Forskere vil granske grantræers kølende effekt

0

Om kort tid starter et nyt forskningsprojekt ved Lunds universitet i Sverige. Her vil man undersøge hvordan granskovens eget partikeludslip påvirker klimaet. Grantræerne menes nemlig at have en kølende effekt.

Af -

I Sverige er næsten 70 procent af jorden dækket af skov – hovedsageligt af kommercielt forvaltet nåleskov. Skovene har en central rolle, når det gælder klimapåvirkning, da de optager kuldioxid samtidig med afgiver drivhusgasser og reaktive kulbrinter.

Skyer skærmer for sollys

”Mange af disse reaktive gasser har vist sig at kunne have en af kølende effekt på klimaet ved at de producerer og påvirker mængden af sekundære organiske aerosolpartikler i luften, de såkaldte SOA-partikler”, siger Janne Rinne, naturgeograf ved det naturvidenskabelige fakultet på Lunds universitet.

SOA-partiklerne er nemlig med til at producere skyer, som køler klimaet ved reflektere noget af sollyset væk. Den kølende effekt forventes at blive forstærket med den globale opvarmning, når der produceres flere kulbrinter, som afgives fra nåletræerne.

Forståelsen af fænomenet er dog fortsat begrænset. Janne Rinne vil derfor med et nyt forskningsprojekt forsøge at øge forståelsen for, hvordan reaktive kulbrinter fra de svenske granskove og luftbårne partikler påvirker klimaet.

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os på Facebook

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×