Tags: ,

Myggen: En flyvende letvægter

0

Under 2. Verdenskrig udviklede Geoffrey De Havilland et let bombefly af balsatræ og krydsfiner. Flyet var et af datidens hurtigste.

Af -

Et bombefly af træ

I efteråret 1940 gik et ganske særligt fly for første gang på vingerne. Det var den britiske opfinder Geoffrey de Havillands, der havde udviklet en usædvanlig letvægtsflyver, som ikke blot var et af datidens hurtigste krigsfly, men også gjorde sig bemærket ved at være bygget af hovedsageligt af træ.

Flyet var bygget af bl.a. krydsfinér og balsatræ og det betød at flyet var lettere end andre krigsfly. Det lette fly havde stor manøvredygtighed og høj topfart, og viste sig hurtigt egnet til præcisionsbombninger og nålestiksoperationer. Flyet fik derfor navnet Mosquito, eller på dansk Myggen.

 

The Mosquito

Mosquitoen var et af datidens hurtigste krigsfly, bl.a. fordi det var bygget af træ og derfor let i forhold til andre fly.

 

Vidunderet af træ

Men flyet havde en svær tilblivelse, og mødte under udviklingen megen modstand fra blandt andet politikere, der mente at træfly kun hørte hjemme på børneværelset og ikke kunne bruges i krig.

Men som krigen tog til og manglen på våben og aluminium øgedes, fik Mosquitoen alligevel bevilliget en prøveflyvning. Ved denne imponerede den sine modstandere i en sådan grad, at inden dagen var omme, havde Geoffrey de Havilland modtaget en ordre på 150 fly.

Med Mosquitoens mange fordele gik der ikke lang tid, før flyet blev kendt under navnet The Wooden Wonder eller på dansk; vidunderet af træ.

 

Ingen Radarbølger

Udover fordelene ved en kraftig acceleration, billig produktion og reparation, samt enestående manøvredygtighed, viste det sig også at have en anden vigtig fordel.

Træ reflekterer nemlig ikke radarbølger på samme måde som metal og Mosquitoen var dermed svær at spore for tyskernes radarudstyr. Flyet var derfor en kærkommen hjælp til efterretningstjenesten, der hurtigt så fordele ved at bruge flyet til lave overvågningsfoto bag fjendens linjer.

Gestapos ærkefjende

Mosquitoerne blev anvendt til mange formål, og den nok mest kendte operationer herhjemme er bombningen af Shellhuset i København som blev brugt som hovedkvarter for Gestapo i Danmark. Derudover blev flyet også anvendt ved bombningen af Husmandsskolen i Odense og Aarhus Universitet, som også blev anvendt af Gestapo.

 

15 års aktiv tjeneste

I sin tjenestetid blev Mosquitoen brugt af Royal Air Force, Royal Canadian Air Force, Royal Australian Air Force og the United States Army Air Force. Den blev produceret fra 1940 til 1950, men var i aktiv tjeneste frem til 1956.

Der er lavet flere dokumentarudsendelser om The Wooden Wonder. Et af dem er fra Documentary History Channel og kan ses på Youtube her: WWII Best Aircraft | De Havilland Mosquito

 

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Kan man lave asfalt af træ?

Hollandske forskere har forsøgt at lave en en bioasfalt af træ. Lykkes det giver asfalten potentielt store klimamæssige fordele og måske en særlig fordel i Skandinavien. Læs mere her.

Ask

Ask er naturligt forkommende i Danmark og er et almindeligt skovtræ. Det er en tung og hård træart. Træet bruges bl.a. til møbler, gulve og legetøj. Ask er desuden godt brænde.
Læs mere

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×