejendom, 3. december 2021
MANGEL PÅ ARBEJDSKRAFT UDFORDRER JULETRÆSBRANCHEN
Årets høst og eksport af juletræer har ikke for alvor fået spændt ben af corona. I de kommende år forventes konkurrencetrykket at falde, men bemanding og øgede omkostninger udfordrer.
Via Grønteknik, 27. november 2021
KONFERENCE: TRÆDAGEN
På TRÆdagen går vi i dybden med eksempler, barrierer og løsningsmuligheder der viser nye veje til fremtidens byggeri.
Via Licitationen, 26. november 2021
MINDRE TRÆ FRA DE DANSKE SKOVE
Danske savværker og håndværkere mangler råmaterialer til byggeriet.
DANSK SKOVFORENING SKAL HAVE NY DIREKTØR
En ny direktør skal stå i spidsen for Dansk Skovforening. Jan Søndergaard fratræder posten efter mere end 20 år.
Via Grønteknik, 23. november 2021
ASIATISK VÆKSTBOMBE: NYT TRÆ KAN GIVE GULD OG GRØNNE SKOVE I DANMARK
Paulownia-træerne får op til 1,10 cm brede blade. Her viser skovfoged Steen Skieller det største blad på et træ, der blev plantet på Fyn i maj for syv måneder siden. Fotoet er taget 1. november, hvor bladene på de omkringstående ahorntræer for længst var faldet af.
Via LandbrugsAvisen, 23. november 2021
MINDRE TRÆ TIL DANSKE SAVVÆRKER OG HÅNDVÆRKERE
Mens byggeriet oplever mangel på materialer og deraf følgende prisstigninger, leverer de danske skove nu også mindre råmateriale til de danske savværker og dermed danske materialer til brug i håndværks- og byggevirksomhederne.
Via Wood Supply, 23. november 2021
TRÆ- OG MØBELINDUSTRIEN: DER SKAL VÆRE PLADS TIL BÅDE URØRT SKOV OG BÆREDYGTIGT SKOVBRUG
Produktionsskove bidrager i mindre grad til biodiversitet end urørt skov. Men produktionsskove har til gengæld et højere CO2-optag og bidrager med træ som bæredygtigt materiale. Derfor skal der både være plads til urørt skov og bæredygtig produktionsskov, skriver Søren Hinge-Christensen og Simon Auken Beck.
Via Altinget, 18. november 2021
TRÆBRANCHEN FÅR SIT EGET ’LINKEDIN
’Build-in-Wood Community’ hedder en ny platform, som giver byggebranchens træ-entusiaster et sted at udveksle erfaring, få ny viden og finde inspiration.
KONFERENCE OM BÆREDYGTIGT TROPISK TRÆ I KØLVANDET PÅ COP26’S SKOVAFTALE
European Sustainable Tropical Timber Coalition (STTC) afholder torsdag den 18. november årskonference med fokus på netop klimaets relation til tømmerimport, certificering, træets anvendelse og tilgange til skovforvaltning.
Via Grønteknik, 14. november 2021
FLEKSIBEL LØSNING SKAL GIVE BYER FLERE TRÆER
Trærødder på afveje er en barriere for træer i bymiljøer. Nu er der dog forskellige løsninger på problemet, og det har de blandt andet taget til sig ved et nyt projekt i København.
Via Grønteknik, 11. november 2021
GRØN VÆKST I DANMARKS SKOVE
Efterspørgslen efter klimarigtige bygge- og energiløsninger vil give travlhed i skovbrugets følgeindustrier.
Via Grøn Teknik, 9. november 2021
SNEDKERNES EFTERÅRSUDSTILLING ER ÅBNET – SE ÅRETS BIDRAG
Lørdag slog Snedkernes Efterårsudstilling dørene op hos Sophienholm Kunsthal, hvor årets 40-års jubilæumsudstilling løber af stablen.
Via Wood Supply, 7. november 2021
HER ER VERDENS HØJESTE HUS AF TRÆ
Med et 18 etagers højhus bygget af 14.000 træer vil man i Norge vise omverdenen, at byggeri ikke behøver at være en stor CO2-synder.
KOMMENTAR: 385 NYE SKOVOMRÅDER SKADER KLIMA OG ERHVERVSLIV
At afvikle den normale skovdrift skader alle erhverv og håndværk der bruger træ – herunder byggebranchen – og det sænker heller ikke Co2-udledning
Via Dagens Byggeri, 3. november 2021
AP PENSION OG HOFFMANN AFSLUTTER TRÆBYGGERI I KALUNDBORG
AP Pensions datterselskab, AP Ejendomme, har sammen med totalentreprenøren Hoffmann fejret, opførelsen af det nye uddannelses- og forskningscenter Helix Lab i Kalundborg, som Novo Nordisk Fonden, Novo Nordisk, Novozymes, Kalundborg Kommune og Professionshøjskolen Absalon står bag.
Via byens ejendom, 3. november 2021
FREMTRÆDENDE DANSK PROFESSOR: ATOMKRAFT OG BIOMASSE ER NØDVENDIGE I KAMPEN MOD KLODENS FEBER
Professor Kirsten Halsnæs er en sand veteran i det internationale klimaspil, der i disse dage udfolder sig på feberhøjt niveau i Glasgow. Vi har bedt hende vejre klodens grønne vindretning, og nogle af hendes svar vil utvivlsomt provokere en del mennesker.
Via Berlingske, 3. november 2021
FOLDBART, HÆRDET TRÆ KAN ERSTATTE KLIMATUNGE METALLER I TRANSPORTMIDLER
Træ, som er seks gange stærkere end normalt, kan nu foldes og modelleres til ønskede former. I fremtiden kan det måske bruges i konstruktionen af fly, tog eller biler, vurderer forsker.
Via Jyllands-Posten, 2. november 2021
OVER 100 LANDE VIL FORPLIGTE SIG TIL AT BESKYTTE KLODENS SKOVE
Politiske ledere fra over 100 lande vil på klimatopmødet COP26 underskrive en “skelsættende” aftale om at standse afskovning inden 2030 og genoprette Jordens skove.
Via Wood Supply, 2. november 2021
DANSK VIRKSOMHED VIL UDVIKLE FREMTIDENS TRÆBYGGERI MED LANDETS INGENIØRER
Simpson Strong-Tie vil sætte skub i dansk træbyggeri ved at skabe produkter tilpasset det danske marked i samarbejde med landets ingeniører.
Via Byens Ejendom, 2. november 2021
CASPERS CANADISKE BJÆLKEHUS: DET ER SOM AT BO I TRÆTOPPENE
Bjælkehuset i Glostrup slog benene væk under Casper Larsen, da han så det første gang. Han var ikke i tvivl om, at det skulle være hans.
Via TV2 Lorry, 2. november 2021
PÅ FORSIDEN AF SCIENCE: TRÆ VIL ERSTATTE KLIMATUNGE METALLER, VI BYGGER TRANSPORTMIDLER AF
Træforskning har nået nye højder og åbner for en ny fremtid: Biler, huse og fly lavet af træ, som samtidig erstatter tungmetaller.
Via Videnskab.dk, 1. november 2021
TRÆFACADE KLARER ARKTISK KULDE OG KLIMAFORANDRINGER
De danske arkitekter bag det nybyggede oplevelsescenter ved Isfjorden på Grønland valgte Accoya-træ til facaden, for uden brug af kemikalier kan det modstå råd og svamp i det hårde klima, der er under forandring.
