Fra småt brændbart til lang levetid

0

Affald fra pap og papir bliver forvandlet til genanvendelige byggematerialer i hænderne på den Barcelona-baserede virksomhed Honext.

Af

Når papir og pap har været genbrugt et vist antal gange, bliver cellulosefibrene for korte til at kunne samles til papir endnu engang. Derfor vil disse fibre typisk ende på lossepladsen eller blive brændt – en proces, der anslået skaber syv millioner ton affald på verdensplan hvert år.

Men nu har den spanske virksomhed Honext fundet en metode, som kan give fibrene nyt liv. Celluloseresterne mikses med vand og enzymer, formes til en våd plade og føres gennem en tørretunnel. Efter tørring fordampes det resterende vand gennem høj luftstrøm og høje temperatur, og vupti – så står man med en plade, der kan bruges til indvendige skillevægge eller beklædning.

Enzymerne er nøglen

Det er den enzymatiske behandling, der gør processen mulig. Korte fibre på under fem millimeter kan normalt ikke holdes sammen uden brug af harpiks eller lim, men ved hjælp af de særlige enzymer kan Honext skabe stærke bindinger mellem de korte cellulosefibre uden brug af ikke-genanvendelige eller skadelige produkter.

Cellulosepladen er både lettere, mere fleksibel og har større lydabsorption end materialer som MDF og gips, fortæller Honext til internetmagasinet Dezeen. Desuden er der tilsat ugiftige tilsætningsstoffer for at forbedre pladens UV-modstand.

“Vi er nødt til at lukke kredsløbet om celluloseproduktets livscyklus og begynde at se denne type affald for hvad det virkelig er: en uudnyttet ressource,” siger Honexts administrerende direktør Pere Merino.

CO2-neutral produktion tilstræbes

Honext stræber efter at gøre selve produktionsprocessen CO2-neutral.

Cellulosematerialet produceres ved hjælp af gas og elektricitet genereret af ​​affald fra den lille landsby Vacarisses i provinsen Barcelona, mens alt vandet genbruges i et lukket kredsløb.

Når pladen har nået slutningen af ​​dens levetid, kan processen starte forfra en gang til, og materialet bliver til endnu omgang ny plader.

Det næste trin i udviklingen af ​​Honext’s materiale er at finde førende arkitekter og designere, der vil bruge pladerne i byggeprojekter for at vise deres potentiale.

 

 

Produkt Katalog (EN) (Pdf)
Instruktionsbog (EN) (Pdf)
Data Ark (EN) (Pdf)

 

Kilder: Firma, Alga Studio og Dezeen

Fotos: Honext 

 

 

 

 

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du have seneste viden om træ?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Jeg accepterer at trae.dk må opbevare mit navn og email, overføre det til mailplatformen Mailchimp, samt sende mig information og nyheder via e-mail.