GPS-mærkning holder tyvene fra træet

0

Langfingrede besøgende i statsskovene har længe været et problem, men GPS-mærkning har vist sig effektiv i kampen mod trætyveri.

Af -

Har man gået en tur i skoven, har man sikkert også set flere stakke med kævler, der ligger og venter på videre behandling. De fleste af os kan godt kende forskel på dit og mit, men for nogle af skovens besøgende kan det blive for fristende.

I 2015 forsvandt der i alt 41 stakke træ på 504 kubikmeter fra statsskovene. Efter at have indført GPS-mærkning af træet for at nedbringe tyveriet, var tyveriet i 2016 halveret. I 2017 var antallet af tyverier endda rekordlavt. Her blev der kun stjålet 46 kubikmeter, eller hvad der svarer til ni stakke med træ.

Det viser en ny opgørelse fra Naturstyrelsen, der har været rundt i statens skove og tjekke, om stakkene med træ ligger, som de skal.

“Vi valgte for et par år siden at lave en kampagne for at komme det store tyveri af træ til livs. En af metoderne har været at GPS-mærke stammerne, så vi kan spore det træ, der forsvinder. Når tyven bevæger sig et par hundrede meter væk fra stakken, får vi en sms og en e-mail om, at træet har flyttet sig. Tallene taler deres eget tydelige spor. Selvom vi ikke har taget tyve på fersk gerning, er vi overbevist om, at GPS-mærkningen har virket afskrækkende og har nedbragt tyveriet, så det nu er rekordlavt,” siger salgsleder Peter Chrois Møller fra Naturstyrelsens Driftscenter.

Ud over GPS-mærkning tager Naturstyrelsen stikprøver hos vognmænd, der henter træ i skoven for at kontrollere, at salgspapirerne er i orden. Desuden har man forsøgsvist aflåst skovveje i områder med særligt mange værdifulde træstakke.

Det er især stakke med relativt tyndt og knastet træ til brænde, der virker fristende på tyvene. Den typiske stak, der bliver stjålet, kan ligge på ladet af en lastbil.

Mens trætyveriet er noget så træls, så sælger Naturstyrelsen dog hvert år cirka 600.000 kubikmeter træ. Dermed udgør det stjålne træ under en halv promille af træet. Der bliver således solgt 2.500 kubikmeter træ, hver gang én kubikmeter bliver stjålet.

Stjæler man fra statsskovene går det dog også ud over skovens besøgende. Indtægterne fra salget er nemlig med til at finansiere Naturstyrelsens mange friluftstilbud til danskerne.

Kilde: Naturstyrelsen.

 

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Video: I skoven

Trætyveri er næppe et stort problem her.

Danmarks skove vokser

Skovene binder også mere og mere CO2.

Læs mere

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×