Via Dagens Byggeri, 28. oktober 2021
SAVVÆRKER OM URØRT SKOV: ET SVIGT AF FREMTIDIGE GENERATIONER
Da der for nyligt rullede 300 kubikmeter bygningstømmer ud af skoven hos sjællandske Bondeskovgaard Savværk, blev det for skov- og savværksejer Palle Nielsen et symbol på styrkerne i det erhverv, han i dag ser truet af regeringens tiltag.
Via Wood Supply, 27. oktober 2021
REGERINGENS PLAN FOR URØRT SKOV ER IKKE OPTIMAL FOR KLIMA OG BIODIVERSITET
Regeringens plan for urørt skov vil skade klimaet og er ikke optimal for biodiversiteten, mener Træ- og Møbelindustrien og efterlyser en national handlingsplan for bæredygtigt træ fra danske skove.
STØRSTE DANSKE SKOVOMRÅDE NOGENSINDE BLIVER NU TIL VILD NATUR
Nu sker den hidtil største udpegning af urørt skov i vores fælles skove. Regeringen og aftalepartierne bag Natur- og biodiversitetspakken stopper den kommercielle motorsav i 385 ældre statsskove.
Via Miljøministeriet, 26. oktober 2021
LISBJERG OG KNUDSRISRÆKKERNE: TOPMODERNE TRÆBYGGERI AARHUS
Lisbjerg Bakke fremstår som et seriøst og bæredygtigt bud på fremtidens etagebyggeri træ. Hør mere på konferencen “JYLLAND: TRÆ-byggeri – udfordringer, løsninger og økonomi” den 2. december 2021.
Via Byens Ejendom, 25. oktober 2021
NYE BATTERIER KAN FORBEDRES MED TRÆFIBRE
Amerikanske forskere har brugt cellulose til at lede ioner i fremtiden solidstate-batterier.
NYT COMMUNITY SAMLER TRÆBRANCHEN INTERNATIONALT
Et nyt online Community vil understøtte alle i branchen, som ønsker at være med til at gøre træ til et naturligt materialevalg i byggeriet.
Via Licitationen, 22. oktober 2021
NYE HYBRID-SANDWICHELEMENTER KOMBINERER BETON OG TRÆ
Sammen med sine partnere har Metsä Wood designet hybrid-sandwichelementer, der vil forny element-byggeriet. De innovative elementer kombinerer beton med Kerto® LVL (lamineret finertømmer).
Via Altomteknik.dk, 21. oktober 2021
SENSORER SKAL SAMLE VIDEN OM CLT OG FUGT UNDER DANSKE FORHOLD
CLT Denmark samarbejder med Woodsense om dokumentation af CLT’s egenskaber i forhold til at modstå fugt.
Via Electronic Supply, 19. okt. 2021
SKOVENS OVERSETE RUGBRØDSMOTOR: NOBILIS GIVER OVERSKUD ÅR EFTER ÅR
Et overskud på mellem 8.000 og 10.000 kr. pr. hektar er ikke urealistisk.
Via Landbrugsavisen, 20. august 2021
HELT VILDT: PRISEN PÅ TØMMER ER STEGET MED 50 PROCENT SIDEN APRIL
Indtægten ved at skove en hektar rødgran eller sitka er i det seneste halve år steget med 50.000 kr. pr. hektar.
Via Landbrugsavisen, 16. august 2021
MÆRSK INVESTERER I HOLLANDSK FIRMA, DER OMDANNER TRÆ TIL SKIBSBRÆNDSTOF
Mærsk foretager sin tredje investering på mindre end to måneder i et firma, der forsøger at udvikle nye og mere klimavenlige brændstoffer til store skibe.
Via Søfart.dk, 15. oktober 2021
TEKNOLOGISK STÅR BAG ET NYT ‘LINKEDIN’ FOR HELE TRÆBRANCHEN
Tanken med den nye onlineplatform er at skabe et sted for alle bygherrer, arkitekter, entreprenører, forskere, producenter m.fl., som vil være med til at udvikle træbyggeriet.
Via Dagens Byggeri, 14. oktober 2021
730 NYE BÆREDYGTIGE STUDIEBOLIGER I KØBENHAVN
Der er generelt stor mangel på studieboliger, og det vil CPH Village gøre op med. De har nu hentet ny kapital fra Vækstfonden, så der kan opføres to nye studiebyer med i alt 730 boliger centralt i København.
ROYAL INDVIELSE AF TRÆBEKLÆDT, HØJTEKNOLOGISK LABORATORIUM
Efter knap to års arbejde med Life Fondens nye naturvidenskabelige læringscenter i Lyngby, som i landskabet kendestegens ved en facade med 96 styk 40×40 cm egestammer, blev centret indviet den 8. oktober blandt andet med deltagelse af kronprins Frederik.
Via Wood Supply, 12. oktober 2021
SNEDKERNES EFTERÅRSUDSTILLING FEJRER 40 ÅR MED TID, TAKT OG TONE
Sophienholm Kunsthal danner fra 6. november ramme om Snedkernes Efterårsudstilling, der i år kan fejre 40års jubilæum.
Via Wood Supply, 11. oktober 2021
TRÆFORENINGER: BÆREDYGTIGT TRÆ KAN FÅ OS TÆTTERE PÅ 70-PROCENTS MÅLET
Danmark skal reducere træhugst med 20 procent i statens skove. Det er et af elementerne i den nye aftale om grøn omstilling af landbruget. Vi bør dog ikke skrue ned for træproduktionen, tværtimod. Træ fjerner CO2 fra atmosfæren og er et alternativ til fossil energi.
Via Altinget, 12. oktober 2021
HEDEDANMARK: SKOVE KAN LEVERE TO MILLIONER TON TIL CO2-REDUKTIONEN
Regeringen mangler at finde ti millioner ton CO2 for at opfylde målet om en 70 procents CO2-reduktion. Skove kan levere mindst to millioner ton og er derfor vigtige i regeringens klimakøreplan, skriver Steen Riber.
Via Altinget, 11. oktober 2021
TMI: NY LANDBRUGSAFTALE REDUCERER DEN DANSKE TRÆPRODUKTION YDERLIGERE
Landbruget skal ifølge ny politisk aftale udlede 55-65 pct. mindre drivhusgas og har inddraget statens træproduktion i CO2-regnestykket, så der fremover må hentes endnu mindre produktionstræ fra statsskovene.
Via Wood Supply, 8. oktober 2021
STORT TRÆBYGGERI PÅ VEJ I NORDHAVN
Bæredygtighed er kodeordet for det kommende erhvervsbyggeri, som AP Ejendomme opfører på Marmormolen i Københavns Nordhavn. Ved at udskifte beton i råhuset med massivtræ forventer AP Ejendomme at kunne reducere CO2-udledningen med ca. 6.660 ton.
TRÆPILLE-PRODUCENT: DEBATTEN OM BÆREDYGTIGT TRÆ AFSLØRER EN MANGLENDE FORSTÅELSE FOR SKOVINDUSTRIENS VÆRDIKÆDE
Det er en falsk modsætning, når Concito skriver, at det er bedre at bruge træ i byggeriet end at afbrænde det i energiproduktionen. Sådan lyder det fra Jens Price Wolf, general manager i verdens største træpilleproducent Enviva, i dette debatindlæg.
Via Klimamonitor, 7. oktober 2021
AP EJENDOMME SLÅR HUL PÅ PRESTIGEPROJEKT I TRÆ: “VI SKAL SIKRE VORES KUNDER DET HØJESTE AFKAST, MEN JEG MENER IKKE, VI GÅR PÅ KOMPROMIS MED DET, HVIS VI INTRODUCERER NYE BYGGEMATERIALER”
Med milliardprojekt i Nordhavn i København prøver AP Ejendomme kræfter med at bygge et otte etagers kontordomicil med træ som bærende konstruktion
DEBAT: CONCITO GØR DET BEDSTE TIL DET GODES VÆRSTE FJENDE
Camilla Damsø Pedersen fra Concito sætter i et debatindlæg kritisk lys på den øgede brug af træ i byggeriet. I dette svar kritiserer en række aktører fra træbyggeriet, at hun gør træ til et problembarn, når netop dette materiale i deres optik er den mest direkte vej til byggeriets omstilling.
