Superpapir stærkere end støbejern

0

En svensk forsker har udviklet et nyt superpapir der er stærkere end støbejern. Forskeren bruger enzymer til at få det optimale ud af cellulosefibres enorme styrke på nano-niveau.

Af

Papirsposer der ikke går i stykker? Det kan måske være fremtiden efter opfindelsen af nano-papir som er fremstillet fra nanofibre af træcellulose. Materialet er lettere end almindeligt papir, men samtidig stærkere end støbejern. Det nye materiale er udviklet af en svensk træprofessor i samarbejde med den svenske papirgigant STFI- Packforsk.

Cellulose: plantecellers stærkeste komponent

Papir er lavet af cellulosefibre der er den stærkeste komponent i alle planteceller, og hovedbestanddelen i træ. Cellulosefibre er på enkeltniveau utroligt stærke og overgår med lethed styrken for almindelige glasfibre og ståltråd.

Læs mere om den kemiske sammensætning af træ her på trae.dk.

Defekter i makrostrukturen

Almindeligt papir er imidlertid lavet af hele træfibre der i makrostrukturen indeholder mange defekter. Det gør at almindeligt papir går i stykker, selv ved lav belastning og især når papiret er vådt.

Overflade af cellulose-nanofiber (Kilde: Nanotechnology Now)

Overflade af cellulose-nanofiber (Kilde: Nanotechnology Now).

Enzymer sønderdeler træfibrene

Den svenske professor, Lars Berglund fra KTH, Sveriges tekniske universitet, har i det nyudviklede nanopapir udnyttet cellulosefibrens styrke på enkeltniveau. Ved at lade enzymer sønderdele træfibrene har han fremstillet nano-fibre der er 1000 gange mindre en normale papirfibre.

På trae.dk kan du læse hvordan man i andre sammenhænge bruger enzymer til at bearbejde træfibre

Stærk binding imellem fibrene

Når nanofibrene blandes med vand og presses til papir opstår der en ekstrem stærk binding imellem fibrene. Det giver papir der er syv gange stærkere end normalt papir, meget sejere og tilmed uopløseligt i vand. Nanopapiret har en trækstyrke, som overgår støbejern og som er dobbelt så stærkt som papirets tidligere rekordholder, vulkaniseret papir (kemisk behandlet papir med særlig god styrke).

Potentialet er kolosalt

Potentialet for anvendelse af det nyudviklede papir er kolossalt. Ideer går bl.a. på at udvikle kompositmaterialer til byggebranchen. Andre opfindsomme ideer er at anvende nanopapiret til fiskegarn, supertynde højttalermembraner, højtryksfiltre og golfkøller.

De svenske opfindere holder imidlertid kortene tæt på kroppen. Lars Berglund siger til Ny teknik, at han helst ser at forskningsresultaterne bliver i Sverige. Han håber på at opfindelsen kan blive til en ny svensk satsning på træområdet.

Kilder:

Tags:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum