Genmodificerede træer til papir
Forskere har udviklet genmodificerede (GM) træer, der kan gøre papirfremstilling mere effektiv. Andre forskere mener dog at fordelen er begrænset fordi den træart man har genmodificeret ikke spiller nogen særlig rolle i papirfremstillingen.
At lave træ om til papir kræver meget energi. Man skal fjerne træets “beton” – ligninen – så man kan bruge cellulosen til papiret, og det er vanskeligt. I processen bruger man enten kemikalier eller store mængder af vand.
Ligninfrie træer
Forskere fra Michigan Technological University har måske fundet svaret. Det er nemlig lykkedes dem at udvikle genmodificerede træer der indeholder mindre lignin end almindelige træer.
De nye træer er nemmere at lave til papir og giver en bedre kvalitet. Det er træarten Bævreasp (Populus tremuloides) der har fået tilført en gen som nedsætter ligninproductionen til næsten det halve.
Produktionen af cellulose steg samtidig med op til 15 % og det kom som en overraskelse for Professor Vincent Chiang og hans forskerhold.
|
||
Chiang mener at man kan få 15 % mere pulp ud af GM træet end af det naturlige træ.
En anden forskergruppe under ledelse af Shawn Mansfield fra Forest Science Centre i Vancouver, Canada, har resultater der viser at de genmodificerede træer er meget lettere at lave til pulp (papirmasse) i papirfremstillingsprocessen end almindelige træer.
For eller imod
– Jeg tror at vores forskning kan revolutionere effektiviteten hvad angår energiforbrug og miljøbelastning i en industri der er livsvigtig i vores hverdag, siger Mansfield til BioMedNet.
Andre forskere er dog skeptiske over for resultaterne. Henry Gore, tidligere teknisk direktør for Crown Vantage Paper Company i Milford, New Jersey, som nu rådgiver internationalt om papirfremstilling siger til BioMedNet, at asp ikke spiller nogen særlig rolle i papirfremstilling, hvor der især bruges nåletræ.
– Kun med meget god vilje kan man forvente, at genmodificeret asp skal kunne opnå lige så gode papirfremstillings kvaliteter som nåletræer eller eucalyptus, siger han.
Carl Douglas fra University of British Columbia understreger, at man ikke kan regne med opbakning til GM træer i hele verden.
Læs mere om papirproduktion på trae.dk
Kilder:
http://www.biotik.dk/