Via Klimamonitor, 30. september 2021
PRIVATE SKOVEJERE FRYGTER INDHEGNET NATURNATIONALPARK
Bliver dele af Nationalpark Mols Bjerge indhegnet og omdannet til en såkaldt naturnationalpark, frygter private skovejere i omegnen, at de vil få flere skovgæster – og så mange at det kommer til at ramme dem på økonomien.
Via WoodSupply, 29. september 2021
NYT VIDENCENTER: TRÆ SKAL INDFRI DEN GRØNNE OMSTILLING
Skal Danmark have et videncenter for anvendelse af træ? Det er en gruppe med faglig ballast inden for træverdenen overbevist om. Gruppen vil skabe et center, hvor kursister, studerende, forskere, ja alle med fokus på træ kan arbejde med en helhedspræget tilgang til anvendelsen af ressourcen.
Via CSR.dk, 29. september 2021
TRÆ- OG MØBELINDUSTRIEN: UDBREDELSE AF URØRT SKOV VIL SKADE BÆREDYGTIG TRÆPRODUKTION
De seneste år er der registreret flere nye arter i den danske natur, end der er forsvundet. Men mangelfulde data giver et indtryk af en natur i generel tilbagegang. Frygten for en biodiversitetskrise har ført til forfejlede indsatser som udbredelse af urørt skov, der vil være til stor skade for den bæredygtige træproduktion, skriver Søren Hinge-Christensen.
Via Altinget, 28. september 2021
SKOVEJERE SKUMMER FLØDEN: RAMMER REKORDRESULTAT PÅ HALV TID
De danske skovejeres handelsselskab DSHwood kan for fjerde gang i træk bryste sig af et rekordresultat, der denne gang er skabt på bare seks måneder.
Via WoodSupply, 27. september 2021
NÅLETRÆ I MARKANT STIGNING
Siden nytår er priserne på nåletræ steget omkring 30 procent. En så markant stigning er ikke set i nyere tid, oplyser skovfoged.
Via Effektivt Landbrug, 26. september 2021
NYT VIDENSCENTER OM BRUG AF TRÆ: VI SKAL BYGGE KLOGERE
I et nyt videnscenter om træ til 20 millioner kroner skal studerende, forskere og branche blive klogere på træ.
Via TV2 Fyn, 25. september 2021
700 NYE VEJTRÆER OM SKEJBY SYGEHUS
Det store antal nye træer bringer Aarhus Kommune et skridt tættere på det ambitiøse mål om at plante 10.000 nye bytræer.
Via Grøn Teknik, 23. september 2021
EU’S KLIMAKAMP: SKOVENES TRÆPRODUKTION SKAL MED
EU har fremlagt en plan, ”Fit for 55” for at bekæmpe klimaforandringerne. Et led i dette arbejde er et udkast til en ny EU-skovstrategi som lægger vægt på at fremme biodiversiteten. Dansk Skovforening mener at strategien glemmer skovenes muligheder for både at fjerne CO2 fra atmosfæren, at producere alternativer til fossil energi og at lagre kulstof i materialer.
Via Dansk Skovforening, 20. september 2021
VERDENS STØRSTE TRÆ PAKKES IND FOR AT KUNNE OVERLEVE FLAMMER
Californien og andre dele af det vestlige USA er hårdt ramt af tørke og skovbrande.
Via Wood Supply, 17. september 2021
VIL BYGGE DANMARK GRØNNERE MED CLT
Den grønne omstilling fra stål og beton til træ har for alvor taget fart indenfor byggeriet. Södra går derfor stort ind på markedet for CLT og har bygget en helt ny fabrik til formålet.
Via BygTek, 15. september 2021
SVENSK TRÆ-GIGANT KLAR MED BÆREDYGTIGT TRÆ TIL DEN DANSKE BYGGEBRANCHE
Den grønne omstilling fra stål og beton til træ har for alvor taget fart indenfor byggeriet. Nu skal de bærende CLT-konstruktioner med på vognen.
Via WoodSupply, 15. september 2021
IB ENEVOLDSEN: VI HAR BRUG FOR EN TRÆ-INDUSTRIALISERING
Læs hvad Ib Enevoldsen, adm. direktør i Rambøll Danmark og bestyrelsesformand i Molio, mener med en ”træ-industrialisering” og hvad branchen bør gøre for at øge brugen af træ som byggemateriale.
Via Licitationen, 15. september 2021
BYGGECENTRENE OPLEVER EN FORRYGENDE FEST
Det hænger sammen med Covid-19. Det offentlige satte gang i en række ting, byggerier er blevet fremskyndet, og alle de der gik hjemme – både gør det selv-folk og dem, der får professionelle til det – har haft overskuddet til at tage sig af de ting, der haltede.
Via Wood Supply, 11. september 2021
DEBAT: HER ER DE MANGE INITIATIVER, DER LIGE NU MINDSKER DEN ULOVLIGE SKOVRYDNING
Steffen Johansen fra Trofaco erklærede sig for nylig uenig i Dansk Træforenings budskaber om, at mere brug af bæredygtigt tropisk træ er en af de bedste måder at redde regnskoven på. Her kommer modsvaret fra Jakob Rygg Klaumann, direktør for Træforeningen.
Via Klimamonitor, 10. september 2021
TRÆBYGGERI – BLIV OPDATERET PÅ DIN VIDEN
Netværk for Træbyggeri holder møde #3 den 14. september og her kan du bl.a. møde Københavns Kommune, høre om en ny platform for “træfolk” og høre om test af samlinger.
Via Licitationen, 9. september 2021
BYGGEDE LIGE ET TRÆHUS – CLT-WORKSHOP MED REJSEGILDE
CLT Denmark var i sidste uge vært ved en workshop. Parallelt med workshoppen blev et sommerhus bygget, som inden aften stod med dæk, ydervægge, skillevægge og tag – klar til montering af vinduer, døre og tagpap på dag to.
Via WoodSupply, 7. september 2021
SE VIDEO OG BLIV KLOGERE PÅ TRÆARTERNE
Skovdyrkerne har produceret en ny videoserie om de danske træarter. Følg serien og bliv klogere på arternes karakteristika.
Via Skovdyrkerne, 7. september 2021
IB ENEVOLDSEN: VI HAR BRUG FOR EN TRÆ-INDUSTRIALISERING
Vi bør tale mere om, hvordan vi kan anvende træ til byggeri, standardisere mere og skabe enighed om, hvordan vi dokumenterer, siger Ib Enevoldsen, adm. direktør i Rambøll Danmark og bestyrelsesformand i Molio.
Via molio.dk, 6. september 2021
NU VÄNDER TRÄKONJUNKTUREN NER – OCH EU-REGLER HOTAR INVESTERINGAR
Det senaste året har trävarupriserna ökat med 115 procent – men nu avtar Corona-boomen snabbt. I USA har priserna imploderat från extremnivåer och Danske Banks analytiker räknar med större prisfall även i Europa.
Via Woodnet.se, 6. september 2021
TØMRERVIRKSOMHEDER HÅRDEST RAMT AF MANGEL PÅ MATERIALER
En analyse fra Dansk Industri viser, at en kraftig mangel på materialer risikerer at bremse aktiviteten i bygge- og anlægsbranchen.
SLUT MED MAHOGNI OG EGETRÆER? EN TREDJEDEL AF VERDENS TRÆARTER ER I FARE FOR AT UDDØ
En omfattende rapport viser, at træerne i høj grad presses af ting som skovrydning og fødevareproduktion.
PEFC DANMARK FÅR NY GENERALSEKRETÆR
PEFC Danmark er klar til at tage hul på et nyt kapitel. Peter Bæk tiltræder som generalsekretær i PEFC Danmark d. 1. september 2021.
FREMTIDEN ER KOMMET TIL FREDERIKSBERG – OG DEN ER LAVET AF TRÆ
Med hjælp fra COBE har Clever udviklet en modulær, venlig og markant elektrisk tankstation. Det er formentlig slut med den franske hotdog og en pose M&Ms, og måske står fremtiden på tang og tofu?
Via Berlingske, 28. august 2021
NETVÆRK FOR TRÆBYGGERI HOLDER MØDE #3
På mødet kan du høre nyt fra det store internationale projekt Build-in-Wood. Hør om test af samlinger, hvordan en række store byer, herunder København går forrest og om et nyt mødested for træbranchen.
Via Building Supply, 27. august 2021
DEBAT: BYGGERIET OVERSER KONSTANT ÉN VIGTIG MULIGHED
Der mangler et vigtigt punkt i debatten om at sænke byggeriets påvirkning på klimaet, mener foreningen Træ i Byggeriet
KLIMAMÅL: BYGGERIET OVERSER KONSTANT ÉN VIGTIG MULIGHED
Der mangler et vigtigt punkt i debatten om at sænke byggeriets påvirkning på klimaet, mener bestyrelsesformand for Træ i Byggeriet Martin Tholstrup.
GRØNNE ÅNDEHULLER GIVER TRIVSEL OG NYE JOBS
Lyder det fra fagbevægelse og brancheorganisationer, som er gået sammen om at give kommunalpolitikerne gode argumenter for mere bynatur i den kommende valgkamp.
Via Dagens Byggeri, 24. august 2021
HÅNDVÆRKSMESTRE: VI BYGGER NÆSTEN KUN MED CERTIFICERET TRÆ
FSC certificeret træ anvendes bredt blandt danske håndværkere og entreprenører – men det er bygherrerne, der stiller kravene.
Via Wood Supply, 24. august 2021
STØJSKÆRME I TRÆ: SÅ MEGET KAN DE GØRE FOR KLIMAET
Langt de fleste støjskærme i Danmark produceres i stål eller aluminum, men en nordjysk virksomhed håber, at Danmark fremover vælger støjskærme i træ.
DANSK SKOVFORENING: EU’S ENERGIPOLITIK MÅ IKKE UNDERMINERE VORES NATIONALSUVERÆNE SKOVLOV
Vi skal bruge træer og skove klogt i bekæmpelsen af både biodiversitets- og klimakrise. Det betyder aktiv dansk stillingtagen til EU’s direktiver, skriver Jan Søndergaard.
NY RAPPORT: STØJSKÆRME AF TRÆ LANGS LANDETS MOTORVEJE KAN GIVE UVENTET KLIMAGEVINST
Fremtiden byder på mere trafikstøj, men allerede i dag er støj et stort problem flere steder i landet. Derfor indeholder regeringens ’Infrastrukturplan 2035’ 55 km støjskærme ved 11 større motorvejsprojekter og yderligere 3 mia. kr. til støjskærme i støjbelastede områder langs statsveje.
Via Fredericiaavisen, 23. august 2021
MERE TRÆ I BYGGERIET VIL BIDRAGE TIL CO2-REDUKTIONEN
Træerne vokser måske ikke ind i himlen, men det skal vores træbygninger have lov til. Det vil give byggeriet en hurtig gevinst i klimaregnskabet.
DM I TØMRERFAGET HYLDER GODT HÅNDVÆRK
Tømrerfærdigheder i højeste kvalitet. Det er, hvad fem udvalgte tømrerlærlinge skal dyste i, når danmarksmesterskabet for tømrere løber af stablen d. 19.-21. august 2021.
GLASGOW VIL PLANTE 10 TRÆER FOR HVER INDBYGGER
I løbet af de næste ti år vil Skotlands største by, Glasgow, gøre gader og øde steder til grønne oaser. De 18 millioner træer vil øge regionens nuværende skovområde fra 17 procent til 20 procent.
GLOBAL TIMBER DONERER STØRRE BELØB TIL OMRÅDE I DEN BRASILIANSKE REGNSKOV
Hvert år donerer Global Timber til en forening, som hjælper i et af de lokalområder, hvor virksomheden har en del af deres værdikæde.
Via Wood Supply, 17. august 2021
AALBORG-RÅDMAND VIL HAVE MERE TRÆBYGGERI – HER SKAL DET BYGGES
Træ skal supplere beton i Aalborgs bybillede.
Via Mestertidende, 7. august 2021
EU’S SKOVSTRATEGI: TRÆBYGGERI ER EN CENTRAL NØGLE TIL AT LØSE KLIMAKRISEN
Ny skovstrategi fra EU anerkender træets gode klimaegenskaber, men mangler et blik for helheden i skov- og træsektoren.
FLERE PROJEKTER OM BRANDIMPRÆGNERET TRÆ PÅ VEJ
Nu skal udfordringerne med ældning af brandimprægneret træ håndteres, oplyser DBI. Det skal ske gennem en hel række af løsningsorienterede projekter og aktiviteter, som alle har til formål at gøre det muligt at dokumentere brandegenskaberne for brandhæmmet træ over tid.
Via Securityworldmarket.com, 28. juli 2021
NYT EU-SKOVUDSPIL: TRE MILLIARDER FLERE TRÆER DE NÆSTE 10 ÅR
EU-Kommissionen har offentliggjort sit udspil til en ny skovstrategi, som skal bidrage til både mere biodiversitet og at nå EU-målet om 55 procents reduktion af CO2-udledning inden 2030.
Via Effektivt Landbrug, 22. juli 2021
UDSPIL: EUROPA SKAL HAVE 3 MILLIARDER FLERE TRÆER I 2030
Flere træer skal dels hjælpe med at afbøde klimaforandringer, dels bidrage til at nå mål om CO2-neutralitet.
Via Fyns Amts Avis, 16. juli 2021
GLASGOW PLANTER 18 MILLIONER TRÆER
Over de næste ti år skal der plantes 18 millioner træer i Skotlands største ny Glasgow.
FLERE DANSKE VIRKSOMHEDER IMPORTERER POTENTIELT ULOVLIGT FÆLDET TRÆ
Siden 2013 er 40 procent af de tilsyn, Miljøstyrelsen har ført med danske importører af trævarer, endt med påbud til virksomhederne, som ikke i tilstrækkelig grad har kunnet dokumentere træets lovlighed. Ulovlig skovhugst kan have store konsekvenser for lokalbefolkninger og klima.
Via Information, 15. juli 2021
FLERE ELBILER, MILLIARDER AF TRÆER OG EN HELT NY KLIMATOLD SKAL SIKRE, AT EU BLIVER GRØN
Europa-Kommissionen har præsenteret sin længe ventede plan for, hvordan EU kan blive grøn.
KAPITALFORVALTERE LANCERER EJENDOMSFOND MÅLRETTET BYGGERI I TRÆ
Australske Cromwell og finske Dasos satser på at rejse i første omgang 100 mio. euro inden årets udløb til en ny fond med fokus på træbyggerier. Fonden skal matche investorer, der er “seriøse med hensyn til CO2-neutralitet,” lyder det fra Cromwell-direktør.
