Mere dansk biobrændsel når affaldsafgift fjernes

0

Af

Affaldsafgift fjernes

Danmark har store mængder uudnyttet biobrændsel, som kan bidrage til at sænke CO2-udledningen på landets varme- og kraftvarmeværker. Omkring 30 procent af det have- og parkaffald, som indsamles over hele landet, kan forarbejdes til bioflis. Der har imidlertid været begrænset udnyttelse af have- og parkaffald pga. affaldsafgifter.

Denne affaldsafgift bortfalder i begyndelsen af 2010.

Varme- og kraftvarmeværker kan nu forbedre deres CO2-regnskab ved at benytte bioflis fremstillet af have- og parkaffald - Foto Biopress
Figur 1 Varme- og kraftvarmeværker kan nu forbedre deres CO2-regnskab ved at benytte bioflis fremstillet af have- og parkaffald (Foto: Biopress)

Nyt marked for bioflis

Når affaldsafgiften fjernes fra have- og parkaffald, åbner det et nyt marked for bioflis fremstillet i Danmark af rødder, træstubbe og store grene. Det er et lokalt produceret brændsel, som vil være væsentligt billigere og have et bedre CO2-regnskab end importeret biobrændsel.” siger projektudviklingschef Martin Wittrup Hansen fra Solum Gruppen der håndterer have- og parkaffald.

30 % vedvarende energi i 2020

Anders Evald, der er senior projektleder hos det uafhængige danske institut Force Technology, siger: ”EU’s direktiv om vedvarende energi betyder, at Danmark inden 2020 skal nå op på 30 procent vedvarende energi, og vi ligger i øjeblikket på 17 procent. Der skal ske meget store ændringer på blot 11 år, og noget der hurtigt har stor effekt er at skifte fra kul til biomasse. Jo mere lokal denne biomasse er, jo bedre CO2-regnskab.

Derfor er bioflis fra have- og parkaffald interessant. Det afgørende er, at kvaliteten er i orden, og at bioflisen fremstilles, uden at der ryger plastikposer og andet forurenende med i processen.”

Bioflis kan erstatte kul

Nogle af Danmarks største kraftværker er allerede omstillet til at fyre med halm og træ, og de vil med nogle tilpasninger også kunne benytte bioflis fra have- og parkaffald. En række af Danmarks varme- og kraftvarmeværker, som tidligere har været rent kulfyrede, benytter allerede nu 5-10 procent biobrændsel i form af træpiller og importeret skovflis lavet af hele træstammer, og de vil med små justeringer kunne gå over til bioflis.

En lang række mindre lokale varme og kraftvarmeværker kan umiddelbart fyre med bioflis.

Affald bliver i Danmark

På grund af den danske affaldsafgift er have- og parkaffald hidtil blevet eksporteret til især Sverige og Tyskland. Med ophævelsen af afgiften kan det nu betale sig at udnytte affaldet til energi i Danmark.

Afgiften har været fastsat i den såkaldte biomassebekendtgørelse. Fjernelsen af afgiften har været i høring og forventes at blive meddelt til ikrafttræden af Miljøministeren i begyndelsen af 2010.

Kilde:

PressPort

 

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at træ.dk må opbevare mit navn og e-mail, overføre det til mailplatformen Mailchimp samt sende mig information og nyheder via e-mail.