Ødelægger WBP-limet krydsfiner indeklimaet?

6

Hej Træ.dk

Jeg har netop købt en stor og tung krydsfinerplade som jeg har lavet til bord i soveværelset.

Nu er jeg blevet i tvivl om jeg ødelægger indeklimaet i soveværelset.

Pladen er nemlig en konstruktions WBP-limet fyr plade. Sådan lidt rødlig.

Det er sikkert en plade som kan klare en masse fugt osv, men er den farlig at have i soveværelset?

Med venlig hilsen
Mads

 

Svar

Kære Mads

Vi mener at du trygt kan beholde bordet i dit soveværelse.

WBP betyder Water- and Boil-Proof og hentyder til en limkvalitet der er bestandig overfor vejr vind.

WBP lim er fremstillet med phenol- resorcinol- eller evt. melamin-lim. Disse lime indeholder ikke overskud af formaldehyd, og den formaldehyd, der indgår i limens hærdning, er bundet så fast at den ikke frigøres igen, når først limen er størknet.

Visse pladeprodukter er produceret med lim der kan afgive formaldehyd til indeklimaet. Formaldehyd er på listen over kræft- og allergifremkaldende stoffer.

Det er derfor vigtigt at være opmærksom på ikke at belaste sine omgivelser med store mængder formaldehyd. Samtidig skal det dog nævnes, at formaldehyd også er en helt naturlig forekommende forbindelse, der bla. findes i træ, æbler, tomater og gulerødder.

Siden man i 1970’erne konstaterede store problemer med indeklimaet på grund af høje formaldehydniveauer i indeluften, er der i dag indført begrænsninger så pladematerialer nu afgiver væsentligt mindre formaldehyd end før.

Krydsfinerplader til konstruktionsbrug skal derfor være CE-mærket (europæisk mærkningsordning vedr. sikkerhed). Mærkningen sikrer bl.a. at plader der er er limet med en formaldehydafspaltende lim skal opfylde grænseværdien på ≤ 0,124 mg/m3

Ifølge Erhvervs og Byggestyrelsen  sikrer grænseværdien i CE-mærkningen, i langt de fleste tilfælde, med begrænset anvendelse af træplader, at formaldehydindholdet i indeklimaet er under WHO’s anbefaling på højst 0,1 mg/m3 (WHO, 2000). Ved meget stort forbrug af plader – dvs. på vægge gulv og loft- kan det dog være nødvendigt at overfladebehandle for at holde sig under WHO’s anbefaling.

Med venlig hilsen
Træ.dk

6 kommentarer

  1. Steen siger:

    I nedenstående svar skrive I:
    “WBP lim er fremstillet med phenol- resorcinol- eller evt. melamin-lim. Disse lime indeholder ikke overskud af formaldehyd, og den formaldehyd, der indgår i limens hærdning, er bundet så fast at den ikke frigøres igen, når først limen er størknet.”
    og senere:

    “Krydsfinerplader til konstruktionsbrug skal derfor være CE-mærket (europæisk mærkningsordning vedr. sikkerhed). Mærkningen sikrer bl.a. at plader der er er limet med en formaldehydafspaltende lim skal opfylde grænseværdien på ≤ 0,124 mg/m3”
    Modsiger I ikke jer selv?

    1. Træ.dk siger:

      Hej Steen. Tak for kommentaren.
      Hvis formaldehyden er bundet så fast, at den ikke frigøres, så overholder den jo grænseværdien, uanset hvor lav grænsen måtte være. Er det det du mener er selvmodsigende?
      Men som det også nævnes, så findes formaldehyd helt naturlig i træ, og andre produkter, så slippe for det kan vi ikke. CE-mærket og grænseværdien sikrer, at pladen, i kombination af lim og træ, ikke er sundhedsskadelig.

  2. Steen siger:

    Mht. det selvmodsigende: Som jeg læser det I skriver, så er der åbenbart nogle typer krydsfiner, som alligevel frigiver formaldehyd. Er det forkert opfattet?

    1. Træ.dk siger:

      Hej Steen.
      Måske er det ikke skrevet så tydeligt som man kunne ønske, men det vil være sådan at træet, som pladen er lavet af, i alle tilfælde vil indeholde og afgive formaldehyd i mindre mængder (træets naturlige indhold af formaldehyd). Dertil kommer den formaldehyd som afspalter fra den lim der er anvendt. Samlet afspaltning må ikke overstige grænseværdien.
      Krydsfinerplader og OSB er typisk limet med limtyper, der ikke afspalter formaldehyd. HDF, MDF og spånplader er derimod limet med limtyper der afspalter formaldehyd – men må altså ikke markedsføres hvis grænseværdien overskrides. Se evt. mere i artiklen Formaldehyd i lim, lak og plader.

  3. Helena siger:

    Hvis man bruger pladerne på vægge og loft, hvilke muligheder for overfladebehandling findes der, som nedsætter afspaltningen af formaldehyd?

  4. Nik siger:

    Det vil jeg også gerne vide 🙂

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum