“Tænk, hvis vi havde brugt lige så lang tid på at forske i brugen af træ i byggerier”

0

Seks skarpe om træ til...

Af -

…Jeppe Rasmussen, CEO hos Woodsense, der har skabt en måler, som overvåger temperatur, træ- og luftfugtighed med trådløse sensorer.

1. Hvilken forskel håber du, Woodsenses måler kan gøre for træbyggeriet?

Formålet med vores løsning er at give byggebranchens aktører tryghed om, at bygninger bliver opført og driftet uden skader og andre overraskelser.

I alle konstruktioner med alle slags materialer er der områder, der er mere sårbare og udsatte end andre. Ved at monitorere disse områder i træ sikrer vi, at de bekymrende områder ikke resulterer i skader, der først bliver fanget for sent.

Vores sensor-løsning skal bruges til at skabe bevismateriale i form af data om, at man sagtens kan bygge konstruktioner i træ uden problemer.

2. Hvorfor er det vigtigt at bruge træ?

Det er vigtigt at bruge materialer der, hvor de er bedst, objektivt set.

Nogle gange bliver beton valgt frem for træ, fordi det anses som at være sikrest, men ikke fordi det er bedst.

Det er vigtigt at øge brugen af træ, da det i mange tilfælde er bedst, samtidig med at det udleder minimale mængder CO2 i forhold til beton og stål. 

3. Hvad synes du er det mest overraskende ved træ?

Det overraskende ved træ er, hvor levende det er. Ved alle slags påvirkninger så ændrer det sig, hvilket også gør det mere ligetil at bruge teknologi til at monitorere træets “helbred”.  

4. Hvilke misforståelser om træ støder du oftest på?

At træ har større og flere problemer end beton. 

5. Hvad er den største udfordring ved at øge brugen af træ?

Den største udfordring bliver at gøre bygherren tryg ved at bruge træ, eftersom mange holder sig fra træ grundet de problemer, der har været historisk med træ.

Nu er vi dog kommet til 2021, hvor der er kommet meget mere styr på det byggetekniske samt flere referenceprojekter i træ, som beviser, at vi sagtens kan bygge problemfrit og drifte som ved “normale” bygninger.

I mange årtier har samfundet arbejdet dedikeret på at innovere på og perfektionere brugen af beton og stål samt uddannet alle unge til at blive verdensmestre i det. Tænk, hvis vi havde brugt lige så lang tid på at forske i brugen af træ i byggerier! 

Hos Woodsense mener vi også, at det er vigtigt at bruge den nye teknologi i samspil med materialet. Vi har ikke lært at undgå skader i alle slags byggerier indtil nu. Ved at bruge den teknologi, vi har til rådighed, kan vi drastisk minimere risici for skader.

Derfor er det også vigtigt, at aktører bliver komfortable med brug af ny teknologi – som sensorløsninger med et alarmsystem baseret på machine learning algoritmer – til byggeprojekter. 

6. Hvordan ser du på træs rolle i klimaudfordringerne?

Vi ser i branchen, at træ vinder frem for at opnå de ønskede DGNB-certificeringer og de klimakrav, der kommer fra politisk side, grundet deres utroligt lave CO2-udledning ved produktion frem for beton og stål.

Her er det utroligt vigtigt, at de byggerier, vi opfører nu, kommer til at stå som fejlfri pragteksempler, for at det også kommer til at fortsætte fremover. 

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×