Kan man bruge “fatwood” i brændeovnen?

3

Oser og soder "fatwood" for meget, eller kan man godt bruge det i en almindelig brændeovn, spørger en læser? Læs Trædk's svar her.

Anders skriver:

Hej Træ.dk

Jeg vil gerne vide, om det er muligt at anvende såkaldt “fatwood” som brændsel i en moderne brændeovn.

Fatwood er nåletræ, helt eller delvist mættet med harpiks. Mange skovejere smider det ud, da de oplever, at det oser voldsomt, når det anvendes som brændsel i en almindelig brændeovn.

Men kan det lade sig gøre at udnytte den store brændværdi uden at sode brændeovnen til? Eller er temperaturen ikke høj nok i en brændeovn til at antænde alle gasserne, som frigives af  harpiksen?

Jeg håber, I kan hjælpe mig med mit spørgsmål. 🙂

Svar

Hej Anders

Tak for din mail.

Jeg kender mest begrebet ”fat wood” som det gode harpiksholdige træ fra fx fyrrerødder, som er fantastisk optændingsmateriale på vandre- eller kanoturen, og som gør det nemt at tænde også med ildstål. Men jeg har aldrig hørt, at skovejere skulle kassere ”fat wood” brænde,  hvilket også ville være fjollet, i min optik, netop fordi brændværdien er så god.

Brænde oser og soder, når der fyres forkert i ovnen. Det gælder alt brænde, også fat wood. Det gælder derfor om altid at følge fyringsrådene:

 • Brug altid tørt brænde (max 18 % fugt og helst under),
 • brug fintkløvet brænde (max 10 cm tykkelse og gerne under),
 • sørg for rigeligt med luft (især under optænding og når der lægges nyt brænde i ovnen – luk først for spjældet når der ikke er flere flammer) og
 • fyld ikke ovnen for meget (max 50 %)

Hvis ovenstående råd følges, bør der ikke være problemer med at brænde fat wood i brændeovnen, og temperaturen vil være tilstrækkelig til at antænde gasserne fra det harpiksholdige træ.

Du kan læse mere om brænde og god fyringssteknik her på Træ.dk

Mvh Simon Auken Beck//Træ.dk

3 kommentarer

 1. ino siger:

  Jeg har netop afprøvet fyring med en lille knude af Thuja occidentalis Brabrant (fældet for tre år siden) i vores pejseindsats. Om Thuja hører ind under Fat Wood begrebet, ved jeg ikke, men jeg så flere advarsler på nettet om at thuja skulle sode voldsomt. Jeg kan naturligvis ikke observere nogen sodning i en sort ovn:-) Men thuja-knuden brændte stille, pænt og overraskende længe i betragtning af at det var et stykke meget let brænde. Thuja vejer stort set ingenting.

 2. ino siger:

  Jeg må beklage at min hukommelse spillede mig et puds. Det var ikke en udtørret Thuja-knude, jeg fyrede af. Det var faktisk en nedfalden gren fra en skovfyr, Pinus sylvestris. Jeg undskylder. I går brændte jeg et stykke mere i pejseindsatsen. Det brændte fornemt.

 3. Jems Chr. Petersen siger:

  Vedrørende røg fra tørt brænde. For et par år siden fik jeg noget nåletræ fra en nabo. Det var nyfældet, og jeg fik det for at fjerne det. Jeg fyrer normalt med bøg, oplagret fra forår under halvtag, og det skete også med det kløvede nåletræ jeg fik. Det var stablet løst i tre rækker, og fik god mulighed for at tørre. Da jeg om efteråret skulle til at bruge det, så jeg at der var opstået blåsplint i splintveddet i nogle af stykkerne. Brændet var i øvrigt fyringstørt da sæsonen startede. Jeg opdagede til min forbavselse, at stykker med megen blåsplint, røg rigtig meget. Mon andre har oplevet det samme??
  Jens.

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×