Dansk folkeskole af træ skal være fuld af leg

3

Ny folkeskole i Haderslev opføres i træ. Skolen skal være et børneunivers med plads til leg og læring.

Af -

I Haderslev kan 500 elever fra 0. til 6. klasse se frem til nye omgivelser. Danske Arkitema Architects er nemlig netop blevet udpeget som totalrådgiver på den kommende Sønder Otting Skole, og her tænker man ud af boksen.

En skole til det 21. århundrede

I stedet for at tage  afsæt i klassisk skolebyggeri, ønsker Haderslev Kommune at gentænke skolen. Den nye skole skal være et sted, der passer til det 21. århundredes læringskompetencer, og som blandt andet giver plads til innovation, kommunikation og samarbejde.

Baseret på denne vision har Arkitema Architects inkorporeret tankegangen i udviklingsarbejdet med de fysiske rammer. Kommunen og arkitekterne skal således i fællesskab skabe skolens fysiske rammer på en spilleplade med rumskabende designelementer som ”spillebrikker”.

Visualisering: Arkitema Architects.

Denne tilgang har fået stor ros fra dommerkomitéen, da de mener, at forslaget er ”bygget op ud fra ambitionen om både at anvise en nytænkende fysisk ramme om fremtidens skoleundervisning samt at skabe mulighed for at etablere og integrere en dialogbaseret programmeringsproces som grundlag for udformningen af det endelige projekt … Forslaget fremstår både visionært og ambitiøst samt indlevet og respektfuldt i forhold til opgavens karakter samt konkurrenceprogrammets krav, ønsker og visioner.”

Ord der glæder Pernille Svendsen, forretningsområdechef i Arkitema Architects:

”Vi er naturligvis meget glade og stolte, og vi glæder os meget til at komme i gang. Vi har gennem opgaven fået muligheder for at skabe et reelt innovativt skolebyggeri, som vi selv har meget høje forventninger til. Haderslev Kommune har en utrolig visionær tilgang til byggeriet og vi har med vores forslag prøvet at indfri de visioner på bedste vis. Vi har skabt et åbent oplæg som vi nu skal bringe til live gennem et tæt samarbejde med kommunens folk, så processen er kun lige gået i gang og vi glæder os til at være med til at skabe rammer, der passer til fremtidens undervisning.”

Visualisering: Arkitema Architects.

Fokus på miljø

Det er ikke kun læringsmiljøet, som er vigtigt for kommunen – også bæredygtighed og miljøvenlighed har høj prioritet. Skolen bliver derfor opført i træ, hvilket gør, at den får et meget lavt CO2-aftryk.

”Ved at bygge skolen primært i træ, kommer vi til at få et flot og let arkitektonisk udtryk, der endda er meget bæredygtigt. Samtidig har træet nogle gode egenskaber, der gør, at vi får nogle rigtig gode muligheder for at skabe et læringsunivers, der uden tvivl vil komme til at gøre en forskel for alle de mennesker, der i de næste mange årtier kommer til at bruge skolen og faciliteterne omkring den,” fortæller Pernille Svendsen.

Visualisering: Arkitema Architects.

Selv om, at der kun er få danske skoler, der er bygget af træ, har tegnestuen erfaring med træ- og skolebyggerier i vores skandinaviske nabolande.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

3 kommentarer

  1. Bjørn Henriksen siger:

    Rigtig god artikel og dejligt at Haderslev kommune tænker denne vej, det giver så god mening. Her er også mulighed for at lave de bedste indeklimaer hvis der også bliver valgt Træfiberisolering og dampbremser,og ventilationsvinduer – således at indeklimaet kunne nytænkes, men også at den måde at skolen skulle opvarmes og ventiler på kunne blive banebrydende for nye måder at tænke og med et CO2 aftryk der ikke er set magen til.

  2. Thorvald Johannes Pedersen siger:

    Ja, det er rigtigt dejligt at se, at man vil bygge denne skole i træ. Nu står det ikke nævnt i artiklen, men hvis man bygger skolen med CLT væg elementer, så behøver man ikke at bruge dampspærre eller -bremse, uanset hvilken isolering man bruger. For at få rigtigt gode U-værdier ville det være oplagt at isolere med 200 mm IKO Enertherm. Jeg ville også meget gerne bruge træfiberisolering. Men desværre har det en relativt dårlig lambda værdi i betragtning af at vi skriver 2018 og det er et relativt dyrt isoleringsmateriale (hvad koster det ca. pr. m3 idag?). Men uanset – med alle vægge, tage osv. i CLT og med mange synlige CLT overflader, får man mange indeklimamæssige, fordele som fugt- og temperaturudjævning osv., samtidigt med at synligt træ reducerer stress og øger produktivitet.

  3. Magnus M.H. siger:

    Hej Thorvald! – Meget spændende kommentar, kan du uddybe, hvad der gør, at man i CLT-elementer ikke har behov for en dampspærre, til at adskille temperaturforskellene?

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Sikker børnehave af certificeret træ

Italienere lægger jordskælvskatastrofe bag sig.

Tårnhøje norske træambitioner

Nordmændenes træambitioner er ikke til at tage fejl af.

Læs mere

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×