Finske forskere udvikler fuldt bionedbrydeligt EKG-plaster
Et team ved det finske forskningsinstitut VTT har skabt et biologisk nedbrydeligt EKG-plaster af nanocellulose, der potentielt kan bane vejen for en mindre CO2-tung fremtid for bærbare elektroniske enheder.
Sundhedssektoren er en af de sektorer, der producerer mest affald. Mange af produkterne er lavet af plastik, fordi det er billigt at købe og nemt at sterilisere. Som følge heraf tegner plastik sig for 25 % af det affald, der genereres af hospitaler. 91 % af plasten bliver ikke genbrugt og ender typisk på lossepladser eller måske endda i naturen.
Et af de almindelige produkter i sektoren er EKG-plastret, der bruges til at måle hjertets elektriske signaler. Plastret er typisk lavet af en kombination af plastik og elektroniske komponenter. Begge dele koster på miljøkontoen, både i produktionen og i bortskaffelsen.
Plantebaseret nanocellulose erstatter plast
Imidlertid har VTT Technical Research Centre i Finland nu udviklet et nyt EKG-plaster, bestående af nanocellulose og elektroniske ledere. Selve plastret er biologisk nedbrydeligt; det kan genanvendes til nye materialer eller opløses i jorden, mens de elektroniske komponenter er nemme at fjerne og genbruge.
Plastret er fremstillet af VTT’s nye materiale e-skin-x, der er lavet af plantebaseret nanocellulose og erstatter konventionel plast i bærbare applikationer.
”Biobaserede substrater som cellulose e-skin er lovende alternativer til de fossilbaserede. Den store udfordring er, at de skal have bestemte egenskaber i forhold til at kunne tåle at blive strakt og revet i og kunne modstå fugt. Vi er stolte af at sige, at vi med cellulose e-skin har skabt en ny film med et kæmpe potentiale til brug i den medicinske industri,” siger forsker Mohammad H. Behfar.
VTT’s EKG-plaster er det første nanocellulose-baserede plaster, der ikke indeholder plastik. Forskerne forudser, at materialet i fremtiden vil kunne bruges i mange slags bærbare enheder, fordi det er fleksibelt, gennemsigtigt og åndbart.
Kilde: VTT
Se video om materialet e-skin-x
Læs mere:
Modtag gratis nyt om træ:
-
Modtag Træ.dks nyhedsbrev
Få nyheder om træ og andet interessant trænyt direkte i din indbakke.
-
Følg Træ.dk på Facebook
Vi deler nyheder og viden om træ, træprodukter og meget andet trænyt.
-
Følg Træ.dk på Instagram
Vi deler billeder og hygger med quizzer. #trædk
-
Følg Træ.dk på LinkedIn
Networking og brancherelevante nyheder.
-
Følg Træ.dk på Twitter
Få nyhederne med det samme.
-
Følg Træ.dk på Pinterest
Lad dig inspirere af vores opslagstavler.