Sibirisk lærk

8

Hvordan kan man være sikker på at få leveret sibirisk lærk, når det er det man bestiller og om der findes flere kvaliteter af sibirisk lærk?

Af -

Hej Træ.dk

Jeg planlægger jeg at bygge en terrasse med brædder af lærketræ. Jeg har hørt at det bedste er sibirisk lærk, men at det ikke er sikkert at det er det man får når man bestiller.

Er det nogen måde man kan se at det virkelig er sibirisk lærk som leveres og findes det flere kvaliteter af sibirisk lærk?

Med venlig hilsen
Kjell

Svar

Kære Kjell

Tak for henvendelsen

Når der tales om Sibirisk lærk kan det dreje sig om flere underarter der vokser forskellige steder i Rusland/Sibirien.

Arterne betegnes på latin:

 • Larix sibirica (vokser mellem Uralbjergene og floden Jenisei),
 • Larix gmelinii (vokser mellem floderne Jenisei og Lena),
 • Larix cajanderi (vokser i den nordøstlige del af asien) og
 • Larix sukaczewii (Vokser i Europæisk Rusland vest for Ural)

Arterne kaldes alle sibirisk lærk i daglig tale og det er praktisk talt umuligt at kende forskel med det blotte øje – også i forhold til den europæiske lærk (Larix Decidua).

Smalle årringe kendetegner god kvalitet

Kendetegnende for sibirisk lærk er, at de vokser i fastlandsklima med korte, varme somre og lange, kolde vintre og at træerne under disse betingelser vokser meget langsomt. Årringsbredden er typisk mellem 0,5 og 1,0 mm hvilket giver træet en høj densitet og dermed høj styrke.

Et kendetegn ved den gode kvalitet af sibirisk lærk er derfor de smalle årringe.

Men da der er stor variation i lærketræets udbredelsesområde, så findes der naturligvis også lærk der har vokset under mere gunstige betingelser, så træet kan have fået brede årringe, der giver tømmeret en dårligere kvalitet.

Brædder af sibirisk lærk

Brædder af sibirisk lærk. Foto: Træ.dk

Spørg efter oprindelse

Hvis du vil være sikker på at du får sibirisk lærk, så skal du spørge efter oprindelsen af træet når du køber og/eller bed om at træet skal være sibirisk lærk (dvs. en af de nævnte underarter). Det er oplysninger som importøren skal sikre sig ifølge EU’s tømmerforordning.

Kvalitet og sortering

Vedrørende kvalitet så er der flere soteringer/kvaliteter af sibirisk lærk som afgøres af f.eks. andel kerneved, antal og størrelse knaster, årringsbredde og andre fejl der kan være i træet.

Sorteringsreglerne er en videnskab for sig, og selvom der arbejdes for at skabe harmoniserede sorteringsregler for savet nåletræ, så benyttes der i praksis fortsat ældre betegnelser i markedet.

Kort fortalt sælges Lærk fra savværker i Sibirien i disse sorteringer:

 • U/S: (betyder usorteret – dvs. blanding af sortering 1-3 – de dårligste er sorteret fra – U/S er det bedste man kan få)
 • S/F I-IV: (betyder savfaldende – med blanding af sortering 1-4 – de dårligste er sorteret fra)
 • S/F I-V: (betyder savfaldende – med blanding af sortering 1-5)
 • VTA: (benævnes kvinta – dvs. sortering 5 og dermed den dårligste – alle de gode er sorteret fra)

Bemærk at den russiske sortering er forskellig fra den skandinaviske, der opererer med sortering fra 1-6, så der kan ikke sammenlignes direkte.

Det mest brugte i Danmark er S/F I-IV, og det er den kvalitet man oftest forhandler herhjemme i terrassebrædder og udvendig beklædning.

Vi håber at dette kan hjælpe dig videre.

