Unge klimaaktivister: Skru op for træbyggeriet!
Den Grønne Studenterbevægelse kæmper for et grønnere Danmark og har taget initiativ til et borgerforslag om øgede klimakrav til byggesektoren. Træ.dk har mødt en af medstifterne til en snak om træ, håb og nødvendighed.
Byggeriet står for 40 procent af den samlede udledning af drivhusgasser – mere end halvdelen stammer fra byggeprocessen og fremstilling af byggematerialer. Det er svært for den enkelte boligejer eller håndværker at ændre på.
For i en virkelighed, hvor der fokuseres mere på røde bøffer og flyrejser, er der i det hele taget en manglende erkendelse af, at det ikke kun er borgernes eget, personlige ansvar at gøre noget ved klimaforandringerne.
Det mener i hvert fald Den Grønne Studenterbevægelse (DGSB), som har eksisteret i et par år og er udsprunget af en frustration over, at det går for langsomt med den grønne omstilling, fortæller den 31-årige arkitekt Signe Sand, som er en af de bærende kræfter bag DGSB og initiativtager til bevægelsens byggeriudvalg.
”Vi vil gerne vise, at klimaaktivister går op i andet end falafler og cykelture. Vi skal væk fra udelukkende at se på det personlige ansvar. Der er brug for nogle helt strukturelle løsninger, hvor politikere og erhvervsliv tager ansvar for at skabe ændringer.”
Byggeriudvalget består dels af arkitekter som Signe Sand selv, men også af andre faggrupper som fx en filosof og en psykolog. Senest har udvalget rejst et borgerforslag om at få indskrevet i Bygningsreglementet, at klimapåvirkning fra nybyggeri skal reguleres.
Underskrifter ønskes
Det er ikke, fordi DSGB er utilfredse med, at politikerne med boligminister Kaare Dybvad (S) i spidsen er ved at formulere en frivillig bæredygtighedsklasse. Men bevægelsen vil med det nye borgerforslag gerne sende et signal om, at det ikke er ambitiøst nok at starte sådan lidt frivilligt og så gå langsomt frem.
”Det kan godt være, det er nødvendigt at gøre det på den måde – men vi er altså bare nogle, der er utålmodige!” siger Signe Sand og fortsætter:
”Jeg oplever rigtig meget greenwashing og ’lad os nu liiige snakke lidt mere, inden vi begynder at gøre noget… det er jo også så dyrt’. Virksomheder – også i byggebranchen – bliver nødt til at indse, at det er dem, der snart ender i dybe problemer – ikke bare de næste generationer.”
Derfor er det heller ikke nødvendigvis det eneste saliggørende for DGSB at nå op på de 50.000 underskrifter, som et borgerforslag kræver, for at det kan blive fremsat i Folketinget. Det vigtigste er at samle underskrifter nok til at sende et kraftigt signal til politikere og erhvervsliv om, at denne agenda er vigtig.
”Forandringen skal komme oppefra. Det helt store benspænd for træbyggeri er kultur og traditioner, og at vi har en generation af håndværkere, entreprenører, ingeniører og så videre, som bygger på en bestemt måde og altid har gjort det. Det er en totalt velsmurt maskine, som skal skiftes ud – og det sker ikke af sig selv”, understreger Signe Sand.
”De unge er angste”
DGSB søger faglig viden og sparring hos en lang række organisationer, som typisk sidder inde med en detaljeret ekspertviden, men måske ikke altid har så meget gennemslagskraft.
Og ifølge Signe Sand er det netop dét, de kan, hos bevægelsen: Mobilisere unge mennesker, demonstrere, rejse et borgerforslag, skabe opmærksomhed, lave noget larm og sørge for at blive hørt.
”Vi står på skuldrene af nogle organisationer, som ved, hvad de taler om. Vi sætter os selvfølgelig også selv ind i alle mulige ting, men det er klart, at vi ikke har den samme viden og erfaring. I den rolle, vi har, er det ikke nødvendigt at vide alt i hele verden”, mener Signe Sand.
Bevægelsen bruger mange kræfter på at besøge uddannelsessteder, og Signe Sand har en helt klar oplevelse af, at de unge er bekymrede – ja, faktisk angste – for fremtiden. Arbejdet i DGSB er en mulighed for at gøre noget, for selvom angsten ikke forsvinder, så kan det give mening og håb at være blandt dem, som rent faktisk gør en indsats for at ændre på tingene, påpeger hun.
Grøn omstilling er nødvendig
Signe Sand er overbevist om, at i hvert fald byggebranchen ser helt anderledes ud i 2030 – uanset om DSGB’s borgerforslag bliver vedtaget eller ej.
Også selvom hun og de andre i bevægelsen jævnligt bliver mødt af opgivenhed og hovedrysten og ’det kan ikke lade sig gøre’-attitude fra den ældre generation, som har travlt med at fortælle klimaaktivisterne, at de ikke skal regne med at blive hørt eller kunne ændre noget.
”Men det skal fandme være løgn! Nej, det er rigtigt, at vi ikke har lavet en grøn omstilling før. Nej, det er rigtigt, at ingen ved, præcis hvordan vi skal gøre. Men vi SKAL gøre det!” fastslår Signe Sand.
Byggeriet boomer
I dag lever halvdelen af verdens befolkning i byer, og i 2040 vil det tal være steget til 75 procent. Det betyder, at 3 milliarder mennesker vil få brug for et nyt hjem over de næste 20 år.
Herhjemme oplever byerne også tilvækst, og ikke mindst vores hovedstad byder mange nye borgere velkommen hvert år. Københavns Kommunes økonomiforvaltning vurderer, at der er behov for at opføre cirka 4,2 millioner m2 boliger inden 2031.
Omkring 70 % af klimabelastningen fra en ny bygning er relateret til materialerne og byggeprocessen. Det anslås, at træbyggeri kan nedbringe CO2-udslippet med 50 % i forhold til beton.
Om Den Grønne Studenterbevægelse
Den Grønne Studenterbevægelse blev startet i 2018 som et sted, hvor unge kan mødes og tale om klimaproblemer – og gøre noget ved dem. Bevægelsen har en overvægt af studerende og unge mennesker, men er åben for alle.
Den har cirka 5-600 aktive over hele Danmark, mens over 10.000 mennesker har vist interesse via sociale medier eller de kurser og workshops, som bevægelsen jævnligt afholder.
Læs mere:
Modtag gratis nyt om træ:
-
Modtag Træ.dks nyhedsbrev
Få nyheder om træ og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træ, træprodukter og meget andet trænyt.
-
Følg Træ.dk på Instagram
Vi deler billeder og hygger med quizzer. #trædk
-
Følg Træ.dk på LinkedIn
Networking og brancherelevante nyheder.
-
Følg Træ.dk på Twitter
Få nyhederne med det samme.
-
Følg Træ.dk på Pinterest
Lad dig inspirere af vores opslagstavler.