Via Ejendomwatch, 14. juli 2021
TRE GODE RÅD TIL MERE KLIMAVENLIGE HJEMMEPROJEKTER
Danskerne ønsker, at bæredygtigt byggeri vinder mere frem i fremtiden. To ud af tre mener samtidig, at manglende kendskab til bæredygtigt byggeri og materialer er en stor udfordring.
BYGGER FEM ETAGERS CO2-VENLIG BYGNING I TRÆ
Et stærkt team af arkitekter og ingeniører vinder konkurrence om at udvikle Realdanias fem etagers forsøgsbyggeri i Kanalbyen i Fredericia. Bygningen bliver bygget af træ med mindst mulig CO2-udledning. Målet er at reducere byggebranchens CO2-udledning.
HOTELBYGGERI MED 100 PROCENT TRÆ – NÆSTEN
Bæredygtigt bornholmsk fyrtårnsprojekt tager for alvor form. Ny værelsesfløj klar til september, selvom der undervejs har været en stribe myndighedsudfordringer i forhold til lyd, brand og fugt.
NYT LIV TIL SKOVEN I SKOLEN
Hurra! Syv millioner kroner skal hjælpe flere elever ud i naturen ved at revitalisere Skoven i Skolens hjemmeside og organisation.
KLIMASKOVFONDEN ANSÆTTER DIREKTØR
En enig bestyrelse har valgt en formand for den nyoprettede Den Danske Klimaskovfond.
Via Landbrugsavisen, 2. juli 2021
FORBRUGET AF TRÆ ER STEGET MED 25 % PÅ 10 ÅR
Træ vælges i stigende grad som byggemateriale, men træets andel af byggeriet er dog stadig beskedent, viser en ny rapport udarbejdet af Rambøll.
STATEN VIL LØSE SAVVÆRKERS PROBLEM MED NYE SKOVE
Det er en balancegang, når staten vil have mere urørt skov, mere biodiversitet og passe på den branche, som er afhængig af at få træ fra de danske skove, erkender miljøministeren.
Via TV2 Bornholm, 29. juni 2021
REALDANIA OG TEKNOLOGISK INSTITUT VIL AFLIVE MYTER OM TRÆBYGGERI
Byggebranchen mangler viden om både potentialer og udfordringer, når træ skal være det primære byggemateriale. Det skal en ny erfaringsopsamling om træbyggeri ændre på. Teknologisk Institut er gået sammen med Realdania om at indsamle al den tilgængelige viden, der findes i dag om træbyggeri.
Via Byens Ejendom, 29. juni 2021
TRÆBYGGERI – KAN DANMARK GØRE SVERIGE KUNSTEN EFTER?
I Sverige er træbyggeri ’det nya normala’, og den svenske byggebranche betragter i dag træ som et byggemateriale på lige fod med andre materialer. Det kan blive et pejlemærke for Danmark, mener Teknologisk Institut.
NATURFORENING: URØRT SKOV HAR STORE KONSEKVENSER
Et øget politisk fokus på biodiversitet betyder, at Bornholms to savværker i fremtiden skal hente sit træ i udlandet. Meningsløst, mener man hos Danmarks Naturfredningsforening.
Via TV2 Bornholm, 26. juni 2021
FLERE PROJEKTER OM BRANDIMPRÆGNERET TRÆ PÅ VEJ
Nu skal udfordringerne med ældning af brandimprægneret træ håndteres. Det skal ske gennem en række løsningsorienterede projekter og aktiviteter, som har til formål at gøre det muligt at dokumentere brandegenskaberne for brandhæmmet træ over tid.
Via Building Supply, 25. juni 2021
DANSK TEGNESTUE VINDER ET AF TYSKLANDS STØRSTE TRÆBYGGERIER PÅ 34.000 KVM
Danske tegnestue, som sidste år åbnede en satellit i Hamborg, er netop kåret som vinder af konkurrencen om et stort offentligt administrationsbyggeri centralt i bydelen Wandsbek. Byggeriet, som tæller næsten 34.000 kvm, bliver et af Tysklands største træbyggerier og skal efter planen stå indflytningsklar i 2026.
Via Byens Ejendom, 23. juni 2021
REJSEGILDE: TRÆBOLIGER BLIVER EN GOD BASE
Rejsegildet på Boligselskabet Sjællands almene boliger på Skousbo i Viby har været længe ventet, så de traditionelle rejsegilde-kranse bliver hejst med manér. Det er nemlig den store kran, som står på byggepladsen, som får æren. Kransene kommer cirka 15 meter op i luften.
TRÆSEKTIONEN: KOMMUNERS HÅNDTERING AF UDBUDSREGLER ER KONKURRENCEFORVRIDENDE
Selvom kommunerne har gode intentioner om at tilgodese de lokale virksomheder i forbindelse med udbud af opgaver, går det alligevel ofte galt i processen. Det oplever man hos Træsektionen, som organiserer 2.500 af landets tømrermestre. Træsektionen opfordrer til øget dialog og mere erhvervsvenlige udbudsbetingelser. Det har flere kommuner allerede benyttet med succes.
Via Byens Ejendom, 21. juni 2021
KLIMASKOVEN, ET EFFEKTIVT REDSKAB TIL HÅNDTERING AF CO2-PROBLEMET
Fortsat skovbrug i de nuværende danske skove plus skovrejsning på ½ mio. ha kan reducere CO2-udledningen med 30%. I denne video diskuterer vi indsatsen i lyset af skovenes andre funktioner fx biodiversitet og friluftsliv.
TRÆMÆND GÅR I ÆTEREN MED PODCAST OM DET GRØNNE BYGGEMATERIALE
En ny podcast skal bibringe fagfolk mere viden om træ i byggeriet og EPD’er i særdeleshed.
Via Dagens Byggeri, 21. juni 2021
BRANCHEFORENING SÆTTER AMBITIØSE MÅL FOR BÆREDYGTIGT TRÆ
Dansk Træforening har netop sat som mål, at andelen af dokumenteret bæredygtigt træ i 2025 skal stige til 95 % i de produkter, medlemmerne importerer til Danmark.
HVORDAN BYGGER DE MED TRÆ I SVERIGE?
Cirkulært træbyggeri, træ som parameter i en kommunes bæredygtighedsmål og opførelsen af Sara Kulturhus – vi kan lære meget af vores svenske naboer. Kom med til netværksmøde den 8. juni!
Via Building Supply, 7. juni 2021
TRÆGIGANT SAMLER SIG OG BLÆSER TIL KAMP FOR MERE TRÆBYGGERI
En ny samlet koncernledelse skal sætte retning for Nordic Wood Industries og dets 400 ansatte – målet er vækst og mere brug af træ i byggebranchen.
Via Dagens Byggeri, 2. juni 2021
BYG OVENPÅ MED TRÆ
Træ er for alvor på vej ind som et konstruktionsmateriale, der udfordrer traditionelle konstruktionsmaterialer som beton og stål. Trenden er træbyggeri i højden – enten fra grunden eller ovenpå eksisterende højhuse.
Via Teknisk Landsforbund, 31. maj 2021
ALMENE BOLIGCIRKLER MIDT I SKOVEN
Med to cirkelformede bebyggelser i træ vinder boligselskabet fsb Køge Kommunes udbud om 40 almene boliger.
Via Dagens Byggeri, 27. maj 2021
FØDT SOM ET MESTERVÆRK: SE HVEM DER FÅR SNEDKERPRISEN 2021
Retten i Aarhus modtager Snedkerprisen 2021 for en smuk og nænsom restaurering og ombygning af bygningen med en høj prioritering af snedkerhåndværket.
SKOVBRANCHEN UNDRER SIG: HVOR SKAL TRÆET KOMME FRA?