Med venlig hilsen
Træ.dk

8 kommentarer

 1. Jens Daugaard siger:

  Jeg har anlagt en terrasse af sibirisk lærk, nu står den ubehandlet,- hvordan skal jeg behandle den?. Søgninger på nettet giver flere modstridende råd! Træet er af ypperlig kvalitet (ca150-180år) og kerneskåret. Det kommer fra Krasnojarsk

  1. Træ.dk siger:

   Jeg vil foreslå en behandling med træolie eller et linolieprodukt med fungicidindhold. Det kan fx være almindelig træbeskyttelse. Det er vigtigt at produktet indeholder fungicid der forhindrer skimmelangreb.

 2. Dennis. siger:

  Jeg overvejer også at bruge lærk, europæisk til min terrasse. Jeg kan forstå at lærk har nemt ved at få skimmelangreb.

  Burde jeg træbeskytte plankerne på alle sider inden monteringen ?

  1. Træ.dk siger:

   Jeg mener ikke du behøver at behandle træet inden montering, men når terrassen er lagt vil det formentlig forlænge levetiden med jævnlige behandlinger med olie/træbeskyttelse der indeholder fungicid (svampedræbende midler). Lærk vil også have ganske lang levetid uden overfladebehandling og vil i så fald opnå sølvgrå patina som mange synes er flot.
   Sibirisk lærk har typisk længere holdbarhed end den europæiske, hvilket skyldes vækstforholdene på voksestedet. Det kan du læse mere om lærk (europæisk/sibirisk)

 3. Marianne og Carsten siger:

  Vi har nu besluttet os for at lave en terrasse af sibirisk lærk, og har i den anledning læst alle Jeres svar omkring emnet. Men kan I anvise steder at købe træet, hvor vi er sikre på, at kvaliteten er i orden ?

 4. Simon Dan Petersen siger:

  Hejsa.
  Jeg ser på priser for forskellige terassebræder.
  Det er til 14 kvadratmeter, Brædderne skal have en længde på 3,5 m. Kunne i give et tilbud på følgende træsorter
  – Komposit
  – Lærketræ
  -Sibirisk lærk
  Hvis i har et tilbud på en anden sort,er jeg også interesseret.

 5. Britt Christophersen siger:

  Vi har lige lagt en terrasse med sibirisk lærk – og blev oplyst af firmaet, hvor vi købte træet, at vi ikke behøvede at behandle det før om mange år, men nu KUN ca. 3 uger efter er store dele af terrassen fyldt med sorte pletter og i et hjørne er træet blevet helt mørkt og meget grimt, ser ud til at der blevet angrebet, men på meget kort tid.. så hvad vil I anbefale at gøre? Og er det normalt, at der går så kort tid, så man ikke kan nå at gøre noget?

 6. Gitte Rasmussen siger:

  Hej.
  Vi er ved at få lavet en uopvarmet udestue og påtænker at ligge lærk som gulv.
  Men men vi har også to store hunde og tænker at gulvet skal behandles så det er nemmere at rengøre. What to do??

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Læs mere:

Stil et spørgsmål om træ

Har du et træ- eller skovrelateret spørgsmål, som du ikke selv kan finde svar på, så send det til Træ.dk's brevkasse.

Spørgsmål og Svar om træ

Herunder kan du læse svar på spørgsmål om træ stillet til Træ.dk's træeksperter.

Privat: Problemer med terrasser af lærk

Vælg trykimprægneret fyr eller varige træarter til terrasser. Det er erfaringen fra Trææinformation der i sommer har konstateret problemer med terrasser af lærk.

Lærk (Europæisk og Sibirisk)

Lærk dyrkes i det danske skovbrug, men er ikke hjemmehørende i Danmark. Lærk smider nålene om vinteren i modsætning til at andre nåletræarter. Kerneved af lærk har god holdbarhed og lærk bruges bl.a. til havemøbler og terrassedæk. Især importeret sibirisk lærk har lang naturlig holdbarhed.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×