Video: Fransk lås på japansk

0

Traditionelle håndværksmetoder og omhyggeligt præcisionsarbejde gør det muligt at lave effektive tømmersamlinger uden brug af beslag, søm og skruer! Se video af perfektionistisk japansk tømmersamlingen med metoden, som på dansk kendes som 'fransk lås'.

Af - , ajourført

Længe før der var overhovedet fandtes trælim, sømbeslag og skruer, anvendte japanske håndværkere effektive låsende sammenføjninger til at samle lange bjælker.

Nu til dags findes der er mange måder at lave sammenføjninger på, men de kræver oftest en form for ekstra påhæng. Men med perfekt en låsende samling, behøver man faktisk ikke bruge moderne hjælpemidler.

I videoen nedenfor kan du se hvordan japanske håndværkere samler en bjælke ved at bruge metoden ‘Kanawa Tsugi’.

Til systemet med de låsende sammenføjninger anvendes en kile, der hamres ind i en åbning i konstruktionen. Metoden, der på japansk kaldes ‘Kanawa Tsugi’, kræver detaljeret tømrerarbejde, men hvis det ikke ønskes at bruge lim og skruer, eller ikke er en mulighed, er disse sammenføjninger perfekte.

Bredere og højere

Den traditionelle metode til længdesamling af to stykker tømmer blev brugt i datidens japanske arkitektur og gjorde det muligt at skabe store tagkonstruktioner med stor spændvidde. Derudover kunne metoden bruges til høje bygninger uden brug af yderligere støtte.

Metoden har tabt terræn med indtoget af moderne byggeteknikker. Der findes dog stadig japanske tømrere, der fastholder de smukke, gamle håndværkstraditioner.

I videoen nedenfor kan du se metoden anvendt i praksis på en byggeplads.

Metoden er dog ikke unik for japansk håndværkstradition. I Danmark kendes en lignende sammenføjning i det traditionelle bindingsværksbyggeri som ‘fransk lås’.

MODTAG GRATIS NYT OM TRÆ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Bliv bygningssnedker

Bygningssnedkerfaget er et kreativt håndværk hvor træet er i centrum.

Tømrer – en af træets uddannelser

Overvejer du at blive tømrer? Så læs med her!

Læs mere

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Følg os

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×