De kommende naturnationalparker kan gøre fremtiden svær for den danske skovbranche. I et marked med i forvejen stor efterspørgsel på træ som en bæredygtig ressource skærer det i ørene, at man vil lade en stor mængde eksisterende produktionsskov stå urørt.
KØB AF GRISE BLEV UDSKUDT TIL FORDEL FOR SAVVÆRK
Da Jens Julius Larsen sammen med sin kæreste flyttede på landet, var det meningen, at de skulle have nogle husdyr til at gå. Tanken om frilandsgrise er dog, indtil videre, blevet udskiftet med et savværk.
Via Bjerringbro Avis, 24. maj 2021
TRÆDREJER TIL KUNSTDAGE: JEG SNAKKER MED TRÆET OG MÆRKER, OM JEG FØLER NOGET
Ligesom en kunstmaler, en keramiker eller en billedhugger har trædrejer Jørgen Nordskov, Hovedgaden i Grevinge i Odsherred, blikket rettet på særlige mønstre, snoede linjer, filtrede spændingsfelter, kontraster, strukturer, dimensioner, skæve former, ujævne overflader, når han skaber sine imponerende værker ved at dreje og udhule i træ.
REKORDHØJT TRÆHUS NÅR DEN HØJE BARRE
Knudrisrækkerne, som med sine fire etager er Aarhus højeste almene træbyggeri, har nået en milepæl: Der er netop fejret rejsegilde.
Via Licitationen, 22. maj 2021
FEM ETAGERS TRÆHUS I FREDERICIA – ARKITEKTER OG INGENIØRER SKAL PÅ BANEN
Hvordan kan man udvikle en etagebolig i træ, som er så CO-venlig som mulig? Hvordan skal ejendommen se ud, og hvordan kan den bygges indenfor et normalt anlægsbudget?
Via Licitationen, 20. maj 2021
C.F. MØLLER VINDER KONKURRENCE MED BÆREDYGTIGT TRÆ-BYGGERI
Bygningsstyrelsen har i dag tildelt totalentreprisen på opførelsen af det kommende statslige kontorknudepunkt i Odense. Bygningens bærende konstruktioner skal opføres i træ og er designet af C.F. Møller Architects.
Via cfmoller.com, 20. maj 2021
22 NYE PROJEKTER HAR FÅET JA TIL SKOVREJSNING
Nyskovfonden er begyndt at rejse i alt 5.000 hektar skov i Danmark. Nu har man givet tilsagn til 35 hektar.
Via LandbrugsAvisen, 16. maj 2021
JENS JULIUS MANGLEDE EN HØVL – NU HAR HAN KØBT ET SAVVÆRK
Jens Julius Larsen har med sit nye savværk gjort et temmelig stort impulskøb.
Via Licitationen, 16. maj 2021
MIDDELFART FÅR EN SKOV I BYEN MED 220 CO2-NEGATIVE BOLIGER
I Middelfart har tegnestuen Effekt designet Naturbyen, 220 boliger beliggende i et nyplantet skovområde.
Via Licitationen, 12. maj 2021
BUILD IN WOOD KLAR TIL NÆSTE UGE
Messen i København forgår to dage i næste uge med et par hundrede fysiske deltagere – og alle dem, der har har lyst online.
SKANDINAVIEN SAMLET TIL DISKUSSIONER OM TRÆ OG BETON
Årets Bygningsfysikdag blev afholdt digitalt og tiltrak ikke kun deltagere fra hele Danmark, men også fra Grønland, Færøerne, Island, Sverige og Norge.
FRYGTEN FOR FUGT I TRÆKONSTRUKTIONER SKAL MÅLES VÆK
Fugt og brand kan holde mange bygherrer fra at bygge i træ, men de bekymringer vil Woodsense gøre til skamme med deres sensor-overvågning.
Via Dagens Byggeri, 3. maj. 2021
NU FÅR AMAGER FLERE BILLIGE BOLIGER
Den ene bebyggelse skal opføres på Strandlodsvej og består af otte almene familieboliger og 32 almene ungdomsboliger. Det andet byggeri lyder navnet “Generationernes Træhus” og skal ligge i Ørestad Syd på Robert Jacobsens Vej med 122 boliger, hvoraf 32 er ungdomsboliger, 34 er seniorbofællesskabslejligheder og 56 er familieboliger.
Via Dagens Byggeri, 28. april 2021
SKOVENE BIDRAGER POSITIVT TIL CO2-BALANCEN!
Skovrejsning vil bidrage positivt til skovenes samlede CO2-balance. Energistyrelsens seneste klimastatus-rapport tegner for dystert billede af skovenes bidrag til klimaet, mener Dansk Skovforening.
Via Skovforeningen, 28. april 2021
FORSKNING: INGEN EVIDENS FOR BEDRE INDEKLIMA I TRÆHUSE – ENDNU
Der er i de senere år kommet fokus på træbyggeri. Men hvad ved vi egentlig om sammenhængen mellem træbyggeri og indeklima? Det satte i Realdania sig for at undersøge.
Via Ingeniøren, 27. april 2021
NU ER DET OFFICIELT: VORES GRØNNE SKOVE ER PÅ VEJ TIL AT BLIVE »KLIMASYNDERE«
I de kommende år ventes Danmarks udledninger – uanset hvad – at falde alle steder, bortset fra på ét område: Vores grønne skove kommer til at udlede mere CO2, end de vil optage, fastslår Energistyrelsen. Her er det opsigtsvækkende dilemma.
Via Berlingske, 27. april 2021
SKOLE AF 4000 M2 BÆREDYGTIGT TRÆ STÅR KLAR
I Sønderjylland står et ambitiøst skolebyggerier i træ nu færdigt. Ambitionen har været at omsætte viden om træets fordele som byggemateriale til et konkret byggeri og at skabe et inspirerende læringsunivers for de næste mange generationer.
TROPISK TRÆ TIL VESTJYSK NATURLABORATORIUM
Entreprenørfirmaet Ivan Jakobsen A/S fra Struer vinder licitationen af “Vand- og Naturlaboratorierne” ved Tvis Mølle Naturlaboratorium nær Holstebro.
Via Wood Supply, 27. april 2021
ALT DU SKAL VIDE OM UBEHANDLEDE TRÆFACADER
Hvilken slags træ skal jeg vælge til ubehandlede træfacader? Hvad med brandsikkerheden? Findes der brandimprægnering, som ikke udvaskes? Få svar på alle dine spørgsmål om træbeklædning af facader.
Via Building Supply, 23. april 2021
KAN EN EG PÅ FLUGT INTEGRERES I DANMARK?
Klimaforandringerne får ikke kun betydning for menneskers levevilkår. Også verdens træer vil få ændret deres levebetingelser, og mens nogle vil tilpasse sig, vil andre dø.
Via Wood Supply, 19. april 2021
SKOVBRANDE RASER I VESTJYLLAND – BRANDVÆSNET ADVARER
Der er ikke faldet meget regn den seneste tid. Det har fået ellers normalt regnvåde Vestjylland til at gå op i flammer flere steder.
FORÅRET ER HER: BØGEN ER SPRUNGET UD I VEJLE – SE HER HVOR
Datoen blev ifølge en læser 18. april.
Via Fredericia Dagblad, 19. april 2021
NYT KULTURHUS AF TRÆ: UDLEDER ET MINIMIUM AF CO2
Interessen for det nye kulturcenter, der er ved at skyde op i Hvidovre overfor rådhuset på Hvidovrevej, har været og er stadig stor. Og bygningerne, som bliver et omdrejningspunkt for bymidten i Hvidovre, er begyndt at tage form.
