Hvornår er et hus et træhus

0

Af

Hvornår er et hus, et træhus

Skal hele huset være af træ? Er det nok at dele af konstruktionen er af træ? Må træet være gemt bag gipsplader? Er det nok at huset beklædes med træ og fremstår som træhus?

Der findes ingen klar definition af et træhus og det vil nok være for meget at forlange at formulere et klokkeklart bud på en træhusdefinition. Træ Er Miljø har forsøgt at indkredse begrebet træhus ved at spørge 8 personer med forstand på træ hvornår man efter deres opfattelse kan kalde et hus for et træhus.

Massivtræhus

Skal man konkludere noget ud fra de 8 udsagn så er

“et hus et træhus, når den bærende konstruktion er lavet af træ”

 

 

 

Konstruktion skal være af træ

For Bjarne Lund Johansen og Søren Meyer fra Træinformation er konklusionen en dækkende definition for et træhus. Om facaden beklædes med tegl, stål eller træ er underordnet; det er konstruktionsmaterialet der bestemmer husets type.

Også hos By og Byg er det et væsentlige kriterium for træhuset, at træet indgår i konstruktionen. Asta Nicolajsen, seniorforsker i Afdeling for Byggeteknik og Produktivitet skriver at et træhus ”kan være beklædt med træ, men også af fx eternit eller være pudset. Til gengæld er et hus af beton beklædt med træ ikke et træhus, selvom det ser sådan ud.

Fra træhusmessen i Malmø

 

 

På samme måde mener Anders Brix, Arkitekt og Professor ved Kunstakademiets Arkitektskole,

 

at et hus der rejses af beton er et betonhus uanset om det beklædes med træ.  ”Jeg har set et hus, som var helt af glas i facaderne, som jeg alligevel vil kalde et træhus, fordi søjler, spær, gulve oa var af træ.” siger Anders Brix.

”I dag har vi så mange nye materialer og processer at de gængse billeder af hvordan et hus skal se ud ikke længere er meningsfulde. Jeg mener at vores forestilling bevæger sig langsommere end vores muligheder. Det er ligesom i bilens barndom: Noget nyt (bilen) var opfundet, men i mangel af forestilling om hvad bilen kunne blive, lignede den i starten en hestevogn. På samme måde får vi i dag husene til at ligne murede huse ved at skalmure dem, sætter sprodser i vinduerne selv om det ikke længere er nødvendigt etc.”

Anders Brix sidder i kommitéen for træprisen.

Facade af træ

Per Kjærbye, akademiingeniør, Lektor BYG*DTU går et skridt videre og mener at huset også visuelt skal fremstå som bygget af træ. ”Det er fx ikke nok, at der er anvendt trægulve og at indvendige vægge er opført som træskelet-konstruktioner. Husets bærende og afstivende konstruktioner skal være træbaseret, og beklædninger på vægge, lofter, tag og gulve skal i størst muligt omfang skal være af træ. Så er det et træhus i min verden.” siger Per Kjærbye.

Anneberghus

Hans synspunkt støttes af Skovens redaktør Søren Fodgaard, der har lavet listen over typehuse af træ. Han tilføjer ”at der vil være enkelte steder i huset hvor man af forskellige grunde afviger fra at anvende træ, fx omkring skorsten og pejs, ventilation eller vådrum – men det ændrer ikke på at huset i alt væsentligt skal fremtræde som et hus lavet af træ.”

Træhus eller træbaseret hus

 

Også Hilmer Riberholt, Cowi, mener både konstruktion og beklædning skal være af træ.

CASA NOVA er et af de huse der ligger i grænseområdet. Konstruktionerne er opført som lette bærende trækonstruktioner, der er indpakket i gips på grund af de brandtekniske krav. Nogle få sektioner er opført som volumenelementer i beton for eksempel elevatortårn m.m. Facaderne er senere beklædt udvendig med såvel cedertræ som zink. I realiteten er der tale om huse i hovedsagen med trækonstruktioner, der er indvendigt er beklædt med gipsplader og udvendigt med træ, men har konstruktioner bl.a. af beton eller mursten.

Efter Hilmer Riberholt mening er der så megen gipsbeklædning indvendig, at byggeriet bør kaldes et træbaseret hus.

 

Det synspunkt deles af arkitekt Pia Storvang, Dansk Center for Byøkologi, der har nuanceret karakteristikken af træhuset i artiklen Træhuse som boliger i Danmark.

 

Hun nævner 3 former for træhuse.

  • Det bærende træhus
  • Træhuset som klimaskærm
  • Det blandede træhus

Det første er et byggesystem kun i træ. Man kunne kalde det for “det bærende træhus”, som i princippet er et traditionelt træhus med bærende konstruktioner og beklædning i træ eller træbaserede produkter. Det  andet kunne kaldes “træhuset som klimaskærm”, hvilket betyder, at den bærende konstruktion kan være tung. Den tredje og sidste kunne man kalde “det blandede træhus”, som principielt er en kombination af de to første former.

Peter Trap fra Carl Bro mener at træet skal indgå i næsten alle byggeriets elementer. Ud over træ i ydervægge, indvendige vægge og tag mener det er væsentligt at

 

gulvene er på strøer af træ og plader under faste  gulvbelægninger skal være træbaserede gulvplader.

 

Konklusion

Der er altså i dette lille undersøgelsespanel delte meninger om hvor mange af byggeriets elementer der skal være af træ. Men fælles for dem alle er at et hus uden træ i konstruktionen ikke kan kaldes et træhus.

 

Tags:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at træ.dk må opbevare mit navn og e-mail, overføre det til mailplatformen Mailchimp samt sende mig information og nyheder via e-mail.