Tags:

Gennemsigtigt træ er blevet intelligent

0

At gennemsigtigt træ findes og kan bruges til vinduer er i sig selv ganske overraskende. Endnu vildere er det, at det gennemsigtige træ nu kan regulere den varme, der passerer igennem vinduet, og dermed kan kontrollere husets temperatur.

Af -

Da Sveriges største tekniske universitet Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) for nogle år siden kunne fortælle, at de havde udviklet gennemsigtigt træ, som blandt andet ville kunne bruges til vinduer, blev det er en verdensnyhed.

I jagten på et mere bæredygtigt samfund, der kan leve op til FN’s klimamål, er gennemsigtigt træ interessant. Hvis byggeindustrien har tilgang til et materiale, der er stærkt nok til at blive brugt i huskonstruktioner, og som samtidig kan regulere varmen i huset – så kan energiforbruget reduceres.

Og det er præcis det, som forskere ved KTH har udviklet: Et gennemsigtigt træmateriale, som selv kan regulere den varme, der kommer ind og ud af huset.

Forhindrer varmetab

Céline Montanari, kandidatstuderende ved fiber- og polymerteknologiafdelingen hos KTH, er en af ​​de ansvarlige bag den opdaterede version af det gennemsigtige træ.

Hun forklarer, at træet nu har bedre isolerende egenskaber, der kan forhindre varmetab i løbet af vinteren. Det omvendte gælder også: Når temperaturen stiger udendørs, kan træet i stedet sørge for at lukke varmen ud.

Forskernes nyproducerede materiale er baseret på birk. Træets lignin er blevet fjernet, da det er den komponent, der absorberer mest lys. Bagefter fyldes en polymer i, som matcher træets brydningsindeks og gør træet transparent.

Energibesparende materiale

Materialets varmeregulerende egenskab bliver til, når forskerne tilføjer et energibesparende materiale til træet. Til dette formål bruger KTH-forskere en ikke-toksisk og biologisk nedbrydelig polyethylenglycol (PEG), der kan variere mellem at være fast og flydende, og som kan opbevare og udsende store mængder varme.

Problemet med PEG er, at det lækker fra porøse materialer under faseovergang fra fast til flydende form. KTHs-forskernes arbejde viser imidlertid, at nanoteknologi kan skræddersy materialer og porøsitet i træ, så PEG’et bliver hvor det er, selvom det smelter.

Forskningsresultaterne blev præsenteret på American Chemical Societys konference i Orlando i april 2019.

Kilde: KTH

Fakta

Modtag gratis nyt om træ:

SKRIV EN KOMMENTAR

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.

Retningslinjer for kommentarer

Træ.dk på Facebook

Vi deler historier, foto og videoer af skov, træ og træprodukter.

Nyhedsbrev

Få gratis nyheder om træ og træprodukter direkte i din indbakke.

Tilmeld nyhedsbrev

TRÆ.DK

Egebækvej 98
DK-2850 Nærum

  Tilmeld nyhedsbrev
TILMELD NYHEDSBREV

Modtag nyheder, viden og inspiration om træ fra Træ.dk.
Dine oplysninger vil kun blive brugt i forbindelse med Træ.dk’s nyhedsbrev.

×