Nordens højeste træ står i Danmark

5

En douglasgran i Silkeborg er fortsat Danmarks og Nordens højeste træ. Træet er netop blevet målt igen.

Af -

Det kan godt være, at vores nordiske naboer kan bryste sig af at have mere skov end os, men i Danmark har vi til gengæld Nordens højeste træ. Ved Slåensø i Silkeborgskovene har man netop målt Nordens hidtil højeste træ igen for første gang i 12 år, og det enorme træ er stadig både Danmarks og Nordens højeste.

Træet er en douglasgran fra 1895, og målebåndet viste 53,7 meter. Til sammenligning måler Rundetårn 42 meter i højden og en almindelig flagstang er 7-10 meter.

“Træet er imponerende, men nok lige så imponerende er resten af bevoksningen omkring det. De fleste af træerne er over 45 meter, og enkelte andre sniger sig også op på 50 meter.  Der er derfor ikke tale om et enkelt træ, som overvokser alt i sin nærhed, men et træ, som har den helt ideelle placering. Målingen viser, at træet trives i bedste velgående, og så er det en sjov detalje, at det var den samme klatrer, der vovede sig op i trækronerne, da den blev målt i 2006,” siger Søren Hald, skovrider i Naturstyrelsen.

Foto: Naturstyrelsen.

Træet, der gjorde bakketoppen til sit hjem

Den silkeborgensiske douglasgran stammer oprindeligt fra det vestlige Nordamerika. Da den i sin tid blev plantet ved Slåensøen i Silkeborg som et forsøg, var der ingen, der vidste, om den rent faktisk kunne gro.

Douglasgranen blev plantet for at redde et tyndt bevokset område af skoven, hvor bøgetræerne ikke kunne vokse ordentligt.

Det viste sig dog, at træet virkelig var havnet på det rette sted, da bakken, den står på, består af en fed og leret jord – den såkaldte glimmerler, der blev aflejret for 15 millioner år siden.

Glimmerleret er næringsrig, og det nyder træer som douglasgranen godt af, da den sender sine rødder dybt ned i jorden.

“Træet står på en bakketop og bliver derfor slidt af vinden. Derfor er det lidt af en overraskelse, at det faktisk er vokset med 20-30 cm om året,” fortæller Søren Hald og fortsætter:

“Douglasgranen er vidt udbredt i Vestkyststaterne i USA og i sit hjemland kan den blive betydelig højere end 53 meter. Tiden vil vise, hvor stor den kan blive i Danmark. Vi ved, at der rundt om i landet står andre træer, som er højere end 50 meter, men de er så vidt vi ved ikke blevet målt for nylig”.

En kæmpegran (Abies grandis) på Rye Nørskov mellem Silkeborg og Ry var indtil 2002 Danmarks højeste målte træ med 52,5 meter, inden træet væltede i et stormvejr.

Besøg rekordtræet

Nordens højeste træ ved Slåensø er ikke afmærket i skoven, men kan ses, hvis man følger stien mod udsigtspunktet Kongestolen. Fra rastepladsen ved Sønderskovvej følges den gule rute mod nordøst ind i skoven mod Slåensø.

Omkring 500 meter inde rammer man en tværvej. Lidt til venstre ligger Kongestolen, men går man til højre og følger vejen cirka 60 meter frem, står den største douglasgran cirka 20 meter fra vejen inde til højre. Den står i en lille lysning på en svag forhøjning af landskabet.

Danmarks største og ældste træ

Kongeegen i Jægerspris Nordskov menes at være Danmarks ældste træ med sine 1600 år.

Danmarks største træ i rumfang er Valdemarsegen på Corselitze på Falster. Den rummer mere end 100 kubikmeter (målt i 1990). Træets højde er 25,4 meter, omkredsen er 9,35 meter og det er anslået til at være omkring 550 år gammelt.

Kilde: Naturstyrelsen.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

5 kommentarer

 1. Lars Phillip siger:

  Har I en gps-koordinat på træet?

 2. Tonni siger:

  GPS koordinater: 56° 07.190N 009°37.013Ø

 3. Tonni siger:

  Hvis man kører fra virklund ud af paradisvejen/den går så over i sønderskovvej – så skal man til venstre af svejbækvej højst 100 meter og hold ind her – det er klart det nemmeste .. allerede fra starten er der nogle kæmper men man skal gå ca 200 – 300 meter ligeud så kommer der en rodkage fra en stor douglas til venstre, lige der er der en sti ind ca 10 – 15 meter , og der bor den 56° 07.190 009°37.013

 4. Søren I siger:

  Hvem er træklatreren ? Mener at mindes en del om det fra dengang
  Mvh Søren I

 5. Tonni siger:

  i avisen stod der vist Jørn skov fra Nordsjælland og
  John Hartill

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Douglasgran

Læs mere om den interessante træart.

TEMA: Skove og skovbrug

Læs mere om verdens skove og skovbrug.

Læs mere

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×