Tags: ,

Batterier af træ

0

Det er tyndt, bøjeligt, meget miljøvenligt og så kan det delvist laves af træ. Om 5 år kan et svensk opfundet ”salt- og papirsbatteri”, findes på markedet.

Af -

Smart batteri af træ

Opfindsomme svenskere har siden 2009 haft patent på et nyt og smart batteri, som delvist kan laves af træ.

Nu forskerne bag patentet i gang med det store og svære produktudviklingsarbejde, der skal bringe konceptet videre til praktisk anvendelse.

 

Batterier lavet af cellulose foto Sveaskog

En prototype på batterier fra Ångströmlaboratoriet i Uppsala, lavet af bl.a. cellulose. Foto: Sveaskog

 Helt uden metal

Det tynde og bøjelige batteri er lavet helt uden metal. I stedet er batteriet er lavet af cellulose-nanofibre der er dækket af et tyndt lag polymerer som kan lagre energi.

Elektrolytten (som leder elektrisk strøm) er lavet af filterpapir vædet i saltvand. Batteriets kontakter, som normalt laves af platin, er lavet af kul.

På markedet om 4-5 år

Hvis alt går vel kan batteriet komme i anvendelse om 4-5 år, lyder det fra projektleder Mateo Santurio fra Ångströmlaboratoriet i Uppsala, der arbejder med at kommercialisere det nye batteri.

Stor interesse

Interessen fra industrien er stor. Blandt andet vil Motorola bruge batteriet i et fremtidigt produkt. Andre anvendelsesområder kunne ligge inden for avanceret emballage til lægemidler, som selv kan fortælle patienten hvornår det er tid til at sin medicin, eller til smarte tekstiler som holder styr på kropstemperatur eller hjertefrekvens.

Stor del cellulose

Batteriet har endnu ikke fået et officielt navn, men en amerikansk journalist har døbt det til ”salt- og papirsbatteriet”, fordi det meste af batteriet er lavet af cellulose, saltvand og ledende polymerer.

Grønalger erstattes af træ

Hidtil har forskerne anvendt cellulose fra grønalger. En fordel ved algecellulose er at den har en nanostruktur som har en ca. 100 gange større overflade pr. gram, end andre cellulosetyper. Dermed kan cellulosen også belægges med mere polymer, hvilket øger ladningskapaciteten.

Men i fremtidens produktion bliver det aktuelt at anvende træcellulose. Derfor har de svenske forskere heller ikke haft svært ved at finde samarbejdspartnere i Sverige, som jo har en stor skovbrugsindustri.

 

Selvom det lyder smart med batterier af træ, så bliver der vist aldrig så enkelt som antydet på dette billede foto Træ Er Miljø

Selvom det lyder smart med batterier af træ, så bliver der vist aldrig så enkelt som antydet på dette billede foto Træ Er Miljø Figur 2 Selvom det lyder smart med batterier af træ, så bliver der vist aldrig så enkelt som antydet på dette billede. Foto: Træ.dk

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×