Kommer Pommersk Fyr fra Pommeren?

0

Hej Træ.dk

Man støder ofte på udtrykket: ”Pommersk fyr” sammen med beskrivelsen: ”kerneved med tætte årringe”.

Min viden som ”træmand” siger mig, at tætte årringe har forbindelse med en kort vækstsæson, som næppe kan være tilfældet i det gamle omåde, Pommeren, men nok snarere i de nordlige områder i f. eks.Sverige, Finland og Rusland.

Eller tager jeg fejl?

På forhånd tak for et svar.

Venligst
Lars

 

Svar

Kære Lars

Pommersk fyr er en fællesbetegnelse for fyrretræ der kommer fra Østersøregionen. Pommersk fyr kommer derfor ikke nødvendigvis fra Pommern.

Det er ikke kun den korte vækstsæson der giver tætte årringe. Hvis træerne gror på fattig jord, f.eks. sandjord eller på klippegrund, vil væksten også gå langsomt ligesom væksten er langsom når træer vokser meget tæt (stor konkurrence). Desuden er der forskel på vækstforholdene på nord og sydvendte skråninger. I højtliggende områder, f.eks. i bjergrige regioner, er vækstsæsonen ligeledes forkortet.  Derfor er det muligt at finde pommersk fyr med tætte årringe selvom vækstsæsonen i denne region må antages at være længere end i det nordlige Skandinavien og Rusland.

Pommersk fyr er i vore dage legendarisk for dets holdbarhed. En del af forklaringen er den høje andel af kerneved der kommer, når fyrretræerne få lov at vokse længe nok. Moderne dyrkningsmetoder besidder ikke den samme tålmodighed som i gamle dage, hvorfor fyrretræerne ofte bliver fældet før der er dannet meget kerneved. Fyrretræer skal vokse meget længe, og blive tykke, før kerneandelen bliver værd at tale om.

Vi håber du kan bruge svaret.

Med venlig hilsen
Træ.dk

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×