Forskning giver ny forståelse for træfugt

0

Træ er et naturligt materiale, der har været brugt som byggemateriale i århundreder. Træ kan optage og afgive fugt, og træets egenskaber ændres med fugtindholdet. Det høje fugtindhold i frisk træ gør det dog vanskeligt at bruge træ som bærende konstruktioner uden tørring. En ny afhandling opstiller en ny model for, hvordan træ opfører sig ved forskellige temperaturer, fugtforhold og belastninger.

Af

Træets egenskaber styres af fugtindholdet. Derfor har det alle dage optaget træforskerne, hvordan træ opfører sig, når fugtindholdet ændres, eller det udsættes for belastning.

Nu har Winston Mmari, ph.d. i byggeteknologi ved Linné Universitetet i Sverige, føjet en ny afhandling til forskningsfeltet. Her udforsker han samspillet mellem temperatur, fugt og fugttransportmekanismer i træ.

”Det primære mål med afhandlingen var at udvikle en model, der kan forudsige den makroskopiske adfærd af træ, der også udsættes for varierende fugt- og temperaturforhold, når det udsættes for mekanisk belastning”, fortæller Winston Mmari.

At beskrive fugtfordeling og transport af fugt i træ er udfordrende, da man skal tage højde for en række forskellige faser og processer såsom absorption, fordampning/kondensation og udvidelse/svind af træfibrene.

Winston Mmari, Linneuniveristetet

Winston Mmari. Foto: Linnéuniversitetet

Brugbar forskning – både nu og i fremtiden

Den første del af afhandlingen beskriver, hvordan fugt bevæger sig i træ. Modellen forfines derefter, så den også tager højde for fugtniveauer og vridninger af træet på grund af fugtændringer. Der udføres også simuleringer for at teste modellerne. I den sidste del studeres, hvordan træ revner, og det bruges der en speciel model til. Gennem simuleringer undersøges modellens muligheder, og resultaterne sammenlignes med eksperimentelle observationer.

”Processerne for fugtoptagelse og bevægelse i træet går hånd i hånd med temperaturændringer i træet”, siger Winston Mmari og fortsætter:

”Mit speciale viser, at disse komplicerede fugttransportmekanismer i træ og de resulterende deformationer og revner kan beskrives med modeller, der er bygget på stærke matematiske teorier og kan forudsiges gennem computersimuleringer.”

Undersøgelsen kan være nyttig både for nutidens træindustri og for fremtidig forskning.

Modellerne kan bruges til at undersøge og eventuelt optimere tørreprocesserne for træ. Derudover hjælper resultaterne med at pege forskerne i de rigtige retninger for fremtidige eksperimentelle og teoretiske undersøgelser for at opnå større viden og forståelse af træ.

Kilde: Linnéuniversitetet

Winston Mmari: Multiphase continuum modeling of wood: A hybrid mixture theory approach

Winston Mmari: Numerical modelling of the coupled transfer of heat and mass in wood and engineering wood products

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×