WE BUILD DENMARK TAGER HÅND OM TRÆBYGGERIET
InnoByg er lukket ned, men hos WE Build Denmark vil det stadig være muligt at blive klogere på det hypede byggemateriale.
Via Dagens Byggeri, 16 april. 2021
TRÆBYGGER-NETVÆRK FORTSÆTTER I NYE RAMMER
Netværksgruppen for Træbyggeri, som har eksisteret siden 2015 i regi af InnoByg, videreføres nu i bygge- og anlægsbranchens klynge We Build Denmark.
Via Licitationen, 15. april 2021
FORSKERE: VI HAR BRUG FOR NYE TRÆARTER FOR AT KLARE HEDEBØLGER
Japanske og koreanske egetræer er blandt de træarter, som vil klare sig godt i Danmark i en fremtid med mere ekstremvejr, viser undersøgelser af træer i Hørsholm.
Via Ingeniøren, 15. april 2021
MED TRÆ KAN VI NEMT FORTÆTTE BYERNE
Kommentar: Vi har endnu til gode at se høje huse i træ i Danmark, hvor vi stadig er i gang med langsomt at eliminere myterne om træs anvendelse i moderne byggeri.
Via Dagens Byggeri, 14. april 2021
FOTOKONKURRENCE HYLDER DE GODE SNEDKERIER
Med Instagram-konkurrencen #snedkermade retter Snedkersektionen i DI Dansk Byggeri endnu engang fotolinsen mod lækkert snedkerarbejde og snedkerfagets mange muligheder. Deltagerne i konkurrencen kan vinde smukt udført snedkerhåndværk til hjemmet.
Via WoodSupply, 13. april 2021
STOLT TØMRER: RENOVERER REJSEKONGENS GAMLE SAUNA-HYTTE
Historierne om Spies er mange – og de bliver alle bedre med årene. Sådan er det måske også med historien om den sauna., som Simon Spies lod opføre på en campingplads i Borup på Midtsjælland.
Via WoodSupply, 13. april 2021
WEBINAR: UNDGÅ FÆLDERNE, NÅR DU IMPORTERER TRÆ FRA RUSLAND OG UKRAINE
Lovkomplekset kræver blandt andet, at importører gennemfører tiltag, der effektivt udelukker ulovligt træ fra deres leverandørkæder. Derfor tilbyder organisationen Preferred by Nature (tidl. NepCon) et gratis webinar, hvor eksperter og repræsentanter for virksomheder samt den danske myndighed på området deler erfaringer i, hvordan virksomheder i praksis kan minimere risikoen for at importere ulovligt træ fra Rusland og Ukraine.
Via WoodSupply, 12. april 2021
NY BRANDTEST BANER VEJ FOR TRÆMODULER TIL HØJT BYGGERI
Scandi Byg har fået godkendt trækonstruktioner i en REI 120-brandtest, hvilket betyder, at virksomheden nu kan bygge præfabrikeret modulbyggeri i træ på mere end fire etager som fast standard.
Via Grøn Teknik, 8. april 2021
ER KLAR TIL AT BYGGE I TRÆ OP TIL SEKS ETAGER
Scandi Byg kan nu levere industrielt fremstillet modulbyggeri i træ på mere end fire etager som standard. De bærende trækonstruktioner er testet for brand i mindst to timer med mere end 1000 grader i slutfasen.
NÅR HAVET STIGER, OPSTÅR SPØGELSESSKOVE AF DØDE TRÆER
Saltvand i jordbunden har været med til at slå skovområder langs den amerikanske østkyst ihjel, konkluderer et ph.d.-projekt. En skov fra undersøgelsen er skrumpet med ti procent.
GODE RÅD: SÅDAN FÅR HAVEMØBLERNE NYT LIV
Havemøblerne kan have samlet både snavs, råd og skimmel hen over en lang vinter. Se, hvordan du kommer det til livs og shiner dem op igen.
FN: PLANT TRÆER IMOD TØRKE, OVERSVØMMELSER OG JORDSKRED
Et nyt FN-initiativ vil beskytte naturen og samfund mod klimaforandringer ved at øge biodiversitet og etablere økosystemer.
TØMRERFAGET ER HISTORISK POPULÆRT
Hos Træsektionen i DI Dansk Byggeri samt i 3F Byggegruppen glæder man sig over solid tilgang af lærlinge.
Via Dagens Byggeri, 19. marts 2021
KLIMAMÅL KRÆVER MERE AMBITIØSE HANDLINGSPLANER
Skal vi nå Folketingets ambitiøse 2030 klimaplan, skal vi have højere ambitionsniveau for handlingsplanerne.
Via Dagens Byggeri, 18.marts 2021
JAGTER DEN GODE TRÆ-LYD MED MOCK-UP
Netop nu tester Taasinge Elementer forskellige lyddæmpende løsninger med nye etagedæk af træ – målet er akustikløsninger, som kan sætte skub i træbyggeriet
Via Mestertidende, 18. marts 2021
TRÆ PÅ FACADEN BLIVER STADIG MERE POPULÆRT
I løbet af blot ét år er efterspørgsel på træ til facadebeklædning syvdoblet hos den nordjyske trævirksomhed, Keflico.
Via Dagens Byggeri, 17. marts 2021
TRÆSEKTIONEN: NY STRATEGI LØFTER BÆREDYGTIGT BYGGERI
Hvis vi skal nå Folketingets ambitiøse 2030 klimaplan, skal vi have et højere ambitionsniveau for handlingsplaner, mener Træsektionen og hilser den nye, nationale strategi med CO2-loft for nybyggeri velkommen.
OPFORDRING FRA TRÆ-FOLK: STIL FLERE KRAV OM BÆREDYGTIGHED, NÅR BYGGERI SENDES I UDBUD
Foreningen Træ i Byggeriet vil have CO2-afgift på byggematerialer og krav om mere bæredygtigt byggeri ved udbud for at fremme den grønne omstilling.
Via Mestertidende, 16. marts 2021
MERE TRÆ I NYBYGGERI KAN IMØDEKOMME NYE CO2-KRAV
Vi skal have mere bæredygtigt byggeri. Det er budskabet fra Martin Skou Heidemann, formand for Træsektionen under DI Dansk Byggeri. Han hilser den nye politiske aftale om national strategi for bæredygtigt byggeri velkommen
ØGET EFTERSPØRGSEL OG PRIS PÅ CERTIFICERET TRÆ
Det er nok ikke gået mange forbi, at samfundet stiller store og divergerende krav til driften af landets skove. I Danmark har vi skovloven til at sikre, at de forskellige hensyn i skovene tilgodeses efter samfundets behov. Selvom man kan mene, at det burde være rigeligt, er der nu stigende efterspørgsel på træ fra dokumenteret bæredygtigt drevne skove.
Via Skovdyrkerne, 8. marts 2021
KRAV OM BÆREDYGTIGT BYGGERI INDSKRIVES I BYGNINGSREGLEMENTET
Der blev fredag indgået en aftale mellem regeringen og alle Folketingets partier, bortset fra Nye Borgerlige, om en ’National strategi for bæredygtigt byggeri’.
SKOVFOGED OM TRÆMARKEDET: – SKOVEN HAR EN FREMTID
Rune Bukkehave forventer en stigning i træprisen efter skadedyrsangreb i Centraleuropa og en generelt stigende efterspørgsel på træ.
Via Effektivt Landbrug, 6. marts 2021
NY NATIONAL STRATEGI FOR BÆREDYGTIGT BYGGERI MED FOKUS PÅ TRÆ
Regeringen og en række partier har indgået aftale om en national strategi for bæredygtigt byggeri. Den nye strategi skal understøtte en bæredygtig omstilling af bygge- og anlægssektoren, hvilket blandet andet indebærer en begrænsning af byggeriets klimapåvirkninger og ressourceforbrug.
Via Dansk Skovforening, 5. marts 2021
GRØNT BYGGERÅD: BRANCHEN ER KLAR TIL AT BEKÆMPE CO2-BELASTNING FRA BYGNINGER
Det er en udbredt fordom, at det er dyrt at bygge bæredygtigt med krav til CO2-reduktioner. Livscyklusvurdering og dokumenteret bæredygtigt byggeri skal indarbejdes i regeringens strategi med konkrete krav til CO2 i nybyggeri allerede fra 2023, skriver Mette Qvist.
Via Altinget, 26. februar 2021
TRÆ AFLØSER BETON OG STÅL I BÆREDYGTIGE BYGGERIER
Træ i de bærende konstruktioner er nemlig markant bedre for klimaet. CLT er tilmed et materiale som er hurtigere at bygge med, som er lettere end beton og derfor er nemmere at transportere til og fra byggepladserne, og så giver det krydslaminerede træ flere muligheder for at udfordre det arkitektoniske udtryk.
VARMEBEHANDLET TRÆ ER MILJØVENLIGT OG HOLDBART – OGSÅ PÅ LANG SIGT
Parkmøbler står ude i al slags vejr året rundt. Derfor er det vigtigt at have fokus på valget af materialer, så det ikke er nødvendigt at udskifte byrumsinventaret så ofte. Og når valget falder på træ, er det værd at overveje varmebehandlet træ.
Via Bygge Materialer, 23 februar 2021
FIRE EVENTS GIVER VIDEN OM BÆREDYGTIGT BYGGERI
Building Green Aarhus er aflyst, men det er alligevel muligt at få stillet den bæredygtige sult på fire forårsevents, hvor du kan få viden om bæredygtigt byggeri og arkitektur.
BYGGER 49 UNGDOMSBOLIGER I TRÆ PÅ MORS
Friis & Moltke Architects står for det arkitektoniske og byggeledelse, når der nu opføres 49 ungdomboliger til sports-college og almindelige ungdomsboliger.
Via Byens Ejendok, 19. februar 2021
FLERE UNGE SKAL HAVE ET ARBEJDSLIV I DET GRØNNE
En erhvervsuddannelse opfatter mange som endestationen i karrierevalget, men der er mange muligheder for at videreuddanne sig, efter man er blevet faglært.
Via Grønteknik, 14. februar 2021
CERTIFICERET TRÆ BLIVER EN NY NORMAL, MENER DIREKTØR OG SKOVEJER
Efterspørgslen på produkter der er lavet af certificeret træ er markant stigende og forventes helt at overtage markedet.
NY RAPPORT VISER, AT TILVÆKSTEN AF SKOV I EUROPA LANGT OVERGÅR HUGSTEN
Er der træ nok? Det spørgsmål bliver landets trævirksomheder ofte stillet, og i den netop offentliggjorte rapport State of Europe’s Forest 2020 kommer vi nærmere svaret. Her viser aktuelle tal, at Europas skovarealer er stigende, og at tilvæksten af vedmasse er langt større end hugsten. Den tendens vil fortsætte, så længe vi fokuserer på og bidrager til bæredygtigt skovbrug, lyder det fra blandt andre Dansk Skovforening og foreningen Træ i Byggeriet.
Via Brønderslev Avis, 7. februar 2021
BÆREDYGTIG SKOVFORVALTNING: VI KAN FÆLDE MEGET MERE SKOV
Er der træ nok? Det spørgsmål bliver landets trævirksomheder ofte stillet, og i den netop offentliggjorte rapport State of Europe’s Forest 2020 kommer vi nærmere svaret. Her viser aktuelle tal, at Europas skovarealer er stigende, og at tilvæksten af vedmasse er langt større end hugsten.
SVENSKE FORSKERE: FYLD OVERSKUDSTRÆ PÅ DEN TUNGE TRAFIK
Ny forskning viser, at resttræ fra skovdrift kan reducere udledningen af drivhusgasser fra den tunge trafik i Sverige med op til 94 procent.
Via Ingeniøren, 3. februar 2021
TRÆ-FORSKERE HAR UNDERSØGT STAM(ME)CELLER
En genteknologisk metode gør det for første gang muligt at se, hvordan veddet inde i planter bliver bygget. Forskningen åbner op for at skabe stærkere byggematerialer og muligvis mere klimaeffektive træer.
Via Grønteknik, 31. januar 2021
DANNELSEN AF TRÆ KAN NU FØLGES I REAL-TIME – KAN MÅSKE GAVNE KLIMAET OG BYGGEBRANCHEN I FREMTIDEN
Med en genteknologisk metode er det nu for første gang muligt at se, hvordan veddet inde i planter bliver bygget. Den nye forskning i planters cellevægge udført af bl.a. Københavns Universitet åbner op for at skabe stærkere byggematerialer og muligvis mere klimaeffektive træer.
Via KU, Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, 28. januar 2021
BYG BARE LØS – DER ER TRÆ NOK
Hvert år er der over 200 millioner kubikmeter uudnyttet hugst i Europa.
Via Dagens Byggeri, 27. januar 2021
EUROPAS SKOVE VOKSER HURTIGERE END HUGSTEN
Er der træ nok? Ja, lyder svaret i rapporten State of Europe’s Forest 2020. Europas skovarealer er stigende, og tilvæksten af vedmasse er langt større end hugsten.
Via Dagens Byggeri, 26. januar 2021
TRÆBYGGERIET UDFORDRET AF BRANDKRAV
Mangel på præaccepterede løsninger gør byggeri med træ dyrt og langsommeligt – og forsinker udbredelsen af træhuse.
Via Wood Supply, 26. januar 2021
UNDERSØGELSE REJSER TVIVL OM STANDARD FOR BRANDIMPRÆGNERET TRÆ
DBI og Teknologisk Institut har undersøgt, hvad der sker med brandegenskaberne, når brandimprægneret træ udsættes for vind og vejr. Konklusionen er bl.a., at ældningsstandarden EN 16755 bør revideres kraftigt
FRA BUNGALOW TIL BÆREDYGTIGT TRÆHUS
Familien Kjærgaard-Phillipsen har forvandlet deres ældre bungalow fra 1937 til et moderne træhus med fokus på bæredygtighed og rumlighed. Kom med indenfor i den arkitektoniske perle i Viby, hvor familien nu kan nyde en helt fantastisk udsigt ind over Aarhus.
Via Aarhus Panorama, 20. januar 2021
DANSKE ARKITEKTER VINDER INTERNATIONAL KONKURRENCE OM 85 METER TRÆTÅRN
Den danske arkitektvirksomhed 3XN er sammen med tyske IttenBrechbühl udpeget til at designe et ambitiøst og bæredygtigt træbyggeri i Lausanne i Schweiz. Byggeriet består af et tårn på 85 meter samt transformationen og ombygningen af to eksisterende bygninger.
Fakta
Læs mere:
Nyheder om træ på internettet:
-
Wood-Supply.dk
Onlinemedie, der dækker den danske træ- og møbelindustri.
-
danishfurniture.dk
Onlinemedie om dansk møbelproduktion
-
Naturstyrelsen
Nyheder fra Naturstyrelsen og de danske statsskove.
-
Dansk Skovforening
Nyheder fra de danske privatskove.
-
Træinformation
Aktuelle emner med fokus på anvendelsen af træ i byggeriet.
-
Skoven i Skolen
Nyheder fra Skoven I Skolen, et undervisningsprojekt, som giver lærere og elever mulighed for at flytte undervisningen ud i skoven og andre steder i det fri.