”Træ er bare betegnelsen for liv”

0

Seks skarpe om træ til...

Af -

…Önder Yazar, tømrer og indehaver af virksomheden E. O. Tømrer & Entreprise A/S, der fem år i træk har vundet prisen som Årets Håndværker. Önder Yazar er aktuel som dommer i tv-programmet Nybyggerne på TV2.

 

1. Hvad er din bedste oplevelse med træ?

Min bedste oplevelse med træ var dengang, jeg blev kontaktet af en skole i Ballerup, som havde en ung knægt på 13 år, som de simpelthen ikke vidste, hvor de skulle placere. Han var på den forkerte vej.

De spurgte, om jeg ikke lige kunne have ham i to måneders tid, fordi han ganske enkelt ikke måtte opholde sig på skolens matrikel i Ballerup kommune.

Önder Yazar er aktuel i TV2-programmet Nybyggerne. Foto: Privat

Jeg gik på det tidspunkt og lavede en træterrasse, og så tog jeg ham med mig. Og den her farlige, unge dreng, som man ikke vidste hvad man skulle gøre af – jamen, det endte med, vi gik på den her træterrasse og snakkede sammen, arbejdede med den, skar i træet, duftede til det…  Vi snakkede om træet, snakkede om terrassen, snakkede om livet generelt.

Denne her 13-årig dreng stoppede med at ryge og tage stoffer og stod klar hver morgen klokken syv med madpakken og en drikkedunk. Han vidste bare efter de her to måneder, at han skulle være tømrer og arbejde med træ.

Det har været en af de rigtig gode oplevelser, jeg har haft med træ.

2. Hvorfra stammer din interesse for træ?

Min interesse for træ stammer fra dengang, jeg gik i skole – fra sløjdtimerne. Der var et eller andet fantastisk ved træ og den måde, du kan forme det på.

Efter skoletid løb mine kammerater alt, hvad de kunne, for at komme først til fritidshjemmet, fordi man kunne bestille en tid til at spille computer. Det var først til mølle-princippet, og så spillede de det der Mujaffa-spil.

Jeg løb ikke lige så stærkt, for jeg havde ikke travlt med at komme over til computeren – jeg ville gerne ind og arbejde med træ! Jeg byggede blandt andet nogle geværer og små legetøjsknive i træ, da jeg gik på fritidshjemmet. Så min interesse for træ er noget, der kommer fra barnsben.

3. Hvorfor vil du gerne arbejde med træ

Jeg vil gerne arbejde med træ, fordi jeg er tømrer. Jeg vil gerne arbejde med træ, fordi det er et naturprodukt, og det er et produkt, man kan bearbejde og forme.

Træ er et produkt, som har så mange fantastiske egenskaber. Det kan bruges inde, det kan bruges ude, det kan bruges til konstruktioner.

Jamen, jeg vil gerne arbejde med træ, fordi jeg elsker at arbejde med træ!

4. Hvad kan træ som andre materialer ikke kan?

Træ kan bearbejdes på så mange måder, og samtidig optager det CO2.

Træ er også et produkt, der har visuelle og arkitektoniske fantastiske egenskaber. Men det har også nogle konstruktionsmæssige egenskaber. Træ kan være med til at skabe varme i et hjem, træ kan være med til at give et bedre indeklima.

Træ har jo nærmest igennem hele menneskeheden, i mange, mange år, været det foretrukne byggemateriale, og det skal det fortsætte med at være.

5. Hvad er det mest spændende, der sker på træfronten lige nu, set med dine øjne?

Jeg arbejder ikke særlig meget med rigtig store konstruktioner og CLT og den slags ting, der ellers begynder at rykke.

Tømrer & Entreprise A/S har vundet prisen som Årets Håndværker i 2019, 2020, 2021, 2022 og 2023. Foto: Privat

Men det, der er spændende for mig ved at arbejde med træ, er, at jeg har kunnet tage en masse unge drenge, som har været lidt skæve, og via træ få dem på den rigtige vej og sørge for, at de får sig en uddannelse og bliver en gevinst for hele samfundet. Sørge for at folk, der måske har haft det lidt hårdt, faktisk får det rigtig, rigtig godt.

Det har jeg kunnet med træ og tømrerfaget – og det er jo egentlig det, der er spændende for mig.

Noget andet spændende er, at træ bliver mere og mere implementeret i vores badeværelser. Det bliver mere og mere implementeret i vores indretning, det er med til at understøtte den her nordiske stil, det er med til at understøtte varme. Så træ ER bare spændende.

6. Hvorfor er det vigtigt at bruge træ i byggeri og møbler?

Det er vigtigt at bruge træ i møbler, fordi vi simpelthen får de pæneste møbler med træ.

Hvorfor det er vigtigt at bruge det i byggeri? Jeg synes ikke nødvendigvis, at træ skal bruges i byggeri altid alle steder – vi har også mange andre fantastiske byggematerialer. Man skal også se på, hvad der er rentabelt, og hvad det er for et arkitektonisk udtryk, vi skal gøre brug af.

Jeg syntes bare som træelsker og som tømrer, at træ skal bruges. Det er noget, vi allesammen kan forholde os til.  Altså, alle mennesker – om du er tømrer, snedker, sygeplejerske eller politimand… Når man rører ved træ, så er der bare et eller andet. Vi kan allesammen godt lide at røre ved træ, vi kan godt lide at føle træ, vi kan godt lide at se åretegningerne. Træ er bare betegnelsen for liv.

Du kan jo kigge på en kæmpe træstamme og så gå og spekulere over nærmest hele dit eksistensgrundlag, fordi træ er grunden til, at vi overhovedet kan få luft, og vi overhovedet kan leve.

Jeg er bare vild med træ, jeg har ikke nogen yderligere holdning til det i den forstand, og jeg vil ikke begynde at gå for meget ind i det grønne, for jeg har ikke nok viden om det. Jeg har bare en personlig passion omkring træ, og det, syntes jeg, er også værd at tage med.

 

Fotos er efter aftale taget fra Önder Yazars Instagramprofil

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×