Tags: ,

Danmark – og verden – planter træer

2

Det er ikke kun i Danmark, lysten til at plante træer rører på sig. Mere bæredygtig skovdrift og flere træprodukter er en af løsningerne på klimaforandringerne, og træplanting i stor stil breder sig udover kloden. Nogle steder endda ved hjælp af droner.

Af -

Den 14. september 2019 afholder TV2 et stort indsamlingsshow, Danmark planter træer,  hvor de i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening samler penge ind, som skal bruges til at plante én million træer i Danmark.

Mere skov er nemlig godt for klimaet, fordi træerne suger CO2 ud af atmosfæren ved hjælp af fotosyntesen. Men flere skove giver også renere drikkevand, flere levesteder til planter og dyreliv, nye områder til danskernes friluftsliv og træprodukter, som lagrer CO2 og erstatter CO2-intensive materialer som stål og beton, fx i byggeriet.

Derfor giver det god mening at plante flere træer – og det har man også i mange andre lande kloden rundt fået øjnene op for.

Træer skyder op overalt

Irland vil plante 440 millioner træer inden 2040 – 70 procent nåletræer og 30 procent løvtræer, skriver avisen The Irish Times. Det svarer til 22 millioner nye træer per år de næste 20 år. De mange nye træer er en del af den irske regerings kamp for at håndtere klimaforandringerne.

I Australien har premierminister Scott Morrison planer om at plante en milliard nye træer frem mod 2050, skriver The Sydney Morning Herald.

Også Etiopien planter træer for klimaet. Faktisk hele 350 millioner på en enkelt dag! Befolkningen fik fri fra arbejde og skole for at hjælpe til med at få de mange træer i jorden. Målet er at plante 4 milliarder træer i det østafrikanske land i løbet af 2019. Ifølge FN dækkede skovene kun fire procent af Etiopien i de tidlige 00’ere, mens andelen var helt oppe på 35 procent tilbage i 1900-tallet, skriver BBC.

Vi bliver i Østafrika og vender blikket mod Malawi. 96 procent af Malawis befolkning er afhængige af træ for overhovedet at kunne lave mad. Samtidig bliver landets skove ryddet til fordel for landbrug, som næsten 80 procent af befolkningen lever af. Begge dele sætter skovene under pres og er ødelæggende for både klimaet, drikkevandet og biodiversiteten. Regeringen har derfor sat to millioner dollars – svarende til 1,5 procent af landets årlige, offentlige udgifter – af til træplantning, skriver World Resources Institute.

Droner hjælper til

I Myanmar (tidligere Burma) i Asien er der Mangrovetræer på programmet. Og masser af dem. Myanmar er meget hårdt ramt af klimaforandringer, og der er hårdt brug for flere træer. Nonprofit-organisationen Worldview International Foundation er sammen med dronefirmaet Biocarbon Engineering i gang med at plante mangrovetræer over hele landet, også i de mest afsidesliggende egne, som ellers kan være svære at komme til.

Dronerne er designet af en tidligere NASA-ingeniør og skyder frø afsted som minimissiler. Frøspirene er indkapslede og ligger i en form for hydrogel, så de har bedst mulige vækstbetingelser.

Målet er i første omgang at plante 300 millioner træer til at bekæmpe klimaforandringerne, skriver Nyhedscentrum.

Skal det batte, skal træet bruges

Det er godt nyt, at nye træer i stor stil bliver plantet over hele verden.

Men hvis de mange nye skove for alvor skal gøre en forskel på klimafronten, så skal træet også bruges – fx til bygninger.

”Træer har en sjov dobbeltrolle, fordi de på den ene side kan lagre CO2 og på den måde nedbringe indholdet i atmosfæren. Samtidig kan træ også erstatte andre materialer – for eksempel i byggeriet – og på den måde spare klimaet for de store mængder CO2, det eksempelvis koster at producere beton”, har Thomas Nord-Larsen, som er seniorforsker ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet, tidligere sagt til DR.

”Mens træerne vokser, vil de binde en helt masse CO2, men hvis vi tror, at det løser vores klimaproblemer, tager vi fejl. For i den periode træerne binder CO2, fortsætter vi med at udlede CO2 fra fossile brændsler. Og den udledning stiger stadig, som det ser ud nu”, forklarede han til DR, i forbindelse med at den britiske professor Thomas Crowther nåede avisernes overskrifter med en melding om, at 1,2 billioner (tusind milliarder) flere træer på jordkloden end i dag ville kunne udligne et årtis menneskeskabte udledninger af CO2.

 

Se video om de træplantende droner

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

2 kommentarer

  1. Luna Umdukulala siger:

    Det er satme noget godt i skriver om! Ros fra Brændkjærskolen som ligger Kolding 😉 Vi elsker træer og SVAMPE! Mvh. Nanna, Luna og Britt. Ps. Vi elsker Søren Ryge!

  2. Liselotte fra din mors mave siger:

    Jeg har svamp mellem tæerne! Hvordan kan jeg få min svamp væk?
    Mvh. Liselotte fra Hellerup

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×