“Træer er smukke og balsam for sjælen”

0

Seks skarpe om træ til...

Af -

Foto: Ole Malling

…billedskærer Sanne Marie Seipelt. Sanne Marie Seipelt har været med til at lave Kongehallen i Sagnlandet Lejre, som netop har vundet årets snedkerpris.

1. Hvorfra stammer din interesse for træ?

Som barn/ung boede vi på Korshavevej i Fløng. Vores genbo var en meget dygtig pensioneret snedker. Han og min far var gode venner. Jeg var ofte med min far på snedkerens værksted, hvor han hyggede sig med at bygge blandt andet violiner. Den kreative stemning der var på det værksted lagde et kim i mig.

2. Hvorfor kan du godt lide træ?

Det lyder så banalt, men træ er jo så stor en del af vores verden. Træer er smukke og balsam for sjælen, gør os og vores verden sundere og som materiale er det varmt, organisk og dejligt at arbejde i.  Og der er jo en tradition for at bruge træ, der går langt, langt tilbage.

3. Hvad kan træ som andre materialer ikke kan?

Træ er ALDRIG grimt. Det kan være mere eller mindre kønt, men aldrig grimt. Det gælder i træets levetid, når det står dødt med nøgne grene eller i en hvilken som helst forarbejdet form.

4. Hvad synes du er det mest overraskende ved træ?

Det mest overraskende ved træ er dets mangfoldige anvendelsesmuligheder. Der er jo nærmest ingen ende på, hvad man kan bruge træ til.

5. Hvad var det sjoveste/sværeste ved at arbejde med Kongehallen?

Kongehallens portaler, højsædestolper og møbler er først skåret på en cnc-fræser og derefter skåret efter i hånden af både billedskærer David Svane, en polsk billedskærer og mig.

De store dyrehoveder, som er monteret i begge gavle (ørne, ravne, orme og ulve) har jeg designet efter fund fra vikingetiden, i samråd med direktør Lars Holten og derefter skåret fra bunden af. Det var sjovt, men grundet deres størrelse også en stor udfordring alene på grund af deres vægt. Da Palle fra Bondeskovgård kom med stammerne, vejede de omkring 400 kilo. Vi måtte låne naboens minilæsser og løfte dem op på min mands autolift. Det var så min arbejdsstation i de måneder det stod på.

6. Hvad har været den mest spændende eller udfordrende opgave du har haft?

Den mest spændende opgave, tror jeg, var de ti dukkehoveder til Trelleborg museum.

Jeg kan i forvejen godt lide at skære ansigter – i træ altså 🙂 – og bestillingen lød på en beskrivelse af hver gud eller jættes personlighed. For eksempel smuk, men naiv eller smuk og klog. Det fine var at prøve at ramme de udtryk.

Da jeg lige var færdig med Fenrisulven, som skulle have en bevægelig underkæbe, så tandsættet kunne snappe, kom min onkel Erik, der er dyrlæge ind på værkstedet. Han konstaterede tørt, at antallet af tænder ikke passede.

Heldigvis for mig ved ingen, hvor mange tænder Fenris havde!

 

Træ.dk stiller i en artikelserie seks skarpe spørgsmål til mennesker, der har en passion for træ. Kunne du tænke dig at medvirke, eller har du et godt bud på en interessant træmand m/k, så skriv til redaktionen på info@trae.dk.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆAMBASSADØRER


En stribe virksomheder har meldt sig som ambassadører for træ i Danmark.

De arbejder selv med træ på den ene eller den anden måde og de fortæller omverdenen om træets muligheder og egenskaber.

Samtidig støtter de Træ.dk’s arbejde med at formidle veldokumenteret viden om naturens geniale råstof.

Din virksomhed kan også blive træambassadør.

 

 

Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×