Er det farligt at opbevare svampeangrebet brænde indendørs?

0

Af

Hej Træ.dk

Jeg har fået leveret noget birkebrænde, som havde svamp og skimmel i september, da det blev leveret. Siden har det stået 4 måneder i åben carport (med tag).

Før det skal brændes af, opbevarer vi det i kælderen en uge eller to. Er det farligt for mennesker og bygningen at opbevare det der?

Mvh
Mads

Svar

Hej Mads

Tak for din henvendelse.

Er det farligt for mennesker og bygning at opbevare brænde med svamp i kælderen?

Ja, det kan godt være farligt for mennesker! Svampesporer, især fra skimmelsvampe, kan give anledning til en række sundhedsproblemer. Det kan f.eks. være i form af hovedpine, træthed, hoste, ømme led, dårlig mave, og, hvis man er disponeret for det, kan det udløse astma og allergi. Det er svært på forhånd at sige om der konkret er sundhedsfare i dit tilfælde, men vores anbefaling er ikke at tage mere svampeinficeret brænde ind, end der skal brændes af samme dag. Så er du på den sikre side.

Er der fare for bygningen? Både ja og nej. Ikke på grund af at brændet i forvejen er inficeret med svamp, men fordi brænde opbevaret i et fugtigt miljø kan blive vækstmedie for svampe generelt.

Pas derfor på i fugtige rum, f.eks. kældre! Ellers tørt brænde kan i fugtige omgivelser bliver vækstmedie for svampe. Der er talrige eksempler på, at opstabling af brænde langs kældervægge har medført alvorlige svampeangreb på grund af opfugtning. Der sker en ganske betragtelig indtrængning af fugt igennem murværk, især i kældre og hvor der i øvrigt er stor fugtighed på murværkets yderside. Denne fugtindtrængning er ikke altid synlig, fordi den fortrinsvis sker på dampform. I værste fald kan forkert opbevaring føre til angreb af Ægte Hussvamp der kan forårsage alvorlige skader på husets øvrige træværk.

Risikoen for svampeangreb i oplagret brænde i kældre kan reduceres væsentligt ved at overholde en række simple forskrifter:

  • rummet skal være velventileret og må ikke være synligt fugtplaget,
  • brændet skal stables på paller, så der ikke er gulv- eller jordkontakt,
  • brændet må ikke stables op ad vægge, men skal holde en afstand på mindst 30 cm til disse,
  • brændet bør ikke stables “massivt”, men have ventilerende mellemrum i hvert fald for hver meter,
  • ustablet brænde bør ikke ligge frit, men skal holdes samlet i f.eks. rummeterkasser, så ovennævnte placeringskrav kan opfyldes.

Læs mere i artiklen: Læs om at oplagring af brænde indendørs.

Hvis det er et tørt rum er der generelt ingen fare for bygningen ved at opbevare almindelig tørt brænde der – heller ikke selvom der skulle være lidt svamp på det. Svampesporer findes overalt, men kræver fugtighed på mindst 20-22 % i organisk materiale (f.eks. træ) før svampen kommer i vækst.

I det hele taget er det en god idé at opbevare almindelig tørt brænde (uden svamp) indendørs (i et tørt rum) i nogle dage eller uger inden det skal bruges. Brænde der opbevares udendørs kan, især i vintermånederne, nemlig have svært ved at komme under den anbefalede 18 % fugtighed. Indendørs opbevaring før brug sikrer derfor at træet bliver helt tørt. På den måde får man den bedste forbrændingen, der giver mest varme for pengene og mindst mulig forurening igennem skorstenen.

Vi håber du kan bruge vores svar.
Med venlig hilsen
Træ.dk

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Læs mere om brænde:

TEMA: Brænde

Træ er en fornybar ressource og står for den største del af vores vedvarende energi. Læs alt om brænde her.

Find brændet på nettet

Du kan købe brændet i en skov i nærheden af hvor du bor. Vi viser dig hvordan.
Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×